Domů     Dudlík, šnorchl i sprcha v jednom. Co jste nevěděli o sloním chobotu?
Dudlík, šnorchl i sprcha v jednom. Co jste nevěděli o sloním chobotu?
25.2.2021

Je to rozhodně nepřehlédnutelný orgán, který v živočišné říši nemá obdoby! Uvědomují si vůbec sloni, s jakým zázrakem se narodili?

Určitě se shodneme na tom, že chobot slonovi sluší. Jen na okrasu ho ale nemá! Chobot je neuvěřitelně multifunkční částí těla a slon by bez něj jednoduše nemohl žít. Tušili jste vůbec čím vším tento typický sloní symbol dokáže být?

Hodně dlouhý nos

Chobot není nic navíc, je v podstatě horním pyskem a nosem spojeným v jedno. Pouze tato část hlavy zkrátka pořádně narostla.

Slon díky chobotu v první řadě dýchá. Na konci jsou jasně vidět dvě nosní dírky, které vedou celým dlouhým orgánem až k hlavně. Pro čerstvý vzduch je to tedy pořádná štreka, protože chobot dospělého slona měří zhruba dva metry!

Ovšem má to své výhody – když je slon potopený ve vodě, může vystrčit chobot ven a používat ho jako šnorchl.

Chobot je jako každý nos také nástrojem k čichu a v tom je tedy opravdovým přeborníkem! Díky milionům receptorů uloženým v nosních dutinám cítí slon určité věci dokonce lépe než stopovací pes. Například podzemní vodu prý vyčenichá na vzdálenost 20 kilometrů.

Sloni jsou výteční plavci. Jejich evoluční předchůdci byli vodní živočichové. Foto: Wikipedia
Sloni jsou výteční plavci. Jejich evoluční předchůdci byli vodní živočichové. Foto: Wikipedia

Šikovná svalnatá ruka

Kdybyste někdy viděli kostru slona, chobot na ní nehledejte. Žádná kost, ba ani chrupavka v něm totiž není! Chobot je čistě svalový orgán, podobě jako třeba lidský jazyk, což mu zajišťuje mimo jiné úžasnou pohyblivost.

Navíc těch svalů je na chobotu opravdu požehnaně. Jejich počet se často uvádí až okolo 40 000, a slon je díky tomu skutečným silákem. Chobotem zvládne zlomit kmen stromu nebo také zvednout náklad o hmotnosti až 350 kilogramů!

Vedle síly je ale chobot i nesmírně citlivý. Na jeho konci má slon tzv. prstík (slon indický jeden, slon africký dokonce dva), který si díky obrovskému množství nervových zakončení poradí i s velmi přesnými pohyby.

Slon udrží v chobotu štětec, zvedne ze země minci, utrhne jedno samotné stéblo trávy a dokonce si bez problémů oloupe burák.

Chobotem si slon potravu naporcuje, nabere a vloží do tlamy. Poradí si s větvemi, listím i ovocem. Foto: Pixabay
Chobotem si slon potravu naporcuje, nabere a vloží do tlamy. Poradí si s větvemi, listím i ovocem. Foto: Pixabay

Brčko? Spíš naběračka

Bez chobotu by se slon ani nenajedl, je pro něj vlastně takovým příborem. Vyhlédnutou potravu si s ním podá, utrhne, nabere, podle potřeby upraví a vloží do úst.

A když přijde žízeň? I o to se chobot postará. Částečně funguje jako obří brčko, do kterého slon nasosá naráz třeba 15 až 20 litrů vody!

Ovšem pít už chobotem neumí, vlastně podobně jako my nepijeme nosem – stejným způsobem jako sousta jídla musí nabranou tekutinu nejprve vstříknout do tlamy.

Nasávání vody má však ještě jinou funkci. Když se slon potřebuje umýt nebo osvěžit, chobot mu poslouží jako šikovná sprcha.

I když zas tak čistotní ale chobotnatci nejsou. Zvlášť ti žijící ve volné přírodě se rádi koupou především v blátě a zasypávají se pískem či hlínou. I to všechno samozřejmě zvládnou chobotem!

Tato špinavá koupel má rozhodně svůj význam, zaschlá vrstva bláta vytvoří na kůži odolnou vrstvu, která chrání před sluncem nebo třeba obtížným hmyzem.

Umýt, nebo jen osvěžit? Sprchu mají sloni pořád po ruce. Foto: Pixabay
Umýt, nebo jen osvěžit? Sprchu mají sloni pořád po ruce. Foto: Pixabay

Teploměr, seismograf i seznamka na dálku

Citlivá špička chobotu je pokryta tenoučkými vousky, které dokáží ze svého okolí vyčíst řadu důležitých informací.

Slon tak nejen pozná, jakou má uchopený předmět strukturu, jak je velký nebo dokonce jakou má teplotu, ale chobotem dokáže i detekovat vibrace ze země. Neunikne mu tak třeba vzdálené hřmění nebo dusot stáda svých kolegů, a to ani na několik kilometrů daleko.

Přiložením chobotu k zemi ale slon dokonce i slyší! Ne tedy běžné zvuky, které my normálně slyšíme ušima, ale infrazvuky, ležící pod hranicí lidmi vnímaného spektra. Ty se totiž šíří nejen vzduchem, ale také rozechvívám půdy.

A co takto slon poslouchá? Především troubení či až hulákání jiných slonů, které v podobě infrazvuků vydávají chobotem a samcům například slouží k vábení sloních slečen.

A můžeme vlastně být rádi, že toto sloní milostné volání nemůžeme slyšet, protože je prý ještě mnohem hlasitější než dusot jejich nohou a nese se na dvakrát delší vzdálenosti.

Když slon potká jiného slona, na pozdrav si podají choboty. Foto: Wikipedia
Když slon potká jiného slona, na pozdrav si podají choboty. Foto: Wikipedia

Sloní řeč

Sloni se tedy přilákali. Co se děje, když se potkají? Jak se pozdraví a jak spolu komunikují? Samozřejmě chobotem! Sloni doslova milují kontakt a hmatová komunikace je u nich velmi intenzivní.

Proplétají si choboty navzájem, aby si projevili náklonnost, ale stejně tak si dotyky chobotů dávají najevo i nepřátelství a zášť.

Slon rád dává špičku chobotu do tlamy jiného slona, aby ho utěšil, členové jedné rodiny se takto na pozdrav hladí se po zádech, po uších či po ocase.

Chobotem se slon svého blízkého dotýká i na spánkových žlázách nebo genitáliích, aby tak od něj získal důležité chemické signály.

Často však sloni chobotem hladí i jen sami sebe, po hlavně i nejráznějších částech těla. Dělají to hlavně ve chvíli, když jsou nejistí a nerozhodní, aby nabyli sebevědomí a cítili se lépe.

Nejněžnější objetí?

Chobotem samozřejmě komunikuje i matka se svým mládětem. Potomkovi často ovinuje svůj dlouhý orgán kolem zadních nohou, bříška, ramen nebo pod krkem, často se také dotýká jeho úst.

Tím slonice své dítko uklidňuje a utěšuje, podobně jako když lidská matka pohupuje miminko náručí.

Když je slůně větší a živější, matka ho chobotem usměrňuje a chrání. Mládě zas strkáním svého chobotu do tlamy jiných slonů zjišťuje informace o potravě.

Své choboty slůňata od narození přirozeně používat neumějí, musí se s ním všechny ty skvělé triky postupně naučit. Zpočátku jim dlouhatánský nos spíš překáží, než aby pomáhal, a když se třeba chtějí napít od matky mléka, musí ho složitě ohýbat na stranu. Některá sloní miminka jsou ale vynalézavá a špičku chobotu cumlají jako dudlík.

Chobotí objetí patří k největším něžnostem mezi slony. Foto: Pixabay
Chobotí objetí patří k největším něžnostem mezi slony. Foto: Pixabay
Foto: Wikipedia, Pixabay
Související články
Věda a technika
Coober Pedy: Město, kde se žije pod zemí
Uvnitř australského vnitrozemí leží městečko, které na první pohled nevypadá nijak zvláštně, jen denní teploty tu dosahují až 50 °C a k vodě je to daleko. Tak proč žít zrovna tady? Byly zde objeveny velké zásoby opálu, které sem přilákaly tisíce nadšených hledačů. Aby ale vydrželi v tak nehostinných podmínkách, které zde během roku panují, přesunuli svá […]
Věda a technika
Přírodní antibiotika z našich zahrádek
Stále více lidí se zajímá o nejrůznější alternativy v léčení. Nechtějí se spoléhat jen na uměle vyrobené léky, které sice slibují úlevu a pomoc při celé řadě zdravotních obtíží, ale představují i chemickou zátěž pro náš organismus. Zcela jistě existují i situace, kdy lze zdravotní problémy řešit přírodní cestou. V takových případech není hned nutné […]
Věda a technika
Poznáte příznaky mrtvice? Až 70 % Čechů ne! A do nemocnice přijedou pozdě…
Mrtvici každý rok v Česku prodělá zhruba 25 000 lidí. Je druhou nejčastější příčinou úmrtí, i když je u nás léčba mrtvice na špičkové úrovni. Zrovna na 15. května připadá Světový den proti mozkové mrtvici. Se snížením počtu případů přitom může pomoci znalost příznaků – právě ty nezná až 70 % Čechů, a proto se […]
Věda a technika
Co potkalo planety na vesmírné cestě?
Bylo jednou jedno Slunce a mělo osm dětí. Jejich jména všichni známe. Mají ale něco společného s lidmi? I když už jsou to dnes dospělé planety, životem si nesou následky svého divokého dětství. Příběh se začíná psát před 4,6 miliardami let. Okolo právě vznikající hvězdy se vytvoří rotující prachoplynný disk. Částice v něm se začnou srážet […]
reklama
lifestyle
Rychlá a zběsilá jízda Paula Walkera: Od hvězdy k tragickému konci
Paul Walker, milovník rychlých aut a hvězda série Rychle a zběsile, tragicky zahynul při autonehodě v roce 2013. Jeho život byl plný adrenalinu, filmových úspěchů i charitativní činnosti.   Hvězda série filmů Rychle a zběsile umírá dne 30. listopadu 2013. Se svým známým, automobilovým závodníkem Rogerem Rodasem, opouští akci pořádanou Walkerovou charitou na pomoc obětem […]
Iveta Bartošová: Dostali ji na dno osudoví muži?
Bartošová spáchala sebevraždu tím nejdrastičtějším způsobem. V Uhříněvsi u Prahy skočila pod vlak. Svému manželovi Josefu Rychtářovi a jedinému synovi Arturovi nechala dopisy na rozloučenou. Ani oni ji nemohli zachránit? Iveta Bartošová (1966–2014) byla talentovaná, ale naivní a trochu prostá. Tak vzpomínají Ivetini známí na její začátky. A jak je vidět, od doby, kdy Bartošová […]
Falco: Rakouský hudební fenomén s tragickým osudem
Tento článek popisuje životní cestu rakouského zpěváka a skladatele Falca, od jeho neobvyklého talentu v dětství, přes bouřlivou kariéru plnou hitů jako „Der Kommissar“ a „Rock Me Amadeus“, až po tragickou smrt při automobilové nehodě v roce 1998.   Falco, vlastím jménem Johann „Hans“ Hölzel (1957–1998), je rakouský hudebník, zpěvák a skladatel. Stal se jediným […]
Co se skrývá za záhadnou smrtí muzikanta Miroslava Berky?
Jsou tři hodiny odpoledne. Lucerna je ještě zavřená pro veřejnost, jen v uklízečky vytírají v sále podlahu, brigádníci doplňují nápoje do ledničky a ve zkušebně sedí osazenstvo kapely Olympic. Jeden její člen chybí. „Tak ještě počkáme a uvidíme,“ prohlásí frontman Petr Janda (*1942). Ale když se nic nestane, odehrají zkoušku i bez kolegy.   Odešel, nedošel Tím, […]
reklama
lifestyle
Rodiče Elona Muska: Nenáviděný otec a dobrodružná máma
Otec Elona Muska se jmenuje Errol Graham Musk (*1946). Errolův otec Walter Musk (1917–1986) je Jihoafričan, matka Cora Amelia za svobodna Robinsonová (1923–2011) pro změnu Britka.   Zůstanou v africké Pretorii. Errol je inteligentní student s nevídaným talentem na fyziku a matematiku. Na střední škole pomrkává po krásné spolužačce Maye. Stane se vyhledávaným inženýrem elektromechaniky […]
Dětství božské MM: Otec neznámý, matka v depresích
Gladys Bakerová zabouchne dveře a zamkne je. „Neboj se, neboj, budeme spolu,“ uklidňuje tříleté děvčátko schované ve velkém pytli. Je to únos se vším všudy. Dítko v pytli není nikým jiným, než budoucím filmovým idolem. Matka se ji právě pokouší získat od pěstounky Idy Bolenderové zpět do své péče… Ida si s chatrnými dveřmi za […]
Proč našemu zdraví jaro někdy nevoní?
Na začátku jara se počasí mění vyloženě aprílově, i několikrát během dne. Venkovní teploty kolísají, a ta naše může kvůli takovým výkyvům začít hodně rychle stoupat. V tomto období jsme všichni mnohem náchylnější k nemocem, jarní chřipky, rýmy a obecně problémy s dýchacími cestami na náš číhají za každým rohem.   Klíč ke zdraví najdete […]
Zvrhlík? Temné stránky Romana Polanského: Genialita zastíněná zločiny
Roman Polanski, uznávaný filmový režisér, prožil těžké dětství poznamenané tragédiemi druhé světové války, kdy přišel o matku a musel se skrývat před nacisty. Jeho úspěšná kariéra byla na vrcholu, když mu vražda manželky šílenou sektou Charlese Mansona obrátila život vzhůru nohama. V roce 1977 však Polanski spáchal strašný zločin – znásilnění třináctileté dívky, za což […]
Nenechte si ujít další zajímavé články
Za mořem do země faraonů a skvělých zážitků
nejsemsama.cz
Za mořem do země faraonů a skvělých zážitků
Chcete zažít dokonalou exotiku jen za cca 4 hodiny letu z Česka? Vydejte se do Egypta! Je magickou kolébkou starověké historie, protéká tu životodárný Nil, a navíc se na břehy Rudého moře dostanete jen za několik tisíc. Egypt je díky poloze na severu Afriky vyhlášený mírnou zimou a horkým létem. Mezi dnem a nocí sice mohou
Moderní rezidence u rovníku
rezidenceonline.cz
Moderní rezidence u rovníku
Rezidence vznikla v rovníkovém Ekvádoru. Betonová stavba rozvržená do tvaru písmene T působí přes svou masivní konstrukci příjemně svěžím, elegantním a odlehčeným dojmem. Tři podlaží, tři obytná kř
Klíšťata v městských parcích jsou infikovaná víc než ta v přírodě
epochalnisvet.cz
Klíšťata v městských parcích jsou infikovaná víc než ta v přírodě
V každém krajském městě sbírali vědci klíšťata v parcích a zjišťovali, nakolik jsou pro člověka nebezpečná. Nyní vyhodnotili výsledky za loňskou sezonu a vyplynulo z nich, že klíšťata v městských parcích jsou infikovaná víc než ta v přírodě. U každého čtvrtého klíštěte byly nalezeny bakterie způsobující lymeskou borreliózu. V řadě parků pak bylo borrelií infikováno i více než
Bábovka se zakysanou smetanou
tisicereceptu.cz
Bábovka se zakysanou smetanou
Vláčná bábovka se hodí jako zákusek po nedělním obědě nebo jako sváteční snídaně. Potřebujete 4 vejce 1 hrnek cukru krupice 2 hrnky polohrubé mouky 1 prášek do pečiva 1 kelímek (200 g) zakys
Čerstvá manDarinka je prý téměř k nepoznání
nasehvezdy.cz
Čerstvá manDarinka je prý téměř k nepoznání
Své ctitele šokovala  zpěvačka Dara Rolins (51), když se nazvala čerstvou mandarinkou. Ačkoli patří k těm nejudržovanějším ženám v českém a slovenském rybníčku, s vráskami se nehodlala smířit a došl
Děsivá univerzita v Ohiu: Jaké síly ovládají pokoj číslo 428?
enigmaplus.cz
Děsivá univerzita v Ohiu: Jaké síly ovládají pokoj číslo 428?
Noční klid na univerzitní koleji ve městě Athens v americkém státě Ohio náhle protrhne pronikavý dívčí křik! Mladá studentka s hrůzou v očích vybíhá jen ve spodním prádle z budovy a hystericky volá o
Klášter Porta coeli: Brána do nebes leží na Moravě
epochanacestach.cz
Klášter Porta coeli: Brána do nebes leží na Moravě
Ojedinělý gotický portál není jedinou chloubou kláštera Porta coeli. Klášterní komplex s bohatou a slavnou historií nás při prohlídce přesvědčí, že tato stavba si své výjimečné místo v našich dějinách opravdu zaslouží. Založit klášter cisterciaček se rozhodl na počátku 13. století už král Přemysl Otakar I., za svého života však už nestačil učinit rozhodující krok. Postarala se
Svět ohrožuje nedostatek vody, čeká lidstvo boj o tento symbol života?
21stoleti.cz
Svět ohrožuje nedostatek vody, čeká lidstvo boj o tento symbol života?
Světu začíná docházet pitná voda. Jejím nedostatkem trpí asi čtvrtina lidí na planetě, do konce roku 2050 jich přibude další miliarda. V průběhu 20. století přitom množství vody využívané lidmi rostlo
Letní comeback nadčasových perel
iluxus.cz
Letní comeback nadčasových perel
Příběh české značky Olivie začal v roce 2017, kdy Martina Sluková a její syn Lukáš Sluka, založili společnými silami internetové klenotnictví OLIVIE.cz, které prodává velmi kvalitní a prověřené stříbr
Nikdy se už nevzpamatuju…
skutecnepribehy.cz
Nikdy se už nevzpamatuju…
Nedávno jsme oslavili pětadvacáté výročí svatby. V té chvíli by mě ani nenapadlo, že budu podávat žádost o rozvod a láska se promění v prach. Bylo to fantastické. Uspořádali jsme večírek pro naše blízké přátele. A protože bylo pěkné počasí, konal se na zahradě. Nechyběly květiny a nádherné dárky, úžasný dort, momenty plné emocí, úsměvů a přání. Láska na první pohled Potkali
Kimchi: Salát plný vitaminů
panidomu.cz
Kimchi: Salát plný vitaminů
Všichni jsme o něm už slyšeli, ovšem málokdo z nás může říct, že ho ochutnal, nebo je dokonce jeho pravidelným jedlíkem. Škoda. Kimchi totiž patří mezi pět nejzdravějších pokrmů světa. V korejských restauracích se miska kimchi automaticky podává ke každému jídlu zdarma. Přitom by se mohlo vyvažovat zlatem: výrazně snižuje špatný cholesterol, bojuje proti volným
Jak Vikingové vařili nápoj bohů?
historyplus.cz
Jak Vikingové vařili nápoj bohů?
„Je mi zima, “ drkotá zuby mladý Viking Erik. „Napij se, nápoj bohů tě zahřeje,“ podává mu otec pohár s horkou vonící tekutinou. Mladík si přihne. Za chvíli se mu po celém těle rozlije příjemné teplo.   Brzy je pohár prázdný. Erik sáhne po dalším a také ho vyprázdní. Opilý už sotva mluví a jeho