Domů     9 nejsmrtelnějších nemocí: Zabijí 95 % nakažených
9 nejsmrtelnějších nemocí: Zabijí 95 % nakažených
13.11.2019

Na východě Konga se letos opět objevila ebola. Od začátku roku jí podlehlo přes 1800 lidí. Tato epidemie lidstvu připomněla, že stále existují nemoci, které lékaři neumějí uspokojivě vyléčit.

Patří sem nejen krvácivá horečka, ale také neglerióza nebo vzteklina. Úmrtnost na ně je extrémně vysoká. Které další nemoci nás mohou okamžitě zabít?

Nejčastěji se sice objevují v exotických zemích, ale občas pronikají i k nám. Například vůbec nejsmrtelnější onemocnění současnosti, tzv. prionová choroba (transmisivní spongiformní encefalopatie), se už několikrát objevila i v České republice.

Těchto 9 nemocí je nejvíce smrtících. Pokud se jimi člověk nakazí, má minimální šanci přežít. Naštěstí jejich vysoká úmrtnost často brání, aby nakazily velké množství lidí. Nemocní nestihnou nakazit další, než zemřou.

Ebola

O co jde: Představuje jednu z nejnebezpečnějších nákaz, s jakou se kdy lidstvo setkalo. Jeho původcem je filovirus ebola. Dosud největší epidemie této nemoci s největším počtem úmrtí propukla na přelomu let 2013 a 2014 v západní Africe.

Jak se projevuje: Prvními příznaky jsou únava, slabost, bolest hlavy, zimnice a horečka, bolest v krku. Zpočátku se tedy může zdát, že se jedná o obyčejnou chřipku. Mohou přidat zánět spojivek, vyrážka, bolesti břicha, zvracení a průjem.

Brzy se začíná projevovat krvácení podlitinami na kůži, zvracením krve a vytékáním krve z tělesných otvorů, jako jsou uši, oči a nos. Je utlumena funkce jater a ledvin, vzniká porucha srážení krve. V tomto důsledku odumírají některé orgány. V konečném stádiu pacienti trpí velkými bolestmi a většina umírá.

Jméno ebola bylo převzato od řeky, která protéká oblastí, v níž propukla první epidemie této nemoci.
Jméno ebola bylo převzato od řeky, která protéká oblastí, v níž propukla první epidemie této nemoci.

Jak se přenáší: Po nákaze virem se nemoc projeví nejčastěji za 2 až 21 dnů. Šíří se častěji přímým kontaktem – s krví nebo sekrety nemocného nebo nepřímo, přes předměty znečištěné sekrety či krví nakaženého člověka. Nakazit se virem je možné i při pohlavním styku.

Léčba: Je velmi náročná, vědci teprve nedávno vyvinuli očkovací vakcínu.

Černé neštovice (pravé neštovice)

O co jde: Prudce nakažlivá choroba, způsobená virem z čeledi Poxviridae. Představovala jedno z nejnebezpečnějších onemocnění:

jen během 20. století neštovice zahubily 300–500 milionů lidí, a ještě v roce 1967 onemocnělo 15 milionů lidí a 2 miliony jich zemřely. Díky programu očkování byly pravé neštovice 8. 5. 1980 prohlášeny Světovou zdravotnickou organizací za zcela vymýcené

Jak se projevuje: Zpočátku se projevuje jako chřipka. Ve druhé fázi se objevují typické kožní projevy s hnisajícími vředy, které mohou zasáhnout i sliznice. Část pacientů umírá na otravu krve, oběhové či dechové selhání.

Pravé neštovice usmrtily více lidí než všechny války na světě dohromady.
Pravé neštovice usmrtily více lidí než všechny války na světě dohromady.

Jak se přenáší: Kapénkovou infekcí a vzduchem, vdechnutím kontaminovaného prachu, ale i nepřímo čerstvě znečištěnými předměty. Kdo přežil, byl většinou navždy poznamenán zjizvenou tváří nebo například slepotou.

Léčba: Díky celosvětovému očkovacímu programu byla nemoc vymýcena.

BAE: Balamutiová amébová encefalitida

O co jde: Tuto málo známou, ale smrtící nemoc označovanou zkratkou BAE přenáší volně žijící améba Balamuthia mandrillaris.

Jak se projevuje: Napadá mozek. Nastávají poruchy vědomí, bolesti hlavy, záchvaty, změny osobnosti. U části nemocných předcházejí příznakům postižení centrální nervové soustavy nehojící se kožní léze.

Poprvé byla pozorovaná roku 1986 u samice opice mandrila v zoologické zahradě v San Diegu.
Poprvé byla pozorovaná roku 1986 u samice opice mandrila v zoologické zahradě v San Diegu.

Jak se přenáší: Kůží nebo transplantovaným orgánem. Při experimentech se ukázalo, že se člověk může nakazit i přes čichovou sliznici.

Léčba: Moderní léčba nepomáhá.

Vzteklina

O co jde: V Evropě je prakticky nemocí minulosti, v Asii a Africe na ni ale stále ještě umírá více než 55 000 osob ročně.

Jedná se o akutní nemoc centrálního nervového systému, která může postihnout všechny teplokrevné živočichy – a tedy i člověka.

Jak se projevuje: Zpočátku jde o neobvyklé brnění a pálení v místě poranění, typicky kousnutí od nakaženého zvířete.

Nemoc se může rozvinout do dvou forem, rychlejší průběh se smrtí během několika dní má „hyperaktivní, zuřivá forma“ s absencí strachu. Druhá forma probíhá pomaleji a déle, smrt nastává ochrnutím svalů a nervového systému.

Nemoc je doložená zhruba od roku 3000 př. n. l. Už ze starověkého Egypta pocházejí důkazy o této smrtelné chorobě v podobě fresek znázorňujících „vzteklé“ lidi a psy.
Nemoc je doložená zhruba od roku 3000 př. n. l. Už ze starověkého Egypta pocházejí důkazy o této smrtelné chorobě v podobě fresek znázorňujících „vzteklé“ lidi a psy.

Jak se přenáší: Vzteklina se může přenášet jen slinami, jedinou možností přenosu je tedy pokousání. Protože ale mění zasažená zvířata na agresivní, je nákaza od infikovaného tvora velmi pravděpodobná. Smrt nastává v kómatu za současné paralýzy všech svalů.

Léčba: Rozvinutá vzteklina s projevujícími se příznaky je prakticky neléčitelná. Proto je třeba urychleně vyhledat lékařskou pomoc hned po kousnutí či škrábnutí neznámým zvířetem.

Člověk se snaží předcházet onemocnění likvidováním možných zdrojů nákazy, tedy hubením podezřelých zvířat a očkováním zvířat domácích i ve volné přírodě. Po zavedení vakcinace lišek významně klesl počet tohoto onemocnění, které se v Česku podařilo vymýtit.

Požírač mozku: Primární amébová meningoencefalitida

O co jde: Jedná se o vzácný hnisavý zánět mozkových blan a mozku, který způsobuje volně žijící améba Naegleria fowleri – je to příbuzná améby způsobující výše popsanou Balamutiové amébovou encefalitidu. Proto se této nemoci také říká neglerióza.

Jak se projevuje: Anglicky se jí říká „brain-eating amoeba“, tedy mozek požírající améba. Přesně tak totiž zabíjí, požírá mozkovou tkáň nakažených. Po inkubační době 2–6 dnů propukají náhle bolesti hlavy, zvracení a horečka.

Od 60. let do začátku tohoto století se v České republice objevilo celkem 18 případů, což nás řadí za USA a Austrálii na třetí příčku v celosvětovém výskytu.
Od 60. let do začátku tohoto století se v České republice objevilo celkem 18 případů, což nás řadí za USA a Austrálii na třetí příčku v celosvětovém výskytu.

Jak se přenáší: Lidé se mohou nakazit tak, že jim tento prvok pronikne do těla obvykle nosní dutinou. Po proniknutí do těla prochází skrz sliznici a podél čichového nervu se dostává do mozku. Zde způsobují rozpad mozkových buněk a zánět, brzy nastává kóma a smrt

Léčba: Většina známých případů dosud skončila smrtí. V USA bylo v roce 2016 úspěšně léčeno několik pacientů novým lékem Impavido (miltefosin) od farmaceutické společnosti Profounda Inc., jedná se o antiparazitní lék. Velmi důležitá je ale včasná diagnóza.

Nemoc zkamenělých lidí

O co jde: Tato nemoc je tak vzácná, že nemá ani české pojmenování, oficiálně se jmenuje Fibrodysplasia ossificans progressiva. Jedná se o genetické onemocnění pojivové tkáně.

Jak se projevuje: Pojivová tkáň (klouby, vazy, chrupavky) se mění v kostní. Klouby tuhnou a přestávají být pohyblivé. Při postižení žvýkacích svalů znamená v podstatě znemožnění příjmu potravy.

Ztuhnutí páteře hrudního koše zase poškozují oběhové a plicní funkce. Smrt nastává téměř vždy. Díky pokroku v medicíně se ale dnes pohybuje délka dožití kolem 40 let.

Jedná se o velmi vzácnou nemoc, celosvětově existuje asi 700 zaznamenaných případů.
Jedná se o velmi vzácnou nemoc, celosvětově existuje asi 700 zaznamenaných případů.

Jak se přenáší: Jde o genetické (vrozené) onemocnění.

Léčba: Nemoc nelze léčit, naopak, snahy o odstranění výrůstků mají za následek zvýšení růstu kosti.

Černá horečka kala azar (viscerální leishmanióza)

O co jde: Toto parazitické onemocnění způsobuje prvok z rodu Leishmania, žijící v tropických a subtropických oblastech.

Jak se projevuje: Parazit napadá imunitní systém, řadu vnitřních orgánů a kostní dřeň. Pokud se v těle zachytí, neexistuje už možnost, jak pacienta zachránit.

Příznaky propuknutí nemoci jsou velmi nenápadné, projevují se podobně jako mnoho jiných nemocí, které jsou v těchto oblastech časté. Později se objevují vředy na kůži, v ústech a v nose. Nemocný trpí horečkou. Neléčená černá horečka vede téměř vždy ke smrti hostitele.

Vyskytuje ve 75 zemích, ohrožená populace čítá přibližně 200 milionů obyvatel.
Vyskytuje ve 75 zemích, ohrožená populace čítá přibližně 200 milionů obyvatel.

Jak se přenáší: Prvoka přenáší komáři rodu Phlebotomus a Lutzomyia, kteří žijí především v lesnatých územích tropického a subtropického pásu.

Léčba: Proti této nemoci neexistuje očkování. Pokud není včas léčená, úmrtnost se pohybuje kolem 100 %. Léčí se tzv. pentavalentními antimoniáty, které se podávají formou nitrosvalových injekcí po dobu 30 dnů. Antimoniáty jsou ale značně toxické a pro pacienty představují velké riziko.

Spavá nemoc

O co jde: Je to parazitické onemocnění lidí a zvířat způsobené parazitem druhu Trypanosoma brucei.

Jak se projevuje: V první fázi onemocnění se vyskytují horečky, bolesti hlavy, svědění a bolesti kloubů. Tyto počáteční příznaky se začnou projevovat 1-3 týdny po kousnutí.

O několik týdnů nebo měsíců později se začne projevovat druhá fáze, a to zmateností, špatnou koordinací, násilným chováním, strnulostí a potížemi se spánkem. Infekce zasahuje centrální nervovou soustavu a způsobuje závažné neurologické poruchy.

Nemocní často nejsou schopni spát v noci, zato ve dne je spánek přemáhá. Podle tohoto příznaku dostala choroba své jméno.
Nemocní často nejsou schopni spát v noci, zato ve dne je spánek přemáhá. Podle tohoto příznaku dostala choroba své jméno.

Jak se přenáší: Kousnutím nakažené mouchy tse-tse. Tyto mouchy se vyskytují ve 36 zemích subsaharské Afriky.

Léčba: Do doby, než byla objevená léčba, byla africká spavá nemoc neboli odborně africká forma trypanosomiázy, v podstatě stoprocentně smrtelnou nemocí.

Prionové choroby

O co jde: Nejde o jedinou nemoc, ale o společné pojmenování pro choroby způsobené nahromaděním prionů v mozku. Prion je vadná forma tzv.

prionové bílkoviny, která se zcela běžně vyskytuje v mozkové tkáni a pravděpodobně se spolupodílí na výkonnosti dlouhodobé paměti. Priony vyvolávají v těle poruchy centrální nervové soustavy, úmrtnost je stoprocentní.

U lidí se objevuje hned několik nemocí fungujících na tomto principu, například Creutzfeldtova-Jakobova choroba nebo choroba kuru.
U lidí se objevuje hned několik nemocí fungujících na tomto principu, například Creutzfeldtova-Jakobova choroba nebo choroba kuru.

Jak se projevuje: Zprvu poruchami zraku, obvyklé je zamlžené vidění. Přidává se dvojité vidění, a poruchy paměti. K příznakům patří vrávoravá chůze, závratě a pády, svalová slabost, třes.

Souběžně se rozvíjejí i změny osobnosti a poruchy chování: deprese, apatie, plačtivost, halucinace, záchvaty strachu a křiku, rozbíjení věcí. Následuje období rychle postupující demence. Nemocný je nakonec znehybněný, strnulý.

Nereaguje na jakékoliv podněty, ačkoliv má otevřené oči. Osobnost i vyšší nervová činnost je vymizelá, zůstanou jen primitivní reflexy. Následuje smrt.

Jak se přenáší: geneticky i infekčně (podobně jako virus)

Léčba: Všechna prionová onemocnění jsou nevyléčitelná a smrtelná.

Foto: Shutterstock.com, wikimedia.org
Související články
Zajímavosti
Překvapivá historie: Proč se chodilo na poutě?
Chtěli byste jít pěšky víc než tisíc kilometrů do slavného kostela? V některých dobách našich dějin bylo dlouhé putování na posvátná místa obvyklé. Proč se na ně lidé vydávali a co si od toho slibovali? V knihách, příbězích i pohádkách odedávna nacházíme zmínky o lidech, kteří v chatrném oděvu, s mošnou přes rameno a holí kamsi kráčejí. Jsou to poutníci. Přestože se v minulosti […]
Zajímavosti
Kde najdeme nejstarší město Evropy? Možná v Bulharsku…
Kolosální Athény, které by nás uhranuly již ve 3. tisíciletí před Kristem? Malebný portugalský Lisabon nebo snad krétská Chania? Hledání nejstaršího města Evropy přesunují archeologové úplně jinam – do Bulharska. A i tady má dva favority…     Kdo také louskal s baterkou pod peřinou Eduarda Štorcha (1878–1956), vzpomene si na Osadu Havranů s nádhernými […]
Zajímavosti
Sůl nad zlato? Kde se bere jedna z nejdůležitějších surovin?
Všichni tu scénu z legendární pohádky známe. Když moudrá princezna Maruška řekne svému otci-králi, že má pro ni cenu jako sůl, rozpoutá to nevídané události, během kterých se ukáže, jak moc je tato komodita důležitá. Je tomu tak ale doopravdy? A jak to vlastně s výrobou soli vypadalo dřív a jak je to dnes? Sůl je tady […]
Zajímavosti
Protržení přehrady Bílá Desná: Mocný živel proměnil okolí v sutiny
Největší přehradní katastrofa v českých dějinách se odehrála před 107 lety a vyžádala si 65 lidských životů. Ani ne rok po kolaudaci přehrady na řece Bílá Desná v Jizerských horách došlo k jejímu protržení a voda, která se z ní vyvalila do údolí, za sebou zanechala zničené domy a mrtvé. Co se tehdy v okolí […]
reklama
svět zločinu
Zavražděná Otýlie Vranská: Kdo rozporcoval mrtvou dívku v kufrech?
Nádražák lehce nadzvedne víko opuštěného kufru a sáhne dovnitř. Snad se mu podaří nahmatat třeba občanský průkaz. Jeho ruka však narazí na něco měkkého, poddajného. A studeného. „Myslel jsem, že sahám na kus masa,“ sdělí později kriminalistům. V podstatě to tak bylo. Je mladá i pohledná. A tak se Slovenka Otýlie Vranská vydá hledat štěstí […]
Rozřezanou účetní vylovili z Vltavy
Mladá žena kráčí do banky. Musí vyzvednout výplaty. Je uvolněná, spokojená. Nedávno se vdala. Možná už pomýšlí na děti. Každopádně si maluje budoucnost. Když peníze obdrží, vyjde zpátky na ulici. Tam spatří známou tvář. Nastoupí k ní do auta. I s výplatami. Tím zpečetí svůj osud.  Je odpoledne 23. dubna 1951. Na jezu v Klecánkách […]
Bestie ze Zliechova: Lehotský mrtvoly obětí pálil
I když se některé české „kriminálky“ doslova hemží sériovými vrahy, ve skutečnosti není řádění takových zabijáků v srdci Evropy nijak časté. A to se netýká jen České republiky, ale i Slovenska. Ovšem na jaře 2022 napíšou slovenští zástupci justice tečku v kauze, v níž sériový vrah skutečně figuruje. Jeho jméno je Miroslav Lehotský. Vztah se […]
Zabila své dva životní partnery. Tomu druhému uřízla hlavu!
Na usedlosti je rušno. Kolem domu i v něm se pohybují technici a vyšetřovatelé. Přijede i soudní lékař. Málem uklouzne na náledí. Pohlédne na popel, kterým je posypaná cesta. Vtom ho zamrazí. Všimne si, že v popelu jsou úlomky kostí. Na ten hrůzný zážitek nikdy nezapomenou. Kdo? Cestující, kteří jedou 9. prosince 1964 ranním vlakem […]
reklama
svět zločinu
Únosy dětí v Argentině: Děsivý přelom 70. a 80. let
Rodí nahé, ve špíně, spoutané a se zavázanýma očima. Ne, to není nějaký perverzní horor. To je Argentina na přelomu 70. a 80. let. Takhle tu zacházejí se svými oponenty. Junta nemá ani slitování s jejich dětmi. Prohlásí je za sirotky a odložené caparty, aby je přenechali svým důstojníkům a loajálním podporovatelům. Po smrti kontroverzního […]
Matej Čurko: Slovenského kanibala vzrušovala chuť lidského masa
Mladá dívka dorazí na smluvené místo. Asi má radost. Konečně se jí splní její dlouhodobé přání a odejde z tohoto světa. Už se nemusí marně pokoušet o sebevraždu. Internetový kat a kanibal to udělá za ni. Jméno Matej Čurko (*1968) možná některým lidem nic moc neřekne. Jiným třeba vytane na mysli slovenský hudebník z televizního […]
Hubert Emil Pilčík: Vychytralá bestie převáděla lidi na onen svět
Mezi lidmi má ten chlap vcelku dobrou pověst. Svůj důchod tráví většinou toulkami po krajině. Děti umí pobavit vybájenými historkami. Kriminalisté si ale o něm udělali trochu jiný obrázek. V převleku za elektrikáře se chystají proniknout do jeho domu, aby si své podezření ověřili. Hodný strýček – tak vnímá okolí muže s dunivým hlasem, který miluje […]
Krvežíznivé a pomatené: Když bolest způsobují ženy
Jediné, co chce, je v klidu si nakoupit a pak už běžet domů za rodinou. To ale netuší, že ve chvíli, kdy si bude vybírat zboží z regálu, k ní přistoupí žena, kterou před pár hodinami propustili z psychiatrické léčebny. V plánu má jediné. Vraždit!  I něžné pohlaví v sobě dokáže občas najít nezměrnou krutost. […]
Nenechte si ujít další zajímavé články
Jak se pářili termiti před 40 miliony lety?
epochalnisvet.cz
Jak se pářili termiti před 40 miliony lety?
Vědci nalezli v třetihorním baltském jantaru důkazy, že nejen vzhled hmyzu, ale také jeho chování je konzervováno desítky milionů let. Přibližně před 40 miliony let se termití pár druhu Electrotermes affinis zrovna věnoval námluvám, když uvízl v lepkavé pryskyřici stromu a navždy zůstal uvězněn ve zkamenělém jantaru. Tato dosud jediná známá fosilie páru termitů poskytla
Asijské nudle s vepřovým masem
tisicereceptu.cz
Asijské nudle s vepřovým masem
Co nesmí chybět v žádném asijském pokrmu? Především chilli, které dodá pokrmu ten správný říz, čerstvé bylinky, křupavá zelenina a sezamová semínka. Suroviny 200 g vepřových nudliček (například
Nenávist a intriky zkrotila růžová barva
nejsemsama.cz
Nenávist a intriky zkrotila růžová barva
Nikdy bych nevěřila, že se ta zlá holka někdy změní. Byla sobecká, povýšená, nikomu nepřála nic dobrého. Jednou změnila šatník a stal se snad zázrak. Už jako malá bývala Martina zlá a sobecká. Slyšela jsem o ní jen to nejhorší, a to nejen od spolužaček, ale i od její starší sestry Agáty. Byl to užalovaný, rozmazlený fracek. V dětství si vybrečela
Kamenné řady u Kounova: Vyzařují tajemnou energii?
enigmaplus.cz
Kamenné řady u Kounova: Vyzařují tajemnou energii?
Řady tvořené více než 2000 neopracovanými kameny s nejasným posláním jsou dnes největší megalitickou památkou Česka. A zřejmě také jednou z našich největších záhad. Jeden z nejzáhadnějších kamennýc
Měsíční kamínek splnil tajné přání?
skutecnepribehy.cz
Měsíční kamínek splnil tajné přání?
Byl to žertík, kterým jsem všechny zaskočila. Nakonec jsem ale byla zaskočena já. Splnil snad kamínek na mém krku moje slova? V  tom malém městečku na jihu Moravy jsme se ocitli s přítelem náhodou. Ten kámen na tržišti mě zaujal hned, jak jsem ho uviděla. Když jsem ho vzala do ruky, už jsem se ho nemohla vzdát.
Moderní rezidence u rovníku
rezidenceonline.cz
Moderní rezidence u rovníku
Rezidence vznikla v rovníkovém Ekvádoru. Betonová stavba rozvržená do tvaru písmene T působí přes svou masivní konstrukci příjemně svěžím, elegantním a odlehčeným dojmem. Tři podlaží, tři obytná kř
7 zásadních momentů v dějinách Afroameričanů: Prezident poslal proti rasistickému guvernérovi vojáky
historyplus.cz
7 zásadních momentů v dějinách Afroameričanů: Prezident poslal proti rasistickému guvernérovi vojáky
V ulicích Birminghamu v americké Alabamě je opět rušno. Nejdřív je slyšet rána a pak jako domek z karet padá k zemi jeden příbytek afroamerické rodiny. Následně je zdemolován kostel, v němž se černoši setkávají. Obyvatelé tmavé pleti v „Bombinghamu“, jak se městu v 50. a 60. letech minulého století říká, nejsou před řáděním Ku-klux-klanu v bezpečí.  
V Dubaji plánují vysadit 100 milionů stromů. Pomůže to dostatečně v kompenzaci emisí uhlíku?
iluxus.cz
V Dubaji plánují vysadit 100 milionů stromů. Pomůže to dostatečně v kompenzaci emisí uhlíku?
Připravte se na novou podobu Dubaje. Město, které již teď září jako drahokam na Blízkém východě, nyní plánuje projekt, který ho nejen povznese, ale také obohatí jeho ekosystém. Dubaj Mangroves, ambici
Zemřela herečka Simona Postlerová (†59)
nasehvezdy.cz
Zemřela herečka Simona Postlerová (†59)
V křehké tmavovlásce Simoně Postlerové (†59) byla vždy ohromná síla. Musela se rozloučit se životní láskou. Čelila i dalším vážným problémům, přesto se stále usmívala. Kdyby se vyplnil její dětský
Zámek Kynžvart: Dřevomorka už dávno neřádí
epochanacestach.cz
Zámek Kynžvart: Dřevomorka už dávno neřádí
Zámek Kynžvart je vystavěn v kombinaci klasicismu a empíru a od roku 1828 v něm sídlilo muzeum, jedno z nejstarších v Čechách. Býval letním sídlem hraběte a diplomata poloviny 19. století Klemense Metternicha, a proto se v něm také odehrálo mnoho významných setkání evropských politiků. Navštívil ho ale například také básník Johann Wolfgang Goethe. Poté, co byl zestátněný zámek v roce
Časté užívání marihuany může zvyšovat riziko infarktu, naznačuje studie
21stoleti.cz
Časté užívání marihuany může zvyšovat riziko infarktu, naznačuje studie
Podle studie zveřejněné v časopise The Journal of the American Heart Association je u lidí, kteří často kouří marihuanu, vyšší riziko infarktu a mrtvice. Článek je analýzou každoročního průzkumu ameri
Špenát: Na talíř, když šéfkuchař ho dává…
panidomu.cz
Špenát: Na talíř, když šéfkuchař ho dává…
… králem všech květin je špenát, zpíval kdysi slavný zpěvák. Špenát je ale vskutku populární listová zelenina, která se používá téměř ve všech světových kuchyních. Z dětství si jej určitě pamatujete jako poměrně neoblíbenou přílohu k masu a naopak milované jídlo Pepka námořníka, kterému plechovka špenátu vždycky spolehlivě pomohla dodat mimořádné síly. Vědci docela nedávno