Skip to content

Časopis 21. století má vlastní pivo!

Vaření piva je možná jednou z nejstarších lidských činností, vždyť jej staré civilizace popíjely již před devíti tisíciletími. Západoevropská a středoevropská kultura je vysloveně pivní, bohatou tradici má vaření piva zejména v Německu, Rakousku a České republice.

Však také termín “české pivo” je chráněným geografickým označením Evropské unie.

Na prvním místě Česká republika, druhé Seychely, třetí Spolková republika, čtvrté Rakousko a pátá Namibie. Tak vypadá čelo světového žebříčku ve spotřebě piva na hlavu. Rodinu českých piv nyní rozšířilo pivo časopisu 21.

STOLETÍ, se kterým web EpochaPlus.cz spolupracuje. Na jeho vaření se podíleli i členové redakce a zástupci našeho obchodního oddělení.

Pivo 21.STOLETÍ vzniklo na Vltavě. Právě tam totiž kotví pivovar nazvaný jednoduše Loď. Technologie minipivovaru se nachází ve dvou lodních palubách, hlavní je vybavena dvounádobovou varnou o objemu 500 l.

Spodní paluba pak obsahuje 13 ležáckých tanků a 3 přetlačné. Maximální kapacita varny je 1 600 hl ročně.

Proces výroby piva je v českých zemích takřka stejný. Tou nejzákladnější surovinou je slad, který vzniká naklíčením obilných zrn. Základní obilninou je ječmen. Další ingrediencí je nepochybně chmel, který napomáhá konzervaci piva a k přidání mléčného tónu.

Nedílnou součástí jsou také kvasnice.

Všechno, co je potřeba k výrobě piva, stojí přímo na palubě. Várka je dělaná na 500 l. Do vystírky se dává okolo 300 – 400 litrů vody a přidá se zrní. Na řadu přichází rmutování, které je typické pro česká piva a ležáky.

Ve scezovací kádi, které má falešné dno, odteče sladina (voda s extraktem) a následně se ohřívá do varu. V této fázi se přidává chmel a vaří 90 minut. Ve vířivé kádi se roztočí a zůstane čistá mladina (sladina s chmelem).

Následně se do spilky přidávají kvasnice. Je nějaký rozdíl v kvašení? „Zas tolik rozdílů není. Občas, když projedou okolní lodě, zůstává v nádobě příliš mnoho mladiny. Dle mého názoru si ale díky tomuto prostředí kvasinky lépe sedají a kvasí.

Někdy se ale stane, že pokud se loď rozhoupe, můžeme přijít o 20-30 litrů piva. To ale záleží, v jaké fázi je výroba,“ říká vrchní sládek Tomáš Tuchyňa. Kvašení trvá 7-10 dní, u svrchně kvašených piv 5-6 dní.

Následný proces dozrávání trvá asi 30-40 dní. Část se pak dává buď do sudů, nebo se nechává v tancích. Celý proces od sladování k hotovému pivu trvá 4-6 týdnů.

Pivo časopisu 21.STOLETÍ není možné nikde koupit. Vychutnejte si ho tedy alespoň na obrázcích.

Foto: archiv
Právě v prodeji
Sdílej!
Komentáře
Další články z rubriky Zajímavosti
Zobrazit více …