Skip to content
reklama

Císařovně Sissi se po fialkových bonbonech a zmrzlině kazily zuby

Půvabný obličej vyniká alabastrovou pletí a lemuje ho hříva dlouhých a pečlivě česaných vlasů. Ve 2. polovině 19. století není v Evropě krásnější ženy než císařovna Sissi. Všechno ale má jeden háček. Svoje ústa nikdy nepromění v zářivý úsměv.

Svojí postavou a pletí je posedlá. Od svých 35 let nevystavuje obličej slunci. Zakrývá ho závojem nebo vějířem, protože se bojí paprsků způsobujících stárnutí. Dodržuje diety, aby zůstala štíhlá jako proutek.

Místo jídla často jenom pije ovocné, zeleninové a masové šťávy. Krása Alžběty Bavorské (1837–1898) ale má jednu vadu. Šťastně rozesmátou od ucha k uchu ji nikdo neuvidí a nejenom proto, že se to protiví přísné habsburské etiketě.

Ústy plnými bělostných zubů jako perličky se pochlubit nemůže. Její současníci se shodují na tom, že vždy nechávala zavřenou pusu. Příčinou jsou hned dvě neřesti: Občasné kouření a také vášeň pro sladké bonbony.

Fialkové květy milovala císařovna v kandované podobě. FOTO: pixabay

Sladkosti předává osobně

„Chci kandované fialky,“ prohlásí císařovna. Pochopitelně si ale pro ně sama nepůjde. Sluha okamžitě spěchá do Demelovy cukrárny nedaleko Hofburgu, kde její zaměstnanci pod přísným dohledem majitele, pana Christopha Demela (1808‒1883), připravují císařovniny oblíbené bonbony.

Postup jejich výroby spočívá v tom, že se opatrně natrhané, neporušené čerstvé fialkové květy pozvolna usuší a poté kandují. „Jako obvykle pro Její Výsost císařovnu,“ tlumočí sluha přání své paní. Majitel cukrárny na nic nečeká a ozdobnou krabičku převázanou fialovou mašlí spěchá osobně doručit do paláce, kde ji s uctivou poklonou předává.

Považuje to za osobní čest.

blank
Ze šťávy z voňavých květů dokázal cukrář připravit i zmrzlinu. FOTO: pixabay

Zamiluje si zmrzlinu

Když si natěšená Sissi konečně vloží do úst zkamenělý kvítek obalený v cukrové krustě, ocitne se v jiném světě. Nejdříve se na jí na jazyku rozprostře sladká chuť cukru, poté přichází velmi jemná, ale intenzivní vůně fialek.

Každou vteřinou sílí. „Rozplývají se. Je to nebeský pocit,“ nešetří chválou Sissi. Kandované fialově květy jí dovolují alespoň na chvíli zapomenout na zkostnatělost vídeňského dvora. Bohužel se jí ale po nich kazí zuby.

Alžbětin mlsný jazýček si ovšem zamiluje i další pochoutku. Letní horko roku 1885 přestává být snesitelné. Sissi proto na procházce dává pokyn svému doprovodu. Zastaví se v Demelově cukrárně na svůj oblíbený fialkový sorbet.

Vyrábí se ze šťávy vylisované z květů fialek, která se smíchá s cukrem, trochou vody a přidá se do ní šampaňské nebo likér.

blank
Kateřina Schrattová si oblíbila koblihy ze slavné cukrárny. FOTO: Heinrich von Angeli/Creative Commons/Public domain

Koblihy pro milenku

Demelovy pochoutky si zamiluje i císař František Josef I. (1830–1916). Jednoho podzimního dne roku 1886 přichází z paláce k Demelovým opět sloužící z císařského paláce. Když ale chce majitel osobně chystat kandované květy, sluha zavrtí hlavou.

Tentokrát má jiné přání. „Jeho Výsost císař František Josef si přeje dvě koblihy.“ Poté, co v roce 1885 císaře zaujme vídeňská herečka Kateřina Schrattová (1853‒1940) a stane se jeho milenkou, nechává panovník z cukrárny posílat oblíbenou cukrovinku svojí favoritky.

Společně si na koblihách pochutnávají ráno o půl sedmé, během císařovy druhé snídaně.

Foto: Creative Commons, pixabay, Úvodní fotografie: Franz Xaver Winterhalter/Creative Commons/Public domain
Právě v prodeji
reklama
Sdílej!
Komentáře
Další články z rubriky Lifestyle
Zobrazit více …

Nenechte si ujít další zajímavé články

Záhady ukrajinské Oděsy: Ztracení námořníci, místní lupiči i popravení nacisté
enigmaplus.cz

Záhady ukrajinské Oděsy: Ztracení...

Milovníci záhad ve městě Oděsa často míří...
Některá rodinná tajemství by se neměla prozradit
skutecnepribehy.cz

Některá rodinná tajemství by...

Ani ve snu by mě nenapadlo, že by můj táta...
Úmrtí Anežky Hrůzové z Polné: Šlo o rituální vraždu?
epochalnisvet.cz

Úmrtí Anežky Hrůzové z Polné:...

Případ, který je přes 120 let starý, ale stále se...
POHÁDKA O JEZERNÍ KRÁLOVNĚ A VODNÍKU TUTÍNKOVI.
epochanacestach.cz

POHÁDKA O JEZERNÍ KRÁLOVNĚ A...

Srdečně Vás zveme na veselou pohádku O...
Za tajemstvím Pražského hradu: Chrání ho energie vrcholku Žiži?
enigmaplus.cz

Za tajemstvím Pražského hradu:...

Je to nejvýznamnější český hrad a jedno z nejstarších...
Lambora-Rychlíková: Proč lásku stále zatloukají?
nasehvezdy.cz

Lambora-Rychlíková: Proč...

Je to s nimi jako na...
Alcron Restaurant nově nabízí Business Lunch
iluxus.cz

Alcron Restaurant nově...

Alcron Restaurant je novou hvězdou pražské...
Když jíte „tak trochu jinak“
panidomu.cz

Když jíte „tak trochu jinak“

Přemýšleli jste někdy, jak se liší veganské,...
Jdou si Lašková s Perkausovou stále drsně po krku?
nasehvezdy.cz

Jdou si Lašková s Perkausovou...

Od momentu, kdy GABRIELA...
Kapr pečený v alobalu
tisicereceptu.cz

Kapr pečený v alobalu

Zkuste si rybu tentokrát upéct v alobalu. Příprava...
Turistou v universu: Nový byznys právě startuje…
21stoleti.cz

Turistou v universu: Nový...

Psal se 11. červenec 2021, když se...
Městská romantika pro dva
rezidenceonline.cz

Městská romantika pro dva

Citlivá a architektonicky dotažená do detailu je...

Předplatné časopisu

Chcete znát odpověďi? EPOCHA je pro Vás jasnou volbou. Již 17 let pro vás mícháme koktejl toho nejzajímavějšího, co se kolem nás děje!

Zvolte variantu

Epocha