Domů     Oblíbený střihač zachrání studentku a tím učiní ze své ženy vdovu!
Oblíbený střihač zachrání studentku a tím učiní ze své ženy vdovu!
28.1.2020

Zkušeností se zbraní nemá David Lubina málo. Rozhodně jej tedy nemůžeme považovat za zoufalce, který sáhne po zbrani omylem a nedomyslí následky. Rozhodně se nejedná o žádného svatouška a on sám o sobě hovoří jako o grázlovi.

V září 2005 však jeho gaunerství nabere mnohem brutálnější směr. Připraví o život nevinného člověka.

Dětství Davida Lubiny nepatří k nejšťastnějším. Domácnost vede tvrdá ruka jeho otce, ostatně o facky není nouze ani v případě Davidovy výchovy. „Byl jsem velmi živé dítě.

Potížista od samého začátku,” přizná později policistům u výslechu a dodá, že jedničku z chování měl na vysvědčení snad jen jednou v životě.

Mladý Lubina doslova roste pro kriminál a dělá to, co mu nařídí táta. Potíže s chováním se s ním vezou celou školní docházku, s odřenýma ušima se vyučí zedníkem. Škola je za trest a výuka také.

Kde se ale mladý Lubina cítí jako ryba ve vodě, je vojna. „Strávil jsem tam 14 měsíců a absolvoval jsem poddůstojnickou školu. Chtěl jsem tam zůstat,” říká. Jenže otec jeho budoucnost vidí jinak.

„To ani náhodou, nebude z tebe žádný vygumovaný zelený mozek,” rozčílí se na syna a ten poslechne. Místo vojenské kariéry nastoupí David na dráhu zlodějíčka a kriminálníka.

Recidivista David Lubina u soudu
Recidivista David Lubina u soudu

Hon na peníze

Šikmá plocha očividně Davida Lubinu láká mnohem víc než spořádaný život. Ve vězení si odsedí osm a půl roku za přepadení pošty, při kterém držel rukojmí.

V červnu roku 2005 je opět soudem poslán do vězení na osmnáct měsíců za ohrožování cestujících v autobuse plynovou pistolí. Ten nejzávažnější zločin však teprve spáchá.

Zoufalá existence, ve kterou se David Lubina promění, potřebuje peníze. Nejlépe hned a hodně. Obstará si pistoli a plánuje přepadení banky. Po několikáté pokouší osud nejprve na Praze 6, ale nesebere tolik odvahy, aby dílo dokonal. Bez alkoholu to nepůjde. Za pár drobných koupí dva litry toho nejlevnějšího krabicového vína.

„Vypil jsem je během chvíle. Byl jsem pod obraz Boží,” přiznává později Lubina, který ani neví, jak se osudného dne posilněný opojným nápojem dostal na Karlovo náměstí. Plán žádný nemá. Nechává to náhodě. Laškuje s myšlenkou vyloupit banku, místo toho se ale vše odehraje úplně jinak.

David Lubina se účastní rekonstrukce svého činu. K němu došlo v parku pražského Karlova náměstí.
David Lubina se účastní rekonstrukce svého činu. K němu došlo v parku pražského Karlova náměstí.

Dívka na lavičce

Ovíněný Lubina se potácí parkem na pražském Karlově náměstí. Na jedné z laviček sedí i mladá dívka, Eliška. Kriminálník s kuklou na hlavě si k ní přisedne. Eliška zbystří. Chce rychle zmizet, v tu chvíli ji ale něco zatlačí do zad.

„Půjdeš se mnou, nebo ti střelím kulku do páteře,” hlaholí Lubina a tiskne přitom hlaveň pistole dívce těsněji a těsněji do zad.

Ta prosí, slibuje a nabízí své osobní věci i peníze. Marně. Muž opakuje stále to samé jako zaseknutý kolovrátek. „Proč byste to dělal, proč byste mě zabíjel,” snaží se slečna zachránit si život. „Už jenom pro ten pocit,” odpoví sebejistě budoucí vrah.

Událostí se inspiroval také seriál Případy I. oddělení.
Událostí se inspiroval také seriál Případy I. oddělení.

Dítě v kočárku

Následující události se seběhnou velmi rychle. „Drž hubu ty krávo,” snaží se Lubina Elišku umlčet, když vidí, že roztodivná dvojice sedící na lavičce poutá pozornost okolí. Všimnou si jich dva mladí muži. Jeden tlačí kočárek s ani ne ročním miminkem. Posunky se dohodnou, že slečně zkusí pomoci.

Zřejmě si nevšimnou zbraně, která je od samého začátku odjištěná a nabitá. Muž s kočárkem vyrazí k lavičce. „Slečno, potřebujete pomoc?” ptá se a odpověď na jeho otázku bude natolik brutální, že nikdo z přihlížejících nedokáže zareagovat.

Lubina stiskne spoušť. Zásah, nevinný se zhroutí na zem na všechny čtyři. Zakřičí bolestí.

„Moje dcerka, je v pořádku?” zjišťuje naléhavě a mezitím se ozve další výstřel. Nyní Michal Velíšek (1973–2005), střihač televize Nova, leží na zemi a začíná marný boj o jeho život!

Lubina krátce po zadržení
Lubina krátce po zadržení

Druhá rána na jistotu

„Nechci, aby to vyznělo nějak cynicky, ale první střela je nástřelná, druhá na jistotu,“ vypoví později Lubina.

Má pravdu. Druhá rána Michalu Velíškovi nevratně poškodí životně důležité orgány a i přes veškerou snahu lékařů v nemocnici zraněním podlehne.

Pachatel okamžitě po druhém výstřelu utíká a šokem a strachem ochromená Eliška iniciativně bere do rukou madlo kočárku a konejší dcerku raněného. Policie okamžitě volá manželce: „Prosím přijeďte na Karlovo náměstí, vašemu manželovi někdo ublížil!”

Iva Velišková v tu chvíli netuší, jak moc je situace vážná a že o pár hodin později se jí doslova zhroutí svět.

„Měli jsme pár dnů před pátým výročím naší svatby, pár dnů před odletem na dovolenou, kterou jsme si k výročí koupili, pár dnů před mými narozeninami a Michalovým svátkem,“

popisuje zdrcená žena, která právě přišla o muže svého života. „Můj manžel Michal, otec devítiměsíční holčičky, zemřel,“ napíše ráno dívce, které statečnost jejího muže zachránila život.

Takto vypadá tajný úkryt Davida Lubiny.
Takto vypadá tajný úkryt Davida Lubiny.

Tragická souhra náhod

Smrt oblíbeného kolegy otřese celým pracovištěm. Solidaritu projevují i lidé z ostatních televizí.

„Najednou se zastavil svět. To, že někdo Michala postřelil, zasáhlo všechny. Byl hodně oblíbený. S Ivou a malou Valentinkou tvořili ideální rodinu.

Byla to taková pohádka, kde prince bohužel potkal špatný osud,“ vypráví o osudném dni tehdy marketingová ředitelka Novy Míla Nováková.

Tím spíš, že se jednalo o skutečnou vrtkavost osudu. 13. září Michal Velíšek odchází z práce dřív, kolegové vezmou práci za něj, s manželkou chce totiž oslavit výročí svatby. Má vzít na procházku dcerku Valentinku, aby Iva mohla doma všechno připravit.

V tu chvíli vrávorá po Karlově náměstí na mol opilý Lubina a v tu chvíli si studentka Eliška odskočí do parku na svačinu.

Lubina se před samotným činem posilnil notnou dávkou alkoholu.
Lubina se před samotným činem posilnil notnou dávkou alkoholu.

Jako štvaná zvěř

Policisté okamžitě rozjedou pátrání po pachateli. Veřejnost je činem zatím neznámého muže naprosto znechucena, někomu, kdo zabije bezbranného muže před vlastním dítětem se nedá odpustit. „Měl kuklu přes hlavu, mikinu a sepranou kapuci,”

vypovídá pak Eliška a maskování pachatele vyšetřovatelům komplikuje práci. S přiřazením jména k pachateli pomohou kamery v metru. Na stopu pak policii přivede nabídka výkupného za vrahovu „hlavu”. Ironií osudu je fakt, že Lubinu prozradí jeho známý.

„Policii se přihlásil člověk, se kterým byl Lubina jako jedním z mála v kontaktu. Ani tomu však nedůvěřoval natolik, aby mu prozradil, kde konkrétně se nachází.

Tento svědek začal s vidinou odměny s policisty spolupracovat a Lubinu nasměroval na již zmíněný Černý Most,“ vysvětluje vyšetřovatel Pavel Rosák. V době zadržení Lubina působí jako naprostý zoufalec, štvaná zvěř, která už nevěděla kudy kam.

Dcerce Velíškových se naštěstí nic nestalo.
Dcerce Velíškových se naštěstí nic nestalo.

Doživotí neklapne

V poutech skončí vrah tři týdny po činu. Bolest, kterou však způsobil rodině Velíškových se tím nezmenší. U soudu Lubina svých činů lituje, prý si kočárku, který Velíšek onen podvečer tlačil, nevšiml. To, že si přisedl zrovna k Elišce, byla náhoda. Soud, navzdory očekávání, pošle pachatele do vězení „jen” na 25 let.

„Můj soukromý názor je takový, že David Lubina už nemá právo vůbec na nic. To dnešní rozhodnutí soudu na mojí a Valentinčině věci nic nemění.

Jsem jenom zvědavá, kdo, až bude David Lubina propuštěn, ohlídá, aby se něco podobného nikdy nestalo,” komentuje rozsudek zdrcená vdova po Michalu Velíškovi.

Určitou hořkost v sobě nese rozsudek i vzhledem k tomu, že Lubina může být po dvou třetinách trestu podmínečně propuštěn – tedy v roce 2022.

Foto: Shutterstock, Wikimedia. Autor textu: Kateřina Pelikánová. Pro web upravil: Miroslav Horký
Související články
Svět zločinu
Rozřezanou účetní vylovili z Vltavy
Mladá žena kráčí do banky. Musí vyzvednout výplaty. Je uvolněná, spokojená. Nedávno se vdala. Možná už pomýšlí na děti. Každopádně si maluje budoucnost. Když peníze obdrží, vyjde zpátky na ulici. Tam spatří známou tvář. Nastoupí k ní do auta. I s výplatami. Tím zpečetí svůj osud.  Je odpoledne 23. dubna 1951. Na jezu v Klecánkách […]
Svět zločinu
Bestie ze Zliechova: Lehotský mrtvoly obětí pálil
I když se některé české „kriminálky“ doslova hemží sériovými vrahy, ve skutečnosti není řádění takových zabijáků v srdci Evropy nijak časté. A to se netýká jen České republiky, ale i Slovenska. Ovšem na jaře 2022 napíšou slovenští zástupci justice tečku v kauze, v níž sériový vrah skutečně figuruje. Jeho jméno je Miroslav Lehotský. Vztah se […]
Svět zločinu
Zabila své dva životní partnery. Tomu druhému uřízla hlavu!
Na usedlosti je rušno. Kolem domu i v něm se pohybují technici a vyšetřovatelé. Přijede i soudní lékař. Málem uklouzne na náledí. Pohlédne na popel, kterým je posypaná cesta. Vtom ho zamrazí. Všimne si, že v popelu jsou úlomky kostí. Na ten hrůzný zážitek nikdy nezapomenou. Kdo? Cestující, kteří jedou 9. prosince 1964 ranním vlakem […]
Svět zločinu
Únosy dětí v Argentině: Děsivý přelom 70. a 80. let
Rodí nahé, ve špíně, spoutané a se zavázanýma očima. Ne, to není nějaký perverzní horor. To je Argentina na přelomu 70. a 80. let. Takhle tu zacházejí se svými oponenty. Junta nemá ani slitování s jejich dětmi. Prohlásí je za sirotky a odložené caparty, aby je přenechali svým důstojníkům a loajálním podporovatelům. Po smrti kontroverzního […]
reklama
záhady a tajemství
Utajované UFO v Polsku?
Polské radarové stanice zachytily 23. ledna 1959 ve 4.32 hodin ráno formaci několika neznámých letících objektů. Záhadná tělesa se pohybovala skutečně neobvykle rychle a navíc ve velké výšce… Výhrůžky očitým svědkům? Jeden z cizích objektů byl velice pravděpodobně sestřelen polskou protivzdušnou obranou. Po zásahu se měl údajně zřítit do moře nedaleko pobřeží v přístavu v […]
Přijde konec světa v roce 2026?
Co plánujete na rok 2026? Založit rodinu? Rozjet velkou firmu? Postavit dům? Možná by bylo lepší se ještě předtím sbalit… a odjet na jinou planetu! Zmíněné datum není věštbou bláznivé kartářky, jde o výsledek vědecké rovnice! Autorem je rakouský fyzik Heinz von Foerster (1911-2002), který se po druhé světové válce přestěhuje do USA a stane […]
Nejzáhadnější místa planety: Kde na vás dýchne tajemný genius loci?
Některé najdete na každém druhém nástěnném kalendáři, jiné se stávají tak trochu pozapomenutými místy příznivců pradávné architektury nebo tajemna. Dodnes je obklopuje závoj tajemství, a ač by se mohlo zdát, že nás již na nich nic nepřekvapí, archeologové pravidelně vyrukují s nějakou novinkou.   Tacht-e Sulejmán: Od každého trochu Podle našeho kalendáře je právě 12. […]
Prokletí Kennedyů? Tajemství, tragédie a stíny moci
Klan Kennedyů, synonymem pro moc, bohatství a politický vliv, se zdá být stíhán neúprosnou kletbou. Tragédie, skandály a předčasné smrti se prolínají osudy mnoha členů slavné rodiny, vrhajíc stín na jejich zdánlivě idylický život. „Někdo tam nahoře nás nemá rád,“ povzdychl si kdysi Edward Kennedy, jeden z bratrů zavražděného prezidenta Johna F. Kennedyho. A zdá […]
reklama
historie
Překvapivá historie: Proč se chodilo na poutě?
Chtěli byste jít pěšky víc než tisíc kilometrů do slavného kostela? V některých dobách našich dějin bylo dlouhé putování na posvátná místa obvyklé. Proč se na ně lidé vydávali a co si od toho slibovali? V knihách, příbězích i pohádkách odedávna nacházíme zmínky o lidech, kteří v chatrném oděvu, s mošnou přes rameno a holí kamsi kráčejí. Jsou to poutníci. Přestože se v minulosti […]
Kde najdeme nejstarší město Evropy? Možná v Bulharsku…
Kolosální Athény, které by nás uhranuly již ve 3. tisíciletí před Kristem? Malebný portugalský Lisabon nebo snad krétská Chania? Hledání nejstaršího města Evropy přesunují archeologové úplně jinam – do Bulharska. A i tady má dva favority…     Kdo také louskal s baterkou pod peřinou Eduarda Štorcha (1878–1956), vzpomene si na Osadu Havranů s nádhernými […]
Bedřich Hrozný: Pokořitel chetitského písma se postaví také nacistům!
Na chodbách panuje nezvyklý ruch, do pracovny rektora doléhají ostré německé povely. Rychle vstane a pohotově dokráčí před budovu, kde zmerčí, jak nacisté nakládají nebohé studenty na korbu auta. Vzduch okamžitě zaplní dunivý profesorský hlas. Cesta k úspěchu je trnitá a pořádně klikatá. Své o tom ví také Bedřich Hrozný (1879-1952). Vědec, jenž rozluští chetitské písmo, […]
Dýmějový mor: Nelítostný revolucionář
Dýmějový mor, který ve 14. století zdevastuje Evropu, lze pojmenovat různě. Ovšem nazvali byste ho revolucionářem? Asi těžko. A přece jím, svým způsobem, je. Epidemie moru, která v polovině 14. Století pustoší Evropu a Asii, vyhubí podle 75 až 200 milionů lidí, což je přibližně třetina nebo v případě druhého údaje více než polovina obyvatel. Vylidní […]
Nenechte si ujít další zajímavé články
Rozcvička pro paměť
panidomu.cz
Rozcvička pro paměť
Trénovat, trénovat, trénovat… To jsou tři nejdůležitější způsoby, jak si i do vysokého věku uchovat svěží mozek a perfektní paměť. A existují i další. Náš mozek má jednu unikátní vlastnost. Je plastický. Co to znamená? Nedávné studie jasně prokázaly, že se mozek vyvíjí i v dospělosti, a to prakticky až do posledního dne života. To bylo
Smrt ve jménu černé magie: Stojí za neobjasněnými vraždami exotický africký kult?
enigmaplus.cz
Smrt ve jménu černé magie: Stojí za neobjasněnými vraždami exotický africký kult?
Rituální vraždy a lidské oběti bohům jsou charakteristické pro mnohé kultury v pravěku. Ale lze na ně narazit i v moderní době. Tradice rituálních vražd je u některých kultů stále živá a neodradí ji a
Nazar: Oko proti zlých pohledům
epochalnisvet.cz
Nazar: Oko proti zlých pohledům
Modrá, bílá, světlemodrá, tmavomodrá. Co je to za podivnou duhu? Na mysli máme nazar neboli oko zla. Prý jednoduchý návod na to, jak přežít veškerou závist a zlobu okolního světa! V modrých očích některé kultury vidí zlo. Například Turci, ale i Řekové. Když mezi ně, typicky hnědooké, přicházejí ze severní Evropy nositelé očí blankytných,
S mongolskými válečníky obětovali jejich koně
historyplus.cz
S mongolskými válečníky obětovali jejich koně
Přesily se nezaleknou. V bitvě u slezské Lehnice 20 000 mongolských lučištníků na koních roku 1241 rozpráší třicetitisícové vojsko křesťanů. V Evropě diví kočovníci, kteří se přemísťují z místa na místo závratnou rychlostí, vyvolají paniku.   Rychlí a nezávislí Proženou se celou Asií jako vítr. Denně mohou urazit až 160 kilometrů. Za takovou rychlost mongolští
Řezy s drobenkou
tisicereceptu.cz
Řezy s drobenkou
Ještě předtím, než nanesete na těsto tvarohovou náplň, potřete ho džemem. Ingredience Na těsto 300 g hladké mouky 150 g změklého másla 1 vejce 100 g cukru 1 lžička nastrouhané citronové k
Moderní rezidence u rovníku
rezidenceonline.cz
Moderní rezidence u rovníku
Rezidence vznikla v rovníkovém Ekvádoru. Betonová stavba rozvržená do tvaru písmene T působí přes svou masivní konstrukci příjemně svěžím, elegantním a odlehčeným dojmem. Tři podlaží, tři obytná kř
Zapomenuté příběhy z výstavby metra: Razicí štít s ručními sbíječkami, Nuselák jako anténa a důkaz, že i tunel se dá plavit
21stoleti.cz
Zapomenuté příběhy z výstavby metra: Razicí štít s ručními sbíječkami, Nuselák jako anténa a důkaz, že i tunel se dá plavit
Pražské Metro slaví 50 let a jako oslavu přinášíme vzpomínky pamětníků a dokumentů z firemních archivů – přehlídku zapomenutých příběhů. Zaměstnanci Metrostavu, respektive původního státního podniku V
Zámek Kynžvart: Dřevomorka už dávno neřádí
epochanacestach.cz
Zámek Kynžvart: Dřevomorka už dávno neřádí
Zámek Kynžvart je vystavěn v kombinaci klasicismu a empíru a od roku 1828 v něm sídlilo muzeum, jedno z nejstarších v Čechách. Býval letním sídlem hraběte a diplomata poloviny 19. století Klemense Metternicha, a proto se v něm také odehrálo mnoho významných setkání evropských politiků. Navštívil ho ale například také básník Johann Wolfgang Goethe. Poté, co byl zestátněný zámek v roce
Vynutí si Krejčíková svatbu?
nasehvezdy.cz
Vynutí si Krejčíková svatbu?
Jsou už mnoho let zasnoubeni, přesto se krásná Aneta Krejčíková (32) veselky stále nedočkala. Povídá se, že už toho má dost a rozhodla se jednat. Jednou už se prý blondýnka ze seriálu Ulice se svým p
Nově otevřený Koscom Servis překvapí svou prostorností
iluxus.cz
Nově otevřený Koscom Servis překvapí svou prostorností
Už téměř 35 let představuje hodinářství Koscom synonymum pro spolehlivost a kvalitu v oblasti péče o hodinky, a to nejenom mechanické. S blížícími se oslavami výročí se vedení společnosti rozhodlo svo
Nepečený borůvkový cheesecake
nejsemsama.cz
Nepečený borůvkový cheesecake
Sladkost, kterou budete muset připravovat každou neděli. Ingredience: ● 130 g sušenek (Lotus, Club nebo Bebe) ● 60 g másla ● 500 g mascarpone ● 200 g sýru Philadelphia ● 200 g vysokotučné smetany ● 120 g moučkového cukru ● 200 g borůvek (nebo jiného bobulového ovoce) Postup: Rozdrťte sušenky. Můžete je dát do igelitového sáčku a paličkou je nadrtit nebo vám pomůže kuchyňský robot. Nadrobno
Magická noc čarodějnic mi nachystala překvapení
skutecnepribehy.cz
Magická noc čarodějnic mi nachystala překvapení
Byla jsem zamilovaná do pohledného spolužáka Lišky, který si mě nevšímal. Přesto jsem doufala, že se během pálení čarodějnic sblížíme. K čarodějnicím neboli třicátému dubnu se upínaly veškeré mé naděje. O té magické noci jsem věděla nemnoho, neboť jsme se o takových věcech ve škole neučili, ale babička říkávala, že je to noc zázraků. Filipojakubská nebo také Valpuržina