Domů     Amazonky prý skutečně existovaly! Víte, jak vypadaly?  
Amazonky prý skutečně existovaly! Víte, jak vypadaly?  
17.8.2018

Ve starověkých pověstech byly Amazonky divoké válečnice z východu, ke kterým cítili respekt i ti nejslavnější hrdinové.

Známe je třeba v souvislosti s trojskou válkou a Achillem, Heraklem či Theseem nebo z vyprávění o činech perského krále Kýra či krále Makedonie Alexandra Velikého. Jaké byly Amazonky ve skutečnosti?

Bojovný národ žen zvaných Amazonky údajně sídlil na severu Malé Asie, možná spíše východněji, pod Kavkazem. Někdy se také hovoří o oblasti Krymu. Podle dochovaných dokumentů netvořily Amazonky jednotný stát, žily většinou v menších klanech či kmenech.

Dívky se sekerou

Zhruba po dovršení sedmého roku dívky opouštěly své matky, aby se připojily ke své jednotce, která se pro ně v následujících letech stala jakousi „rodinou“. Budoucí nemilosrdné válečnice pak podstupovaly tvrdý jezdecký a bojový výcvik.

Jako zbraně používaly krátké meče, štíty, kopí, luky, praky či oštěpy. Ovšem zbraní, již prý měly nejraději, byla jednosečná sekera.

Panny v boji

Během celého výcvikového procesu zůstávaly bojovnice pannami, teprve až po skončení „služby“ jim bylo povoleno rodit děti. Muži se v kmenech vyskytovali také, jejich úkolem ale především bylo plodit děti a pečovat o domácnost.

Práva neměli žádná, ženy s nimi zacházely jako s otroky. V některých klanech přitom muži nežili vůbec – plození dětí nahrazovaly bojové výpravy do sousedních krajů s cílem unést mladé dívky a následně je převychovat.

U Amazonek neměli muži žádná práva.
U Amazonek neměli muži žádná práva.

Dvě královny

Na vrcholu společenské pyramidy stály údajně hned dvě královny. Jedna z nich spravovala vnitřní záležitosti „státu“, druhá měla na starosti dobyvačné výpravy a války.

Vrstvu plnoprávných občanů u Amazonek tvořily výhradně jen ženy bojovnice nebo ženy, které ukončily základní vojenský výcvik. Muži, nacházeli-li se tedy v klanu nějací, se „krčili“ na spodku pyramidy.

Pás královny Hippolyty

Nejznámější královnou Amazonek byla bezesporu Hippolyta, dcera boha války Area a jeho milenky Otréry. Pověst praví, že jí otec daroval nádherný pás, který pak nosila coby odznak své královské moci.

Jenže po zmíněném pásu zatoužila i dcera mykénského krále Eurysthea. A protože byl zrovna u něj ve službě proslulý hrdina Herakles, král mu uložil, aby pás přinesl.

Dcera boha války Area dostala od otce zlatý pás. Jeho získání bylo jedním z dvanácti úkolů, které musel splnit antický hrdina Herakles.
Dcera boha války Area dostala od otce zlatý pás. Jeho získání bylo jedním z dvanácti úkolů, které musel splnit antický hrdina Herakles.

Herakles u Amazonek

Když Herakles k Amazonkám dorazil a Hippolyta se dozvěděla, proč přišel, na znamení úcty mu svůj pás sama nabídla. Jenže mezitím se už stihly rozšířit zvěsti, že Herakles přišel Hippolytu zajmout a hodlá ji odvést do otroctví.

Amazonky tedy na nic nečekaly a zaútočily. Po lítém boji ovšem nakonec Heraklově družině podlehly a jedna z jejich vůdkyň, Antiopa, byla zajata.

Tragický konec lásky

Herakles pak Antiopu věnoval svému příteli Theseovi, který si ji odvedl do Athén a podle některých pramenů se s ní dokonce i oženil. Amazonky se ovšem rozhodly Antiopu osvobodit, a tak proti Athénám vytáhly do boje.

Jaké ovšem bylo jejich překvapení, když se Antiopa v boji postavila proti nim! Do Thesea byla totiž zamilovaná. Za svou lásku ale bohužel zaplatila životem – během bojů proti Amazonkám padla.

Královna Hippolyta se po neúspěšné výpravě vzdala své moci, prchla neznámo kam a prý se sama žalem utrápila k smrti.

Amazonky v Troji

Poslední známý válečný střet Amazonek byl zaznamenán při obléhání Troje. Bojovnice do legendárního města původně přišly, aby se zúčastnily pohřbu hrdiny Hektora.

Jejich tehdejší královna Penthesileia ale náhle prohlásila, že jeho smrt pomstí, a chopila se zbraně, aby se vydala do nepřátelského tábora vyhledat Hektorova přemožitele Achilla.

Bájný Achilles se zamiloval do královny Amazonek, bylo ale už příliš pozdě.
Bájný Achilles se zamiloval do královny Amazonek, bylo ale už příliš pozdě.

Poslední porážka

Mezi Penthesileiou a Achillem se pak odehrál zuřivý souboj, na jehož konci padla královna Amazonek k zemi mrtvá. Traduje se, že jí při tom sklouzla z hlavy přilba, a když Achilles uviděl její krásnou tvář, okamžitě se do ní zamiloval. Bohužel, bylo už pozdě.

Amazonky pak s tělem své mrtvé panovnice odtáhly, ale ještě předtím přísahaly, že už nikdy proti Řekům nepozdvihnou své zbraně.

Byly Amazonky ve skutečnosti ženy Skythů?

Tolik antická mytologie. Ještě před pár lety mnozí tvrdili, že pověsti o Amazonkách jsou pouhým projevem divoké fantazie starověkých autorů. Na základě nejnovějších archeologických a historických objevů ale už s jistotou víme, že Amazonky skutečně existovaly.

Například americká historička Adrienne Mayorová vydala na toto téma obsáhlou knihu a v ní tvrdí, že mnoho znaků, které bývají Amazonkám přisuzovány, velmi přesně odpovídá ženám starých Skythů.

Rány skythských bojovnic

Skythové byli obávaní kočovníci z východních stepí, kteří se dokázali bleskurychle pohybovat na koních a bojovali nejčastěji luky. Archeologické nálezy prokázaly, že velké množství nalezených skythských koster zle posekaných v bitvách patřilo právě ženám.

Archeologové také upozornili, že mohutně stavěné ženy měly prakticky stejná zranění jako muži – bodné i sečné rány, různou měrou zahojené. Nemohly tedy zemřít při nějakém masakru, svá zranění musely nasbírat v průběhu celého svého života v bitvách.

Poslední archeologické výzkumy ukazují, že ženy Skythů mohly být bájnými Amazonkami.
Poslední archeologické výzkumy ukazují, že ženy Skythů mohly být bájnými Amazonkami.

Potetované stejně jako muži

Skythské Amazonky bývaly také velmi bohatě potetované. U řady mrtvých byly nalezeny tetovací soupravy, pomocí nichž si nejen muži, ale i ženy vytvářeli na těle složité obrazce.

Ozbrojené ženy, kvůli tetováním prakticky nerozeznatelné od mužů, se u Skythů rozhodně vyskytovaly velmi často.

Nejnovější analýzy kosterních pozůstatků pomocí DNA ukazují, že asi třetina skythských žen zemřela stejně jako muži, tedy na následky bitvy, a v hrobě leží se svými zbraněmi.

Rovnost při výcviku

Ve skythské společnosti se mohla stát bojovnicí každá dívka, která od dětství podstupovala výcvik v lukostřelbě a v jízdě na koni.

Pakliže se rozvoji těchto dvou základních dovedností věnovala stejně soustředěně jako její chlapečtí vrstevníci, mohla se v nich stát stejně úspěšnou a v bojích posléze byla stejně rychlá a smrtonosná jako muži.

Amazonky z Dahomey

Drsnými válečnicemi, o jejichž existenci není dnes nejmenších pochyb, byly také tzv. Amazonky z Dahomey. Původně šlo „jen“ o skupinu afrických žen, které se daly dohromady kvůli lovu slonů, aby zajistily kmeni potravu, když jejich muži bojovali ve válce.

Jejich nemilosrdnost a urputnost ale v roce 1645 zaujaly krále Dahomey natolik, že z nich učinil svou osobní stráž.

Údajný oddíl čtyř tisíc afrických žen podstupoval stejně drsný výcvik jako speciální jednotky dnešních armád.
Údajný oddíl čtyř tisíc afrických žen podstupoval stejně drsný výcvik jako speciální jednotky dnešních armád.

Přežít 9 dní v džungli

Netrvalo dlouho a ze stráže se stala elitní vojenská jednotka čítající 4000 neohrožených žen. Motto Amazonek z Dahomey znělo: „Když jdou vojáci do války, musí zvítězit, nebo zemřít.“ A už jen jejich trénink ukazoval, že to nejsou pouze planá slova.

Velmi se totiž podobal výcviku speciálních jednotek současných armád. Tradiční kurz přežití spočíval v pobytu v džungli. Kadetky sem byly vysílány nahé, bez jakéhokoli jídla, jen s tradiční zbraní jednotky – metrovou mačetou, a musely zde přežít alespoň 9 dní.

Armáda králových manželek

Všechny Amazonky z Dahomey byly formálně provdány za krále a žily v přísném celibátu. I letmý kontakt jakékoli bojovnice s mužem se pak trestal smrtí, protože jako těhotná by nemohla válčit.

Nutno dodat, že malé království Dahomey se díky této elitní jednotce dokázalo postavit i mnohem silnějším sousedům. Brzy také obsadilo celé území současného Beninu a většinu současné Nigérie.

Osudný střet s Francouzi

Amazonky z Dahomey, pochodující pod děsivou korouhví z kůží a kostí nepřátel, byly postrachem celé západní Afriky. Bohužel jen do doby, než okusily příliš velké sousto. V roce 1890 totiž obsadily přístav, který byl francouzským protektorátem.

Tamnímu guvernérovi sťaly hlavu, zabalily ji do francouzské vlajky a poslaly ji svému králi. Rozzuření Francouzi obratem vyhlásili Dahomey válku.

Smutný konec Amazonek

A protože Francouzi už tehdy měli k dispozici kulomety, netrvalo dlouho a elitní jednotka, čítající 4000 Amazonek a vybavená jen starými mušketami, byla rozprášena. Přežilo asi jen padesát bojovnic.

Většina z nich se pak vydala do Spojených států, kde se přidaly ke známé Wild West Show Buffalo Billa. Tak skončily Amazonky. Dnes už je připomíná jen jihoamerický veletok nesoucí jejich jméno.

Foto: Shutterstock.com, wikimedia.org, Warner Bros
Související články
Záhady a tajemství
Velký Roudný, svědek souboje Boha s Luciferem?
Velký Roudný se ve výšce 780 m n. m. tyčí v malebném prostředí Nízkého Jeseníku. Tato sopka, aktivní před miliony let, si v místní krajině získala výraznou dominanci. Obsahuje rozmanité druhy vulkanického materiálu, včetně čedičové lávy, která vytvořila čtyři impozantní lávové proudy na svazích vrchu. Nejdelší z těchto proudů měří až pět kilometrů. V minulosti […]
Záhady a tajemství
Po stopách Stonehenge: Začne to jednoduchým valem…
Vítejte v anglickém Amesbury. Protéká tudy slavná řeka Avona a ke Stonehenge to máme jen 3 kilometry. Právě tady je roku 2003 objeven hrob významného muže, který umírá kolem roku 2300 př. n. l. Hned dostává přezdívku Král Stonehenge. Vyloďovaly se právě v Amesbury některé z monolitů na stavbu kamenného unikátu? Ne. Řeka Avona je […]
Záhady a tajemství
Starověké Mohendžodaro: Nejluxusnější město světa
Davy skandují, peří létá. Kohoutí zápasy mají rituální charakter. Právě odtud, ze starověké Kukkutarmy, v překladu Kohoutího města, se rozšíří domestifikovaná drůbež do světa. Ale pozor: Zde je posvátná a nejí se!   Ve 2. tisíciletí před Kristem tu může žít až 100 000 obyvatel, což z „Kohoutova“ dělá metropoli světového významu. A živo tu […]
Záhady a tajemství
Vnuknutí svaté Anny: Skutečně vyléčila slepého rolníka?
V naší republice se nachází celá řada poutních míst, která měla být svědkem mnoha zázračných vyléčení. Jedno z nich najdeme rovněž v blízkosti Prahy, přibližně jeden kilometr od obce Strančice. Vnuknutí svaté Anny Roku 1820 měl prý jakýsi velice zbožný rolník, jenž byl postižen slepotou, vnuknutí od svaté Anny, aby šel do lesa Jedlovce, kde […]
reklama
lifestyle
Úspěšní a slavní, které vyhodili z práce pro nedostatek talentu
Už od dětství si Walt Disney rád maloval, miloval však i vlaky. Často přikládal ucho ke kolejím a poslouchal, zda se nějaký neblíží. Když se s rodinou přestěhoval do Kansas City, jeho kamarád ho seznámil se světem varieté a filmu. To ho později inspirovalo při návrhu designu Disneylandů, kolem kterých musela vždy vést železnice. Walt Disney […]
Hudebník a herec Mark Wahlberg: Na kontě má několik rasistických ataků
Mark Wahlberg se stal známou tváří filmového průmyslu, ale jeho cesta k úspěchu byla poznamenána temnými událostmi. Jeho rasistické útoky ve mládí ho stále provázejí, ačkoli se od té doby hodně změnil. Mark Wahlberg, známý hudebník a herec, se dostal do problémů kvůli svým rasistickým útokům v mládí. Přestože se od té doby změnil a […]
Světové štěstí: Finsko, Dánsko a Island mají nejšťastnější obyvatelstvo na světě, Česko je na 18. místě!
Štěstí… Co je to štěstí? A dá se vůbec měřit? Už desátým rokem vydává organizace OSN, zabývající se udržitelným životem, Světovou zprávu o štěstí. To není vtip! Podle ní jsou i pro rok 2023 nejšťastnější seveřané. Je to paradox, protože právě v těchto zemích se roky potýkali s vysokým počtem sebevražd. Česko se drží v […]
Známé pověry z ložnice: Klesá s věkem libido?
Na slavného amerického boxera Muhammada Aliho (1942–2016) nesmí ženská ruka něžně sáhnout dlouhých 6 týdnů před důležitým zápasem. Nechce ztrácet nejen energii, ale také koncentraci.   Lhůta je to asi rekordní, ale podobné sebezapření musí předvádět například i tým amerického fotbalu Pittsburgh Steelers před Super Bowlem, kdy má nařízenu sexuální abstinenci. Trenéři se tak snaží […]
reklama
lifestyle
Neštovice: Postrach, který věda zahnala
Amerika je pro kolonizaci zemí zaslíbenou. Stačí přesvědčit původní obyvatelstvo, aby vycouvalo. Přesvědčovacích prostředků mají Evropané celou řadu. Pušky, děla, a také neštovice. Neštovice jsou nemocí, která významným způsobem mění dějiny Kolem roku 400 př.nl zasáhne Athény epidemie, s největší pravděpodobností neštovic. Vyhubí čtvrtinu populace a mezi obětmi je i nejvýznamnější z vůdců – Periklés (500–429 […]
Praha stověžatá? Spíš kavárenská! Tři vyhlášené podniky, kde si známé osobnosti podávají dveře!
Vzduch je těžký a nasáklý kouřem z fajfek. Do kavárny vchází obrýlený fousáč, v němž všichni poznají Aloise Jiráska. Stůl u okna dnes pro změnu patří architektu Josefu Gočárovi. Zdánlivý klid naruší hluk ze zadní místnosti – nejde o nic vážného, to jen Jaroslav Hašek tropí vylomeniny. Vítejte v Unionce! Svatyně intelektuálů Co: Kavárna Union Zajímavost: Hašek zůstane […]
5 mýtů o sexu: Škodí porno vztahům?
Že jsou mnohé ženy zlatokopky a v posteli svých bohatých partnerů předvádějí úctyhodné teatrální dvouaktovky, jen aby si nenašel jinou? Nepodceňujte podvědomí a sílu peněz. Jak ukazuje jeden z výzkumů, krása a inteligence mnohdy na tučné konto nestačí. Na vině není proradnost, ale prastaré archetypy. Jen z nejlepších lovců s oštěpem jsou dnes top manažeři… […]
Guru designu Philippe Starck se inspiruje fresnelovou čočkou
Nepozorný zákazník by si mohl myslet, že se jedná o alkohol, jenže Perrier je přesný opak. Na druhou stranu jeden ze zakladatelů tekutinu přirovnává k šampaňskému. K 160. výročí si chutná voda nadělí dárek: Novou exkluzivní limitovanou edici své ikonické zelené lahve. Jejím autorem je legenda francouzského designu Philippe Starck!     Evropou zrovna kráčí […]
Nenechte si ujít další zajímavé články
Potřebujete nový kávovar?
panidomu.cz
Potřebujete nový kávovar?
Doby, kdy jsme znali jen českého „turka“, jsou už dávno pryč a mnozí z nás si na kávě chtějí opravdu pochutnat. Uvažují proto o koupi kávovaru. Jak se ale vyznat v té nepřeberné nabídce přístrojů? První věc, kterou byste měli před nákupem kávovaru zvážit, je reálná spotřeba kávy. Pokud se u vás doma denně vypijí
Moderní rezidence u rovníku
rezidenceonline.cz
Moderní rezidence u rovníku
Rezidence vznikla v rovníkovém Ekvádoru. Betonová stavba rozvržená do tvaru písmene T působí přes svou masivní konstrukci příjemně svěžím, elegantním a odlehčeným dojmem. Tři podlaží, tři obytná kř
To na nose nenosíme
nejsemsama.cz
To na nose nenosíme
Černé tečky v obličeji, zejména na nose, představují častý kosmetický problém. Jejich tvorbu ovlivňuje kosmetická péče a používání kosmetiky, která ucpává póry. Nač si dát pozor? Zbavit se jich není jednoduché, ale při správné péči a používání správné kosmetiky se vám může podařit je alespoň minimalizovat. Co pomůže? Základem je pravidelné a důkladné čištění pomocí micelárních vod, pěny a gelů.
Tajemný slezský alchymista: Byl krůček od objevu kamene mudrců?
enigmaplus.cz
Tajemný slezský alchymista: Byl krůček od objevu kamene mudrců?
Na přelomu sedmnáctého a osmnáctého století pobýval ve Slezsku alchymista, který byl opravdovou autoritou v otázce takzvaného kamene mudrců. Pokud se prý někdo přiblížil objevu tohoto alchymistického
Kuřecí paličky v ohnivé marinádě
tisicereceptu.cz
Kuřecí paličky v ohnivé marinádě
Správně dochucená marináda dokáže obyčejné jídlo vyšvihnout do nebeských výšin. Přesvědčte se sami. Suroviny 8–10 kuřecích paliček sůl, pepř 1 lžíce hořčice 1 lžíce kečupu 1 lžička pálivé ml
Rado opět spojilo své renomé s japonským návrhářem
iluxus.cz
Rado opět spojilo své renomé s japonským návrhářem
V roce 2017 se značka Rado spojila s japonským módním vizionářem Kunihiko Morinagou, aby společně vytvořili limitovanou edici hodinek. Ty kombinují tradiční řemeslné umění značky s inovativní technolo
5 největších tlouštíků na trůnu: Jindřich VIII. vážil až 160 kilo!
historyplus.cz
5 největších tlouštíků na trůnu: Jindřich VIII. vážil až 160 kilo!
Jindřich VIII. odloží mastnou kýtu a otře si rukou koutky úst. K jídlu zasedl v sedm večer, a byť už je dávno po půlnoci, stoly se stále prohýbají pod vybranými pokrmy. „S večeří se přece nesmí pospíchat,“ usměje se na své hosty král a pokyne sluhům, aby donesli další pochoutky. Pro anglického krále je jídlo skutečným koníčkem.
Brněnský Open House otevře 116 objektů. Rezervace startují 9. května
epochanacestach.cz
Brněnský Open House otevře 116 objektů. Rezervace startují 9. května
Desítku zbrusu nových podcastů, speciální prohlídky či asistenci pro znevýhodněné návštěvníky a zejména 116 lokací nachystali pro návštěvníky Open House Brno 2024 jeho pořadatelé. Festival architektury a urbanismu se letos zaměří na témata inkluze a přístupnosti města jako jednoho architektonického celku. Součástí dvoudenní akce budou i hudební vystoupení na vybraných lokacích, speciální nabídky brněnské gastroscény
Má Gottová v zahraničí milence?
nasehvezdy.cz
Má Gottová v zahraničí milence?
Vdova Ivana Gottová (48) před časem zainvestovala a momentálně se jí staví v pražské lokalitě Císařka luxusní vila. Původně se psalo, že by to měl být nový domov pro ni a její dcery Charlotte Ellu (
Bigfoot v Kazachstánu? Tamní farmáři tvrdí, že ho spatřili!
epochalnisvet.cz
Bigfoot v Kazachstánu? Tamní farmáři tvrdí, že ho spatřili!
V odlehlé oblasti východního Kazachstánu si několik obyvatel všimlo něčeho neobvyklého. Farmáři řekli televiznímu kanálu 24.kz, že yetti krade jejich dobytek. Skutečně mají co dělat s legendárním kryptidem? Jeden z místních farmářů na východě Kazachstánu je svědkem něčeho neskutečného. V noci ho vzbudí podivné zvuky a vyženou ven z postele. Dojde až ke své
Chtěla mi odloudit manžela
skutecnepribehy.cz
Chtěla mi odloudit manžela
Moje sestra byla taková už odmalička. Dostala, čeho se jí zachtělo. Rodiče jí vždycky nadržovali a já jí vše odpouštěla. A z ní vyrostl sobec. Přestože byla moje sestra jen o pět let mladší, vypadala spíš jako moje dcera, kterou jsem nikdy neměla. Štíhlá a drobná, plavovlasá. Já byla vysoká a statná. Žáky jsem vždy milovala Pracovala jsem coby učitelka na
Objevena nejtěžší hvězdná černá díra v naší Galaxii
21stoleti.cz
Objevena nejtěžší hvězdná černá díra v naší Galaxii
Astronomové objevili dosud nejhmotnější hvězdnou černou díru v Mléčné dráze. Prozradila ji obíhající hvězda, která se kvůli ní při svém pohybu podivně "kymácí". Neunikla tak pozornosti mise Gaia Evrop