Domů     Geniální mozky, ochotné pracovat pro kohokoli!
Geniální mozky, ochotné pracovat pro kohokoli!

Ve svém oboru byli špičkami a mnohdy svými vynálezy předběhli dobu. Ovšem jejich výzkumy byly finančně náročné. A tak se mnohdy tito géniové zaprodali ve jménu vědy. Komu a z jakého důvodu? Stálo jim to za to?

Wernher von Braun (1912–1977)

Synonymem pro osobu, která si jde tvrdě za splněním svých velkolepých plánů a snů bez ohledu na to, kdo jí s jejich realizací pomůže, se stalo jméno německého konstruktéra raket Wernehra von Brauna.

Ten pro nacisty vyrobil první balistické rakety V-2 s doletem 300 km, aby po válce pracoval pro americký vesmírný program NASA, pro který vytvořil rakety Redstone, Juno I a II a následně Saturn V, díky které Američané dobyli Měsíc.

Braun stál za zrodem rakety Saturn V.
Braun stál za zrodem rakety Saturn V.

Ferdinand Porsche (1875–1951)

Národnost: Němec, mezi roky 1918-1935 byl československým občanem

Úspěchy: řada úspěšných modelů automobilů včetně VW Brouk, návrh tanku Tiger II, stíhač tanků Ferdinand a prototyp supertěžkého tanku Maus

Narodil se ve Vratislavicích nad Nisou, kde žil až do 18 let. V jeho rodném domě se dnes nachází muzeum automobilky Škoda. Roku 1931 si založil vlastní firmu na výrobu automobilů a zaměstnal v ní řadu špičkových inženýrů.

Spolu s nimi začal pracovat i na konceptu lidového vozu (německy Volks Wagen), jehož cena se měla pohybovat pod 1000 říšskými markami. Smlouva na jejich výrobu byla uzavřena v roce 1934.

Porshe stál i za lidovým vozem Volkswagen.
Porshe stál i za lidovým vozem Volkswagen.

Místo lidového vozu vojenská výroba a tanky

O 4 roky později začal Porsche stavět tovární halu k jejich produkci. Kvůli začínající válce se v ní ale místo lidového vozu začaly vyrábět lehké vojenské osobní automobily Kübelwagen.

Porsche navrhl i tank označovaný jako Tiger II, ačkoliv se nakonec realizoval protinávrh firmy Henschel. Již vyrobené podvozky proto později použil pro těžký stíhač tanků Ferdinand. Pouze do fáze dvou prototypů se dostal jeho návrh supertěžkého tanku Maus.

Prsten s umrlčí lebkou od Himmlera

Porsche byl členem NSDAP od roku 1937, v SS dosáhl hodnosti Oberführera. Za jeho zásluhy mu byl dokonce roku 1944 propůjčen prsten s umrlčí lebkou (Totenkopfring), jež uděloval samotný vůdce SS Heinrich Himmler.

Po válce byl pozván do Francie pod záminkou, že může své vozy vyrábět tam. Byl ale zatčen jako válečný zločinech. Roku 1948 byl tribunálem pro válečné zločiny shledán nevinným.

Gerald Bull (1928–1990)

Národnost: Kanaďan, později získal americké občanství

Úspěchy: dělo HARP a projektily Martlet, granáty ER, dělo GC 45 a dále Baby Babylon a Babylon

Bull vystudoval Ústav pro letecká studia na Torontské univerzitě. Poté začal vyvíjet dělo označované jako HARP o délce 36 m a s dostřelem 150 km.

Dopravit pomocí něj 1 kg nákladu na oběžnou dráhu by tehdy vyšlo na 600 dolarů, zatímco v roce 1990 stálo totéž (pomocí raketoplánu) 1000 dolarů. Jeho projekt ale nakonec odmítli financovat Kanaďané i Američané. Paradoxem je, že podobné dělo s názvem SHARP začaly USA vyvíjet v roce 1992.

Husajn chtěl využít jeho dělo k vypuštěním chemických látek.
Husajn chtěl využít jeho dělo k vypuštěním chemických látek.

Krycí název: Mírová družice

V roce 1988 jej oslovil Saddám Husajn, který ho pozval na návštěvu Iráku. Chtěl vypustit mírovou družici do vesmíru a požádal Bulla, aby mu s tím pomohl. Tomu by se tak vyplnil životní sen, a proto rád souhlasil.

Nejprve vytvořil menší prototyp děla Baby Babylon o délce 52 metrů. Poté začal stavět dělo Babylon s hlavní o délce 156 metrů.

Stále hovořil o stroji k vyslání družice do vesmíru, Husajn však chtěl projekt Babylon využít ke sjednocení Arabů a vrhat jím po okolních státech chemické látky.

Kdo zabil druhého „von Brauna“?

Došlo mu to příliš pozdě! Dne 22. března 1990 byl Bull nalezen mrtev s pěti kulkami v těle před svým bytem v Bruselu. Původně se mělo za to, že se ho zbavil izraelský Mosad kvůli vývoji zbraní pro Irák.

Nyní ale převládá názor, že ho zabili samotní Iráčané, protože již byli schopní projekt dokončit bez něj a nelíbila se jim jeho upovídanost.

Projekt Babylon nakonec nikdy nebyl dokončen, protože britští celníci zabavili dodávky součástek, které Bull objednal různě po celém světě.

Werner Heisenberg (1901–1976)

Národnost: Němec

Úspěchy: Nobelova cena za fyziku za podíl na objevu kvantové mechaniky, matematický model atomu, Heisenbergův princip neurčitosti, vývoj jaderné bomby

Heisenberg nebyl přesvědčený nacista, ale rozhodl se zůstat v rodné zemi i po vypuknutí 2. světové války. Stal se tak hlavní osobou německého projektu na sestrojení jaderného reaktoru a jaderné zbraně.

Nikdy nevstoupil do NSDAP a ani s nacisty přímo nesympatizoval, přesto to byl on, kdo v nich vzbudil zájem o energii z jádra. V září 1939 proto vznikl Uranverein (Uranový spolek), který sdružoval největší německé vědecké mozky té doby.

Heisenberg postavil první funkční jaderný reaktor.
Heisenberg postavil první funkční jaderný reaktor.

Neblahý konec řetězové reakce

Heisenberg v té době dokončil v Lipsku stavbu prvního funkčního jaderného reaktoru na světě.

Dlouho se mu ale nedařilo zažehnou řetězovou reakci štěpení, poprvé se mu to podařilo až v srpnu 1941. Vzápětí ale přišla studená sprcha v podobě omezení financí pro projekt.

Hitler měl za to, že konec války byl na dohled, a tak pokračování vývoje jaderné zbraně považoval za plýtvání zdroji.

Bomba velká jako ananas

Když blesková válka selhala, svolal Hitlerův oblíbený ministr Albert Speer poradu, na které Heisenberg co nejsrozumitelněji vysvětlil výhody jaderné zbraně. Leteckého maršála Milcha zajímalo:

„Jaký rozměr bude mít bomba, která by mohla zničit milionové město?“ „Nebude větší než ananas,“ odvětil mu na to sebevědomě Heisenberg. Jeho odpověď vyvolala senzaci, která byla ovšem zchlazena výpočtem, že bomba by byla k dispozici nejdříve za pět let.

Němci naštěstí nestihli do konce války bombu vyrobit.
Němci naštěstí nestihli do konce války bombu vyrobit.

Jak pilně pracovali němečtí uranoví vědci?

Mezitím se informace o vývoji německé jaderné zbraně dostaly i ke spojencům.

Když se jejich přední vědci shodli na tom, že by Německo mohlo bombu vyrobit, stalo se jejich hlavním cílem zničení továrny na výrobu těžké vody v norském pohoří Hardanger Vidda asi 200 km od Osla. Uspěli, a Německo atomovou bombu vyrobit nestihlo.

Členové Uranového spolku byli po válce zadrženi. Šířili pak zvěsti, že vývoj zbraně schválně zdržovali, aby ji Hitler nemohl použít. Později odtajněné záznamy o jejich každodenní práci ale prokazovaly opak.

Sergej Koroljov (1907–1966)

Národnost: Rus

Úspěchy: podílel se na vývoji rakety R-7 a Sputniku 1, vypuštění psa Lajky i prvního člověka, Jurije Gagarina, do vesmíru

Sergej Koroljov byl členem sovětského týmu, který byl po druhé světové válce vyslán do Německa zkoumat jimi vyvinuté zbraně, včetně rakety V-2. Po návratu do rodné země pracoval na vylepšeních této německé rakety.

V roce 1950 se pak pustil do vlastního projektu balistické rakety R-7. Na jaře roku 1952 se stal kandidátem na členství v komunistické straně, pokud chtěl dále pokračovat na vývoji raket.

Koroljov pracoval na vylepšení balistické rakety.
Koroljov pracoval na vylepšení balistické rakety.

Slavný raketový inženýr vězněm v gulagu

Visel nad ním ovšem škraloup „nepřítele lidu“. Nacisté totiž roku 1938, aby oslabili Sověty, podvrhli Stalinovi důkazy o zradách mezi jeho nejvyššími vojenskými veliteli. Nastaly čistky, které se nevyhnuly ani raketovému ústavu, kde pracoval Koroljov.

Nejvyšší vedení bylo popraveno, on byl jako „nepřítel lidu“ odsouzen k 10 letům v gulagu, kde pracoval v dole na zlato a úplně si tam odrovnal zdraví.

Do kosmu dostal Gagarina sovětský lid

Nakonec byl do komunistické strany přijat, a dokonce získal i dekret, že byl v roce 1938 odsouzen neprávem. Když vývoj jeho balistické rakety R-7 dospěl roku 1957 do stádia zkoušek, přesvědčil politiky a generály, že by mohla vynést do vesmíru družici Sputnik.

Došlo k tomu 4. října 1957. Když chtěl však svět znát jméno jejího autora, sovětský diktátor Nikita Chruščov odpověděl: „Otec družice? To je přece všechen sovětský lid!“

Přísně utajovaný „Velký konstruktér“

Stejnou odpověď dostala švédská Akademie věd, která chtěla udělit Nobelovu cenu autorovi družice i tomu, kdo dostal do vesmíru prvního člověka, Jurije Gagarina. Koroljov musel i kvůli své minulosti žít v utajení a nesměl vystupovat na veřejnosti.

Pro jeho identifikaci se používalo označení „hlavní konstruktér“. Až poté, co roku 1966 zemřel na infarkt, se sovětský lid i svět dozvěděli, komu vděčí za úspěchy při dobývání kosmu.

Igor Kurčatov (1903–1960)

Národnost: Rus

Úspěchy: vedl tým, kterému se povedlo sestrojit první sovětskou jadernou bombu, stál za otevřením první jaderné elektrárny i vývojem jaderných reaktorů pro ponorky

Američané začali na vývoji jaderné bomby pracovat v červnu 1942, když spustili svůj projekt Manhattan.

Sovětský jaderný program byl zahájen jen s nepatrným zpožděním, v březnu 1943, kdy vůdce Josifa Stalina o nutnosti vytvořit vlastní atomovou bombu přesvědčil fyzik Igor Kurčatov.

Ovšem zanedlouho se ukázalo, že USA měly před SSSR velký náskok při spouštění řetězových štěpných reakcí. Zatímco Američanům se zdařila už v prosinci 1942, Sovětům teprve na Vánoce 1946.

Kurčatov vylepšil jadernou bombu.
Kurčatov vylepšil jadernou bombu.

Silou jádra, nikoli armády ovládneš svět

Až po úspěšných jaderných útocích Američanů na Hirošimu a Nagasaki (srpen 1945) pochopil Stalin, že v nové době už mu nestačí dobýt území pomocí silné armády, ale sílu musí demonstrovat atomovým hřibem.

Proto sovětský jaderný program nabral v srpnu 1945 na rychlosti. Země, která se ještě nevzpamatovala z následků druhé světové války, ztrojnásobila výdaje na vědu, štědře odměňovala vědce a k dispozici dala 300 000 vězňů, aby dobývali uran.

Dobrá práce sovětských zpravodajů

Sovětským špiónům se podařilo získat informace o americké bombě, což postup týmu okolo Kurčatova výrazně urychlilo. První sovětská bomba pak jako by z oka vypadla bombě Fat Man (tlouštík), kterou Američané svrhli na Nagasaki.

Pod Kurčatovovým vedením byla pak v roce 1953 otestována první sovětská termojaderná bomba, o rok později spuštěna první jaderná elektrárna na světě a v roce 1958 zkonstruován reaktor pro ledoborce a ponorky.

Ač si Kurčatov uvědomoval úskalí jaderného programu a hrozbu světové apokalypsy, byl energií jádra fascinován natolik, že si morální a politické dopady svých objevů nepřipouštěl.

Foto: Shutterstock.com, Wikimedia Commons
Související články
Věda a technika
Hlubiny: Skutečná mekka zvláštností
Hlubiny skryté lidským očím v letošním roce vydaly další svědectví o mimořádných živočiších, mořští biologové dokázali popsat celkem šestnáct dosud neznámých druhů hlubinných ryb rodu Anoplogaster, jež fungují na stejném principu jako vesmírné černé díry – neodrážejí prakticky vůbec žádné světlo. Vědci to zjistili tak, že se jednoho z nově objevených živočichů snažili vyfotografovat. Ryba […]
Věda a technika
30 let od objevu Ardi: Evoluce převyprávěná kostmi
Její ostatky zadupala do země někdy na sklonku třetihor stáda hrochů. Za dalších 4,4 milionů let se stala nejpodivněji vypadající fosilií zástupce lidské vývojové linie, který byl do té doby nalezen. Objev tohoto dávného hominida, připomínajícího hybrida lidoopa, opice a člověka, obrátil na ruby většinu toho, co vědci věděli o rané evoluci člověka. Jak napsal […]
Věda a technika
Extrasmysly, které nám příroda nedala
Fakt, že stojíme na vrcholu pomyslného žebříčku evoluce, ještě neznamená, že nám příroda dala vždy to nejlepší, co vytvořila. O řadě smyslových schopností, kterými obdařila vývojově jednodušší tvory, se nám může jenom zdát. Nedokážeme toho hodně. Nevidíme polarizované světlo a nemáme senzory pro infračervené záření, ačkoliv jsou pro řadu druhů hmyzu nebo hadů běžné. A […]
Věda a technika
Hyperaktivní Slunce: Budou superbouře a polární záře častější?
V květnu patřil obzor polárním zářím, které se v podobné intenzitě opakují jednou za 500 let. Zatímco se svět kochal, naše planeta čelila nejsilnější geomagnetické bouři za více než 20 let. Podle vědců šlo ale jen o ochutnávku toho, co nás čeká v nejbližších letech. Žhavme foťáky, chraňme elektroniku, Slunce se dostává do ráže. Mezi 3. a 9. […]
reklama
lifestyle
Ischemická porucha srdeční: Srdce stůně, ale bolet to vždy nemusí
Běžným příznakem ischemické choroby srdeční (ICHS) je angina pectoris. Postižený pociťuje pálení, řezání a tlak za hrudní kostí. Při úplném ucpání koronární tepny dojde asi po 20 minutách k odumření srdečního svalu v daném místě. Při poškození více než 40 % srdeční tkáně nemůže srdce dále pracovat. Rozvine se život ohrožující infarkt myokardu a může […]
Doba pařanská: Jak to všechno začalo? Katodovou trubicí…
Tradičně se hrávala se sirkami, ale použít můžete v podstatě cokoliv. Principem hry nim, která pochází pravděpodobně z Číny, je odebírání 1 až 3 věcí ze 3 hromádek o počtu 3+4+5. Kdo bere poslední, vyhraje. A bude to právě hra nim, která se stane jakýmsi pradědečkem dnešního „gamingu“. Americký matematik Raymond Moos Redheffer (1921–2005) postaví […]
Videohry po česku: Pamatujete si ještě 8bity?
„Proboha, třída plná kávovarů,“ povzdechne si útrpně partička sedmáků, když po prázdninách nakouknou do nové počítačové učebny. Škola hrdě pořídila nechvalně proslulé počítače IQ 151. Monitor? Není třeba. Hrdě je napojí k černobílým televizím Tesla.   A CDéčka nebo flasky? Ty mají ještě pěkných pár let čas. Zatím stačí magnetofon. Šla by i mechanika na […]
Vynález století? Instantní nudle!
Kalkulačka? Selfie tyč? Výčet vynálezů 20. století ze Země vycházejícího slunce by nemusel brát konce. Sami Japonci ale mají o tom nejdůležitějším z nich jasno: V průzkumech za něj označí jednoznačně instantní nudle. Není se co divit, vždyť se jich na celém světě prodá na 98 miliard porcí ročně!   Jeho jméno je Go Pek-Hok, […]
zajímavosti
Jak vznikla jména technických značek? Hořící kniha a modrý zub!
Který telefon připomíná ovoce? Jak to vyřešit, když je vaše vysněné jméno už zabrané? A proč se někdy hodí hledat inspiraci v dávné historii? Poznejte s námi další zajímavé příběhy vzniku značek, které zná dnes celý svět. Nepřátelé spojte se! Značka: BLUETOOTH Vznik: 1997 Jak připojíme sluchátka k mobilu, klávesnici k počítači nebo telefon k […]
Guarana: Zdroj energie z amazonské džungle
Indiáni z Amazonie odedávna používali tuto štíhlou liánu k povzbuzení, léčbě bolestí nebo křečí. Semena obsahující vysoké množství kofeinu i další látky se dnes užívají hlavně jako přísada do energetických nápojů a doplňků stravy. Reklamy slibují mnohé zajímavé účinky, ale v čem skutečně může guarana pomoci? Pokud byste se vydali pro rostlinu paulinii nápojnou neboli […]
10 věcí, které jste nevěděli o královně Alžbětě II.
Vždy v dokonale sladěném pastelovém kostýmku, s nezbytnou kabelkou a sršící grácií. Fascinující ženu s celým jménem Elizabeth Alexandra Mary Windsor známe zkrátka jako královnu Alžbětu II. Kdy potkala osudovou lásku, co dělala, když jí nudil oficiální rozhovor, i jakou poťouchlost jí udělal vnuk Harry? I když bylo královně 96 let, zdálo se, že oplývá aurou […]
SOPKY: Věděli jste, že…
Na světě je více než 1500 aktivních sopek. že sopky v České republice jsou staré až 65 milionů let, a že souostroví Havaj tvoří 5 sopek? A jaké další zajímavosti o sopkách tu pro vás máme? – magma je tekutá hmota s teplotou od 600 do 1200 ° C, která se pohybuje v oblasti zemského […]
Nenechte si ujít další zajímavé články
Dulce: Dobrota, které neodoláte
panidomu.cz
Dulce: Dobrota, které neodoláte
Ta dobrota se jmenuje dulce de leche a možná už jste ji objevili v obchodech. Ale nepochybujte o tom, že doma připravená bude ještě lepší. Název je španělský a znamená jednoduše „mléčná sladkost“. Původ ovšem není úplně jednoznačný, o autorství této receptury se pře hned několik latinskoamerických zemí a k tomu Francie, kde se traduje,
Ferdinand I. zatrhl šizení na tržištích
historyplus.cz
Ferdinand I. zatrhl šizení na tržištích
„Prvotřídní kvalita, dovoz z Itálie,“ přesvědčuje kupec s látkami bohatou pražskou měšťanku. Žena pečlivě osahává štůček mušelínu. „Vezmu si pět loket,“ prohlásí. Kupec rychle naměří požadovanou délku. Pořádný kus mu přitom zůstane za prsty…   „Na šaty ho bude málo, milostpaní. Stačí jenom na sukni,“ zhodnotí švadlena množství růžového mušelínu. „Ošidili vás, podívejte.“ Vezme do ruky dřevěnou
Kouzlení s vodou z potoků a studánek
nejsemsama.cz
Kouzlení s vodou z potoků a studánek
Voda má v magii zvláštní místo. Má jedinečné vlastnosti, které pro vás mohou být nejen zdrojem osvěžení, ale i duchovní síly a léčení. Voda z potoků a studánek má moc přinést do vašeho života pozitivní změny a obnovit vaši energii. Využitím těchto přírodních zdrojů v magii můžete obohatit své rituály a přinést do svého života větší harmonii a klid. Je důležité
Ten můj chlap je prostě báječný
skutecnepribehy.cz
Ten můj chlap je prostě báječný
Jsem holka Štěstěny, tvrdila moje máma, když jsem doma představila Mirka. Mohla na něm oči nechat. To nadšení ji neopustilo nikdy. Myslím, že mi trochu záviděla, ale nikdy jsem jí to neřekla. Tátu měla ráda, ale co si pamatuji, tak jsme s Mirkem byli zamilovaní mnohem víc. Jsme spolu moc rádi Tehdy byla jiná doba, když
Září Svobodová díky nové lásce?
nasehvezdy.cz
Září Svobodová díky nové lásce?
Přestože jí osud připravil až příliš kruté momenty, nikdy nepřestala věřit, že bude znovu šťastná. Sympatická herečka ze seriálu Ulice Ilona Svobodová (64) se má už několik týdnů potkávat se stejně
Hříbková omáčka
tisicereceptu.cz
Hříbková omáčka
Královskou houbou českých lesů je pravý hřib. Suroviny 400 g houby 1 větší cibule 2 lžíce másla 200 ml šlehačky 100 ml zakysané smetana 1 bobkový list 5 kuliček nového koření petrželka ne
Krvavé maltské podzemí a tajemná Petra
enigmaplus.cz
Krvavé maltské podzemí a tajemná Petra
V oblasti Paola na předměstí hlavního města La Valetta na Maltě se v roce 1902 dostala skupina dělníků do problémů. S několika se při rozbíjení skal propadla zem. „Dostaňte nás odsud, něco tady je,“ z
Historické Boskovice: Procházka od hradu k zámku
epochanacestach.cz
Historické Boskovice: Procházka od hradu k zámku
Návštěvou jednoho města si snadno zajistíme program třeba na celý víkend. Boskovice totiž nabízejí hned dvě významné architektonické památky, vzdálené od sebe jen půl kilometru. A tak se vydejme za hradem i za zámkem do krásné jihomoravské krajiny. Trhová osada Boskovice na okraji Drahanské vrchoviny vznikla někdy ve13. století, a už v roce 1313 kronikáři zaznamenali
Pátrání po nacistickém zlatě: Je ukryté pod hladinou německého jezera?
epochalnisvet.cz
Pátrání po nacistickém zlatě: Je ukryté pod hladinou německého jezera?
Nad vodou se převalují chuchvalce mlhy, ze kterých se náhle vynoří siluety několika člunů. Mají velmi podivnou posádku. Dobře živení, po zuby ozbrojení muži v černých uniformách a na straně druhé: zubožená těla oblečená v chatrných vězeňských hadrech. Co tato přízračná scéna znamená?   Je jaro roku 1945, druhá světová válka se chýlí ke konci. Jezero Stolpsee
Stinná stránka rozvinutějších mozků: rychleji stárnou
21stoleti.cz
Stinná stránka rozvinutějších mozků: rychleji stárnou
Lidský mozek, více než jakýkoliv jiný orgán, odlišuje náš druh od ostatních. Během posledních přibližně sedmi milionů let se jeho velikost a složitost výrazně zvýšila, což nám umožnilo používat jazyk,
&Beyond: Nezapomenutelné safari napříč východní Afrikou pro romantiky i dobrodruhy
iluxus.cz
&Beyond: Nezapomenutelné safari napříč východní Afrikou pro romantiky i dobrodruhy
&Beyond, světově uznávaný lídr v oblasti luxusní ekoturistiky, představuje své rozmanité portfolio safari lodgů a kempů ve východní Africe. Jako lídr v oblasti zodpovědného cestovního ruchu organi
Dechberoucí „katedrála“ v oblacích
rezidenceonline.cz
Dechberoucí „katedrála“ v oblacích
Třípodlažní penthouse na vrcholu nejvyššího věžáku severně od 72. ulice v New Yorku „patřil“ jednomu z protagonistů populárního seriálu, mapujícího život milionářské rodiny Royových. Jakkoliv jsou jejich osudy fiktivní, nemovitosti, v nichž „žijí“, jsou velmi reálné. Ohromující luxusní byt s pěti ložnicemi, čtyřmi koupelnami a výhledem na Husdon Yards je přitom jenom jednou z nemovitostí
Provozovatel: RF HOBBY, s. r. o., Bohdalecká 6/1420, 101 00 Praha 10, IČO: 26155672, tel.: 420 281 090 611, e-mail: sekretariat@rf-hobby.cz