Společně se změnou klimatu se mění i naše planeta, na místech, kde bylo běžné pěstovat některé druhy rostlin, to již brzy nejspíše možné nebude. Kvůli stále se zvyšujícím průměrným teplotám se například ztíží pěstování kávy.
![Ve své domovině je kávovník pěstován jako užitková rostlina pro sklizeň kávových zrn. Foto: Pixabay](http://epochaplus.cz/wp-content/uploads/2022/02/kava-2-768x512.jpg)
Není to však pouze káva, jde také o kešu a avokádo. Tyto plodiny mají velký socioekonomický význam v mnoha tropických systémech drobného zemědělství po celém světě.
Jelikož jde o plantážní plodiny s dlouhou životností, jejich pěstování vyžaduje dlouhodobé plánování.
Ohrožená životnost
„Zmíněné plodiny mají životnost několik desetiletí, a proto je zvláště důležité dlouhodobé plánování zemědělství s ohledem na očekávané dopady změny klimatu.
![](https://rfapi.digicon.cz/img/logo/rf-hobby.cz.small.jpg)
Mezivládní panel pro změnu klimatu odhaduje globální oteplení o 1,2 až 3,0 °C do roku 2050, což třeba pro kávu může být likvidační,“ uvedli ve studii vědci z Curyšské univerzity ve Švýcarsku.
![Kávovník arabský je stálezelený keř až strom dorůstající výšky 5 až 8 metrů. Foto: Pixabay](http://epochaplus.cz/wp-content/uploads/2022/02/kava-3-768x512.jpg)
Kávovník arabský (Coffea arabica) skutečně vyžaduje specifické podmínky, aby se mu dařilo. Nejvhodnější oblastí pro jeho existenci je Střední a Jižní Amerika, zejména Brazílie, dále střední a západní Afrika a některé části jižní a jihovýchodní Asie.
Výzkumníci upozorňují, že právě zmíněné země jsou postiženy změnou klimatu ve velké míře.
![Větévky jsou zploštělé až téměř okrouhlé, lysé. Listy jsou vstřícné, řapíkaté, poněkud tužší, oboustranně lysé. Foto: Pixabay](http://epochaplus.cz/wp-content/uploads/2022/02/kava-4-768x508.jpg)
Naděje na záchranu
Zatímco pěstování ořechů a avokáda by podle vědců bylo možné přesunout do jiných lokalit, co se kávy týče, ta je více zranitelnější a přesun pěstování do jiných oblastí by nemusel být řešením.
Možným řešením by mohlo být přizpůsobení se a více se věnovat například šlechtění nových odrůd.
„V případě kávy to může znamenat i přechod na kávovníky statné (Coffea robusta), které jsou odolnější, ale jejich zrna jsou obecně považována za méně kvalitní než zrna arabica,“ uvedl hlavní autor studie Roman Grüter.
![Květenství jsou složena z 1 až několika téměř hlávkovitých nebo okolíkovitých vrcholíků, obsahujících nejčastěji 2 až 5 květů. Foto: Pixabay](http://epochaplus.cz/wp-content/uploads/2022/02/kava-5-768x512.jpg)