Skip to content
reklama

Absint: Jak se správně dávkuje zelená víla?

Málokterý nápoj má tak mizernou pověst jako on. Pomlouvaný, zatracovaný, zakazovaný, opředený mnoha mýty, přesto ale neustále v kurzu. Není se co divit, když nad ním drží ochrannou ruku sama svatá trojice.

Ačkoliv největší náklonnost k zelené víle, jak zní jedna z mnoha jeho přezdívek, odjakživa chovají ve Francii, kde se jím Verlaine a spol. nalévají ve velkém, místo jeho vzniku leží o kousek dál, ve Švýcarsku.

Čest země galského kohouta zachraňuje alespoň osoba objevitele, lékaře Pierre Ordinaira, který za revoluce uprchne z Francie do malé švýcarské vesničky Couvet. Odtud je to už jen coby kamenem dohodil do horského údolí Val de Travers.

A právě tady začne Ordinaire podle legendy v roce 1792 s historicky první destilací a výrobou absintu.

Svatá trojice bylinek

Distribuuje ho ovšem nikoliv jako alkoholický nápoj, nýbrž ve formě zázračného elixíru na střevní potíže a další bolístky. Jenže pro nápoj, stojící na bylinném základu tzv. svaté trojice, tedy anýzu (Pimpinella anisum), fenyklu obecném (Foeniculum vulgare) a pelyňku pravém (Artemisia absinthium), po kterém je také pojmenován, si začnou chodit i ti, kteří žádné zdravotní problémy nemají.

Jedním z nich je i major Daniel-Henri Dubied (1758–1844), který do Val de Travers původně přijede prodat krajky, čich obchodníka ho ale brzy navede jinam. Opatří si recept, vezme do party dva společníky a na konci 18.

století začne destilovat první komerční absint na světě.

Říká se mu mimo jiné zelená víla. Foto: pixabay

Je stále oblíbenější

Obliba chutného moku stoupá raketovým tempem. A to i díky tomu, že francouzští legionáři ho během 40. let 19. století pijí jako lék proti malárii. Když se posléze vrátí domů, přivezou si s sebou i oblibu v hořkém nápoji, který se následně rozšíří do barů napříč zemí.

Zprvu je výsadou jen vyšší třídy, bohémských básníků a malířů, spisovatelů i politiků, posléze, poté, co díky masové produkci klesne jeho cena, i chudiny. Kolem roku 1870 už je absint nedílnou součástí 90 % jídelních stolů.

Jenže stačí pár let a všechno je jinak. Na přelomu 19. a 20. století se nad absintem začínají stahovat mračna.

Nápoj bláznů

Z oblíbeného drijáku je najednou „nebezpečná droga“, způsobující halucinace a epileptické záchvaty. Za všechno prý může thujon, neurotoxická látka, kterou má v sobě jedna z přísad – pelyněk. Jestli absint nějaké halucinace vyvolává, jen to kvůli rozpuštěnému kokainu, který si do něj někdo přidává.

Vinou šikovně vedené pomlouvačné kampaně, podpořené nevěrohodnými a s největší pravděpodobností podplacenými vědeckými výzkumy začne počet odpůrců absintu narůstat. Co na tom, že ve skutečnosti je množství thujonu obsažené v absintu tisíckrát menší, než aby bylo nebezpečné.

blank
Klatba pominula, a dnes se tak absint zase může těšit legální náklonnosti nespočtu pijáků. Foto: pixabay

Zákaz a uvolnění poměrů

Poslední kapkou je pak Jean Lanfray, švýcarský rolník, který v srpnu 1905 nejdřív úspěšně vyvraždí celou svojí rodinu a pak se neúspěšně pokusí o sebevraždu. Když vyjde najevo, že si ráno dal dvě sklenky absintu, strhnu se veřejná hysterie, petice a vlna zákazů.

Nic naplat, že Lanfray je s alkoholem jedna ruka a kromě absintu do sebe před tragédií kopne ještě zelenou, koňak, víno a kávu s brandy. Už v roce 1906 je zelená víla zakázána v Belgii a Brazílii, rok nato má utrum ve Švýcarsku.

Následuje Nizozemsko (1909), USA (1912) a Francie (1915). Němci odolávají do roku 1923. Z popela začne magický elixír povstávat až v roce 1988, kdy se v evropské legislativě uzákoní maximální povolená hranice 35 miligramů thujonu na litr.

Na přelomu milénia jsou pak zákazy postupně zrušeny prakticky ve všech státech, kde byly zavedeny.

blank
Jak se správně pije? Tak především nikoliv čistý! Na stůl se vám dostane s předpokladem, že ho zředíte ledovou vodou z přistavené karafy. Foto: pxfuel
Foto: Tit Foto: pixabay Zdroj fotografií: pixabay, pxfuel
Právě v prodeji
reklama
Sdílej!
Komentáře
Další články z rubriky Historie
Zobrazit více …

Nenechte si ujít další zajímavé články

Mrazivá předpověď: Do roku 2100 zmizí polovina ledovců na Zemi
epochalnisvet.cz

Mrazivá předpověď: Do roku...

Ledovce jsou krásné a majestátní....
Největší zázraky 21. století: Dokazují existenci věcí mezi nebem a zemí?
enigmaplus.cz

Největší zázraky 21. století:...

Američan Grayson Kirby si při autonehodě...
Uteče Rybová manželovi za Majerem?
nasehvezdy.cz

Uteče Rybová manželovi za...

Už nějakou dobu se...
Krůtí maso se zeleninovým salátem
tisicereceptu.cz

Krůtí maso se zeleninovým...

Bezchybná volba, pokud hubnete. Krůtí maso...
Chce zničit Borhyové hvězdnou kariéru?
nasehvezdy.cz

Chce zničit Borhyové...

Dlouhá léta neměla na Nově...
Trpí delfíni „alzheimerem“?
21stoleti.cz

Trpí delfíni „alzheimerem“?

Alzheimerova choroba je nejčastější příčinou...
Znovuzrození ikonického outdoorového modelu Alpina
iluxus.cz

Znovuzrození ikonického...

Ikonická řada Extreme, která se poprvé objevila...
Perla neomylně poznala, kde jí je potřeba
skutecnepribehy.cz

Perla neomylně poznala, kde...

Čtyři dny se ty dvě trmácely vlakem, od hranic je...
Tapety jako na zámku
panidomu.cz

Tapety jako na zámku

Jinak řečeno tapety textilní. Právě ty si spojujeme s...
Zastavil Jozue Slunce? Pomáhala mu vyspělá mimozemská rasa?
enigmaplus.cz

Zastavil Jozue Slunce?...

Desetitisíce židovských bojovníků visí svému...
Masiv pod nohama
rezidenceonline.cz

Masiv pod nohama

Podlahová krytina z přírodního dřeva je prověřená...
Tak trochu jiné orloje
epochanacestach.cz

Tak trochu jiné orloje

Ten pražský na...

Předplatné časopisu

Chcete znát odpověďi? EPOCHA je pro Vás jasnou volbou. Již 17 let pro vás mícháme koktejl toho nejzajímavějšího, co se kolem nás děje!

Zvolte variantu

Epocha