Domů     Bramborový salát: Pochoutka mladší, než si myslíte
Bramborový salát: Pochoutka mladší, než si myslíte
6.12.2023

Těžko si bez něj představit štědrovečerní tabuli. To už se častěji mění kapr za kuřecí řízek, než že by na talíři chyběl bramborový salát. Nejlepší je samozřejmě ten od maminky nebo babičky. Někde se recepty dědí stejně jako ty nejblyštivější šperky.

Než se dostane až na náš stůl, musí ujít strastiplnou a občas ne úplně jasnou cestu, která s největší pravděpodobností začíná v chladném Rusku.

Oni si to míchají…

Právě tady, v luxusní moskevské restauraci Hermitage, plní na počátku 60. let 19. století žaludky místní smetánky francouzsko-belgický šéfkuchař Lucien Olivier (1838–1883).

Jedním z jeho největších hitů je speciální předkrm ve stylu obložené mísy, plné nejrůznějších prvotřídních pochutin – jsou tu tetřevi, křepelky, langusty, telecí jazyky, kaviár, račí ocasy nebo uzená kachna.

Jako přílohy k nim Olivier servíruje vařená vejce, vařené brambory a svou speciální majonézu po které se mohou hosté utlouct. Je tak dobrá, že většina do ní sesune všechny ostatní ingredience, promíchá a teprve potom konzumuje.

Základní surovinou jsou samozřejmě brambory. Foto: unsplash
Základní surovinou jsou samozřejmě brambory. Foto: unsplash

Recept si vezme do hrobu

Olivier na to konto dostane nápad na salát, do kterého kromě výše zmíněných luxusních ingrediencí, brambor, vajec a samozřejmě majonézy, přidá ještě olivy nebo kapary. Odezva strávníků je obrovská. Před jeho restaurací se stojí na pochoutku dlouhé fronty.

Tisíce lidí si ho zkouší udělat doma, jenže mu pokaždé něco chybí. V roce 1883 Olivier umírá a přesto, že si přesný recept na svou majonézu bere do hrobu, jeho salát z ruských domácností jen tak nezmizí. Začne si žít vlastním životem.

Dražší suroviny jsou osekány, respektive postupně nahrazeny levnějšími a dostupnějšími. Tetřev je vyměněn za kuře nebo klobásu, olivy a kapary za nakládané okurky a hrášek. Díky tomu se salát rozšíří mezi širší vrstvy a stane se hitem po celém Rusku. Ale nejen tam.

Přivezou ho legionáři

Obměněný pokrm si najde fanoušky třeba ve Vídni okolo roku 1900 nebo ve Francii, kam doputuje ve 30. letech minulého století. Mezitím si začne své místo na slunci budovat i u nás.

Kolem roku 1920 ho do čerstvě zrozeného státu v srdci Evropy přivezou z Ruska českoslovenští legionáři. Pravdou je, že pár pokusů o salát z brambor se tu uskuteční už předtím.

Sama královna českých kuchařek Magdalena Dobromila Rettigová (1785–1845) nabízí ve své Domácí kuchařce z roku 1826 recept na „míchaný salát zemčátkový“. Jde ale spíše o pokrm ve stylu co dům dal, respektive co zbylo.

Studená telecí pečeně, uzený jazyk, šunka nebo kapoun se smíchají se zatepla nakrájenými brambory, politými zálivkou z vařených žloutků, oleje a octa s nasekanou cibulí. Podobné recepty jsou publikovány i v dalších kuchařských knihách 19. století.

Vzdálený příbuzný našeho salátu

V kuchařce od Marie B. Svobodové z roku 1894 se například brambory uvaří ve slupce, nakrájí a ještě horké polijí octem, osolí a zalijí olejem, dochutí se pepřem a promíchají s nadrobno nasekanou cibulí.

Hotový salát se ozdobí řeřichou, případně smíchá s utřeným mlíčím ze slanečka s trochou vody a octa. Stále ale jde jen o jakéhosi vzdáleného bratrance klasického bramborového salátu, na kterém si dnes pochutnáváme o Štědrém večeru.

Potom, co legionáři přivezu „Olivierův salát“ do Československa, ještě chvíli trvá, než se stane hlavní přílohou vánoční tabule. Zprvu se ve společnosti smaženého kapra začne objevovat téměř výhradně jen na stolech bohatých měšťanských rodin.

Receptura salátu se liší domácnost od domácnosti. Chybět by neměla cibule nebo mrkev. Foto: pixabay
Receptura salátu se liší domácnost od domácnosti. Chybět by neměla cibule nebo mrkev. Foto: pixabay

Zprvu bez majonézy

Celorepublikovou zvyklostí se stane až po druhé světové válce.

Do té doby převažuje jako štědrovečerní večeře spíše vařený kapr v octovém či vinném nálevu s kořenovou zeleninou, popřípadě kapr načerno s omáčkou z povidel a perníku, kterou doplňuje knedlík, nebo dokonce vánočka.

Zajímavé také je, že zprvu se bramborový salát podává většinou ve variantě bez majonézy. A to hlavně proto, že její domácí výroba je hodně pracná. A nesmíme zapomínat, že Štědrý den býval dnem pracovním.

Pomůže, když se od konce 50. let v obchodech objeví průmyslově vyráběná majonéza Majolka.

Za komunismu se cpeme gothajem

Od té doby se bramborový salát objeví na domácí slavnostní tabuli v nespočtu variant. Někdo do něj dává kukuřici, jablka, hořčici nebo dokonce kečup. Popřípadě brambory mění za červenou řepu.

Jindy se tradiční majonéza nahrazuje kysanou smetanou, jogurtem, či jen olejem a octem. O tom, jestli do něj patří uzenina, se vedou vášnivější debaty než v případě ananasu na pizze.

V době, kdy v Československu vládne komunistický režim, snažící se přebít náboženské prvky Vánoc, které považuje za nežádoucí, se do salátu uzenina, typicky gothaj nebo šunkový salám, běžně přidává. To pochopitelně kazí postní charakter vánočních svátků.

Ze stejného důvodu mimochodem za socialismu začne kapra, jakožto postní rybu, nahrazovat vepřový řízek.

Nejlépe se k bramborovému salátu hodí smažený kapr. Ani kuřecí řízek ale není špatný. Foto: pixabay
Nejlépe se k bramborovému salátu hodí smažený kapr. Ani kuřecí řízek ale není špatný. Foto: pixabay

Jiný kraj, jiný salát

Na bramborovém salátu si samozřejmě nemusíme pochutnávat jen u nás. Nemůžeme ale počítat s tím, že dostaneme totožný pokrm, který na Vánoce trůní vedle smaženého kapra v trojobalu.

Liší se nejen použitými surovinami, ale také třeba tím, jestli se podává teplý nebo studený. Španělé do něj například přidávají tuňáka, Francouzi jej zase dělají s čočkou, cibulí a paprikou a ochutí vinným octem.

V Německu jej seženete se zálivkou vinaigrette a slaninou, navíc podávaný teplý, popřípadě při pokojové teplotě. Ve Vietnamu, Bangladéši, Pákistánu a Indii se obvykle připravuje s hráškem, jablky nebo ananasem.

V Japonsku je doplněn dresingem z majonézy, rýžového octa a speciální hořčice karashi. A v Argentině se obvykle podává s hovězím masem a navíc samostatně jako první chod.

Foto: pixabay, unsplash Tit Foto: pixabay
Související články
Zajímavosti
Slunečnice: Zlatá kráska se srdcem plným slunce
Osamělá slunečnice za plotem v zahrádce, nebo zlatá záplava na polích… Ať jsou kdekoliv, bereme je jako symbol slunečných letních dnů. Není divu, když se točí za sluncem! Jak to vlastně dokážou? A víte, že jejich semínka jsou hotovou nutriční bombou? Také umí čistit půdu, krmit ptáky i mírnit smutek! Když se řekne léto, většina […]
Zajímavosti
Když děti rodí děti: Nejmladší matce bylo 5 let
„Proč má naše dcera tak velké břicho?“ říkají si manželé z peruánské vesničky Ticrapo a raději vezmou malou Linu do nemocnice. Ukáže se však, že v břiše nemá nádor, jak se obávali, ale sedmiměsíční plod. Ve věku 5 let, 7 měsíců a 21 dnů porodí Lina Medina (*1933) císařským řezem syna. Je 14. května 1939 […]
Zajímavosti
Čtyři bizarní úzkosti – z balonků, pohledů, pátku 13. i malých otvorů!
Probírá se novou kolekcí šatů na štendru. „Hledáte něco konkrétního?“ přitočí se prodavačka. „Ano, podzimní šaty, modré,“ usměje se zákaznice. Prodavačka spiklenecky mrkne a sáhne o kus dál. Vypadá to ideálně, ale… „Tyhle ne!“ otřese se žena odporem. Zpředu mají našité tři velké knoflíky! To je něco, co trypofobik nesnese. V lékařských seznamech fobií bychom […]
Zajímavosti
Když se politika rodí u talíře: Jídlo jako nástroj smiřování
Dějiny vaření jsou plné drobných perliček, které dokazují, že jídlo nikdy není jenom pokrm. Když nad hrnci stojí římský labužník, královský kuchař či papežský mistr, rodí se u stolu politika, kultura i příběhy, které přetrvávají po staletí. V antickém Římě stojí Marcus Gavius Apicius nad miskou voňavého garumu, rybí omáčky, bez níž si tehdejší elita […]
reklama
záhady a tajemství
Tajemství Svatební košile: Nejtemnější příběh z Erbenovy Kytice
V časech, kdy noc osvětloval jen plamínek lampy a lidská představivost byla plná stínů a neznáma, vznikl jeden z nejmrazivějších příběhů české literatury. Dnes nás horory zaplavují digitálními efekty a hlasitými výkřiky, přesto se Erbenovi před více než 170 lety podařilo vytvořit děs, který dokáže proniknout až do kostí — bez jediného trikového obrazu. Jeho […]
Aghóríové a jejich pro Evropany těžko pochopitelný svět: Pojídají mrtvoly a mažou se kremačním popelem
Pokud zamíříte mezi věčné ohně do svatého města hinduistů i buddhistů, Váránasí, možná narazíte i na jednoho ze zhruba 20 posledních skutečných aghóríů. Tato sekta dříve čítající stovky stoupenců se osamostatnila zřejmě již ve 14. století. Proč je kolem ní stále tolik rozruchu, když jde v podstatě o padlou slávu? Aghóríové věří, že bůh Šiva […]
Co se stalo s pokladem templářů po 13. říjnu 1307? Záhada přetrvává
Řád templářů, oficiálně nazývaný Chudí rytíři Krista a Šalomounova chrámu, vyrostl během dvou staletí z malé skupiny křesťanských bojovníků v jednu z nejmocnějších vojenských i finančních sil středověké Evropy. Založení s cílem chránit poutníky ve Svaté zemi jim postupně otevřelo cestu k obrovskému bohatství – od zlata a stříbra přes rozsáhlé pozemky až po cenné […]
Bismarck – symbol síly i zkázy. Jak skončila nejmocnější loď Třetí říše
Bismarck patřil k největším a nejmocnějším bitevním lodím, jaké kdy Německo postavilo. Jeho osud se stal symbolem pýchy i tragédie nacistického námořnictva. Na vodu byl spuštěn za osobní účasti Adolfa Hitlera a měl narušovat spojenecké zásobovací trasy. Jen o několik let později však skončil na dně moře po dramatické bitvě v Dánském průlivu. Z více […]
záhady a tajemství
Záhada jménem Dívčí válka: Válčily Češky, nebo Moravanky?
Pověst o Dívčí válce, která se měla odehrát po smrti kněžny Libuše, je jedním z nejznámějších příběhů naší historie. Měla to být válka mezi ženami, které se vzbouřily proti mužům a chtěly získat moc. Pověst nám vypráví, že se děvčata usadila na hradě Děvín, který stál naproti Vyšehradu. Vůdkyní je Vlasta, která se snaží vybojovat […]
Tajemný vodník: Jak se proměňoval v naší literatuře?
Ve stínu vrb u ztichlého rybníka sedí postava, která se v českém kulturním prostoru pohybuje mezi tajemstvím, mystikou a každodenním životem. Kdo to je? Vodník. Nejde o pouhé strašidlo z vody, ale o bytost, která v sobě spojuje prastarou slovanskou víru, lidové podání i literární představivost. Je zelený, vlhký a vždycky trochu podivín. Někdy straší, […]
Z čeho byla stvořena biblická Eva? Žebro to možná nebylo.
Genesis znamená řecky „zrod“. A právě v Genesis neboli První knize Mojžíšově se dočteme o biblickém pojetí nejstarších dějin Země i našeho rodu. „Protož uvedl Hospodin Bůh tvrdý sen na Adama, i usnul; a vyňal jedno z žeber jeho, a to místo vyplnil tělem. Z toho žebra, kteréž vyňal z Adama, vzdělal Hospodin Bůh ženu.“ […]
Kdo straší na Čachtickém hradě a Kežmaroku?
Bílý opar se pomalu sune kolem zdiva. Chvílemi se zdá, jakoby nabíral lidskou podobu, chvíli zase připomíná nic neříkající shluk páry. Tak má vypadat jedno ze strašidel proslulého Čachtického hradu. Traduje se, že jde o některou z neholých dívek umučených sadistickou hraběnkou Alžbětou Báthoryovou, respektive Nádašdyovou (1560–1614). Ruinami hradu se prý toulá také její pravá […]
Nenechte si ujít další zajímavé články
Dulce: Dobrota, které neodoláte
panidomu.cz
Dulce: Dobrota, které neodoláte
Ta dobrota se jmenuje dulce de leche a možná už jste ji objevili v obchodech. Ale nepochybujte o tom, že doma připravená bude ještě lepší. Název je španělský a znamená jednoduše „mléčná sladkost“. Původ ovšem není úplně jednoznačný, o autorství této receptury se pře hned několik latinskoamerických zemí a k tomu Francie, kde se traduje,
Ferdinand I. zatrhl šizení na tržištích
historyplus.cz
Ferdinand I. zatrhl šizení na tržištích
„Prvotřídní kvalita, dovoz z Itálie,“ přesvědčuje kupec s látkami bohatou pražskou měšťanku. Žena pečlivě osahává štůček mušelínu. „Vezmu si pět loket,“ prohlásí. Kupec rychle naměří požadovanou délku. Pořádný kus mu přitom zůstane za prsty…   „Na šaty ho bude málo, milostpaní. Stačí jenom na sukni,“ zhodnotí švadlena množství růžového mušelínu. „Ošidili vás, podívejte.“ Vezme do ruky dřevěnou
Kouzlení s vodou z potoků a studánek
nejsemsama.cz
Kouzlení s vodou z potoků a studánek
Voda má v magii zvláštní místo. Má jedinečné vlastnosti, které pro vás mohou být nejen zdrojem osvěžení, ale i duchovní síly a léčení. Voda z potoků a studánek má moc přinést do vašeho života pozitivní změny a obnovit vaši energii. Využitím těchto přírodních zdrojů v magii můžete obohatit své rituály a přinést do svého života větší harmonii a klid. Je důležité
Ten můj chlap je prostě báječný
skutecnepribehy.cz
Ten můj chlap je prostě báječný
Jsem holka Štěstěny, tvrdila moje máma, když jsem doma představila Mirka. Mohla na něm oči nechat. To nadšení ji neopustilo nikdy. Myslím, že mi trochu záviděla, ale nikdy jsem jí to neřekla. Tátu měla ráda, ale co si pamatuji, tak jsme s Mirkem byli zamilovaní mnohem víc. Jsme spolu moc rádi Tehdy byla jiná doba, když
Září Svobodová díky nové lásce?
nasehvezdy.cz
Září Svobodová díky nové lásce?
Přestože jí osud připravil až příliš kruté momenty, nikdy nepřestala věřit, že bude znovu šťastná. Sympatická herečka ze seriálu Ulice Ilona Svobodová (64) se má už několik týdnů potkávat se stejně
Hříbková omáčka
tisicereceptu.cz
Hříbková omáčka
Královskou houbou českých lesů je pravý hřib. Suroviny 400 g houby 1 větší cibule 2 lžíce másla 200 ml šlehačky 100 ml zakysané smetana 1 bobkový list 5 kuliček nového koření petrželka ne
Krvavé maltské podzemí a tajemná Petra
enigmaplus.cz
Krvavé maltské podzemí a tajemná Petra
V oblasti Paola na předměstí hlavního města La Valetta na Maltě se v roce 1902 dostala skupina dělníků do problémů. S několika se při rozbíjení skal propadla zem. „Dostaňte nás odsud, něco tady je,“ z
Historické Boskovice: Procházka od hradu k zámku
epochanacestach.cz
Historické Boskovice: Procházka od hradu k zámku
Návštěvou jednoho města si snadno zajistíme program třeba na celý víkend. Boskovice totiž nabízejí hned dvě významné architektonické památky, vzdálené od sebe jen půl kilometru. A tak se vydejme za hradem i za zámkem do krásné jihomoravské krajiny. Trhová osada Boskovice na okraji Drahanské vrchoviny vznikla někdy ve13. století, a už v roce 1313 kronikáři zaznamenali
Pátrání po nacistickém zlatě: Je ukryté pod hladinou německého jezera?
epochalnisvet.cz
Pátrání po nacistickém zlatě: Je ukryté pod hladinou německého jezera?
Nad vodou se převalují chuchvalce mlhy, ze kterých se náhle vynoří siluety několika člunů. Mají velmi podivnou posádku. Dobře živení, po zuby ozbrojení muži v černých uniformách a na straně druhé: zubožená těla oblečená v chatrných vězeňských hadrech. Co tato přízračná scéna znamená?   Je jaro roku 1945, druhá světová válka se chýlí ke konci. Jezero Stolpsee
Stinná stránka rozvinutějších mozků: rychleji stárnou
21stoleti.cz
Stinná stránka rozvinutějších mozků: rychleji stárnou
Lidský mozek, více než jakýkoliv jiný orgán, odlišuje náš druh od ostatních. Během posledních přibližně sedmi milionů let se jeho velikost a složitost výrazně zvýšila, což nám umožnilo používat jazyk,
&Beyond: Nezapomenutelné safari napříč východní Afrikou pro romantiky i dobrodruhy
iluxus.cz
&Beyond: Nezapomenutelné safari napříč východní Afrikou pro romantiky i dobrodruhy
&Beyond, světově uznávaný lídr v oblasti luxusní ekoturistiky, představuje své rozmanité portfolio safari lodgů a kempů ve východní Africe. Jako lídr v oblasti zodpovědného cestovního ruchu organi
Dechberoucí „katedrála“ v oblacích
rezidenceonline.cz
Dechberoucí „katedrála“ v oblacích
Třípodlažní penthouse na vrcholu nejvyššího věžáku severně od 72. ulice v New Yorku „patřil“ jednomu z protagonistů populárního seriálu, mapujícího život milionářské rodiny Royových. Jakkoliv jsou jejich osudy fiktivní, nemovitosti, v nichž „žijí“, jsou velmi reálné. Ohromující luxusní byt s pěti ložnicemi, čtyřmi koupelnami a výhledem na Husdon Yards je přitom jenom jednou z nemovitostí
Provozovatel: RF HOBBY, s. r. o., Bohdalecká 6/1420, 101 00 Praha 10, IČO: 26155672, tel.: 420 281 090 611, e-mail: sekretariat@rf-hobby.cz