Domů     Dvojí tvář Winstona Churchilla: Uznávaný politik se pro vítězství neštítil ničeho!
Dvojí tvář Winstona Churchilla: Uznávaný politik se pro vítězství neštítil ničeho!

Premiér Spojeného království je považován za jednoho z nejvýznamnějších státníků 20. století, bojovníka proti fašismu a obránce demokracie. Ovšem pokud něco stálo v cestě jeho vytyčenému cíli, nebránil se použít třeba antrax, aby vyhladověl Němce…

V květnu 1940 se Winston Churchill (1874–1965) stal ministerským předsedou Velké Británie.

Hned 13. května, když běžela bitva o Francii a německé tanky po vedením maršála Erwina Rommela (1891–1944) pronikaly hluboko na francouzské území, pak pronesl svůj známý projev, ve kterém zazněla jeho památná věta:

„Nemohu vám slíbit nic než krev, dřinu, slzy a pot.“ Britským premiérem se stal po Nevillu Chamberlainovi (1869–1940), který praktikoval politiku appeasementu, tedy ústupků vůči hitlerovskému Německu. Churchill s ní od začátku nesouhlasil a tvrdě ji kritizoval.

Churchill kritizoval politiku appeasementu.
Churchill kritizoval politiku appeasementu.

Braňme Československo!

V reakci na Hitlerovy stupňující se požadavky vůči Československu dokonce politik, kterému oprávněně přezdívali „Buldok“, dne 27. srpna 1938 požádal, aby Británie spolu s Francií a Sovětským svazem vydala nótu na obranu Československa a aby britské loďstvo částečně mobilizovalo.

Kabinet ale jeho návrh odmítl. Válka vypukla 1. září 1939, když Německo napadlo Polsko. Churchill v té době marně požadoval, aby Británie preventivně obsadila norský přístav Narvik a švédskou Kirunu, odkud Němci dováželi železnou rudu.

Churchill se chystá na válku s Němci

Poté, co se Churchill konečně dostal k moci, opustil politiku appeasementu a do svých rukou soustředil významné státní funkce, aby mohl činit důležitá válečná rozhodnutí.

Rovněž nastartoval válečný průmysl, zejména leteckou produkci, aby byla Británie schopna vzdorovat německým náletům.

A dále odstartoval anglo-americkou alianci, kdy USA zásobovaly Anglii prostřednictvím svých obchodních lodí, které však byly vůči Německu stále ještě neutrální.

Britský státník byl vynikajícím řečníkem.
Britský státník byl vynikajícím řečníkem.

Geniální řečník „ukecal“ i Roosevelta se Stalinem

Jeho zarputilost nesla ovoce v tom, že byl schopen vybudovat most mezi velmocemi, které nakonec společnými silami porazily nacismus.

Přes nepřekonatelné rozdíly, které panovaly mezi sovětským bolševismem, britským imperialismem a americkou demokracií, dokázal Churchill vymyslet společnou strategii, díky které spojenci nakonec dosáhli konečného vítězství.

Zároveň nikdy nepodlehl německým nabídkám na ukončení války, a to ani v době, kdy se nacistická invaze zdála nevyhnutelnou a její odražení nemyslitelné.

Britské impérium a kultura nade vše

Z výše uvedeného by se mohlo zdát, že byl Churchill mužem pevného charakteru a zásad se smyslem pro fair play. Zdání však klame.

I on se ve svém životě dopustil mnoha přešlapů a kvůli některým svým výrokům by byl v dnešní době donucen k okamžité rezignaci z funkce. Churchill totiž věřil v nedělitelnost britského impéria a jeho naprostou kulturní nadřazenost.

Jeho koncept nadřazené rasy, britské, se tak příliš nelišil od nacistického modelu.

Vymyslel také strategii, jak postupovat ve válce.
Vymyslel také strategii, jak postupovat ve válce.

Měl na svědomí smrt milionů „králíků“

To se odrazilo například v jeho postoji vůči Indům, jimž Británie vládla od poloviny 19. století. Premiér se o nich ale pohrdavě vyjadřoval jako o „bestiálních lidech uctívajících bestiální náboženství“.

Když Japonci ovládli britský Singapur a do Indie přestaly proudit dodávky rýže, v Bengálsku vypukl hladomor. Zásoby, které měla indická správa k dispozici, ale nařídil Churchill odeslat britským vojákům do Středomoří a Jugoslávie.

Následkem toho v Indii zemřelo 2,5 milionu lidí hlady. Podle předsedy britské vlády si za to mohli sami, protože „se množili jako králíci“.

Nesnášel muslimy, bolševiky i irské bojovníky za nezávislost

Ani k muslimům nebyl o mnoho přívětivější, dle jeho tvrzení: „Islám v lidech vytváří fanatickou zuřivost podobnou vzteklině a současně v nich pěstuje strašlivou fatalistickou otupělost.“ Brojil i proti bolševismu.

Když v Rusku proběhla v roce 1917 říjnová revoluce, navrhoval zásah intervenčních vojsk, protože bolševismus „musí být zadušen ještě v kolébce“. Do Irska pak nechal vyslat nechvalně proslulé jednotky Black and Tans, aby potlačil irský boj za nezávislost.

I když odsuzoval koncentrační tábory, v Africe s nimi souhlasil.
I když odsuzoval koncentrační tábory, v Africe s nimi souhlasil.

Prospěšné koncentrační tábory

To ale ještě nebylo vše. Churchill, známý odpůrce nacistických koncentračních táborů, se k jejich zřízení v Jižní Africe stavěl zcela opačně. Podle něj produkovaly nejmenší možné utrpení, i když v nich zemřelo nejméně 14 000 lidí ze 115 000 uvězněných.

Když proti britské koruně povstali Kurdové, měl Churchill situaci komentovat slovy:

„Jsem silně pro použití otravného plynu proti necivilizovaným kmenům.“ Ostatně nebylo to pro něj nic nového, během svého působení v búrské válce (1899–1902) se podílel na ničení domů a pálení úrody civilních Súdánců.

Zoufalá situace si žádá zoufalé činy

Ještě hůře ale plánoval naložit s Němci. Po neúspěchu v bitvě u Dunkerque (1940) byla britská armáda v troskách, její jedinou fungující složkou bylo stíhací letectvo, které mělo udržet Němce na uzdě. A Churchill si toho byl moc dobře vědom.

Zoufalá situace si žádá zoufalé činy. V případě Británie to bylo rozhodnutí porušit Ženevský protokol, uzavřený roku 1930, mezinárodní úmluvu o zákazu použití plynů a bakteriologických zbraní ve válce.

Churchill se neštítil ničeho.
Churchill se neštítil ničeho.

Otrávíme vlastní lidi, ale zastavíme Němce

Churchill nevěřil, že by Británie byla schopná po vpádu nacistů do země dlouho odolávat. Proto se rozhodl jim případný postup znesnadnit pomocí biologických zbraní. Vždyť pokud Němci obsadí Londýn, už stejně nebude, koho za toto rozhodnutí soudit.

Zásobami yperitu, fosgenu, chloru a arzenické pařížské zeleně měl v takovém případě v plánu zamořit celé britské pobřeží přiléhající k Evropě v pásu širokém až 32 km.

Byl tomu dokonce ochoten obětovat i 60 % tamního obyvatelstva, tedy asi 2 miliony lidí, protože odhady zněly, že evakuovat by se zdařilo jen část z nich.

Zaútočme na nacistické továrny a ponorky!

Britští generálové byli zvyklí vést válku na principu fair play, ovšem pokud by se ho zřekli, daly by se bojové plyny využít nejen k obraně, ale i k útoku. Zasáhnout jimi německé továrny v Porúří či ponorky, by mohlo znamenat zvrat ve válce.

Churchill byl ovšem proti. Bál se nesouhlasu USA, na nichž byla Británie aktuálně závislá, i samotné odvety Němců. Leda by byla akce provedena jinak, nenápadně.

Operace Vegetarián

Tím došlo v roce 1942 ke zrodu Operace Vegetarián. Plán byl jednoduchý. Britové pomocí antraxu otráví německý dobytek, a tím nacisty vyhladoví.

Do granulí cattle-cakes budou vloženy extrémně virulentní spory kmene antraxu, označovaného jako Vollum 14578. Pomocí speciálně upravených bombardérů je pak britští letci rozpráší nad pastvinami. Během několika málo hodin pak krávy zemřou na otravu, proti které není obrany.

Cílem bylo nechat Němce vyhladovět.
Cílem bylo nechat Němce vyhladovět.

Otrávené krmivo pro německé krávy

Přípravy na uskutečnění tohoto plánu se rozběhly překvapivě rychle. Na starost je dostal doktor Paul Fildes, ředitel laboratoře pro vývoj biologických zbraní v Porton Down. Granule dodala krmivářská společnost Olympia Oil z Blackburnu.

Pracovnice kosmetické firmy J&E Atkinson pak dostaly za úkol rozříznout každou 2,5 cm dlouhou granuli podélně a slepit ji mýdlovou vložkou. Do ní následně stříkačkou vpravily antrax. Za týden jich vyrobily až 250 000.

Informujte o pohybu vojsk i stád

V květnu 1942 už jich měli Britové v zásobě zhruba pět milionů, přitom tisícovka granulí stála jen zhruba 15 šilinků (v dnešních cenách asi 900 Kč). Pro dopravení granulí na místo určení byl upraven tucet bombardérů Lancaster.

Odboj měl nyní britskému velení dodávat informace nejen o pohybu německých vojsk, ale i stád. Akce byla plánována na jaro, kdy je na pastvinách nejvíce krav. Primárními cíli se staly města Hannover a Oldenburg.

Ke spuštění Operace Vegetarián, díky které by Němci byli nuceni jíst jen rostlinnou stravu, naštěstí nikdy nedošlo.

Desítky milionů mrtvých civilistů

Situace se totiž změnila. Němci nevyhráli leteckou bitvu o Británii (1940), v Rusku je zastavila zima a do války vstoupily USA. Díky tomu Churchill se zahájením operace otálel.

Byl tak čas na experimenty, které ukázaly, jak nebezpečný plán to ve skutečnosti byl. Bakterie by totiž vedle krav vybíjely i ovce, kozy, prasata, psy a kočky.

Vybraly by si i oběti v německé armádě a bohužel i životy mnoha civilistů, a to včetně těch obývajících okupovaná území. Obětí tak mohly být desítky milionů.

Churchill se neštítil použít na Němce antrax.
Churchill se neštítil použít na Němce antrax.

Co způsobila jedna ovce

Pokusy na skotském ostrově Gruinard navíc ukázaly, že se granule v půdě rychle rozkládaly, a tak se do ní dostávaly spory antraxu, které v ní mohou přetrvat desítky let. Z Evropy by se tak stal po generace neobyvatelný kontinent.

A to byla příliš vysoká cena za vyhranou válku. Jedna mrtvá ovce z ostrova, kde proběhl experiment, se dokonce dostala k pobřeží Skotska, kde ji snědl pes. Než zemřel, nakazil 7 krav, 3 kočky a padesát ovcí. Naštěstí žádného člověka.

I na základě této zkušenosti však bylo od Operace Vegetarián nadobro ustoupeno. Granule skončily v pecích, plány útoku ve vojenském archivu.

Čas odejít, nebo ne?

Přes svoji důležitou roli během druhé světové války měl Churchill na britské politické scéně mnoho nepřátel, jeho popularitě nepřidal ani souhlas s kontroverzním bombardováním Drážďan krátce před koncem války.

Během ní si navíc zvykl rozhodovat prakticky bez ohledu na názory kohokoli jiného, takže se do mírových časů již příliš nehodil. V červnových volbách roku 1946 tak sedmdesátiletý Winston Churchill neuspěl.

Vypadalo to, že ve vysoké politice skončil, ale už v roce 1951 se do ní jako předseda vlády opět vrátil.

Foto: Shutterstock.com, Wikimedia Commons
Související články
Lifestyle
Tipy pro získání energie
Hlídejte si pitný režim, to je náš první tip. Už mírná dehydratace ovlivňuje výkon, soustředění i pocity. Denně byste měli vypít asi 30 ml nápojů na kg hmotnosti. Pijte vodu, třeba s citrónem a mátou. Dobře poslouží také čaje, v létě s ledem. Pít byste měli průběžně celý den, nečekejte na žízeň a nedohánějte pití večer. […]
Lifestyle
Když se objeví žaludeční vředy
Špatná strava, nadměrný stres, časté užívání léků nebo zákeřná bakterie. Tohle všechno může způsobit žaludeční vředy, které není radno podceňovat. Alespoň jednou v životě žaludeční vřed potrápí každého desátého Čecha. Žaludeční vředy jsou chronické vředové onemocnění s častým výskytem akutních obtíží, nejčastěji na jaře a na podzim. Žaludeční vředy jsou zánětlivé onemocnění postihující oblasti trávicího […]
Lifestyle
Jaké aktivity vám dodají energii?
Energie je nedostatkové zboží. Jak ale řešit její absenci, kterou doprovází únava, špatná nálada a životní pesimismus? Zdravý pohyb a hudba Ranní protažení a cvičení je nejlepším receptem na dobrou náladu a doplnění hladiny energie. Stačí dvacet minut intenzivní sportovní aktivity a jste připraveni čelit všemu, co si na vás den připraví. Každá tělesná aktivita […]
Lifestyle
Relaxační techniky ke zmírnění stresu
Stres je nevyhnutelnou součástí života a je nesmírně důležité naučit se ho zvládat, protože škodí našemu tělu i duši. Řízená vizualizace Jde o vytváření podrobných obrazů hezkých věcí v mysli. Slouží k rozptýlení a přesměrování pozornosti od příčiny stresu. Studie z roku 2012 potvrdila, že vizualizace pomáhá snižovat hladinu vnímaného stresu. Sedněte si na pohodlné […]
reklama
historie
4 naše nejznámější barokní památky: Sláva zdobnosti
Z dvanácti českých a moravských památek hmotného kulturního dědictví zapsaného na seznam UNESCO jsou čtyři barokní. Pojďte se na ně s Epochou podívat. Poutní kostel svatého Jana Nepomuckého ve Žďáru nad Sázavou Zřejmě neznámější českou barokní stavbu najdete v samotném srdci Českomoravské vysočiny, na kopci zvaném Zelená hora. „Jde o nejoriginálnější příklad slohu zvaného barokní […]
Kdo chtěl zastavit řádění čarodějnic a kacířů?
Procesy s obviněnými jsou u nás stejně kruté jako ve světě. Kromě čarodějnic inkvizitoři trestají i nepravověrné křesťany, heretiky a sektáře. Mnohdy jsou metody inkvizitorů mnohem hroznější a krutější než činy, které připisují svým obětem. U nás nejkrvavější čarodějnické procesy zasáhly Šumpersko. Kolda z Koldic Je jedním z prvních doložených inkvizitorů u nás. Podrobně o […]
Ladislav Pohrobek: Dítě s královskou korunou
Říkají mu Ladislav Postumus, protože přichází na svět až po smrti svého otce. Udržet dítě na trůnu dá práci jak v Čechách, tak v nevyzpytatelných Uhrách, kde odmítají uznat nemluvně za vladaře. V Čechách se naštěstí může kralevic spolehnout na statečného a obratného správce Jiřího z Poděbrad. Jaký ale vůbec Ladislav byl? Jak vypadal? Čím […]
Lidické děti možná dosud žijí. Svou identitu ale neznají
„Děti shromáždit a schopné poněmčení dát do rodin SS v Říši. Zbytek bude podroben jiné výchově,“ píše Karl Hermann Frank ve svém návrhu, jak má být naloženo s vesnicí nedaleko Kladna. Tu nacisté pod záminkou, že je někdo z jejích obyvatel spojený s atentátem na zastupujícího říšského protektora Protektorátu Čechy a Morava Reinharda Heydricha, vybrali […]
reklama
svět zločinu
Inspirace seriálovým Dexterem: Krvavé tajemství pronajaté garáže
Režíruje vydařený fanouškovský film Star Wars: Secrets of the Rebellion, za sebou má studium na Severoalbertském institutu technologií a maluje si reálnou kariéru filmaře. Kromě režie zvládá i scénáristiku, podepsaný je pod komedií Day Players (Denní hráči)…   Roku 2001 se ožení, ale manželství zkrachuje. Mark Andrew Twitchell (*1979) si poté zřídí malé studio v […]
Brutální epileptik v opilosti skalpuje svého spolubydlícího
Opilecká hádka se zvrtne a muži přistane na tváři facka. To se ještě nikdy nestalo. A ani nestane, o to už se postará. O pár okamžiků později stojí v kaluži karmínové krve a na zemi leží zohavená mrtvola – skalpovaná a udupaná. Není nad víkend na venkově. I mnozí z nejzatvrzelejších Pražanů jezdí ve volné […]
Odhalená noční můra: Sériového vraha Miroslava Stehlíka dostihla spravedlnost
Případ sériového vraha Miroslava Stehlíka, který v 80. letech terorizoval Prahu. Díky odvaze jedné z jeho obětí a důkladné práci vyšetřovatelů byl dopaden a odsouzen k trestu smrti. Osudnou se mu stane dávná školní fotografie Píše se 31. srpna 1983, když Stehlík ve Strašnicích napadne Evu Č. (28). Pod obvyklou pohrůžkou použití ostré zbraně ji […]
Charles Whitman a jeho lov na lidi: Příběh jednoho z nejhorších masakrů v americké historii
Charles Whitman, ozbrojený až po zuby, proměnil věž texaské univerzity v pevnost. Jeho krvavá msta si vybrala desítky obětí. Jeho čin dodnes zůstává jednou z nejtemnějších kapitol amerických dějin. Krvavá mise se rozbíhá naplno O chvíli později se zabiják střetne s mladým párem, Cheryl Bottsovou a Donem Waldenem. Jejich vzpomínky na panorama města okamžitě vyblednou […]
Nenechte si ujít další zajímavé články
Dulce: Dobrota, které neodoláte
panidomu.cz
Dulce: Dobrota, které neodoláte
Ta dobrota se jmenuje dulce de leche a možná už jste ji objevili v obchodech. Ale nepochybujte o tom, že doma připravená bude ještě lepší. Název je španělský a znamená jednoduše „mléčná sladkost“. Původ ovšem není úplně jednoznačný, o autorství této receptury se pře hned několik latinskoamerických zemí a k tomu Francie, kde se traduje,
Ferdinand I. zatrhl šizení na tržištích
historyplus.cz
Ferdinand I. zatrhl šizení na tržištích
„Prvotřídní kvalita, dovoz z Itálie,“ přesvědčuje kupec s látkami bohatou pražskou měšťanku. Žena pečlivě osahává štůček mušelínu. „Vezmu si pět loket,“ prohlásí. Kupec rychle naměří požadovanou délku. Pořádný kus mu přitom zůstane za prsty…   „Na šaty ho bude málo, milostpaní. Stačí jenom na sukni,“ zhodnotí švadlena množství růžového mušelínu. „Ošidili vás, podívejte.“ Vezme do ruky dřevěnou
Kouzlení s vodou z potoků a studánek
nejsemsama.cz
Kouzlení s vodou z potoků a studánek
Voda má v magii zvláštní místo. Má jedinečné vlastnosti, které pro vás mohou být nejen zdrojem osvěžení, ale i duchovní síly a léčení. Voda z potoků a studánek má moc přinést do vašeho života pozitivní změny a obnovit vaši energii. Využitím těchto přírodních zdrojů v magii můžete obohatit své rituály a přinést do svého života větší harmonii a klid. Je důležité
Ten můj chlap je prostě báječný
skutecnepribehy.cz
Ten můj chlap je prostě báječný
Jsem holka Štěstěny, tvrdila moje máma, když jsem doma představila Mirka. Mohla na něm oči nechat. To nadšení ji neopustilo nikdy. Myslím, že mi trochu záviděla, ale nikdy jsem jí to neřekla. Tátu měla ráda, ale co si pamatuji, tak jsme s Mirkem byli zamilovaní mnohem víc. Jsme spolu moc rádi Tehdy byla jiná doba, když
Září Svobodová díky nové lásce?
nasehvezdy.cz
Září Svobodová díky nové lásce?
Přestože jí osud připravil až příliš kruté momenty, nikdy nepřestala věřit, že bude znovu šťastná. Sympatická herečka ze seriálu Ulice Ilona Svobodová (64) se má už několik týdnů potkávat se stejně
Hříbková omáčka
tisicereceptu.cz
Hříbková omáčka
Královskou houbou českých lesů je pravý hřib. Suroviny 400 g houby 1 větší cibule 2 lžíce másla 200 ml šlehačky 100 ml zakysané smetana 1 bobkový list 5 kuliček nového koření petrželka ne
Krvavé maltské podzemí a tajemná Petra
enigmaplus.cz
Krvavé maltské podzemí a tajemná Petra
V oblasti Paola na předměstí hlavního města La Valetta na Maltě se v roce 1902 dostala skupina dělníků do problémů. S několika se při rozbíjení skal propadla zem. „Dostaňte nás odsud, něco tady je,“ z
Historické Boskovice: Procházka od hradu k zámku
epochanacestach.cz
Historické Boskovice: Procházka od hradu k zámku
Návštěvou jednoho města si snadno zajistíme program třeba na celý víkend. Boskovice totiž nabízejí hned dvě významné architektonické památky, vzdálené od sebe jen půl kilometru. A tak se vydejme za hradem i za zámkem do krásné jihomoravské krajiny. Trhová osada Boskovice na okraji Drahanské vrchoviny vznikla někdy ve13. století, a už v roce 1313 kronikáři zaznamenali
Pátrání po nacistickém zlatě: Je ukryté pod hladinou německého jezera?
epochalnisvet.cz
Pátrání po nacistickém zlatě: Je ukryté pod hladinou německého jezera?
Nad vodou se převalují chuchvalce mlhy, ze kterých se náhle vynoří siluety několika člunů. Mají velmi podivnou posádku. Dobře živení, po zuby ozbrojení muži v černých uniformách a na straně druhé: zubožená těla oblečená v chatrných vězeňských hadrech. Co tato přízračná scéna znamená?   Je jaro roku 1945, druhá světová válka se chýlí ke konci. Jezero Stolpsee
Stinná stránka rozvinutějších mozků: rychleji stárnou
21stoleti.cz
Stinná stránka rozvinutějších mozků: rychleji stárnou
Lidský mozek, více než jakýkoliv jiný orgán, odlišuje náš druh od ostatních. Během posledních přibližně sedmi milionů let se jeho velikost a složitost výrazně zvýšila, což nám umožnilo používat jazyk,
&Beyond: Nezapomenutelné safari napříč východní Afrikou pro romantiky i dobrodruhy
iluxus.cz
&Beyond: Nezapomenutelné safari napříč východní Afrikou pro romantiky i dobrodruhy
&Beyond, světově uznávaný lídr v oblasti luxusní ekoturistiky, představuje své rozmanité portfolio safari lodgů a kempů ve východní Africe. Jako lídr v oblasti zodpovědného cestovního ruchu organi
Dechberoucí „katedrála“ v oblacích
rezidenceonline.cz
Dechberoucí „katedrála“ v oblacích
Třípodlažní penthouse na vrcholu nejvyššího věžáku severně od 72. ulice v New Yorku „patřil“ jednomu z protagonistů populárního seriálu, mapujícího život milionářské rodiny Royových. Jakkoliv jsou jejich osudy fiktivní, nemovitosti, v nichž „žijí“, jsou velmi reálné. Ohromující luxusní byt s pěti ložnicemi, čtyřmi koupelnami a výhledem na Husdon Yards je přitom jenom jednou z nemovitostí
Provozovatel: RF HOBBY, s. r. o., Bohdalecká 6/1420, 101 00 Praha 10, IČO: 26155672, tel.: 420 281 090 611, e-mail: sekretariat@rf-hobby.cz