Máte pocit, že pravěcí a starověcí lidé to v kuchyni moc neuměli? Mýlíte se. Už tenkrát se řadili k labužníkům, kteří si dovedli vyrobit zajímavé a chutné pokrmy. Kulinářské tradice se rodily už tenkrát.
Středoevropani a nejenom oni už v pravěkých dobách uměli připravit chutné jídlo pro své hladové žaludky. Vlastně prazáklad dnešní kuchyně si neseme od té doby, to potvrzuje celá řada archeologických nálezů.
Svědčí o tom vybavená kuchyň, pocházející pravděpodobně z období 29 000 let př. n. l. Archeologové ji v roce 2009 odhalili na místě zvaném Pavlov VI na jihu Moravy, blízko hranic s Rakouskem.
![](https://rfapi.digicon.cz/img/logo/rf-hobby.cz.small.jpg)
Pražení obrovští mamuti pravděpodobně byli jedním z posledních jídel, která se zde podávala. Vedoucí výzkumného projektu Jiří Svoboda (*1953) tehdy řekl:
„Zdá se, že na rozdíl od jiných společností horního paleolitu na Moravě, byli tito lidé do velké míry závislí na mamutech.“ V uvedené oblasti totiž dávní obyvatelé dávali většinou přednost sobímu masu. Přidávání koření k masu je také hodně starou záležitostí.
![Správně připravená pečínka chutná vždy. Nejde ale o moderní vymoženost. FOTO: Freepik](http://epochaplus.cz/wp-content/uploads/2024/03/2-47-768x512.jpg)
Neandertálci si poradili: Změna stravy jim nevadila
Naši dávní příbuzní byli neuvěřitelně šikovní. Už tenkrát zdatně lovili jídlo z moře.
Zjistil to v roce 2008 jedenáctičlenný britsko-španělský tým vedený paleoantropology Chrisem Stringerem z Přírodopisného muzea v Londýně a Cliveem Finlaysonem z Gibraltarského muzea při průzkumu tzv. Gorhamovy jeskyně v Gibraltaru.
Kromě suchozemských živočichů si neandrtálci pochutnávali na tuleních, mořských měkkýších, tuleních, delfínech, rybách, mořských ptácích a želvách. Jejich jídelníček tedy byl poměrně pestrý.
Poradili si i s úbytkem velkých zvířat, které operativně nahradili konzumací menších živočichů a rostlin. Zkrátka dnes tolik propagovaná pestrá strava jim rozhodně nebyl cizí.
![Pizza je velmi oblíbená. Má ale už své starověké předchůdce. FOTO: Freepik](http://epochaplus.cz/wp-content/uploads/2024/03/3-45-768x629.jpg)
Placky jako občerstvení do bitvy
Už starověcí Egypťané si cca kolem roku 3000 př. n. l. pečou pro chuť jednoduché placky. Podobný pokrm nadchne i Peršany už v 6. století př. n. l. v době vlády perského krále Dareia I. (kolem 550–486 př. n. l.).
![](https://rfapi.digicon.cz/img/logo/rf-hobby.cz.small.jpg)
V přestávkách v bitvě o Attiku se občerstvují chlebovými plackami připravovanými na horkých kamenech. Aby jim lépe chutnaly, potírají je olejem a kladou na ně datle a sýr.
O tři století později líčí Marcus Porcius Cato (234–149 př. n. l.) jak si římští vojáci připravují totéž, ale datle se sýrem nahrazují bylinkami a medem.
Jde vlastně o předchůdce dnešních jídel typu pizzy, plněného pita chleba a podobných pokrmů. Rychlovka na slupnutí má tedy velmi dlouhou tradici.