Domů     Zrod Vyšehradu: Stál za ním spor mezi knížetem a biskupem?
Zrod Vyšehradu: Stál za ním spor mezi knížetem a biskupem?

Unavený Vratislav II. vydechne, když vyklopí z nůše náklad kamení. Rituál spojený se založením nového knížecího paláce a kapitulní baziliky si ale nenechá ujít. Hlavně se těší, jak bude mít v novém vyšehradském sídle klid od svého ješitného bratra Jaromíra.

„Vidím město veliké, jehož sláva hvězd se bude dotýkat…, “ pronáší z Vyšehradu svoje proroctví kněžna Libuše, za kterou sem údajně dorazí i její budoucí manžel Přemysl Oráč.

Bivoj na Vyšehrad s vítězným výrazem přináší uloveného ohromného kance. Horymír vsedne na odvážného koně Šemíka, hravě přeskočí hradby a peláší k Neumětelům.

Existence bájné kněžny i dávná historie hradu je výplodem fantazie starých vypravěčů a kronikářů, kteří se ve svých příbězích inspirovali od sebe navzájem. Skutečnost je mnohem prostší.

Archeologické výzkumy, pod kterými je podepsán i současný archeolog Bořivoj Nechvátal, se zmiňují o stopách osídlení z období eneolitu (4. a 3. tisíciletí př. n. l.).

I když kronikář Václav Hájek z Libočan (†1553), známý tím, že kde chybí fakta, pomůže si vlastní fantazií, přesvědčivě označuje za datum založení Vyšehradu rok 682, pravda je taková, že do poloviny 10. století není po Vyšehradu jako knížecím sídle ani vidu ani slechu.

Vyšehrad se stane královským sídlem.
Vyšehrad se stane královským sídlem.

Mincovna na skále

O skále, tyčící se vysoko nad řekou Vltavou, se jako první zmiňuje kronikář Kosmas (asi 1045–1125), když popisuje léta 1003–1004. Tehdy v Čechách panuje kníže Jaromír (†1035), kterého dávný letopisec označuje za vládce Prahy i Vyšehradu, což potvrzuje, že význam hradiště, opevněného hliněnými valy vyztuženými dřevem, tou dobou stoupá.

Nejstaršími doklady o existenci středověkého Vyšehradu jsou denáry pocházející z doby Boleslava II. (asi 932–999) a Boleslava III. (asi 965–1037).

Obsahují na rubu nápis „Viszegrád civitas“, prokazatelně tedy pocházejí ze zdejší mincovny. Za Boleslavů tu kromě ní stává knížecí dvorec, který obklopují hospodářské budovy, především stáje pro koně a sruby určené pro vojenský doprovod.

Vratislav II. už má sporů s biskupem Jaromírem plné zuby.
Vratislav II. už má sporů s biskupem Jaromírem plné zuby.

Příliš ambiciózní

Český kníže a později i první český král Vratislav (kolem r. 1031–1092) se definitivně postará o to, aby Vyšehrad přestal hrát druhé housle. Proč nechce zůstat na Pražském hradě?

Spory o investituru, tedy o obsazování církevních stolců, mezi duchovní a světskou mocí pronikly i do Čech. Vratislav od počátku své vlády cítí, jak mu na krk dýchá ambiciózní bratr Jaromír (kolem r.

1040–1090), který byl od mládí předurčen pro duchovní dráhu. Ovšem ten se s rolí duchovního nechce smířit. „Odstrčili mne,“ mrmlá nespokojeně, prahne po světské vládě. Vysvěcení na jáhna přijímá až po dlouhém přemlouvání svých bratrů.

Nakonec ho uspokojí alespoň příslib, že se po smrti stávajícího pražského biskupa Šebíře (†1067) stane jeho nástupcem.

Papež Alexandr II. povoluje, aby vyšehradská kapitula spadala přímo pod jeho kurii.
Papež Alexandr II. povoluje, aby vyšehradská kapitula spadala přímo pod jeho kurii.

Atmosféra houstne

Vratislav v tom vidí velké nebezpečí. Je jasné, že se „právem obával neomezené moci ctižádostivého bratra nad celým územím českého státu, byť pouze v církevní rovině,“ píše současná historička Marie Bláhová.

Už krátce po svém nástupu na trůn proto udělá kníže rázný krok, aby tomu předešel. V roce 1063 zakládá druhé biskupství v Olomouci. Nejde mu přitom o reformu církevní správy, ale jenom o omezení moci pražského biskupa. Vstřícný Šebíř souhlasí.

Když o čtyři roky později umírá, naplní se Vratislavovy obavy. Nástupcem zesnulého bude Jaromír. Atmosféra mezi bratry rychle houstne. Na vině je i fakt, že spolu sídlí na Pražském hradě…

Zbytky staré vyšehradské brány zvané Špička.
Zbytky staré vyšehradské brány zvané Špička.

Vyřeší to po svém

„Než bych tohle snášel, raději přesídlím jinam,“ uvažuje Vratislav, když mu neustálé dohadování a vzájemné naschvály s bratrem už přerůstají přes hlavu. Kam se ale vydat, aby zůstal v centru dění a poddaným nablízku? Odpověď je nasnadě.

Vyšehradská skála se tyčí sotva čtyři kilometry od Pražského hradu. Vratislav si tu proto nechá vybudovat novou rezidenci. Nejde ale jenom o ni. Vzhledem k napjatým vztahům s bratrem si tu chce postavit i nový kostel, který by nespadal do Jaromírovy pravomoci.

„Nová kapitula neměla podléhat biskupovi, ale měla být podřízena přímo papežské kurii,“ vysvětluje Bláhová. Kníže vysílá poselstvo ke Svatému otci Alexandrovi II. (†1073). „Přijměte kapitulu pod svou ochranu,“ žádají poslové. Papež vyhoví.

Navíc kapitulu, sbor duchovních, obdaří řadou privilegií. Zdejší kanovníci například budou smět nosit mitru a sandály.

Soběslav I. (vpravo) během vlády čelí spiknutí proti své osobě. Proces s aktéry se odehraje na Vyšehradě.
Soběslav I. (vpravo) během vlády čelí spiknutí proti své osobě. Proces s aktéry se odehraje na Vyšehradě.

Tahá se s kamením

Sám papežův zmocněnec, tuskulský biskup Jan, přijíždí do Prahy na slavnost položení základního kamene nového kapitulního svatostánku na Vyšehradě. Vratislav údajně na stavbu dopraví vlastními silami 12 plných nůší kamení.

Kapitula je založena 9. května 1070. Zhruba o deset let později je dokončena bazilika svatého Petra a Pavla. Vznikne zde i druhý kostel, a to zasvěcený svatému Vavřinci.

Knížecí palác, který na Vyšehradě současně vyrůstá, si v ničem nezadá s podobnými dvorci v sousedním Německu. Rezidence s velkým nádvořím vytváří prostor pro shromáždění velkého množství lidí.

Když tu v roce 1130 probíhá proces se spiklenci, kteří usilovali o život knížeti Soběslavovi I. (asi 1090–1140), vejde se sem podle dobových kronikářů asi 3000 zvědavců.

Foto: Wikimedia Commonxs
Související články
Záhady a tajemství
Nejzáhadnější místa planety: Kde na vás dýchne tajemný genius loci?
Některé najdete na každém druhém nástěnném kalendáři, jiné se stávají tak trochu pozapomenutými místy příznivců pradávné architektury nebo tajemna. Dodnes je obklopuje závoj tajemství, a ač by se mohlo zdát, že nás již na nich nic nepřekvapí, archeologové pravidelně vyrukují s nějakou novinkou.   Tacht-e Sulejmán: Od každého trochu Podle našeho kalendáře je právě 12. […]
Záhady a tajemství
Prokletí Kennedyů? Tajemství, tragédie a stíny moci
Klan Kennedyů, synonymem pro moc, bohatství a politický vliv, se zdá být stíhán neúprosnou kletbou. Tragédie, skandály a předčasné smrti se prolínají osudy mnoha členů slavné rodiny, vrhajíc stín na jejich zdánlivě idylický život. „Někdo tam nahoře nás nemá rád,“ povzdychl si kdysi Edward Kennedy, jeden z bratrů zavražděného prezidenta Johna F. Kennedyho. A zdá […]
Záhady a tajemství
Velký Roudný, svědek souboje Boha s Luciferem?
Velký Roudný se ve výšce 780 m n. m. tyčí v malebném prostředí Nízkého Jeseníku. Tato sopka, aktivní před miliony let, si v místní krajině získala výraznou dominanci. Obsahuje rozmanité druhy vulkanického materiálu, včetně čedičové lávy, která vytvořila čtyři impozantní lávové proudy na svazích vrchu. Nejdelší z těchto proudů měří až pět kilometrů. V minulosti […]
Záhady a tajemství
Po stopách Stonehenge: Začne to jednoduchým valem…
Vítejte v anglickém Amesbury. Protéká tudy slavná řeka Avona a ke Stonehenge to máme jen 3 kilometry. Právě tady je roku 2003 objeven hrob významného muže, který umírá kolem roku 2300 př. n. l. Hned dostává přezdívku Král Stonehenge. Vyloďovaly se právě v Amesbury některé z monolitů na stavbu kamenného unikátu? Ne. Řeka Avona je […]
reklama
zajímavosti
Sůl nad zlato? Kde se bere jedna z nejdůležitějších surovin?
Všichni tu scénu z legendární pohádky známe. Když moudrá princezna Maruška řekne svému otci-králi, že má pro ni cenu jako sůl, rozpoutá to nevídané události, během kterých se ukáže, jak moc je tato komodita důležitá. Je tomu tak ale doopravdy? A jak to vlastně s výrobou soli vypadalo dřív a jak je to dnes? Sůl je tady […]
Protržení přehrady Bílá Desná: Mocný živel proměnil okolí v sutiny
Největší přehradní katastrofa v českých dějinách se odehrála před 107 lety a vyžádala si 65 lidských životů. Ani ne rok po kolaudaci přehrady na řece Bílá Desná v Jizerských horách došlo k jejímu protržení a voda, která se z ní vyvalila do údolí, za sebou zanechala zničené domy a mrtvé. Co se tehdy v okolí […]
Proč je tak těžké zlechtat sám sebe?
Když se někdo dotkne naší kůže, dotkne se zároveň našeho mozku. Oba dva orgány jsou v neustálém dialogu. Mozek, který veškeré informace poskytované kůží přijímá a zpracovává, nevnímá jenom to, co cítí, ale také, jaké by to mělo být. Důvěrný dotek od milence proto vyhodnotí jinak než stejný kontakt od cizího člověka v městské hromadné […]
Tanzanit: Nejkrásnější modrý kámen
Většina drahých kamenů má za sebou stovky či tisíce let, po které je lidé obdivují. Může být proto překvapením, že od objevu jednoho z nejvzácnějších drahokamů uplynulo teprve 57 let. Na světě přitom existuje jen jediný jeho zdroj a očekává se, že bude vyčerpán během následujících 20 až 30 let. Jak název tohoto kamene napovídá, […]
reklama
svět zločinu
Únosy dětí v Argentině: Děsivý přelom 70. a 80. let
Rodí nahé, ve špíně, spoutané a se zavázanýma očima. Ne, to není nějaký perverzní horor. To je Argentina na přelomu 70. a 80. let. Takhle tu zacházejí se svými oponenty. Junta nemá ani slitování s jejich dětmi. Prohlásí je za sirotky a odložené caparty, aby je přenechali svým důstojníkům a loajálním podporovatelům. Po smrti kontroverzního […]
Matej Čurko: Slovenského kanibala vzrušovala chuť lidského masa
Mladá dívka dorazí na smluvené místo. Asi má radost. Konečně se jí splní její dlouhodobé přání a odejde z tohoto světa. Už se nemusí marně pokoušet o sebevraždu. Internetový kat a kanibal to udělá za ni. Jméno Matej Čurko (*1968) možná některým lidem nic moc neřekne. Jiným třeba vytane na mysli slovenský hudebník z televizního […]
Vražda jedenáctiletého chlapce: Výkupné ze záhrobí
Když onoho krásného pátečního poledne 27. září roku 2002 pospíchá jedenáctiletý Jakob Meltzer ze školy, má už plnou hlavu víkendu. Táta mu slíbil, že pojedou na ryby. Jenže žádného výletu už se Jakob nedočká.  Cestou do školy na Jakoba čeká osudové setkání. Zavolá na něj Magnus Gäfgen (*1975), student, který před časem docházel k Meltzerům […]
Hubert Emil Pilčík: Vychytralá bestie převáděla lidi na onen svět
Mezi lidmi má ten chlap vcelku dobrou pověst. Svůj důchod tráví většinou toulkami po krajině. Děti umí pobavit vybájenými historkami. Kriminalisté si ale o něm udělali trochu jiný obrázek. V převleku za elektrikáře se chystají proniknout do jeho domu, aby si své podezření ověřili. Hodný strýček – tak vnímá okolí muže s dunivým hlasem, který miluje […]
Nenechte si ujít další zajímavé články
Unikátní expozice: Zbiroh, sídlo templářů
epochanacestach.cz
Unikátní expozice: Zbiroh, sídlo templářů
Před deseti lety zámek Zbiroh způsobil senzaci svou expozicí nazvanou Tvář Leonarda da Vinci – Příběh rytířského řádu templářů. Výstava trvala půl roku a většina jejích exponátů na místě zůstala, takže dnes může nová expozice znovu připomenout historii templářského řádu spojenou se zámkem. Výstavě dominuje takzvaná Lukánská deska – autoportrét Leonarda da Vinci, dílo, které
Přehled druhů těstovin: Kolínka, nebo mašličky?
panidomu.cz
Přehled druhů těstovin: Kolínka, nebo mašličky?
Nebo máte rádi jiné? Těstovin je tolik, že není snadné všechny vyjmenovat. Vždyť jich prý existuje víc než 300 druhů a ze všech se dají vykouzlit skvělá jídla. Pryč jsou doby, kdy jste v obchodě viděli tak nanejvýš kolínka, nudle a špagety. Teď je výběr tak široký, že je někdy těžké si vybrat. Můžete se rozhodovat
Perleťová óda na polibek Měsíce v podání Frederique Constant
iluxus.cz
Perleťová óda na polibek Měsíce v podání Frederique Constant
Hodinky Classics Elegance Luna jsou nejnovějším modelem z značky Frederique Constant. Vůbec poprvé v historii manufaktury navrhla měsíční fázi těchto hodinek dcera jejího vedoucího výzkumu a vývoje. D
Mé ztracené dítě se objevilo a změnilo mi život
skutecnepribehy.cz
Mé ztracené dítě se objevilo a změnilo mi život
Tehdy jsem byla sama ještě dítě! Pozdě jsem litovala, že jsem své miminko dala k adopci, ale neměla jsem na výběr. Po letech si mě však našlo! Je to tak dávno, a přesto se na to nedá zapomenout! Stále to strašně bolí. Bylo mi šestnáct, když jsem se zamilovala do vojáka, který sloužil v našem městě. Myslela jsem
Losos plněný špenátem a sýrem
nejsemsama.cz
Losos plněný špenátem a sýrem
Losos je oblíbená a velmi zdravá ryba. S náplní z čerst­vého špenátu a výrazného ovčího sýra je to doslova lahůdka, použít ale samozřejmě můžete i jiný sýr. Potřebujete: ✿ 4 filety z lososa ✿ 200 g baby špenátu ✿ 100 g ovčího sýra ✿ 1 stroužek česneku ✿ pepř, sůl, koření na ryby ✿ olivový olej
Plastická chirurgie: Jak změnila život válečným veteránům?
21stoleti.cz
Plastická chirurgie: Jak změnila život válečným veteránům?
Těžké dělostřelectvo a kulomety způsobují zranění dosud nevídaná. Šrapnely odtrhávají kusy tváře. Jedovaté plyny poškozují tkáně. I „obyčejný“ požár nadělá pořádnou paseku… Zdá se, že osudem znetvořen
Chystá se Burešová utéct ke konkurenci?
nasehvezdy.cz
Chystá se Burešová utéct ke konkurenci?
Nedávno herečka ze ZOO Eva Burešová (30) překvapivě ohlásila, že v seriálu končí. Jako důvod uvedla, že se chce více soustředit na hudební kariéru a rodinu. Možná je ale důvod úplně jinde. Do redakc
Tulou: Stavěli Číňané pevnosti pro 800 lidí?
historyplus.cz
Tulou: Stavěli Číňané pevnosti pro 800 lidí?
Život jim ztrpčují nájezdníci, loupežné bandy i rozmary počasí. Proto si lidé z etnické skupiny Hakka začínají ve středověku stavět podivuhodné domy, které je před všemi nástrahami mají ochránit. Byť tyto „pevnosti“ vypadají na první pohled jednoduše, jsou promyšlené do posledního detailu a z hlediska obranyschopnosti se vyrovnají evropským hradům…   První tulou, jak se těmto zvláštním
Unikátní ultra-temná galaxie
epochalnisvet.cz
Unikátní ultra-temná galaxie
V mnohém připomíná Mléčnou dráhu s dostatkem materiálu pro vznik miliard hvězd. Jak se ale zdá, J0613+52 žádné hvězdy nemá. Je osamoceným chuchvalcem prachu a plynu unášeným vesmírem od počátku věků. Tak alespoň galaxie pojmenovaná J0613+52 na první pohled vypadá.   Tým vedený astrofyzičkou Karen O´Neilovou bizarní objekt vzdálený 270 milionů světelných let za pomocí
Moderní rezidence u rovníku
rezidenceonline.cz
Moderní rezidence u rovníku
Rezidence vznikla v rovníkovém Ekvádoru. Betonová stavba rozvržená do tvaru písmene T působí přes svou masivní konstrukci příjemně svěžím, elegantním a odlehčeným dojmem. Tři podlaží, tři obytná kř
Záhada smrti mladého krále: Opravdu padl v bitvě?
enigmaplus.cz
Záhada smrti mladého krále: Opravdu padl v bitvě?
V roce 1578 se střetla portugalská a arabská vojska v bitvě u marockého Ksár-el-Kebíru. V boji bylo portugalské vojsko takřka celé zničeno. Mezi padlými měl být „údajně“ i portugalský král Sebastián I
Česnekové brambory
tisicereceptu.cz
Česnekové brambory
Brambory vařené a pečené ve vývaru s česnekem mají znamenitou chuť. Můžete si je dát samotné nebo jako přílohu. Potřebujete 1,5 kg brambor 1 lžíci olivového oleje 50 g másla 2–3 stroužky česn