Domů     Děsivé scénář vyhubení lidstva: Asteroid!
Děsivé scénář vyhubení lidstva: Asteroid!
7.12.2018

Život na naší planetě je neskutečně křehký.Stačí jen drobné změny některého parametru a většina populace zmizí. Stalo se to už několikrát – za posledních 500 milionů let 4x.

Ze 4 miliard druhů, které za tu dobu žily, jich tyto vlny vymírání přežilo pouhé procento. Jedním z nich byl i smrtelný asteroid. 

Většinou za to opravdu mohly příčiny jako z hollywoodských filmů, například pád desetikilometrového asteroidu, který smetl dinosaury před 66 miliony roky.

Podle Monicy Gradyové, expertky na meteority z Open University, není otázkou, zda se to bude opakovat, ale kdy se to bude opakovat.

„Většina menších těles se při průchodu atmosférou rozpadne, ale asteroid větší než šest kilometrů by prošel a spolehlivě způsobil masové vymírání. Takový asteroid zasahuje Zemi každých pár set milionů let.“

Kráter hluboký 500 metrů

Asteroid o průměru 400 metrů se 9. listopadu 2011 přiblížil k Zemi na vzdálenost 325 tisíc kilometrů. Bylo to poprvé od roku 1976, kdy se podobně velký asteroid tolik přiblížil k Zemi.

Kolem naší planety se prohnal rychlostí 50 000 kilometrů za hodinu a dostal se na 0,85 vzdálenosti Země – Měsíc. Astronomové z Purdueovy univerzity v Indianě propočítali, jaké následky by měla případná srážka podobně velkého tělesa ze Zemí.

Pokud by zasáhlo pevninu, vytvořilo by zde kráter o průměru 6,5 kilometru hluboký asi 500 metrů. Pokud by se zřítilo do oceánu, vyvolalo by vlny tsunami vysoké 20 metrů. NASA sleduje přes 8000 vesmírných těles, které se na své dráze mohou přiblížit k Zemi. Mezi nimi je i 830 asteroidů s průměrem větším než jeden kilometr.

Šance na zásah asteroidem je poměrně malá, přesto k tomuto jevu přece jenom občas dojde.
Šance na zásah asteroidem je poměrně malá, přesto k tomuto jevu přece jenom občas dojde.

26 nárazů asteroidů

NASA bere riziko vesmírné katastrofy vážně. V nejbližších letech hodlá významně zlepšit svoji připravenost proti této hrozbě. Naše dosavadní zkušenosti se Sluneční soustavou a statistiky říkají, že šance na zásah Země velkým asteroidem jsou jenom velmi malé.

Historie planety ale ukazuje, že k tomu přece jenom občas dojde. Země se od roku 2000 do roku 2013 srazila s nejméně 26 asteroidy, což je mnohem více, než se předpokládalo.

S údaji přišla organizace B612 Foundation, v jejímž čele stojí bývalý astronaut NASA Ed Lu.

Co objevila síť hlídající testy jaderných zbraní?

Uvedené údaje byly podle nadace B612 získány díky síti, která po celém světě monitoruje testy jaderných zbraní. Tento systém od roku 2001 zaznamenal 26 explozí s ekvivalentem síly více než jedné kilotuny TNT a všechny byly důsledkem dopadu asteroidů.

„Tato data ukazují, že dopady asteroidů nejsou ničím výjimečným. Ve skutečnosti jsou 3x až 10x častější, než jsme si dříve mysleli,“ uvedl v prohlášení Lu.

Čeljabinsk horší než Hirošima

Naše planeta je prakticky neustále bombardována úlomky asteroidů. Většina projektilů z hlubin vesmíru ale exploduje vysoko v atmosféře, takže nemůže způsobit vážné škody.

V posledních 12 letech ovšem došlo k zásahům o síle přesahující 20 kilotun TNT v Indonésii, v Jižním ledovém oceánu, ve Středomoří a v Rusku.

Výbuch meteoritu loni nad Čeljabinskem uvolnil 40x větší energii než výbuch atomové bomby nad Hirošimou v roce 1945. Jeho síla dosáhla ekvivalentu 600 kilotun.

Kdyby těleso podobných rozměrů zasáhlo hustě obydlenou část Evropy, škody mohly být naprosto katastrofální.
Kdyby těleso podobných rozměrů zasáhlo hustě obydlenou část Evropy, škody mohly být naprosto katastrofální.

Jednou za století?

Asteroidy o průměru 40 metrů už mají potenciál srovnat se zemí město. „Existují předpovědi, že takové těleso zasáhne Zemi jednou za 100 let, nejsou však založeny na pevných důkazech,“ řekl Lu.

Většina velkých asteroidů, které mohou zničit celý stát, či dokonce kontinent, je už objevena.

„Avšak observatoře na Zemi nebo ve vesmíru našly jen méně než 10 000 z miliónu nebezpečných objektů, jež by mohly zdevastovat velké město,“ upozornil Lu.

Jak vypadal náraz asteroidu Chicxulub?

Jak mohl vypadat náraz zhruba desetikilometrového asteroidu Chicxulub, který asi před 66 miliony let vyhubildinosaury?

Kdybychom jej pozorovali ze Země, zhruba 400 kilometrů od místa dopadu, sledovali bychom už dvě noci za sebou zvětšující se světelný bod na obloze, který jasem brzy překonal i „večernici“, tedy planetu Venuši.

Asi 6 hodin před dopadem už blížící se planetka nevypadá jako bod, ale zvětší se do podoby jakéhosi malého měsíčního úplňku.

Stále jasnější koule se řítí na Zemi

Se změnou polohy vůči naší pozici a Slunci se objekt postupně přesouvá do zemského stínu, na chvíli vypadá jako srpek měsíce. Pak zmizí z oblohy a ještě chvíli se zdá, jako by se nic zvláštního nemělo stát.

Krátce před dopadem vstoupí asteroid do řídké svrchní části zemské stratosféry a začne vypadat jako stále jasnější koule bílé, oranžové a červené barvy.

Chicxulub právě dopadl

Při průletu stratosférou v rychlosti přes 20 kilometrů za sekundu se rozzáří silněji než Slunce. Obloha se rozjasní oslňujícím světlem. Trvá jen dvě sekundy, než si zářící masivní těleso prorazí cestu padesáti kilometry atmosféry.

Po celou tu dobu je naprosté ticho, strašlivé vizuální efekty nedoprovází žádné burácení ani jiný silný zvuk. Objekt zmizí za obzorem a jeho gigantická kondenzační stopa pomalu ztrácí svoji oslepující zář.

Ale jen o malý okamžik později se obloha rozzáří jasněji než za pravého poledne. Chicxulub právě dopadl.

Takto mohl podle vědců vypadat kráter po dopadu asteroidu Chicxulub poté, co na Zemi skončila vulkanická zima.
Takto mohl podle vědců vypadat kráter po dopadu asteroidu Chicxulub poté, co na Zemi skončila vulkanická zima.

Východ „nového slunce“

Po několika sekundách už můžeme sledovat zářící sférický útvar, který rychle roste do gigantických rozměrů. Scéna připomíná děsivé divadlo východu nového Slunce. Expandující sféra dosáhne horních vrstev atmosféry a přestává se rozpínat vzhůru.

Během několika minut se začíná podobat ohromnému atomovému hřibu, nesrovnatelně většímu, než jaké známe ze současnosti. Energie uvolněná při dopadu převyšuje energii atomové bomby od Hirošimy více než miliardkrát.

Katastrofické zemětřesení přichází!

Zhruba za dvě minuty po dopadu se země pod našima nohama začíná otřásat. Už v této chvíli by byly všechny živé bytosti kolem nás mrtvé. Zemětřesení zvěstuje příchod katastroficky silných rázových vln, které smetou a usmrtí jakýkoliv zbývající život.

A to je teprve začátek. Brzy dorazí zemětřesné vlny s magnitudou 11, tedy silnější než všechna zemětřesení v posledních 160 let měření dohromady. Úkaz provázejí sesuvy a kamenné laviny, které však už nemají koho usmrtit.

Akustický třesk, který zabíjí

Na dalších asi 20 minut zavládne v mrtvém a zničeném světě ticho. Náhle však přichází ohromně silný akustický třesk, který by v této vzdálenosti dokázal snadno protrhnout ušní bubínky a způsobit okamžitou smrt.

Po první zvukové „ráně“ z komprese vzduchu před letícím asteroidem dorazí i zvuková odezva samotného dopadu. Tyto přetlaky mají podobu hypertornád o rychlosti kolem 350 m/s. Komprese vzduchu vede také ke zvýšení teploty až na stovky stupňů Celsia.

Všechno v okolí je doslova roztrháno a jakýkoliv hořlavý materiál okamžitě vzplane.

Co způsobí vyvržená hornina?

Mezitím se vysoko v atmosféře proměňuje šedočerný sloup v jakýsi oblak. Obsahuje tisíce kubických kilometrů vyvržené horniny a vody z mělkého moře, kam asteroid dopadl. V okolí monumentálního sloupce je možné pozorovat záblesky a mocné bouře.

Po několika dalších minutách se mračna vyvrženého materiálu již rozptýlila do širšího okolí a z nebe začíná padat zpět sprcha horkého materiálu, který rozžhaví atmosféru na stovky stupňů Celsia ještě tisíce kilometrů daleko.

Až do této vzdálenosti také dopadají bloky hornin až o velikosti domů. Po dopadu vytvářejí tyto sekundární meteority početné vlastní krátery.

Konec éry dinosaurů způsobil právě takový asteroid.
Konec éry dinosaurů způsobil právě takový asteroid.

Kyselé deště, páchnoucí bahno a obří vlny

Přicházejí nepředstavitelně silné lijáky, které se nedají měřit v milimetrech za hodinu, ale v celých metrech. Šedočerné kapky však mají viskózní podobu a jsou silně kyselé, navíc je z nich cítit síra.

Zdevastovaná krajina je nyní obalena tmavým páchnoucím bahnem. Během pouhých několika desítek minut není z života, který zde existoval po miliony let, vůbec nic. A tehdy přichází další těžká rána: k pevnině se

blíží obří vlny, které vyvolal dopad asteroidu.

Co způsobí tsunami

Brzy jsou jejich vrcholky několik stovek metrů vysoké.

Vlny smetou vše, co ještě na ostrově zbylo, několikrát se vrátí a nakonec svoji energii vyčerpají, zatímco v jiném směru budou pokračovat do světových oceánů ještě celé desítky hodin a zdevastují pobřeží prakticky všech kontinentů.

Skutečně smrtícím se dopad stal až v dlouhodobém měřítku, s příchodem tzv. nukleární zimy.

Vzniklý kráter byl tak hluboký, že zasáhl až do oblasti Mohorovičičovy diskontinuity (hranice mezi zemskou kůrou a svrchním pláštěm) a na celá tisíciletí se i po částečném vyplnění materiálem ze zhroucených stěn stal nejdominantnějším fyzikálně-geografickým útvarem celé naší planety.

Kráter hluboký jako Himálaj

I po vyplnění kráteru ohromnými sesuvy a lavinami, které srazily výšku jeho okrajových valů z výšek podobných Himálaji na výrazně nižší, byl kráter stále o polovinu hlubší než Mariánský příkop a téměř desetinásobně hlubší než Velký kaňon.

Kdybychom vyvržený materiál vyrovnali do krychle, jedna její strana by měřila přibližně 50 kilometrů. A energie uvolněná při dopadu by podle odhadů pokryla spotřebu elektrické energie celých Spojených států amerických na dobu 40 let.

Foto: Shutterstock.com. wikimedia.org
Související články
Věda a technika
Databáze plastů je na světě: Obsahuje přes 16 000 chemikálií
Sdílíme s nimi každou část našich životů, o jejich složení toho ale víme málo. Evropský Projekt PlastChem se rozhodl všechny chemikálie obsažené v plastech spočítat, a číslo překvapilo i největší pesimisty. To je ta špatná zpráva. Dobrá naopak je, že celosvětová dohoda o ukončení plastového zamoření je na dohled.   Plastový svět už neokupují jenom barbíny, sami […]
Věda a technika
Nově objevené části lidského těla
Až do konce středověku představoval vnitřek lidského těla 13. komnatu. Po několika staletích důkladného „pitvání“ se v něm rozlišujeme dnes 78 lidských orgánů. Toto číslo ale nemusí být konečné. Jak dokazuje stále pokročilejší technika, lidská anatomie má stále čím překvapit.   Nový orgán bolesti – tak v nedávné době výzkumníci ze Švédska označili Schwannovy buňky, […]
Věda a technika
Neštovice: Postrach, který věda zahnala
Amerika je pro kolonizaci zemí zaslíbenou. Stačí přesvědčit původní obyvatelstvo, aby vycouvalo. Přesvědčovacích prostředků mají Evropané celou řadu. Pušky, děla, a také neštovice. Neštovice jsou nemocí, která významným způsobem mění dějiny Kolem roku 400 př.nl zasáhne Athény epidemie, s největší pravděpodobností neštovic. Vyhubí čtvrtinu populace a mezi obětmi je i nejvýznamnější z vůdců – Periklés (500–429 […]
Věda a technika
Co jste netušili o výtazích?
Kabinka visí na kovovém laně, připevněném na kladce. Můžete si nastoupit! A kdy pojedeme nahoru? Až někdo ručně navine lano na dřevěný buben! Tak nějak funguje první známý výtah na světě… Autorem pradědečka výtahů je řecký matematik Archimédes (asi 287-212 př. n. l.) a sestaví ho okolo roku 236 před Kristem. Podobné používají i Římané, […]
reklama
věda a technika
Víme, jak vznikl náš Měsíc?
Nové planety se rodí různými způsoby. Jedním z nich, kterým vznikla i naše sluneční soustava, je takzvaná akrece neboli „narůstání“. V tomto případě se oblak plynu s drobnou příměsí prachu díky vnějšímu impulzu, kterým může být například výbuch nedaleké hvězdy, začne hroutit do podoby disku. Jedná se v podstatě o gravitační proces. V centru disku […]
Rekordmani mezi rostlinami: Fascinující nej rostlinné říše
Znáte je? Nejmenší a největší rostliny světa, rostliny s nejdelšími listy, největšími květy či nejdelším jehličím, nebo třeba nejstarší rostlinu, jejíž věk je téměř pět tisíc let?  Představujeme vám rekordmany z říše rostlin, seznamte se. Obrovsky rozmanitý svět rostlin nás obklopuje v každém koutu světa. Rostliny nám i zvířatům poskytují potravu a kyslík, bez kterého […]
Tuberkulóza: Módní guru, zabiják i cestovka
„Má drahá, kořím se vaší alabastrové pleti i útlému pasu. Jste ztělesněním krásy,“ šeptá obdivně mladý muž. „Oh, děkuji,“ zašeptá dívka a vykašle do kapesníčku trochu krve. Má tak rozmanité symptomy, že až do 19. století nikdo netuší, že jde o jednu a tutéž nemoc. To mění svými objevy až francouzský lékař René Laënnec (1781–1826) […]
Chudák malý Albert: Experiment mu způsobí strach i ze Santa Clause!
Chvíli nesrozumitelně žvatlá, pak se převalí a jeho pozornost zaměstná sněhobílá laboratorní myš. Instinktivně po ní natáhne ruce, když místnost naplní hlasitý zvuk kladiva a kovové tyče. Dítě se leká a okamžitě propuká v pláč, jenže to je jen začátek! Vědci potvrzují své hypotézy všemožnými pokusy. Zatímco ruský psycholog Ivan Petrovič Pavlov (1849-1936) moří psy, jeho […]
reklama
svět zločinu
Vražda jedenáctiletého chlapce: Výkupné ze záhrobí
Když onoho krásného pátečního poledne 27. září roku 2002 pospíchá jedenáctiletý Jakob Meltzer ze školy, má už plnou hlavu víkendu. Táta mu slíbil, že pojedou na ryby. Jenže žádného výletu už se Jakob nedočká.  Cestou do školy na Jakoba čeká osudové setkání. Zavolá na něj Magnus Gäfgen (*1975), student, který před časem docházel k Meltzerům […]
Hubert Emil Pilčík: Vychytralá bestie převáděla lidi na onen svět
Mezi lidmi má ten chlap vcelku dobrou pověst. Svůj důchod tráví většinou toulkami po krajině. Děti umí pobavit vybájenými historkami. Kriminalisté si ale o něm udělali trochu jiný obrázek. V převleku za elektrikáře se chystají proniknout do jeho domu, aby si své podezření ověřili. Hodný strýček – tak vnímá okolí muže s dunivým hlasem, který miluje […]
Krvežíznivé a pomatené: Když bolest způsobují ženy
Jediné, co chce, je v klidu si nakoupit a pak už běžet domů za rodinou. To ale netuší, že ve chvíli, kdy si bude vybírat zboží z regálu, k ní přistoupí žena, kterou před pár hodinami propustili z psychiatrické léčebny. V plánu má jediné. Vraždit!  I něžné pohlaví v sobě dokáže občas najít nezměrnou krutost. […]
Životní pohroma Charlese Lindbergha: Únos a vražda syna
Charles Lindbergh proslul jako první člověk, kterému se v sólovém non-stop letu podařilo překonat Atlantský oceán. Se svým jednomotorovým strojem Spirit of St. Louis vzlétl 20. května 1927 z Rooseveltova letiště na Long Islandu, aby za 33,5 hodiny přistál v Paříži. Jeho jméno následně plnilo titulní stránky novin po celém světě. O necelých pět let […]
Nenechte si ujít další zajímavé články
Kolik co v při vaření váží? Aneb vraž tam lžíci medu
panidomu.cz
Kolik co v při vaření váží? Aneb vraž tam lžíci medu
Jenže kolik to je? Lžíce se liší tvarem, šířkou i hloubkou. Pohodlné dávkování na lžíce a lžičky tak může mít svá úskalí, která převod na staré dobré gramy vyřeší. Odměřování na lžíce může působit potíže, když potřebujete množství surovin v receptu snížit – objem lžičky není polovinou polévkové lžíce, nehledě na to, že i tvar
Když se naši rozváděli, brečela jsem jako malá
skutecnepribehy.cz
Když se naši rozváděli, brečela jsem jako malá
Čekaly jsme s mámou na tátu. Ohlásil, že si přijde pro věci. Rodiče procházeli složitým rozvodem a hádali se kvůli majetku. Naši koupili chalupu, když jsem byla ještě malá. Ze zchátralého stavení udělali společnými silami malebnou vilku. A ze sadu plného starých stromů a v neposlední řadě kopřiv, vysokých jako urostlý chlap, tak pěknou zahradu, že o
Harry a Meghan se vrátí, ale…
nasehvezdy.cz
Harry a Meghan se vrátí, ale…
Usmířit se s královskou rodinou? To má Meghan Markle (42), manželka prince Harryho (39), už nějaký čas v plánu, klade si však podmínky. A ty musí královská rodina splnit do puntíku – naapříklad, aby
Skoky z mostu: Když se voda promění v beton!
epochalnisvet.cz
Skoky z mostu: Když se voda promění v beton!
Vedle skoku dalekého či vysokého existuje i skok hluboký, který je z nich kupodivu nejnáročnější a také nejriskantnější. Skáče se z vysokých budov, antén, útesů, dokonce i z hranice vesmíru, ale všechno to začne skoky z mostů.   Jejich tradice sahá minimálně do roku 1885 a koncem 19. století jsou nebezpečnou módou, se kterou úřady
Vzbouřenci z Globe se pozabíjeli mezi sebou
historyplus.cz
Vzbouřenci z Globe se pozabíjeli mezi sebou
Začátkem 19. století se v novoanglickém Nantucketu jeden plavčík doslechne o nalezení ostrova Pitcairn, na němž se usadili vzbouřenci z lodi Bounty. Netrvá dlouho, a onen mladík jménem Samuel Comstock začne dávat dohromady vlastní plány na ovládnutí jednoho z tichomořských ostrovů.   Poté, co mladý Samuel Comstock (1802–1824) okusí svou první plavbu přes oceán, ví,
Senná rýma je k poražení!
nejsemsama.cz
Senná rýma je k poražení!
Trápí vás kýchání, rýma, pálení očí a škrábání v krku? Cítíte se unavená? Příznaky senné rýmy vás mohou trápit i dlouhé týdny, ale můžete se jim bránit. Jak? Pokud jste se rozhodla bojovat proti sezonní alergii, máte velkou šanci zvládnout to bez antihistaminik. Zdánlivě banální rady vám život se sennou rýmou znatelně ulehčí. Zavřete pečlivě okna Sledujte pylové
Krtkovy řezy
tisicereceptu.cz
Krtkovy řezy
Drobivé těsto bude po upečení krásně křupavé. Tento koláč můžete připravit i do kulaté formy. Budete tak mít vyšší vrstvu těsta, ale chutnat bude stejně výtečně. Ingredience Na těsto 400 g hl
Překonala otcovská pýcha hranice onoho světa?
enigmaplus.cz
Překonala otcovská pýcha hranice onoho světa?
Britská televizní a divadelní herečka Maureen Diane Lipman (*1946) si prohlíží svůj mobil. Objeví přitom zprávu od svého muže Jacka Rosenthala (1931–2004): „Náš chlapec si vede dobře.“ Výraz v jejím o
Do Česka vstupuje nový hotelový řetězec The Cloud One
iluxus.cz
Do Česka vstupuje nový hotelový řetězec The Cloud One
V centru Prahy otevírá hotel s 382 pokoji The Cloud One Prague. V pěší vzdálenosti od Masaryčky i Hlavního nádraží je nejnovějším příspěvkem k urbanistickému rozvoji Hybernské ulice. Hosty láká na skv
Unikátní expozice: Zbiroh, sídlo templářů
epochanacestach.cz
Unikátní expozice: Zbiroh, sídlo templářů
Před deseti lety zámek Zbiroh způsobil senzaci svou expozicí nazvanou Tvář Leonarda da Vinci – Příběh rytířského řádu templářů. Výstava trvala půl roku a většina jejích exponátů na místě zůstala, takže dnes může nová expozice znovu připomenout historii templářského řádu spojenou se zámkem. Výstavě dominuje takzvaná Lukánská deska – autoportrét Leonarda da Vinci, dílo, které
Moderní rezidence u rovníku
rezidenceonline.cz
Moderní rezidence u rovníku
Rezidence vznikla v rovníkovém Ekvádoru. Betonová stavba rozvržená do tvaru písmene T působí přes svou masivní konstrukci příjemně svěžím, elegantním a odlehčeným dojmem. Tři podlaží, tři obytná kř
Jak může mít mravenec vliv na lov lvů? Obrovský…
21stoleti.cz
Jak může mít mravenec vliv na lov lvů? Obrovský…
Říká se, že není malých rolí. A že i nicotný jedinec může dokázat velké věci. To se potvrdilo v savaně v Keni, kdy jeden druh mravenců zapříčinil malou změnu v přírodním prostředí, která ale měla dale