Skip to content

Březová voda: Dotek přírody v každé kapce

Stačí metr od země naříznout kůru do 5 cm a nechat sílu země odkapávat. V posledních letech se s březovou vodou roztrhl pytel. Zatímco dříve se její užití spojovalo s všemocnými léčiteli, dnes jsou břízy v obležení. Lákají na příslib mládí a pověst všemocného tonika, které má údajně „strčit do kapsy“ i kokosovou vodu.

Bříza je strom, který si v hojném počtu podmaní nejen naši českou kotlinu. Jaký poklad se v ní skrývá, tuší málokdo z nás. K tomu, abychom mohli „březovku“ poválet na jazyku a nechat ji dělat svoji blahodárnou práci, je však třeba si trochu ušpinit ruce. Voda se totiž sbírá stejně, jako je tomu u sběru javorového sirupu. Získaná vitaminová bomba za to však stojí. Lidové léčitelství v posledních letech nabírá druhý dech, díky kterému se tlačí do centra naší pozornosti, a tento „boom“ je jeho významnou součástí.

Roste všude kolem nás, jaké blahodárné tajemství v sobě však skrývá, ví málokdo z nás.

Dar přírody

Nejvhodnější dobou ke sběru mízy je začátek jara – nejlépe v měsících březen či duben, kdy se stromy probouzejí z dlouhého zimního spánku. Aby se tekutý poklad dostal ven, stačí kůru navrtat tupým bodcem zhruba do hloubky 3 až 5 centimetrů. Pak už jen stačí mít připravenou slámku a nechat mízu zhruba den odkapávat do nádoby. Vždy je však nutné brát ohled na to, aby se „vysátím“ strom příliš nepoškodil. Proto se doporučuje provádět při jednom odběru více vrtů. Důležité je také finální ucpání „rány“ štěpařským voskem. Již hotový produkt se dá zakoupit i v obchodě, tam je však obohacený o líh a celá přírodní síla je tak odsunuta na vedlejší kolej. Vyplatí se proto spolehnout na vlastní šikovné ručičky.

Sladidlo, nebo alkohol?

Březovou vodu si bříza vytáhne z podloží, po svém ji přefiltruje, a zároveň jí dodá řadu zdraví prospěšných látek. Co se příchutě týče, nejčastěji je popisována jako jemná a nasládlá. Získanou mízu lze v domácích podmínkách uchovat zhruba 5 dní za předpokladu, že se pohodlně „uvelebí“ v ledničce. S její konzumací se tudíž nevyplácí moc dlouho otálet.  Mezi léčiteli si voda vyslouží označení „napuštěná sluneční energií“. Do těla se po vypití dostává pořádná porce antioxidantů, které lichotí našemu imunitnímu systému. Nejčastěji se používá k výrobě sirupů, které výborně souznějí s moučníky, nebo kvašeného vína. Vhodný je ale i při detoxikaci, kdy se pije jedna sklenka po dobu jednoho týdne.

K získání březové vody je nutné kůru navrtat a pak jen ponechat proces svému osudu.

Blahodárný elixír?

Svá kouzla a čáry předvádí především v kosmetice. Mnoho žen jej využívá v péči o svoji pověstnou korunu krásy – vlasy. Vmasírování do pokožky zabraňuje vzniku lupů a dodává vlasům přirozený lesk. I k pihovatým jedincům je březová voda milosrdná. Údajně vládne schopností zesvětlovat, pro někoho nežádoucí, „znaménka krásy“. Léčit se s ní však dá i zevnitř. Obsahuje totiž spoustu tělu prospěšných látek v čele s vitaminy B a C nebo minerály, jako jsou hořčík, vápník, fosfor nebo železo. Aby výčet pozitiv nebyl tak krátký, dokáže zklidnit i pocuchané nervy nebo pomůže s onemocněním ledvin a revmatem.

Jde to i bez chemie

V dnešní, chemii vládnoucí době je 100% přírodní produkt hotovým darem z nebes. Nemluvě o sladkém bonusu v podobě snadné dostupnosti. O blahodárných účincích březové vody vědí již obyvatelé Severní Ameriky, kteří ji využívají několik desítek let. „Věřili a věří totiž v její úžasné léčivé vlastnosti, od snížení krevního tlaku a cholesterolu po léčbu infekcí močových cest a léčbu rakoviny,“ prohlašuje odbornice na výživu Michelle Storferová. Mezi lékaři je však poměrně neznámá, její přínos tak zůstává mnoha lidem skryt.

Čirá tekutina s jemnou, nasládlou chutí je zdrojem mnoha tělu prospěšných látek.

Závěrem upozorňujeme, že sběr mízy je v ČR zakázán.

Foto: Pinterest.com, Shutterstock.com
Právě v prodeji
Sdílej!
Komentáře
Další články z rubriky Věda a technika
Zobrazit více …