Domů     Letadlové lodě na scéně: Jak nezničitelná Enterprise ovládla Tichomoří
Letadlové lodě na scéně: Jak nezničitelná Enterprise ovládla Tichomoří
29.12.2020

Přestože na začátku druhé světové války předpokládali Američané i Japonci, že jejich konflikt v Tichomoří rozhodne střetnutí bitevních lodí, realita byla odlišná. Rozhodující úlohu sehrály především letadlové lodě.

Jejich důležitost jasně odhalil už nečekaný japonský útok na Pearl Harbor 7. prosince 1941.

Letadlové lodě si však odbyly svoji premiéru již během první světové války. Britský křižník Furious byl nejprve přestavěn tak, že měl na přídi 49 metrů dlouhou dráhu. Psal se 2. srpen roku 1917, když bylo k vidění první přistání letadla na plující loď.

Na svědomí ho měl britský stíhací letoun Sopwith Pup. K další přestavbě pak došlo v březnu 1918. Furious se tehdy „obohatila“ o přistávací plošinu na zádi.

První letecký útok se datuje k 18. červenci téhož roku, kdy byla jako cíl vybrána německá základna Zeppelin v Tondernu.

Čínské námořnictvo v současnosti disponuje dvěma letadlovými loděmi. Američané jich mají jedenáct.
Čínské námořnictvo v současnosti disponuje dvěma letadlovými loděmi. Američané jich mají jedenáct.

Vše začalo v Pearl Harbor

Význam letadlových lodí se naplno projevil během druhé světové války. Vše odstartovalo napadení americké námořní základny v Pearl Harbor. V jeho blízkosti se nacházelo šest velkých japonských letadlových lodí s více než 400 letouny na palubě.

Přestože se Japoncům podařilo z osmi amerických bitevních lodí pět potopit a ostatní poškodit, jejich hlavní záměr naplněn nebyl. Tři americké letadlové lodě se totiž v době útoku nacházely mimo přístav.

Tento útok však znamenal milník v přehodnocení předválečných plánů amerického námořnictva.

Po bitvě u Midway přestala japonská nadvláda v Tichomoří platit.
Po bitvě u Midway přestala japonská nadvláda v Tichomoří platit.

Nový typ boje

Brzy však i Japonci pochopili, že válka v Tichomoří bude mít charakter střetů bojových skupin letadlových lodí.

Vůbec první bitva tohoto typu se odehrála v Korálovém moři počátkem května 1942. Japonským cílem zde bylo zejména ovládnutí Port Moresby na březích Papuánského zálivu, čímž by došlo k přímému ohrožení Austrálie.

Krytí celé operace poskytovala pod velením viceadmirála Takea Takagiho (1892–1944) malá letadlová loď Šóhó s 18 letadly na palubě, vzdálenou podporu vyloďovací akce pak zajišťovaly letadlové lodě Šókaku a Zuikaku s celkem 121 letadly.

Američané se však o japonských záměrech dozvěděli a k zadržení invaze nasadili letadlové lodě Lexington a Yorktown s celkovým počtem 134 letadel. Velení se ujal kontradmirál Frank J. Fletcher (1885–1973). Síly byly tedy téměř vyrovnané. Výsledek?

Japonské invazi se podařilo zabránit. Obě japonské letadlové lodě utrpěly vážná poškození, což neumožňovalo jejich bezprostřední nasazení v dalším průběhu války.

Americká loď Lexington byla potopena, naopak Yorktown se i přes značné škody podařilo v rekordním čase opravit, a tak byl k dispozici již v bitvě u Midway o měsíc později.

Napadení základny v Pearl Harboru odhalilo význam letadlových lodí.
Napadení základny v Pearl Harboru odhalilo význam letadlových lodí.

Bitva u Midway

Zásadní námořní bitva druhé světové války se odehrála od 3. do 7. června 1942 u atolu Midway, ležícím na severozápadním konci Havajských ostrovů.

Vrchní velitel japonského loďstva Isoroku Jamamoto (1884–1943) vymyslel plán, který měl zcela zničit americké loďstvo, a zejména pak letadlové lodě, čímž by Japonsko ovládlo Tichý oceán. Vzhledem k dobré zpravodajské službě Američanů se však přepočítal.

Admirál Chester Nimitz (1885–1966) tedy neváhal a okamžitě poslal na místo tři letadlové lodě, které byly k dispozici, a to Hornet, opravený Yorktown a také Enterprise, která zde začala výrazným písmem psát svůj legendární příběh.

Japonci disponovali čtyřmi letadlovými loděmi – Akagi, Kaga, Hirjú a Sorjú.

První letadlové lodě období mezi dvěma světovými válkami
První letadlové lodě období mezi dvěma světovými válkami

Převrat na oceánu

Úvodní „antré“ samotné bitvy představoval japonský útok na Aleutské ostrovy, díky němuž si měli Američané myslet, že právě toto místo je cílem jejich zájmu.

„Léčka“ se však nezdařila a Nimitz své námořnictvo skvěle připravil k obraně Midway, a to i přes žádost prezidenta Franklina D. Roosevelta (1882–1945), který chtěl lodě přesunout k Aleutám. Vyplatilo se a Japonci zde museli „spolknout“ nepříjemnou porážku.

Nejen, že přišli o všechny čtyři letadlové lodě, ale také o značné letecké síly, a hlavně o nadvládu v Tichomoří. Americká letadlová loď Yorktown zde již svému definitivnímu potopení nezabránila.

Hornet, a hlavně Ennterprise měly ještě do války „promluvit“. „Nejprve jsem slyšel hrůzostrašné vytí střemhlavých bombardérů, po kterém následoval výbuch přímého zásahu.

Když jsem se rozhlédl, zhrozil jsem se destrukce, jež byla způsobena během několika sekund. Těsně za výtahem uprostřed lodě zela v letové palubě obrovská díra. Výtah sám, ohnutý jako roztavené sklo, padal do hangáru.

Pláty paluby trčely do vzduchu v groteskních polohách.

Letadla stála s ocasy vzhůru a chrlila plameny a černý kouř,“ vzpomínal fregatní kapitán Micuó Fučida (1902–1976) z lodě Akagi na moment, kdy z legendární Enterprise útočily na Japonce tři letouny.

Letadlová loď Enterprise a letouny Douglas TBD 1 Devastator na její palubě.
Letadlová loď Enterprise a letouny Douglas TBD 1 Devastator na její palubě.

Znovu do akce

Během roku 1942 se v Pacifiku odehrály ještě další bitvy letadlových lodí. Jedna z nich se odehrála v říjnu u ostrovů Santa Cruz.

Významné „klání“ se pak uskutečnilo zejména v bitvě o Guadalcanal v Šalamounových ostrovech, které se protáhlo až do následujícího roku. Spojenecká vojska se ráno 7. srpna 1942 začala vyloďovat na ostrov Guadalcanal a další sousední ostrovy.

Japonci zde totiž stavěli letiště s cílem ohrozit zásobovací trasy mezi USA a Austrálií. Krvavé boje na souši i na moři nakonec ovládli Američané.

Během 13. až 15. listopadu 1942 došlo k rozhodujícím námořním operacím, když se obě loďstva střetla u ostrova Savo. Japonci sice nejprve potopili tři americké torpédoborce a dva křižníky, potom ale opět „zaúřadovala“ letadlová loď Enerprise.

Poslala totiž do boje letouny, které potopily japonskou bitevní loď Hiei, těžký křižník a rovněž několik transportních lodí. Nakonec japonské velení 7. února 1943 své vojáky z ostrova stáhlo.

Letouny na čínských letadlových lodí
Letouny na čínských letadlových lodí

Loď nad zlato

Letadlové lodě obou rivalů se opět „potkaly“ v červnu 1944, kdy se příslušníci amerického námořnictva, pozemní armády a námořní pěchoty vylodili na atolu Majuro na Marshallových ostrovech s cílem dobytí Saipanu, kde měla bít vybudována letecká základna pro strategické bombardéry.

Vlajková loď Enterprise v té době neměla konkurenci a když 15. června přišel „tichomořský den „D“, vyslala na podporu pozemních sil střemhlavé bombardéry Dauntless, stíhačky Hellcat a bombardéry Avenger.

Invaze byla přes krvavé ztráty úspěšná a Američané zde opět slavili vítězství, přestože jich téměř tři tisíce padly a přibližně deset tisíc bylo zraněno. Japonské ztráty na životech však činily více než 24 tisíc mužů.

Tisíce civilistů se pak odmítly vzdát, a raději spáchaly sebevraždu. Nutno dodat, že slavná letadlová loď Enterprise přes nespočet bitev nikdy nebyla zničena. Dostalo se jí celé řady vojenských poct, a nakonec byla vyřazena ze služby v roce 1947.

Foto: Shutterstock, Wikimedia. Autor: Martin Vávra
Související články
Věda a technika
Kolt: Kdo sestrojil nejlepšího přítele kovbojů i zlatokopů?
Osobní zbraň v dnešní době není vůbec žádná novinka. Ale již v 16. století bylo možné vlastnit malou mušketu. Nepatřila však ještě k příliš spolehlivým střelným zbraním a její nabíjení bylo zdlouhavé. První skutečně účinná malá zbraň vzniká až v Americe v 19. století. Otec všech pistolníků? Její vynálezce Samuel Colt (1814-1862) se o vědecké […]
Věda a technika
Problém jménem akné: Pomůže klid i lepší skladba jídelníčku
Acne vulgaris (česky trudovitost, případně trudovina), běžně nazývané akné, je jedno z nejčastějších chronických onemocnění kůže a vůbec nejčastější kožní onemocnění v pubertě. Nejméně jednou v životě akné postihne 85 až téměř celých 100 procent lidí. Akné je nejběžnější během puberty; obtěžuje více než 85 procent mladistvých a často bohužel přetrvává až do dospělosti. Příčinou […]
Věda a technika
Space Shuttle: Smělé plány nevyjdou
Píše se startu 28. ledna 1986. Den, který se do historie kosmonautiky zapíše černou tužkou. Raketoplán Challenger se odlepuje od země, ale pouhých 73 sekund od startu prohoří spoj mezi dvěma částmi SRB. Ten špičkou prorazí nádrž a ozve se exploze.   Dominový efekt na sebe nenechá čekat. Druhá exploze je likvidační. Na nebi zůstane […]
Věda a technika
Databáze plastů je na světě: Obsahuje přes 16 000 chemikálií
Sdílíme s nimi každou část našich životů, o jejich složení toho ale víme málo. Evropský Projekt PlastChem se rozhodl všechny chemikálie obsažené v plastech spočítat, a číslo překvapilo i největší pesimisty. To je ta špatná zpráva. Dobrá naopak je, že celosvětová dohoda o ukončení plastového zamoření je na dohled.   Plastový svět už neokupují jenom barbíny, sami […]
reklama
zajímavosti
Překvapivá historie: Proč se chodilo na poutě?
Chtěli byste jít pěšky víc než tisíc kilometrů do slavného kostela? V některých dobách našich dějin bylo dlouhé putování na posvátná místa obvyklé. Proč se na ně lidé vydávali a co si od toho slibovali? V knihách, příbězích i pohádkách odedávna nacházíme zmínky o lidech, kteří v chatrném oděvu, s mošnou přes rameno a holí kamsi kráčejí. Jsou to poutníci. Přestože se v minulosti […]
Kde najdeme nejstarší město Evropy? Možná v Bulharsku…
Kolosální Athény, které by nás uhranuly již ve 3. tisíciletí před Kristem? Malebný portugalský Lisabon nebo snad krétská Chania? Hledání nejstaršího města Evropy přesunují archeologové úplně jinam – do Bulharska. A i tady má dva favority…     Kdo také louskal s baterkou pod peřinou Eduarda Štorcha (1878–1956), vzpomene si na Osadu Havranů s nádhernými […]
Sůl nad zlato? Kde se bere jedna z nejdůležitějších surovin?
Všichni tu scénu z legendární pohádky známe. Když moudrá princezna Maruška řekne svému otci-králi, že má pro ni cenu jako sůl, rozpoutá to nevídané události, během kterých se ukáže, jak moc je tato komodita důležitá. Je tomu tak ale doopravdy? A jak to vlastně s výrobou soli vypadalo dřív a jak je to dnes? Sůl je tady […]
Protržení přehrady Bílá Desná: Mocný živel proměnil okolí v sutiny
Největší přehradní katastrofa v českých dějinách se odehrála před 107 lety a vyžádala si 65 lidských životů. Ani ne rok po kolaudaci přehrady na řece Bílá Desná v Jizerských horách došlo k jejímu protržení a voda, která se z ní vyvalila do údolí, za sebou zanechala zničené domy a mrtvé. Co se tehdy v okolí […]
reklama
lifestyle
Láska, smrt a bolest: Osudy Ivety Bartošové
Iveta Bartošová, ikona českého showbyznysu, prožila život plný lásky i bolesti. Od první lásky s Petrem Sepéšim, přes úmrtí tohoto blízkého přítele, až po komplikovaný vztah s Ladislavem Štaidlem. Její osudy byly svázány s nečekanými událostmi a dramatickými zvraty, které otřásly nejen jejím životem, ale i veřejností. Zrození princezny Vraťme se zpět do 90. let. […]
Elvis Presley: Legendární Král Rock’n’Rollu
Život krále rock’n’rollu, Elvise Presleyho, byl plný vzestupů a pádů, které ho katapultovaly na vrchol slávy, ale také ho stály život. Jeho nekonečná vášeň pro hudbu a osobitý styl se staly ikonickými pro celou éru. Od chudých začátků v Mississippi po oslnivé vystoupení ve slavném pořadu Comeback 1968, Elvis zanechal nezaměnitelnou stopu ve světě hudby. […]
Amy Winehouse: Z hvězdy se stává mrtvá členka Klubu 27
Amy Winehouse, britská pěvecká ikona s uhrančivým hlasem a tragickým osudem. Její životní cesta, poznamenaná závislostmi a bouřlivým manželstvím, ji ve věku 27 let navždy zařadila do nechvalně proslulého Klubu 27. Klub 27 patří k nejexkluzivnějším spolkům světa. Aby se do něj jeho členové, kterých už je přes 80, dostali, musí učinit jen dvě věci […]
Všechno musí dolů: Striptýz jako rituál, neřest i umění
Lascivní, pružné pohyby těla. Svůdný pohled, mnohoslibný úsměv. Napětí v sále by se dalo krájet, obecenstvo nedočkavě čeká na to, až půvabná tanečnice odloží všechny své svršky. Všechno trvá nekonečně dlouho! Když nakonec dopadne na zem i poslední kousek látky, mezi diváky vypukne bouře nadšení. Tak jako mezi zápasem okresního přeboru a utkáním špičkových týmů […]
Nenechte si ujít další zajímavé články
Jak se pářili termiti před 40 miliony lety?
epochalnisvet.cz
Jak se pářili termiti před 40 miliony lety?
Vědci nalezli v třetihorním baltském jantaru důkazy, že nejen vzhled hmyzu, ale také jeho chování je konzervováno desítky milionů let. Přibližně před 40 miliony let se termití pár druhu Electrotermes affinis zrovna věnoval námluvám, když uvízl v lepkavé pryskyřici stromu a navždy zůstal uvězněn ve zkamenělém jantaru. Tato dosud jediná známá fosilie páru termitů poskytla
Asijské nudle s vepřovým masem
tisicereceptu.cz
Asijské nudle s vepřovým masem
Co nesmí chybět v žádném asijském pokrmu? Především chilli, které dodá pokrmu ten správný říz, čerstvé bylinky, křupavá zelenina a sezamová semínka. Suroviny 200 g vepřových nudliček (například
Nenávist a intriky zkrotila růžová barva
nejsemsama.cz
Nenávist a intriky zkrotila růžová barva
Nikdy bych nevěřila, že se ta zlá holka někdy změní. Byla sobecká, povýšená, nikomu nepřála nic dobrého. Jednou změnila šatník a stal se snad zázrak. Už jako malá bývala Martina zlá a sobecká. Slyšela jsem o ní jen to nejhorší, a to nejen od spolužaček, ale i od její starší sestry Agáty. Byl to užalovaný, rozmazlený fracek. V dětství si vybrečela
Kamenné řady u Kounova: Vyzařují tajemnou energii?
enigmaplus.cz
Kamenné řady u Kounova: Vyzařují tajemnou energii?
Řady tvořené více než 2000 neopracovanými kameny s nejasným posláním jsou dnes největší megalitickou památkou Česka. A zřejmě také jednou z našich největších záhad. Jeden z nejzáhadnějších kamennýc
Měsíční kamínek splnil tajné přání?
skutecnepribehy.cz
Měsíční kamínek splnil tajné přání?
Byl to žertík, kterým jsem všechny zaskočila. Nakonec jsem ale byla zaskočena já. Splnil snad kamínek na mém krku moje slova? V  tom malém městečku na jihu Moravy jsme se ocitli s přítelem náhodou. Ten kámen na tržišti mě zaujal hned, jak jsem ho uviděla. Když jsem ho vzala do ruky, už jsem se ho nemohla vzdát.
Moderní rezidence u rovníku
rezidenceonline.cz
Moderní rezidence u rovníku
Rezidence vznikla v rovníkovém Ekvádoru. Betonová stavba rozvržená do tvaru písmene T působí přes svou masivní konstrukci příjemně svěžím, elegantním a odlehčeným dojmem. Tři podlaží, tři obytná kř
7 zásadních momentů v dějinách Afroameričanů: Prezident poslal proti rasistickému guvernérovi vojáky
historyplus.cz
7 zásadních momentů v dějinách Afroameričanů: Prezident poslal proti rasistickému guvernérovi vojáky
V ulicích Birminghamu v americké Alabamě je opět rušno. Nejdřív je slyšet rána a pak jako domek z karet padá k zemi jeden příbytek afroamerické rodiny. Následně je zdemolován kostel, v němž se černoši setkávají. Obyvatelé tmavé pleti v „Bombinghamu“, jak se městu v 50. a 60. letech minulého století říká, nejsou před řáděním Ku-klux-klanu v bezpečí.  
V Dubaji plánují vysadit 100 milionů stromů. Pomůže to dostatečně v kompenzaci emisí uhlíku?
iluxus.cz
V Dubaji plánují vysadit 100 milionů stromů. Pomůže to dostatečně v kompenzaci emisí uhlíku?
Připravte se na novou podobu Dubaje. Město, které již teď září jako drahokam na Blízkém východě, nyní plánuje projekt, který ho nejen povznese, ale také obohatí jeho ekosystém. Dubaj Mangroves, ambici
Zemřela herečka Simona Postlerová (†59)
nasehvezdy.cz
Zemřela herečka Simona Postlerová (†59)
V křehké tmavovlásce Simoně Postlerové (†59) byla vždy ohromná síla. Musela se rozloučit se životní láskou. Čelila i dalším vážným problémům, přesto se stále usmívala. Kdyby se vyplnil její dětský
Zámek Kynžvart: Dřevomorka už dávno neřádí
epochanacestach.cz
Zámek Kynžvart: Dřevomorka už dávno neřádí
Zámek Kynžvart je vystavěn v kombinaci klasicismu a empíru a od roku 1828 v něm sídlilo muzeum, jedno z nejstarších v Čechách. Býval letním sídlem hraběte a diplomata poloviny 19. století Klemense Metternicha, a proto se v něm také odehrálo mnoho významných setkání evropských politiků. Navštívil ho ale například také básník Johann Wolfgang Goethe. Poté, co byl zestátněný zámek v roce
Časté užívání marihuany může zvyšovat riziko infarktu, naznačuje studie
21stoleti.cz
Časté užívání marihuany může zvyšovat riziko infarktu, naznačuje studie
Podle studie zveřejněné v časopise The Journal of the American Heart Association je u lidí, kteří často kouří marihuanu, vyšší riziko infarktu a mrtvice. Článek je analýzou každoročního průzkumu ameri
Špenát: Na talíř, když šéfkuchař ho dává…
panidomu.cz
Špenát: Na talíř, když šéfkuchař ho dává…
… králem všech květin je špenát, zpíval kdysi slavný zpěvák. Špenát je ale vskutku populární listová zelenina, která se používá téměř ve všech světových kuchyních. Z dětství si jej určitě pamatujete jako poměrně neoblíbenou přílohu k masu a naopak milované jídlo Pepka námořníka, kterému plechovka špenátu vždycky spolehlivě pomohla dodat mimořádné síly. Vědci docela nedávno