Domů     Nadváha, únava, padání vlasů či vypouklé oči: Co nám hrozí při nemoci štítné žlázy?
Nadváha, únava, padání vlasů či vypouklé oči: Co nám hrozí při nemoci štítné žlázy?
24.7.2020

Nenápadný orgán, ležící v dolní části krku, produkuje hormony odpovědné za metabolismus tuků, cukrů i bílkovin. Když nefunguje správně, může negativně ovlivnit vaši psychiku, vzhled i snahu o početí dítěte. Jak se projeví poruchy její funkce?

Štítná žláza je žlázou s vnitřní sekrecí motýlovitého tvaru, která se nachází na přední straně krku. Má vliv na metabolismus, protože produkuje hormony trijodthyronin a thyroxin. Ty ovlivňují rychlost látkové výměny, spotřebu kyslíku, růst a vývoj člověka.

Žlázu tvoří dva laloky tvaru trojboké pyramidy 5 až 8 cm dlouhé, spojené žláznatým můstkem (istmem). Štítná žláza váží 20 až 60 g, překvapivě více u žen. Může nabývat tvaru písmene H, U či A.

Malá, ale důležitá

Žláza je součástí hormonálního systému těla, v jehož rámci ovlivňuje vývoj a činnost mozku, termoregulaci organismu, metabolismus tuků a cukrů či aktivitu pohlavních orgánů. Významně rovněž spolupracuje s imunitním systémem těla.

Ten, společně s dalšími endokrinními žlázami (vaječníky, hypofýza, slinivka, nadledvinky a další), genetikou, a především dostatkem jodu přijímaného ve stravě, ovlivňuje správné fungování štítné žlázy.

Štítná žláza spolupracuje s imunitním systémem těla.
Štítná žláza spolupracuje s imunitním systémem těla.

Co způsobí nedostatek jodu?

Jod je jedním ze stopových prvků, který je v našem těle sice přítomen v nepatrném množství, asi 0,0285 x 10-3 % tělesné hmotnosti (to je zhruba 1,5 gramu jodu v těle 50 kilogramové ženy), má ale nezastupitelnou roli při tvorbě hormonů štítné žlázy.

Nedostatek jodu ve stravě, a tím nedostatečná produkce hormonů štítné žlázy, je nebezpečný zejména v těhotenství, kdy má za následek rozvoj řady neurologických poruch, postižení intelektuálního vývoje až těžkou mentální retardaci dítěte.

Kritickým obdobím pro růst a vývoj lidské centrální nervové soustavy je období prenatální a kojenecké do sedmi měsíců po narození.

Kdo má vole, nemá dost jodu

To se projevovalo na našem území hlavně v minulosti, kdy sice Čechy oplývaly mlékem a strdím, ale jodu a také selenu byl v lokální stravě nedostatek. Význam jodu pro lidské zdraví byl objeven až v polovině 19. století, selenu pak až v polovině 20. století.

Oba prvky jsou přitom pro správnou funkci štítné žlázy, a tím i pro správný tělesný a duševní rozvoj, nezbytné. Když je příjem jodu ze stravy nedostatečný, přizpůsobí se tomu štítná žláza svým zvětšením, vytvoří se tzv. struma neboli vole.

Výskyt volete byl v našich končinách více než častý, stal se dokonce součástí některých lidových písní. Naši předkové jej ale vnímali spíše jen jako kosmetický problém.

Vole je způsobené nedostatkem jódu.
Vole je způsobené nedostatkem jódu.

Lokální strava vede ke kretenismu

Závažnějším důsledkem nedostatku jodu byl tzv. kretenismus, projevující se snížením inteligence, malým vzrůstem, často také hluchoněmostí a problémy s motorikou, což mělo za následek pracovní neschopnost.

Kretenismus (z francouzského crétin neboli slabomyslný) tak představoval celospolečenský problém. Nejpostiženější byly nejchudší kraje a nejnižší společenské vrstvy odkázané pouze na lokální stravu.

U přímořských národů a bohatších českých měšťanů, součástí jejichž jídelníčku byly pravidelně mořské ryby, se tento problém nevyskytoval.

1828 kreténů ve společnosti

Doktor Hynek Pelc (1844–1915), předseda zemské zdravotní rady v Království českém, ve své zprávě z roku 1892 uváděl, že v 5,5milionové populaci Čechů se tehdy vyskytovalo 1828 kreténů.

V druhé polovině 19. a na začátku 20. století se u nás bouřlivě rozvíjel obchod a průmysl, díky čemuž se zlepšily sociální podmínky obyvatelstva.

Příznaky jodového deficitu se ale nadále projevovaly v méně rozvinutých oblastech, jakými byla Šumava, Českomoravská vysočina či Valašsko. Obyvatelstvo se v nich dostávalo do začarovaného kruhu:

vlivem chudoby měli stravu s nízkých obsahem jodu, což se projevilo zvýšeným výskytem lidí postižených kretenismem, které bylo obtížné vzdělávat, a proto se tyto oblasti nemohly rozvíjet.

Někteří lidé z nedostatkem jódu trpěli kretenismem.
Někteří lidé z nedostatkem jódu trpěli kretenismem.

Spásná jodidace soli

V době vzniku 1. republiky už lékařská věda o vlivu jodu na potlačení výskytu strumy a kretenismu věděla. Existovaly studie ze Spojených států a ze Švýcarska, kde už jód chudým s úspěchem podávali.

U nás se situace nejchudších zlepšila díky vylepšení jejich socioekonomických podmínek, takže už nebyli závislí jen na lokální produkci.

V roce 1949 pak došlo k zavedení jodidace kuchyňské soli, nejprve v množství 5 mg jodidu draselného na kg soli, později 25 mg, díky čemuž vymizely nápadně velké strumy u obyvatelstva.

Spása jménem endokrinologie

Největší zásluhu na tom měli v Čechách docent Karel Šilink (1908–1973) a profesor Josef Charvát (1897–1984), zakladatelé české endokrinologie (léčby hormonálních poruch). Ti spolu se svými kolegy vyšetřili na 400 000 obyvatel republiky.

Zkoumali přitom vliv zvýšení příjmu jodu na vývoj jejich strumy. Významnou práci odváděli ale také oblastní lékaři, například Stanislav Vomela (1892–1958).

Ten působil v Holešově, ale velice se zasloužil o dokumentaci problematiky s nedostatkem jodu ve stravě u obyvatel zakarpatské oblasti.

Osobně navštěvoval nejpostiženější lokality, od Hostýnských vrchů po Zakarpatskou Ukrajinu, a pořizoval i fotografické záznamy. Podílel se také na zakládání endokrinologických poraden.

Zakladatelé české endokrinologie Karel Šilink a Josef Charvát.
Zakladatelé české endokrinologie Karel Šilink a Josef Charvát.

Nevymýcené riziko

I přes tyto významné úspěchy přetrvávají onemocnění štítné žlázy v české populaci dodnes. Pouze už za nimi ve většině případů nestojí nedostatek jodu, ale jde o autoimunitní poruchy.

Odborníci se domnívají, že z 80 % se na jejich vzniku podílí genetika, zbytek jsou pak vlivy prostředí, například kouření a stres. Zatímco zvýšenou funkcí štítné žlázy (hypertyreózou) u nás trpí asi 2 % populace, tj.

cca 105 000 lidí, s její sníženou funkcí (hypotyreózou) v ČR žije asi 525 000 osob. Problémy se štítnou žlázou trápí především ženy, a to až 8x častěji než muže, ve středním věku se s nimi potýká až 20 % z nich. Proč je správné fungování štítné žlázy tak důležité?

Vliv hormonů štítné žlázy na vývoj člověka

V určitých životních etapách je bezvadné fungování štítné žlázy klíčové.

Pro správný vývoj mozkových struktur dítěte v prenatálním období je nezbytné, aby jeho matka měla dostatek hormonů štítné žlázy i jodu pro jejich tvorbu, jinak se později mohou u dítěte vyskytnout problémy s koncentrací a hyperaktivitou.

Neméně důležité je zásobení těmito hormony i v raném dětství. Dalším obdobím, kdy se mohou naplno projevit poruchy fungování štítné žlázy, je puberta, respektive pokud její obvyklé projevy nenastoupí do 15. roku věku.

Správné fungování v určitých fázích života je nezbytné.
Správné fungování v určitých fázích života je nezbytné.

Vliv na otěhotnění i graviditu

U žen může nedostatek hormonů štítné žlázy negativně ovlivnit početí buď tím, že nedojde k ovulaci nebo tím, že dojde k poruše či zástavě menstruace.

Neléčené poruchy štítné žlázy mohou závažně ovlivňovat probíhající těhotenství a způsobit potrat nebo předčasný porod.

Často propukají onemocnění štítné žlázy rovněž u žen po menopauze a jelikož se do jisté míry shodují s jejími příznaky, mohou dlouho unikat pozornosti. S přibývajícím věkem se tyto choroby rozvíjejí také u mužů.

Když se štítná žláza porouchá

Snadno rozpoznat se dají až rozvinuté formy poruch funkce štítné žlázy, ovšem zatímco její zvýšená činnost, hypertyreóza, se vyvine během pár měsíců, snížení neboli hypotyreóza, se může rozvíjet i několik let.

Když štítná žláza produkuje nadbytek svých hormonů, projeví se to jejím zvětšením (strumou), dále bušením srdce, nervozitou, nespavostí a zvýšeným krevním tlakem, dále také vypadáváním vlasů, vypouklýma očima, hubnutím a tzv.

vlčím hladem, někdy rovněž osteoporózou. Díky tomu bývá poměrně rychle rozpoznána.

Při nadbytku hormonů může docházet k problémům s tlakem.
Při nadbytku hormonů může docházet k problémům s tlakem.

Nedostatek hormonů zpomaluje

Naopak snížená funkce štítné žlázy se projevuje méně specificky, a proto i dnes je diagnostikována pouze u každého druhého pacienta, který jí trpí.

Pokud si připadáte zpomalení a unavení, trápí vás zimomřivost, ospalost, přibýváte na váze, máte otoky, padají vám vlasy, trpíte zácpou i poklesem libida, na vině může být právě hypotyreóza.

Stojí i za problémy s otěhotněním a neléčená může způsobit poruchy nervového vývoje plodu.

Pozor na imunitu

Za poruchami funkce štítné žlázy stojí v současnosti nejběžněji špatně fungující imunita.

Autoimunitní Hashimotova nemoc, jež je nejčastější příčinou snížené funkce štítné žlázy, představuje chronický zánět, při němž jsou buňky štítné žlázy napadány vlastním imunitním systémem těla.

Autoimunitním onemocněním, které naopak způsobuje nadměrnou funkci štítné žlázy, je pak Gravesova-Basedowova nemoc, při níž je patrné vystupování oční z očních jamek. Postihuje více ženy v poměru 8 : 1 vůči mužům.

Ideální je dostávat do sebe jód přírodní cestou.
Ideální je dostávat do sebe jód přírodní cestou.

Léčba a prevence

Dalšími příčinami vzniku onemocnění štítné žlázy může být její primární poškození (uzlíky), zánět, nádor či ozáření. Nedostatek jodu není v dnešní době u nás příliš obvyklý. Vliv má také dědičnost a celkový hormonální stav organismu.

Jiné autoimunitní nemoci (diabetes, lupénka, vitiligo) pak zvyšují pravděpodobnost rozvoje poruch funkce štítné žlázy. Nedostatečná tvorba hormonů štítné žlázy je řešena jejich doživotním podávání ve formě tablet.

Účinnou prevencí rozvoje tohoto onemocnění je doplňování jódu do organismu, ideálně v přírodní formě.

Při hypertyreóze jsou naopak podávány léky, které snižují tvorbu hormonů štítné žlázy, pokud nezaberou, je štítná žláza odstraněna chirurgicky a její hormony do těla dodávány uměle.

Foto: Shutterstock.com
Související články
Věda a technika
Zdánlivě neškodná panda: Mírumilovný vegetarián s kruhy pod očima
Za sklem se tísní desítky lidí, někteří nadšeně vytahují mobily a zběsile fotí. Na druhé straně si v klidu vysedává robustní pandí samec. S nezájmem chroupá bambus, když mu potrava dojde, stačí se převalit na bok a natáhnout pracku. Život pandy má do akčnosti hodně daleko. Když se řekne panda velká, většině populace okamžitě vytane na mysl […]
Věda a technika
Kolt: Kdo sestrojil nejlepšího přítele kovbojů i zlatokopů?
Osobní zbraň v dnešní době není vůbec žádná novinka. Ale již v 16. století bylo možné vlastnit malou mušketu. Nepatřila však ještě k příliš spolehlivým střelným zbraním a její nabíjení bylo zdlouhavé. První skutečně účinná malá zbraň vzniká až v Americe v 19. století. Otec všech pistolníků? Její vynálezce Samuel Colt (1814-1862) se o vědecké […]
Věda a technika
Problém jménem akné: Pomůže klid i lepší skladba jídelníčku
Acne vulgaris (česky trudovitost, případně trudovina), běžně nazývané akné, je jedno z nejčastějších chronických onemocnění kůže a vůbec nejčastější kožní onemocnění v pubertě. Nejméně jednou v životě akné postihne 85 až téměř celých 100 procent lidí. Akné je nejběžnější během puberty; obtěžuje více než 85 procent mladistvých a často bohužel přetrvává až do dospělosti. Příčinou […]
Věda a technika
Space Shuttle: Smělé plány nevyjdou
Píše se startu 28. ledna 1986. Den, který se do historie kosmonautiky zapíše černou tužkou. Raketoplán Challenger se odlepuje od země, ale pouhých 73 sekund od startu prohoří spoj mezi dvěma částmi SRB. Ten špičkou prorazí nádrž a ozve se exploze.   Dominový efekt na sebe nenechá čekat. Druhá exploze je likvidační. Na nebi zůstane […]
reklama
záhady a tajemství
Vraždy pražských prostitutek: Zabíjelo záhadné monstrum?
Málokdo zřejmě ví, že Praha se v polovině 19. století děsila vraždícího přízraku pražských prostitutek, jenž původně ani nebyl považován za člověka… K první vraždě došlo na podzim roku 1836 v nevěstinci „U Zlaté Rozálie“ v Konviktské ulici. Když ráno uklízečka vešla do jednoho z pokojů, našla zde bez známek života ležet jednu z mladých prostitutek. […]
Kurt Cobain: Smrt legendy zahalena tajemstvím
Slavný frontman Nirvany, ikona grungeové hudby, tragická smrt ve 27 letech. Kurt Cobain, další z řady hvězd, které navždy zhasly v nejkrásnějším věku. Kurt Cobain (1967–1994) Kdo to byl: frontman, zpěvák, kytarista a skladatel písní skupiny Nirvana Kdy zemřel: 5. dubna 1994 Příčina smrti: průstřel hlavy brokovnicí, měl v sobě přitom smrtelnou dávku heroinu Frontman, […]
Utajované UFO v Polsku?
Polské radarové stanice zachytily 23. ledna 1959 ve 4.32 hodin ráno formaci několika neznámých letících objektů. Záhadná tělesa se pohybovala skutečně neobvykle rychle a navíc ve velké výšce… Výhrůžky očitým svědkům? Jeden z cizích objektů byl velice pravděpodobně sestřelen polskou protivzdušnou obranou. Po zásahu se měl údajně zřítit do moře nedaleko pobřeží v přístavu v […]
Přijde konec světa v roce 2026?
Co plánujete na rok 2026? Založit rodinu? Rozjet velkou firmu? Postavit dům? Možná by bylo lepší se ještě předtím sbalit… a odjet na jinou planetu! Zmíněné datum není věštbou bláznivé kartářky, jde o výsledek vědecké rovnice! Autorem je rakouský fyzik Heinz von Foerster (1911-2002), který se po druhé světové válce přestěhuje do USA a stane […]
reklama
zajímavosti
Jak by měla vypadat kancelář budoucnosti?
Poslední globální kancelářská revoluce proběhla v sedmdesátých letech a zdá se, že nastává další. Je čas podívat se na nejnovější trendy, které se týkají práce mnoha kancelářských profesí. Těmi, které se věnují informačním technologiím počínaje, právníky, projektanty a redakcemi konče. Poslední globální kancelářská revoluce se sice rodí v Německu, ale do světa se jako novátorský koncept rozšíří […]
Překvapivá historie: Proč se chodilo na poutě?
Chtěli byste jít pěšky víc než tisíc kilometrů do slavného kostela? V některých dobách našich dějin bylo dlouhé putování na posvátná místa obvyklé. Proč se na ně lidé vydávali a co si od toho slibovali? V knihách, příbězích i pohádkách odedávna nacházíme zmínky o lidech, kteří v chatrném oděvu, s mošnou přes rameno a holí kamsi kráčejí. Jsou to poutníci. Přestože se v minulosti […]
Kde najdeme nejstarší město Evropy? Možná v Bulharsku…
Kolosální Athény, které by nás uhranuly již ve 3. tisíciletí před Kristem? Malebný portugalský Lisabon nebo snad krétská Chania? Hledání nejstaršího města Evropy přesunují archeologové úplně jinam – do Bulharska. A i tady má dva favority…     Kdo také louskal s baterkou pod peřinou Eduarda Štorcha (1878–1956), vzpomene si na Osadu Havranů s nádhernými […]
Sůl nad zlato? Kde se bere jedna z nejdůležitějších surovin?
Všichni tu scénu z legendární pohádky známe. Když moudrá princezna Maruška řekne svému otci-králi, že má pro ni cenu jako sůl, rozpoutá to nevídané události, během kterých se ukáže, jak moc je tato komodita důležitá. Je tomu tak ale doopravdy? A jak to vlastně s výrobou soli vypadalo dřív a jak je to dnes? Sůl je tady […]
Nenechte si ujít další zajímavé články
Fidel Pagés Miravé: Muž, kterému vděčíme za epidurální anestezii
epochalnisvet.cz
Fidel Pagés Miravé: Muž, kterému vděčíme za epidurální anestezii
Když mladý španělský válečný lékař během první světové války vidí utrpení raněných vojáků, hledá způsob, jak jim od bolesti rychle ulevit. Najde epidurální anestezii!   Španěl Fidel Pagés Miravé (1886–1923) vystuduje medicínu v Zaragoze na severovýchodě země. Promuje v roce 1908 a nastoupí k vojenskému zdravotnickému sboru, kde je přidělen vojenské nemocnici v madridské čtvrti
Svatyně v Makotřasech: Byla dějištěm krvavých obětních rituálů?
epochanacestach.cz
Svatyně v Makotřasech: Byla dějištěm krvavých obětních rituálů?
Je prý starší než anglické Stonehenge a egyptské pyramidy. Záhadná svatyně nedaleko od Prahy vzbuzuje otázky, na které se dosud nikomu nepodařilo najít odpověď. Možná šlo o nejstarší observatoř v Evropě, možná zde probíhaly brutální rituály. Tragické dopravní nehody na silnici z Prahy do Chomutova, která tajemným místem prochází, jsou zase přičítány zdejší temné historii. Prehistorická svatyně
Rozhýbejte tělo na jaro!
panidomu.cz
Rozhýbejte tělo na jaro!
Zimní období funguje u mnohých z nás jako alibi, proč pohyb odložit na jindy. Málo světla, krátké dny, zvýšený příjem kalorií. Jenže teď přišel čas se rozhýbat. Důležité je začít zvolna, nezapomenout se rozcvičit a vybrat vhodnou aktivitu. K tomu patří ale také změna jídelníčku, zejména před a po cvičení. A samozřejmě vůle vydržet. Co
Aby hubnutí mělo svůj efekt
nejsemsama.cz
Aby hubnutí mělo svůj efekt
Pokoušíte se zhubnout, ale nejde to a jenom se cítíte ztrápená hlady? Příčiny mohou být hlubšího rázu. Pocit hladu ovlivňuje spousta faktorů – vyvážený jídelníček, stres, kvalita spánku, užívání léků, práce na směny či fyzický výkon. Na vině ale může být i hormonální nerovnováha. Které hormony mohou bránit hubnutí? Hormonů je spousta a řídí různé procesy v
Moderní rezidence u rovníku
rezidenceonline.cz
Moderní rezidence u rovníku
Rezidence vznikla v rovníkovém Ekvádoru. Betonová stavba rozvržená do tvaru písmene T působí přes svou masivní konstrukci příjemně svěžím, elegantním a odlehčeným dojmem. Tři podlaží, tři obytná kř
Objevte kouzlo italských vín ve stylu Apelace 21
iluxus.cz
Objevte kouzlo italských vín ve stylu Apelace 21
V samém srdci Prahy se nachází restaurace Apelace 21, o níž jsme psali zde - nicméně, je známá svým unikátním přístupem k gastronomii a vínu. Tento měsíc se rozhodla rozšířit své horizonty a nabídnout
Obléhání Bělehradu: Zahnala Turky na útěk ohňová stěna?
historyplus.cz
Obléhání Bělehradu: Zahnala Turky na útěk ohňová stěna?
Vypadá to zle. Turci dobyli dolní město a co nevidět obsadí i to horní. Pak se vrhnou na hradby chránící samotnou bělehradskou pevnost a je jen otázka času, kdy je ztečou. Tedy pokud Hunyadi něco neudělá. Sedmihradský vévoda má v rukávu tajnou zbraň, která se mu už jednou osvědčila. Zafunguje i tentokrát?   Turci se tlačí
Grilovaný camembert
tisicereceptu.cz
Grilovaný camembert
Suroviny 4 camemberty 4 lžíce olivového oleje 1 snítka čerstvého rozmarýnu 1 snítka čerstvého tymiánu špetka soli mletý černý pepř 2 stroužky česneku Můžete si vymyslet svou vlastní marinádu
Kapky deště nám přinesly štěstí
skutecnepribehy.cz
Kapky deště nám přinesly štěstí
Znali jsme se s Mirkem krátce a museli jsme se brát. Ve svatební den bylo ještě ke všemu příšerné počasí. Už jako holka jsem toužila mít letní svatbu. Před spaním jsem si představovala, jak kráčím rozkvetlou loukou v nádherných krajkových šatech ruku v ruce s urostlým ženichem, i když jsem neměla ponětí, kdo to je a kam vlastně jdeme. A mimochodem,
Má už Petruchové tak akorát dost?
nasehvezdy.cz
Má už Petruchové tak akorát dost?
Už dlouhé měsíce ze zákulisí televize Nova unikají pikantní informace. Říká se, že Lucii Borhyové (46) dělá čím dál větší naschvály její mladší kolegyně Veronika Petruchová (29). Nejenom že se snaží
Sladký dar bohů i lidí: Medová kouzla napříč staletími
enigmaplus.cz
Sladký dar bohů i lidí: Medová kouzla napříč staletími
Tekutá esence slunečního svitu a květinové magie, med je daleko více než jen lahodné ochucení. Po staletí je uctívaný jako pokrm bohů i lidí, tento zlatavý elixír skrývá v sobě sílu, která uzdravuje t
Šéf ÚMCH Jiří Kotek: Pán polymerů
21stoleti.cz
Šéf ÚMCH Jiří Kotek: Pán polymerů
Žijeme v době plastové jako generace „plastic people“, v barevném, naleštěném a nerozbitném. Z kdysi zázračného produktu se stává veřejný nepřítel číslo jedna. Máme se ho ale bát? „Plasty nejsou zlo.