Domů     „Bože, ono to mluví!“ aneb příběh utrženého sluchátka
„Bože, ono to mluví!“ aneb příběh utrženého sluchátka
22.6.2018

Lze si představit současnou civilizaci bez mobilů? Asi těžko. Telefony mohou zachraňovat životy. Předávají se přes ně důležité informace. Mohou sloužit i k bezbřehému tlachání. A i jejich příběh je docela zajímavý.

Vynalezl telefon skutečně Alexandr Graham Bell (1847–1922) nebo někdo jiný? Jedna legenda bere za své. Vynálezce telefonu totiž není slavný Američan, nýbrž italský vynálezce Antonio Meucci (1808–1889).

Ten totiž přišel s objevem telefonu již v roce 1849, tedy o 37 let dříve, než si jej nechal patentovat Bell. Jenže právě Bell se ukázal jako mnohem zdatnější obchodník. Až v roce 2002 uznal Meucciovo prvenství i Kongres Spojených států.

Antonio Meucci.
Antonio Meucci.

Rok 1876 vešel do historie několika zajímavými událostmi. V bitvě u Little Big Hornu dostali bílí Američané od Indiánů na frak. Srbsko a Turecko vstoupily do válečného konfliktu.

A Alexander Bell přihlašuje patent na telefon.14. června toho roku přišel Bell se svým vynálezem na patentový úřad. O pouhé dvě hodiny po něm dorazil na to samé místo s tím samým vynálezem chicagský technik Elisha Grey.

„Teď tu byl!” jistě zvolal úředník přijímající nové patenty. Vše mělo dohru u soudního dvora, odtud vyšel vítězně původem Brit Bell.

Patent USA č. 174 465, vůbec nejvýnosnější, jaký kdy byl podán, získal on a telefon nastartoval svou vítěznou cestu světem. Když byl nový vynález představen na světové výstavě ve Philadelphii brazilského císaři, tak monarcha se zmohl jen na výkřik úžasu: „Bože, ono to mluví!”

Deset let po Bellově patentu se z telefonování stává byznys, když společnost AT&T začíná nabízet soukromé telefonní stanice. O rok později ceny telefonních hovorů začínají být účtovány ve dvojí sazbě, tedy v denní a noční.

Roku 1892 pak byla v USA uvedena do provozu první automatická ústředna pro 99 účastníků.

Dnes už telefonní budky pomalu z ulic mizí, ale bývaly časy a není to až tak dávno, kdy mnohdy byly spásou. První veřejný telefon byl instalován v Hartfordu v roce 1889. O sedm let později se objevil i první aparát s vytáčením.

Rok 1906 je pak rokem, kdy si telefonní účastník může zalistovat seznamem. Tento luxus si mohli dopřát obyvatelé Detroitu. V roce 1882 byl také zahájen telefonní provoz v Praze. Telefonní síť měla tehdy 11 účastníků.

Američtí prezidenti mohou ze své kanceláře telefonovat od časů Herberta Hoovera.
Američtí prezidenti mohou ze své kanceláře telefonovat od časů Herberta Hoovera.

Telefon postupně pronikal i do politických sfér. Americký prezident Herbert Hoover (1874–1964) byl prvním státníkem, který se ve své pracovně mohl kochat pohledem na funkční aparát.

Horká linka, tedy přímé spojení mezi Washingtonem a Moskvou bylo zřízeno v roce 1963. V tom samém roce si svět poprvé mohl prohlédnout tlačítkový telefon.

V roce 1962 fenomén telefonu vstupuje i do vesmíru. Rok po Gagarinovi se do kosmu podíval i první telekomunikační satelit Telstar. Tato družice je již dávno nefunkční, nicméně nad hlavami pozemšťanům stále létá.

V současnosti jsou na orbitě desítky telekomunikační satelitů zajišťujících telefonické spojení mezi celým světem.

Postupem času se začaly rozvíjet i satelitní telefony. Ty jsou připojeny do různých satelitních sítí tvořených buď nízko letícími družicemi, nebo satelity na geostacionárních drahách.

Nejstarší geostacionární sítí, na které je přímo z námořních předpisů SOLAS závislá námořní přeprava je síť Inmarsat. Bez vybavení Inmarsatu by třeba žádná loď o výtlaku větším než 300 tun nesměla přeplout oceán.

Mezníkem v telefonických technologiích se stal i rok 1975. Tehdy americká armáda začala k přenosu dat a komunikaci používat první optická vlákna.

Telekomunikační družice Telstar.
Telekomunikační družice Telstar.

„Dobrý den, asi bychom od vás potřebovali pomoc. Po Manhattanu chodí nějaký divný člověk, drží cihlu u ucha a mluví do ní.” Takové hovory mohli 3. dubna 1973 přijímat pracovníci linky psychiatrické léčebny v New Yorku.

Oním podivínem s nezvyklým předmětem u ucha byl vedoucí divize komunikačních systémů firmy Motorola Martin Cooper a ona cihla byla ve skutečnosti prototypem mobilního telefonu.

Náhodní kolemjdoucí tak byli svědky vůbec prvního hovoru vedeného z tohoto druhu zařízení.

„Jak jsem tak kráčel po ulici a přitom mluvil do telefonu, Newyorčané se při pohledu na někoho, kdo při chůzi telefonuje, rozestupovali,” vzpomínal ještě po letech Cooper na pozdvižení, jež tehdy vyvolal.

První osobou, s níž se Cooper z mobilu spojil, byl Joel Engel, který tehdy vedl výzkumné laboratoře firmy Bell.

Z Cooperovy strany v tom byla jistá dávka škodolibosti, neboť společnost Bell byla v té době největším konkurentem Motoroly v oblasti vývoje mobilní telefonie.

V roce 1983 se mobilní telefon poprvé objevuje na běžném trhu. Pod označením Motorola DynaTAC 8000X si jej mohli zájemci pořídit za 3995 dolarů, což by dnes odpovídalo zhruba 80 000 korunám.

Stále se jednalo o pořádnou cihlu, přístroj vážil 800 gramů a na výšku měl přes 30 centimetrů.

I když byl takto rozměrný, tak proti autotelefonům, které dominovaly mobilní hlasové komunikaci od 40. let, to byl drobek. Jeho výdrž ovšem byla z dnešního hlediska mizerná, bez dobití zvládl pouze 20 minut hovoru.

Zatímco videotelefony se příliš neujaly, první z nich byl představen v roce 1992, mobilní telefony zcela ovládly svět.

Podle odhadů používá v současnosti některou z forem mobilní komunikace více než tři miliardy lidí a ročně se prodá téměř dvě miliardy nových telefonních přístrojů.

O prvenství vynálezu k jednotlivým částem vynálezu bylo vedeno mnoho soudních sporů.
O prvenství vynálezu k jednotlivým částem vynálezu bylo vedeno mnoho soudních sporů.

Sebelepší telefon by byl k ničemu, kdyby neexistovaly příslušné mobilní sítě. První generace sítí, které začaly ve vyspělých zemích vyrůstat počátkem 80. let, byla ještě analogová.

V Evropě šlo zejména o systém nazvaný Nordic Mobile Telephony, zkráceně NMT. Jak už název napovídá, měla tato technologie kořeny ve Skandinávii, velmi rychle se však rozšířila i do dalších evropských zemí, včetně někdejšího Československa.

Češi a Slováci si mohli z mobilu poprvé zavolat 12. září 1991, kdy byla v tuzemsku oficiálně spuštěna síť společnosti EuroTel. Vlastnictví mobilního telefonu bylo v té době viditelným symbolem bohatství. Při pohledu do dobových ceníků není divu;

aktivace služby stála 29 000 Kčs, měsíční paušál vyšel na dva a půl tisíce korun a za minutu hovoru, včetně příchozího, si EuroTel účtoval 15 Kčs.

Průměrná mzda v Československu přitom v té době dosahovala 3800 korun. Dodnes si leckdo vzpomíná na namyšlené podnikatele ve fialových sakách a bílých ponožkách, kteří jako symbol svého úspěchu používali právě mobilní telefon.

A možná od té doby se táhne neveselá tradice, kdy mobilní operátoři dávají peněženkám svých českých zákazníků solidně zabrat.

Druhá generace mobilních sítí, reprezentovaná dodnes rozšířeným standardem GSM, přišla počátkem 90. let. Na rozdíl od předchozí generace byla digitální a kromě hlasových služeb nabízela již i prakticky využitelné datové přenosy.

Další skok ve vývoji telefonů pak přinesly tzv. chytré telefony nebo též smarthphony. To jsou aparáty, které využívají pokročilý operační systém a aplikační rozhraní, které umožní instalaci nebo úpravy programů.

Chytré telefony také umožňují snadný přístup na internet, což je jejich výhoda i riziko zároveň. Telefon se pomalu proměnil z přístroje na telefonování v malý kapesní minipočítač.

Foto: Pexels, Gizmodo, thefamouspeople
Související články
Věda a technika
Poznáte příznaky mrtvice? Až 70 % Čechů ne! A do nemocnice přijedou pozdě…
Mrtvici každý rok v Česku prodělá zhruba 25 000 lidí. Je druhou nejčastější příčinou úmrtí, i když je u nás léčba mrtvice na špičkové úrovni. Zrovna na 15. května připadá Světový den proti mozkové mrtvici. Se snížením počtu případů přitom může pomoci znalost příznaků – právě ty nezná až 70 % Čechů, a proto se […]
Věda a technika
Co potkalo planety na vesmírné cestě?
Bylo jednou jedno Slunce a mělo osm dětí. Jejich jména všichni známe. Mají ale něco společného s lidmi? I když už jsou to dnes dospělé planety, životem si nesou následky svého divokého dětství. Příběh se začíná psát před 4,6 miliardami let. Okolo právě vznikající hvězdy se vytvoří rotující prachoplynný disk. Částice v něm se začnou srážet […]
Věda a technika
Kopřiva: Otravný plevel? Ne, úžasná rostlina!
Kopřivám se vyhýbáme z logických důvodů: nestojíme totiž o popálení. Zahrádkáři jim nemohou přijít na jméno, když se rozmůžou na zahrádce. A tak by se dalo pokračovat. Jenomže kopřivy mají co nabídnout. Využití nacházejí v kosmetice i farmacii a dokonce se uplatní také v kuchyni. Podle staré moudrosti má každé popálení kopřivou přinést odolnost vůči […]
Věda a technika
Proč našemu zdraví jaro někdy nevoní?
Na začátku jara se počasí mění vyloženě aprílově, i několikrát během dne. Venkovní teploty kolísají, a ta naše může kvůli takovým výkyvům začít hodně rychle stoupat. V tomto období jsme všichni mnohem náchylnější k nemocem, jarní chřipky, rýmy a obecně problémy s dýchacími cestami na náš číhají za každým rohem.   Klíč ke zdraví najdete […]
reklama
svět zločinu
Heparinový vrah poslal na onen svět sedm pacientů!
Pacient v bezvědomí tiše oddechuje. Nevnímá, že k němu právě přišel zdravotník a do kapačky mu cosi píchl. Je to heparin, snižující srážlivost krve. Brzy nato je na oddělení poplach. Muž silně krvácí. To už ale vrah leží doma s nohama na gauči.  Jen málokdo v České republice nezná jméno Petr Zelenka. Pokud si někdo […]
Charles Manson: Psychopatický vůdce sekty
Charles Manson byl charismatický, ale psychopatický vůdce sekty „Rodina“, která v 60. letech 20. století terorizovala Kalifornii. Manson byl zodpovědný za vraždu Sharon Tate a dalších devíti lidí a jeho zločiny dodnes šokují a fascinují svět. Mansonův život Charles Manson se narodil v roce 1934 v Cincinnati ve státě Ohio. Jeho matka byla prostitutka a […]
Pedofil Marc Dutroux: Osamělý muž toužil po náklonnosti dětí
Odhalení belgického pedofila, únosce a vraha Marka Dutrouxe patřilo ve své době k největším šokům v Evropě. Jeho případ je nejen odpudivým příběhem brutálního násilí, ale odhaluje i mnoho pochybení při vyšetřování. Belgický chlapec Marc Dutroux má od narození všechny podmínky k tomu, aby z něj vyrostl slušný člověk. Pochází z učitelské rodiny, kam se […]
Natascha Kampuschová: Příběh unesené dívky
Psychopat Wolfgang Priklopil ji unesl, když jí bylo pouhých deset let. Roky ji držel v temné kobce, bil ji a znásilňoval. Nataschu se mu přesto úplně zlomit nepodařilo a ona od něj po osmi a půl letech utekla. Co prožívala v domě svého únosce?  Je krátce po sedmé hodině ráno 2. března 1998 a desetiletá Natascha Kampuschová […]
reklama
lifestyle
Falco: Rakouský hudební fenomén s tragickým osudem
Tento článek popisuje životní cestu rakouského zpěváka a skladatele Falca, od jeho neobvyklého talentu v dětství, přes bouřlivou kariéru plnou hitů jako „Der Kommissar“ a „Rock Me Amadeus“, až po tragickou smrt při automobilové nehodě v roce 1998.   Falco, vlastím jménem Johann „Hans“ Hölzel (1957–1998), je rakouský hudebník, zpěvák a skladatel. Stal se jediným […]
Co se skrývá za záhadnou smrtí muzikanta Miroslava Berky?
Jsou tři hodiny odpoledne. Lucerna je ještě zavřená pro veřejnost, jen v uklízečky vytírají v sále podlahu, brigádníci doplňují nápoje do ledničky a ve zkušebně sedí osazenstvo kapely Olympic. Jeden její člen chybí. „Tak ještě počkáme a uvidíme,“ prohlásí frontman Petr Janda (*1942). Ale když se nic nestane, odehrají zkoušku i bez kolegy.   Odešel, nedošel Tím, […]
Rodiče Elona Muska: Nenáviděný otec a dobrodružná máma
Otec Elona Muska se jmenuje Errol Graham Musk (*1946). Errolův otec Walter Musk (1917–1986) je Jihoafričan, matka Cora Amelia za svobodna Robinsonová (1923–2011) pro změnu Britka.   Zůstanou v africké Pretorii. Errol je inteligentní student s nevídaným talentem na fyziku a matematiku. Na střední škole pomrkává po krásné spolužačce Maye. Stane se vyhledávaným inženýrem elektromechaniky […]
Dětství božské MM: Otec neznámý, matka v depresích
Gladys Bakerová zabouchne dveře a zamkne je. „Neboj se, neboj, budeme spolu,“ uklidňuje tříleté děvčátko schované ve velkém pytli. Je to únos se vším všudy. Dítko v pytli není nikým jiným, než budoucím filmovým idolem. Matka se ji právě pokouší získat od pěstounky Idy Bolenderové zpět do své péče… Ida si s chatrnými dveřmi za […]
Nenechte si ujít další zajímavé články
Perlové týdny Halada prezentují raritní šperky
iluxus.cz
Perlové týdny Halada prezentují raritní šperky
Právě probíhající „Perlový týden“ překvapil fantastickým náhrdelníkem značky Mikimoto. Ten bude možné vidět až do neděle v pražském butiku v ulici Na Příkopě, následně se všemi ostatními šperky poputu
Uvařte si měkoučké karamely
panidomu.cz
Uvařte si měkoučké karamely
Nebudou se lepit na zuby a postup je velmi snadný díky jednoduchému fíglu. Nebudete potřebovat nic než běžný bílý cukr a trochu smetany. I tajná ingredience, která zaručí měkkost bonbonů, je běžná – jde o obyčejnou jedlou sodu. Tak pojďme na to! Do vyššího hrnce dejte 250 g bílého cukru a 50 ml vody. S
Moderní rezidence u rovníku
rezidenceonline.cz
Moderní rezidence u rovníku
Rezidence vznikla v rovníkovém Ekvádoru. Betonová stavba rozvržená do tvaru písmene T působí přes svou masivní konstrukci příjemně svěžím, elegantním a odlehčeným dojmem. Tři podlaží, tři obytná kř
Podmořský monument Jonaguni: Jde o pozůstatky bájného kontinentu Mu?
enigmaplus.cz
Podmořský monument Jonaguni: Jde o pozůstatky bájného kontinentu Mu?
Jonaguni je ostrov náležející do japonské prefektury Okinawa. Poblíž něj leží pod mořskou hladinou gigantické kamenné bloky, které připomínají obrovské terasy se schodišti vytesanými do kamene. Odhadu
Automatické mlýny: K chrámu moderní architektury patří 212 klíčů
historyplus.cz
Automatické mlýny: K chrámu moderní architektury patří 212 klíčů
Bývaly doby, kdy architekti dokázali i obyčejným funkčním továrnám vtisknout eleganci výstavných zámků. Pardubice jeden takový skvost mají, a dokonce si ho v posledních letech vycizelovaly k dokonalosti. Umění, které mele Na břehu řeky Chrudimky v Pardubicích stával mlýn už v roce 1586. Na počátku 20. století však mlynářské konkurenci v oblasti vládnou bratři Egon (1871–1932) a Karel (1879–1944) Winternitzovi,
Naše Galaxie je domovem myriád bludných světů
21stoleti.cz
Naše Galaxie je domovem myriád bludných světů
Země a jejích sedm sestřiček se od svého zrodu drží pomyslných máminých sukní. Možná se jejich orbity v minulosti měnily, možná pohltily některé ze svých sourozenců, ale z dálky Sluneční soustava půso
Pružné tělo v 50+? Je to snadné…
nejsemsama.cz
Pružné tělo v 50+? Je to snadné…
Bolí vás svaly a klouby, ládujete do sebe pilulky tišící bolest, a nic nezabírá? Chce to změnu… Vyčleňte si jen pár minut denně na protažení celého těla, a budete se cítit jako znovuzrozená. Protažení trapéz Tento cvik můžete provádět vsedě i vestoje, dodržet musíte jen zcela rovná záda. Jednou rukou přitáhněte hlavu k rameni, druhé rameno se
Tagliatelle s bazalkovým pestem
tisicereceptu.cz
Tagliatelle s bazalkovým pestem
Tagliatelle představují dlouhé široké nudle. Seženete je v každém supermarketu. A nejlépe chutnají právě s pestem. Ingredience 1 balení těstovin tagliatelle dvě hrsti čerstvé bazalky 6 lžic ol
Když může Prachař, koketuje i ona
nasehvezdy.cz
Když může Prachař, koketuje i ona
Herečka Sara Sandeva (26) ze seriálu Jedna rodina to s Jakubem Prachařem (40) zřejmě nemá jednoduché! Že by jí už docházela trpělivost? Ještě než se dali dohromady, říkalo se, že není krásné ženy, k
Musím zachránit manželství!
skutecnepribehy.cz
Musím zachránit manželství!
Krásně jsme si žili, v klidu a pohodě. Vůbec by mě nenapadlo, že se můj život najednou zvrátí do nejistoty a emocí. Můj manžel Petr je velmi šikovný zahradník. Proto se před pěti lety rozhodl, že si založí firmu, aby měl ještě nějaké peníze ke klasickému platu navíc. Jsme manželé už mnoho let. Zamilovali jsme
Tajný tunel pod brooklynskou synagogou: Kdo ho vybudoval a proč?
epochalnisvet.cz
Tajný tunel pod brooklynskou synagogou: Kdo ho vybudoval a proč?
Bizarní skandál na začátku tohoto roku otřásá židovskou komunitou v New Yorku. Pod historickou synagogou je objeven tajný podzemní tunel vedoucí do suterénu prázdného obytného domu. O jeho původu a účelu se hned po odhalení rozhoří divoké spekulace. Sloužil k obchodování s dětmi nebo k jiným nezákonným činnostem, jak tvrdí konspirační teoretikové?   V polovině
Zámek Červená Lhota: Jméno podle ďábelské legendy
epochanacestach.cz
Zámek Červená Lhota: Jméno podle ďábelské legendy
Pohádková krása zrcadlená ve vodní hladině! Vodní hrady a zámky zrcadlící se na hladině bývaly nedobytnými baštami i pohodlnými luxusními šlechtickými sídly a dnes jsou perlami české krajiny, za kterými putují statisíce turistů. A snad nejvýraznější mezi nimi je zámek Červená Lhota. Jméno podle ďábelské legendy Pro to, aby se jejich tvrz změnila ve vodní,