Domů     Realita v zákopech: Jako podpěry sloužily mrtvoly
Realita v zákopech: Jako podpěry sloužily mrtvoly

Francouzští vojáci bojující v 1. světové válce v podzimním dni roku 1914 vstávají s ranním rozbřeskem. Krajina se ještě utápí v ranní mlze. Všichni se musí dostat na své bojové pozice před úsvitem. Umožní jim to mlha. Pokud přesun nestihnou, trefí je nepřátelské kulky.

Ostřelovači začínají pálit. „Uslyšeli jsme v dálce dunění dělostřelectva. Pochodovali jsme a šli jsme poprvé do linie. Kulky svištěly a praskaly a nutily nás shýbat hlavy.

Granáty nad hlavou skučely, ale rychle jsme se naučili, kdy se krýt a kdy ne,“ líčí svoje zážitky jeden z vojáků. Pokud jsou muži v zákopech, používají malou lest v podobě umělých hlav, které vysunou nad terén. Jakmile jimi prosviští kulky, stáhnou je zpět.

Podle děr se orientují, kde se ostřelovači usadili. Při ostré palbě se vojáci někdy vojáci nedostanou ven po celé hodiny. Zůstanou v zákopech od rána až do soumraku.

Přežít v zákopech není lehké. FOTO: pixabay
Přežít v zákopech není lehké. FOTO: pixabay

Němci si dávají záležet

Jeden z vojáků rozhrabuje masu hlíny. Hrabe si ve stěně výklenek, svoji„myší díru,“. Díky ní nemusí spát přímo na rozbahněném dně. Malý výklenek v zákopu je jediným komfortem, který voják na frontě zažije.

Generální štáby armád odmítají budování lépe vybavených krytů. Bojí se, že by vojáci ztratili bojovnost. Jediní Němci dopřejí svým jednotkám alespoň trochu pohodlí. Staví vybetonované kryty až 18 metrů pod povrchem.

Ačkoli vojáci jsou v nich chránění proti nejhoršímu ostřelování, k vítězství jim to nakonec stejně nepomůže.

Německé zákopy. Velení Němců se snaží dopřát vojákům alespoň maličko pohodlí. FOTO: picryl
Německé zákopy. Velení Němců se snaží dopřát vojákům alespoň maličko pohodlí. FOTO: picryl

Mrtvoly slouží jako podpěry

Zákopy se v různých zemích liší. V Belgii dělá problémy vysoká hladina spodní vody, která někdy sahá až po pás, proto se do zákopů staví pytle s dřevěnými podpěrami. Jako podpěra se ovšem v některých oblastech bojové fronty hodí i jiný materiál.

„Podej mi ho!“ máchne voják rukou ke svému spolubojovníkovi. Ukáže směrem ke ztuhlé mrtvole. Padlého kolegu, kterého zmrzlá země dosud nedovolila pohřbít, použije jako výztuž zákopů. Ve velké nouzi jde i pieta stranou.

Zákopy v Belgii. Craftnighter/Creative Commons/CC BY 3.0
Zákopy v Belgii. Craftnighter/Creative Commons/CC BY 3.0

Hlína je lepí k zemi

Všude navíc není stejně dobrá půda ke kopání. Například vápenec v některých oblastech Francie je kvalitní a zdejší zákopy díky tomu dostávají výbavu v podobě náspů. Za to hlína lemující francouzskou řeku Somma vypadá zrádně.

Francouzský důstojník ztěžka zvedá nohy ze země. Zdá se mu, že přímo zarůstá do půdy. Rozmočená křída se mu nabaluje na nohy jako lepidlo. Vytvoří na nich koule těžké až 4,5 kilogramu. I tělesně velmi zdatní muži se s takovou zátěží sotva mohou pohybovat. Cesta pouhých několik set metrů jim trvá dlouhé hodiny.

Vojáci během první celosvětového konfliktu čelí otřesným podmínkám. FOTO: pxhere
Vojáci během první celosvětového konfliktu čelí otřesným podmínkám. FOTO: pxhere

Ideální šíření nemocí

Mladý voják v zákopu sykne bolestí. „Nenávidím déšť,“ nadává vztekle a podívá se na svoji nohu. Není zraněný, ale zapařený vlhkem, jak trpí nekonečnými proudy vody ve svém rozbahněném výklenku.

Do menší oděrky na noze se mu dostala infekce a všudypřítomné bakterie a vlhko už pracují. Zákopy jsou ideálním prostředím pro šíření nemocí. Možná, že víc vojáků přichází o končetiny kvůli dlouhodobému pobytu ve vlhkých zákopech než kvůli zranění v boji.

Voda se ale hodí jinak. Napít se kdykoli mám žízeň, rozhodně není pro vojáka samozřejmost. Pitné vody je nedostatek. Bojovníci využívají děr, které vznikají po granátech. Jakmile zaprší, do kráterů se stahuje dešťová voda. Vojáci si ji nabírají a převařují.

Málo prostoru, vlhko, voda. Vojáci musí přežít všechno. FOTO: pixabay
Málo prostoru, vlhko, voda. Vojáci musí přežít všechno. FOTO: pixabay

Balíček na přilepšenou

Jeden z vojáků francouzské armády právě dostal balíček z domova. Samozřejmě, že se rozdělí s ostatními členy roty, protože až příště dostanou oni, bude dělba pro změnu na nich. Posílat se ovšem může jenom to, co vydrží dlouhou cestu:

klobásy, paštiky, šunka, sekaná nebo takzvaný confit, upečená kuřecí nebo krůtí stehna obalená tukem a sušenky. Takhle si ovšem přilepší jenom málokdy. Většinou nezbude než sáhnout po konzervách hovězího masa, zeleniny nebo sucharech.

Foto: pixabay, picryl, Creative Commons, pxhere, Úvodní fotografie pixabay
Související články
Historie
Krysí stezky: Jak nacisté prchali do Jižní Ameriky
Italské kláštery, chorvatské přístavy a argentinské úřady – objevte fascinující trasy, po kterých unikali nejhledanější nacističtí zločinci do bezpečí jihoamerických diktatur. Tyto takzvané „krysí stezky“ představovaly složitou a často utajovanou síť kontaktů a logistické podpory, která umožnila stovkám, možná i tisícům pachatelů hrůzných zločinů druhé světové války uniknout před spravedlností spojeneckých mocností. Fenomén útěku nacistických […]
Historie
Gurmáni: Kardinál Richelieu miloval čokoládu, jeho praprasynovec nadšeně propagoval majonézu
Máte rádi čokoládu a majonézu? Tabulkovou nejspíš ano, jenže než se zrodí v téhle podobě, musíte ještě chvíli počkat. Teď jsme teprve na počátku 17. století, takže máme na mysli zatím jenom tu tekutou. Kakaové boby přiváží do Evropy španělský conquistador Hernán Cortés (1485–1547). Jenže nápoj z nich připravený připadá Španělům hořký a nějakou dobu trvá, než […]
Historie
Jak se zrodila knížka: Od tabulky a svitku ke složkám
Potřebu zaznamenávat svoje převratné myšlenky a předávat je dalším generacím má lidstvo už od pradávna. Od té doby, co se dokážeme mezi sebou dorozumívat, rozvíjí se první pokusy o zápisy. Kdy se zrodila první knížka a jak získala dnešní podobu? Tentokrát nebudeme zkoumat, které literární dílo je první – často se uvádí Epos o Gilgamešovi […]
Historie
Napoleon I. Bonaparte zakazoval svým kuchařům vedlejší příjmy
Francouzi jsou známí labužníci, jeden z těch nejproslulejších je ale původem Korsičan. To ovšem nic nemění na tom, že si nechává servírovat vybrané delikatesy. Hádáte, koho máme na mysli? Ano, řeč je o francouzském císaři Napoleonovi I. Bonapartovi (1769–1821). Jeho oblíbený kuchař Lebeau je expert na paštiky a pečivo a Napoleonu Bonapartovi dělá, co mu na […]
reklama
lifestyle
Mýty z posilovny: Když cvičím, můžu jíst, co chci. Nebo ne?
Zpocená těla, pach potu, občasné heknutí a zvuky strojů v pohybu. Pokud se cvičením začínáte a nemáte po ruce trenéra, hrozí vám nejedno fiasko…   Potřebujete se zbavit pár kil? Anebo zformovat postavu? Či chcete prostě něco udělat pro zdraví a kondici? Cvičení je to pravé! Možná právě marně listujete diářem a hledáte, kde si […]
Kim Čong-il a Mao Ce-tung: Extrémní chutě a nechutné návyky
Zatímco severokorejský vůdce Kim Čong-il utrácel miliony za gurmánské pochoutky, čínský předseda Mao Ce-tung se odmítal mýt. Jaké byly jejich nejbizarnější stravovací návyky? Kim Čong-il: Gurmánský vůdce vyhladovělé země Severokorejský despota Kim Čong-il (1941–2011) se naopak příliš zpátky nedržel. Zatímco země se kvůli jeho programu militarizace potýkala s obrovskými ekonomickými problémy a probíhal tam hladomor, […]
3 labužnické hostiny v historii: Vegetariánská, šlehačková a císařská
Každý má rád něco jiného. Na čem si pochutnávaly oblíbené historické osobnosti? Někdo se obešel bez masa, jiný nedal dopustit na sladké lahůdky a při významných událostech se konaly opravdové hody s vysokým rozpočtem. Zatímco třeba prorok Mohamed propaguje kvalitní maso v jídelníčku a užije si ho na hostinách naplno, jiní slavní strávníci ho odmítají. Zřejmě prvním […]
Vynášení Morany: Se zimou se musí zatočit!
Když začne rašit tráva, rozkvetou květiny a stromy i keře se obalují listím, cítíme, jak z nás spadne zimní letargie. Najednou je nám veseleji, máme lepší náladu a těšíme se na měsíce plné slunce. A co teprve naši předkové, kteří žili v těsném sepětí s přírodou: pro ty to byla příležitost k oslavě! Temné a […]
reklama
věda a technika
Proč předpovědi počasí tak často selhávají?
Máme družice, superpočítače a týmy meteorologů, ale přesto se nám déšť často spustí tam, kde mělo být jasno. Jak je možné, že moderní předpovědi počasí stále nejsou stoprocentně spolehlivé? Bude jasno až polojasno, přechodně až oblačno a místy přeháňky nebo bouřky. Tahle předpověď dovede pobavit. Jak ji někdo může vyslovit v době, kdy máme k […]
Lesní terapie: Vědecky potvrzené léčivé účinky přírody
Les není jen místem pro odpočinek nebo sběr hub – podle vědců má prokazatelné léčivé účinky na lidské tělo i psychiku. Od posílení imunity po snížení stresu, příroda funguje jako přirozený lék. Jak přesně nám les pomáhá a proč bychom do něj měli chodit častěji? Les má sám o sobě terapeutický potenciál. Přímo působí na […]
Tajemství alchymie: Jak se měnilo stříbro ve zlato?
Na rozdíl od podvodníka Edwarda Kelleyeho, se Michal Maier v oboru alchymie řadí ke skutečným zasvěcencům. Vystudovaný lékař a filozof propadne pokusům s rozmanitými látkami v baňkách v roce 1599. Němec Michael Maier (1568–1622) přečte obrovské množství odborných spisů. „Roku 1604 začal Maier společně se svým nevlastním bratrem pracovat na univerzálním léku, přičemž částí jejich práce bylo Velké Dílo, […]
Paracelsus: Alchymii povyšuje na vědu, ranhojičství na lékařství
Stává se jedním z mála alchymistů, kterým nešlo hlavně o bohatství získané novým objevem. Prohlašuje, že alchymie není určena jenom k výrobě zlata a stříbra. Podle něho by měla být využita hlavně v lékařství. Švýcar Philippus Aureolus Theophrastus Bombastus z Hohenheimu zvaný Paracelsus (1493-1541) se zabývá merkurosulfurovou teorií, podle které kovy tvoří merkurium a sulfur, dvě substance, které ale […]
Nenechte si ujít další zajímavé články
Dulce: Dobrota, které neodoláte
panidomu.cz
Dulce: Dobrota, které neodoláte
Ta dobrota se jmenuje dulce de leche a možná už jste ji objevili v obchodech. Ale nepochybujte o tom, že doma připravená bude ještě lepší. Název je španělský a znamená jednoduše „mléčná sladkost“. Původ ovšem není úplně jednoznačný, o autorství této receptury se pře hned několik latinskoamerických zemí a k tomu Francie, kde se traduje,
Ferdinand I. zatrhl šizení na tržištích
historyplus.cz
Ferdinand I. zatrhl šizení na tržištích
„Prvotřídní kvalita, dovoz z Itálie,“ přesvědčuje kupec s látkami bohatou pražskou měšťanku. Žena pečlivě osahává štůček mušelínu. „Vezmu si pět loket,“ prohlásí. Kupec rychle naměří požadovanou délku. Pořádný kus mu přitom zůstane za prsty…   „Na šaty ho bude málo, milostpaní. Stačí jenom na sukni,“ zhodnotí švadlena množství růžového mušelínu. „Ošidili vás, podívejte.“ Vezme do ruky dřevěnou
Kouzlení s vodou z potoků a studánek
nejsemsama.cz
Kouzlení s vodou z potoků a studánek
Voda má v magii zvláštní místo. Má jedinečné vlastnosti, které pro vás mohou být nejen zdrojem osvěžení, ale i duchovní síly a léčení. Voda z potoků a studánek má moc přinést do vašeho života pozitivní změny a obnovit vaši energii. Využitím těchto přírodních zdrojů v magii můžete obohatit své rituály a přinést do svého života větší harmonii a klid. Je důležité
Ten můj chlap je prostě báječný
skutecnepribehy.cz
Ten můj chlap je prostě báječný
Jsem holka Štěstěny, tvrdila moje máma, když jsem doma představila Mirka. Mohla na něm oči nechat. To nadšení ji neopustilo nikdy. Myslím, že mi trochu záviděla, ale nikdy jsem jí to neřekla. Tátu měla ráda, ale co si pamatuji, tak jsme s Mirkem byli zamilovaní mnohem víc. Jsme spolu moc rádi Tehdy byla jiná doba, když
Září Svobodová díky nové lásce?
nasehvezdy.cz
Září Svobodová díky nové lásce?
Přestože jí osud připravil až příliš kruté momenty, nikdy nepřestala věřit, že bude znovu šťastná. Sympatická herečka ze seriálu Ulice Ilona Svobodová (64) se má už několik týdnů potkávat se stejně
Hříbková omáčka
tisicereceptu.cz
Hříbková omáčka
Královskou houbou českých lesů je pravý hřib. Suroviny 400 g houby 1 větší cibule 2 lžíce másla 200 ml šlehačky 100 ml zakysané smetana 1 bobkový list 5 kuliček nového koření petrželka ne
Krvavé maltské podzemí a tajemná Petra
enigmaplus.cz
Krvavé maltské podzemí a tajemná Petra
V oblasti Paola na předměstí hlavního města La Valetta na Maltě se v roce 1902 dostala skupina dělníků do problémů. S několika se při rozbíjení skal propadla zem. „Dostaňte nás odsud, něco tady je,“ z
Historické Boskovice: Procházka od hradu k zámku
epochanacestach.cz
Historické Boskovice: Procházka od hradu k zámku
Návštěvou jednoho města si snadno zajistíme program třeba na celý víkend. Boskovice totiž nabízejí hned dvě významné architektonické památky, vzdálené od sebe jen půl kilometru. A tak se vydejme za hradem i za zámkem do krásné jihomoravské krajiny. Trhová osada Boskovice na okraji Drahanské vrchoviny vznikla někdy ve13. století, a už v roce 1313 kronikáři zaznamenali
Pátrání po nacistickém zlatě: Je ukryté pod hladinou německého jezera?
epochalnisvet.cz
Pátrání po nacistickém zlatě: Je ukryté pod hladinou německého jezera?
Nad vodou se převalují chuchvalce mlhy, ze kterých se náhle vynoří siluety několika člunů. Mají velmi podivnou posádku. Dobře živení, po zuby ozbrojení muži v černých uniformách a na straně druhé: zubožená těla oblečená v chatrných vězeňských hadrech. Co tato přízračná scéna znamená?   Je jaro roku 1945, druhá světová válka se chýlí ke konci. Jezero Stolpsee
Stinná stránka rozvinutějších mozků: rychleji stárnou
21stoleti.cz
Stinná stránka rozvinutějších mozků: rychleji stárnou
Lidský mozek, více než jakýkoliv jiný orgán, odlišuje náš druh od ostatních. Během posledních přibližně sedmi milionů let se jeho velikost a složitost výrazně zvýšila, což nám umožnilo používat jazyk,
&Beyond: Nezapomenutelné safari napříč východní Afrikou pro romantiky i dobrodruhy
iluxus.cz
&Beyond: Nezapomenutelné safari napříč východní Afrikou pro romantiky i dobrodruhy
&Beyond, světově uznávaný lídr v oblasti luxusní ekoturistiky, představuje své rozmanité portfolio safari lodgů a kempů ve východní Africe. Jako lídr v oblasti zodpovědného cestovního ruchu organi
Dechberoucí „katedrála“ v oblacích
rezidenceonline.cz
Dechberoucí „katedrála“ v oblacích
Třípodlažní penthouse na vrcholu nejvyššího věžáku severně od 72. ulice v New Yorku „patřil“ jednomu z protagonistů populárního seriálu, mapujícího život milionářské rodiny Royových. Jakkoliv jsou jejich osudy fiktivní, nemovitosti, v nichž „žijí“, jsou velmi reálné. Ohromující luxusní byt s pěti ložnicemi, čtyřmi koupelnami a výhledem na Husdon Yards je přitom jenom jednou z nemovitostí
Provozovatel: RF HOBBY, s. r. o., Bohdalecká 6/1420, 101 00 Praha 10, IČO: 26155672, tel.: 420 281 090 611, e-mail: sekretariat@rf-hobby.cz