Domů     Přehledně: Přírodní katastrofy, při kterých zemřelo nejvíce lidí! 
Přehledně: Přírodní katastrofy, při kterých zemřelo nejvíce lidí! 

Zemětřesení, záplavy, výbuchy sopek. Takové pohromy provází lidstvo od nepaměti. Jaké nejhorší katastrofy změnily životy lidí?

Troje záplavy na Žluté řece

Kdy: 1887, 1931, 1938

Kde: Čína

Počet obětí: 2,7 milionu, 3 miliony, 900 tisíc

Žlutá řeka je se svými 5 464 kilometry druhou nejdelší čínskou řekou. Pramení na Tibetské náhorní plošině (ve výšce 4 800 metrů n. m.) a končí v zálivu Po-chaj. Její barvu způsobují horniny, které unáší a které se v ní usazují.

V důsledku toho se i záliv ročně o několik stovek čtverečních metrů zmenšuje a dno koryta řeky stoupá.

Smrtonosná voda

V 19. století docházelo v okolí řeky k častým povodním. V roce 1887 se vlivem přívalových srážek několik přilehlých toků rozlilo a voda z nich okamžitě smetla asi 600 vesnic a měst.

Tím byla zaplavena oblast o velikosti asi 130 000 km2. Podle dobových záznamů se celkový počet obětí odhaduje na 2,7 milionu.

Žlutá řeka sebrala za staletí mnoho lidských životů.
Žlutá řeka sebrala za staletí mnoho lidských životů.

Největší katastrofa 20. století

V roce 1931 došlo k nejtragičtější povodni vůbec. Katastrofu podpořilo několik okolností. V roce 1930 postihly území četné sněhové bouře. Sníh, který na jaře začal tát, způsobil zvednutí hladiny řek. Do toho přišla velká vlna dešťů a cyklónů.

Jen ve městě Nanjing se utopily tisíce lidí. Další lidé zemřeli na vyhladovění nebo na epidemie cholery a tyfu.

Co způsobila armáda

Za třetí povodeň nemohla příroda, ale člověk. Respektive čínská vláda, která ve snaze zastavit rychlý postup Japonské císařské armády během prvních dní 2. čínsko-japonské války cíleně protrhla hráz.

Povodňová vlna zničila půdu o rozloze 54 000 km2 a zapříčinila posunutí ústí Žluté řeky o téměř 100 km. Podle odhadů zemřelo 900 000 lidí.

Zemětřesení v Šan-si

Kdy: 1556

Kde: Čína

Počet obětí: 830 000

Toto zemětřesení se řadí k nejničivějším v lidské historii.

V roce 1556 zasáhlo deset čínských provincií v oblasti o rozloze 850 km2. Lidé zde tehdy žili v umělých jeskyních vyhloubených ve sprašových skalách („spraš“ je usazená úlomkovitá hornina navátá větrem). Ty se následkem sesuvů půdy zhroutily a způsobily obrovské ztráty na životech.

Zemětřesení mělo sílu jako výbuch atomové bomby.
Zemětřesení mělo sílu jako výbuch atomové bomby.

Síla atomové bomby

Zemětřesení změnilo trasu toku několika řek, vytvořily se nové hory a údolí. Zpětně je tak prakticky nemožné vyčíslit hmotné škody, jelikož oblast celé vnitřní Číny byla zničena. Odhadem v oblasti zahynulo 60 % populace. Škody lze přirovnat k těm, které by způsobil výbuch atomové bomby.

Tajfun Bhola

Kdy: 1970

Kde: východní Pákistán

Počet obětí: 300 000 – 500 000

Nejničivější zaznamenaný tajfun v historii lidstva se prohnal ústím řeky Gangy v roce 1970. Hlavní příčinou vysokého počtu obětí byla zvednutá vodní hladina, která potopila většinu ostrovů v deltě řeky.

V roce 1970 se jednalo o sedmý a zároveň nejsilnější cyklón, jeho následkem zahynulo kolem půl milionu lidí. Nejvíce zasáhl město Tazumuddin, zemřela v něm téměř polovina obyvatel. Dnes by škody vyšly asi na 400 000 000 dolarů (8 181 600 000 Kč).

Tajfun zvedl hladinu řeky Gangy, která pustošila vše, co jí přišlo do cesty.
Tajfun zvedl hladinu řeky Gangy, která pustošila vše, co jí přišlo do cesty.

Průšvih pákistánské vlády

Cyklón se zformoval ve střední části Bengálského zálivu. Odkud postupoval směrem na sever a nepřetržitě sílil. Nejvyšší rychlost větru dosahovala 185 km/h.

Pákistánská vláda záchranné operace a humanitární pomoc během bouře bohužel nezvládla a později kvůli tomu čelila velké kritice. Následné napětí mezi Východním Pákistánem a centrální vládou vedlo až k nezávislosti Bangladéše.

Tsunami v Indickém moři

Kdy: 2004

Kde: Indie, Indonésie, Tchaj-wan

Počet obětí: 270 000

K největšímu tsunami došlo v roce 2004 několik desítek kilometrů od západního pobřeží Sumatry. Podle seismologů dosáhlo síly 9,3 stupně Richterovy škály a jednalo se o druhé nejsilnější a zároveň nejdelší zemětřesení, jaké kdy bylo zaznamenáno. Pohyby mořského dna vyvolaly vlny, jež místy dosahovaly výšky až 30 metrů.

Tsunami v Indickém moři rozvibrovalo planetu zemi o 1 centimetr.
Tsunami v Indickém moři rozvibrovalo planetu zemi o 1 centimetr.

Zemětřesení bylo cítit i na Aljašce

Vlny dorazily nejen až k somálským břehům Afriky, ale záznamy o tsunami potvrdila i Jihoafrická republika, vzdálená od epicentra 8 000 km. Slabé odezvy byly znát i na Aljašce. Podle odhadů přišlo o život 230 000 – 270 000 lidí. Škody se odhadují v řádech stovek miliard dolarů.

Výbuch Vesuvu

Kdy: 79

Kde: Itálie

Počet obětí: 16 000

Nejznámější erupce Vesuvu se datují do roku 79, jejich následkem byla z mapy světa vymazána města Pompeje, Herculaneum, Oplontis a Stabie. Tamější lidé doplatili především na laxní přístup k varovným otřesům.

Léta totiž byli zvyklí na slabá zemětřesení, proto jim nepřikládali velký význam. V roce 79 však došlo k obrovské explozi. Bezprostředně po ní vystřelil ze sopky první materiál, a to rychlostí 1400 km/h. Poté sopka chrlila každou vteřinu 150 000 tun materiálu.

Katastrofa byla natolik rychlá, že po zkáze zůstaly těla v původním stavu.
Katastrofa byla natolik rychlá, že po zkáze zůstaly těla v původním stavu.

Zaživa pohřbení obyvatelé Pompejí

Na město Pompeje se začal sypat popel, který se mimo jiné usazoval na střechách pompejských domů. Ty váhu sopečného materiálu neunesly. Praskly a pohřbily pod nimi schované obyvatele. V momentě, kdy přestal padat popel, ztratil sopečný výbuch svoji dynamiku.

V tu chvíli se začala tvořit směs žhavých sopečných plynů, magmatu a popela. Ta se obvykle pohybuje rychlostí až 700 km/h a je nezastavitelná.

Konec za pouhých 30 sekund

Proudy magmatu zasáhly Pompeje až několik hodin po otřesech.  Jejich vlna však prošla městem velice rychle, a to za pouhou půlminutu. Dá se říci, že během této doby lidé umírali ještě dříve, než stihli dopadnout na zem.

Výbuch vydal tolik energie, jako by v Hirošimě vybuchlo 100 000 jaderných bomb. Pompeje zapadly pod 4–6 metrů vysokou vrstvou vulkanické hmoty. Celkově se odhaduje 16 000 mrtvých.

Foto: Shutterstock.com, wikimedia.org
Související články
Věda a technika
Kolt: Kdo sestrojil nejlepšího přítele kovbojů i zlatokopů?
Osobní zbraň v dnešní době není vůbec žádná novinka. Ale již v 16. století bylo možné vlastnit malou mušketu. Nepatřila však ještě k příliš spolehlivým střelným zbraním a její nabíjení bylo zdlouhavé. První skutečně účinná malá zbraň vzniká až v Americe v 19. století. Otec všech pistolníků? Její vynálezce Samuel Colt (1814-1862) se o vědecké […]
Věda a technika
Problém jménem akné: Pomůže klid i lepší skladba jídelníčku
Acne vulgaris (česky trudovitost, případně trudovina), běžně nazývané akné, je jedno z nejčastějších chronických onemocnění kůže a vůbec nejčastější kožní onemocnění v pubertě. Nejméně jednou v životě akné postihne 85 až téměř celých 100 procent lidí. Akné je nejběžnější během puberty; obtěžuje více než 85 procent mladistvých a často bohužel přetrvává až do dospělosti. Příčinou […]
Věda a technika
Space Shuttle: Smělé plány nevyjdou
Píše se startu 28. ledna 1986. Den, který se do historie kosmonautiky zapíše černou tužkou. Raketoplán Challenger se odlepuje od země, ale pouhých 73 sekund od startu prohoří spoj mezi dvěma částmi SRB. Ten špičkou prorazí nádrž a ozve se exploze.   Dominový efekt na sebe nenechá čekat. Druhá exploze je likvidační. Na nebi zůstane […]
Věda a technika
Databáze plastů je na světě: Obsahuje přes 16 000 chemikálií
Sdílíme s nimi každou část našich životů, o jejich složení toho ale víme málo. Evropský Projekt PlastChem se rozhodl všechny chemikálie obsažené v plastech spočítat, a číslo překvapilo i největší pesimisty. To je ta špatná zpráva. Dobrá naopak je, že celosvětová dohoda o ukončení plastového zamoření je na dohled.   Plastový svět už neokupují jenom barbíny, sami […]
reklama
lifestyle
Elvis Presley: Legendární Král Rock’n’Rollu
Život krále rock’n’rollu, Elvise Presleyho, byl plný vzestupů a pádů, které ho katapultovaly na vrchol slávy, ale také ho stály život. Jeho nekonečná vášeň pro hudbu a osobitý styl se staly ikonickými pro celou éru. Od chudých začátků v Mississippi po oslnivé vystoupení ve slavném pořadu Comeback 1968, Elvis zanechal nezaměnitelnou stopu ve světě hudby. […]
Amy Winehouse: Z hvězdy se stává mrtvá členka Klubu 27
Amy Winehouse, britská pěvecká ikona s uhrančivým hlasem a tragickým osudem. Její životní cesta, poznamenaná závislostmi a bouřlivým manželstvím, ji ve věku 27 let navždy zařadila do nechvalně proslulého Klubu 27. Klub 27 patří k nejexkluzivnějším spolkům světa. Aby se do něj jeho členové, kterých už je přes 80, dostali, musí učinit jen dvě věci […]
Všechno musí dolů: Striptýz jako rituál, neřest i umění
Lascivní, pružné pohyby těla. Svůdný pohled, mnohoslibný úsměv. Napětí v sále by se dalo krájet, obecenstvo nedočkavě čeká na to, až půvabná tanečnice odloží všechny své svršky. Všechno trvá nekonečně dlouho! Když nakonec dopadne na zem i poslední kousek látky, mezi diváky vypukne bouře nadšení. Tak jako mezi zápasem okresního přeboru a utkáním špičkových týmů […]
Přežijí extrémy! Globální kolaps? Preppeři jsou připraveni!
Jsou šílení, nebo stojí nohama na zemi o něco pevněji než my ostatní? V kanystrech mají připravenou vodu, v komoře trvanlivé jídlo a cukr, v garáži batoh sbalený na cestu neznámo kam. Někteří mají i podzemní kryt. Tohle jsou preppeři (z anglického prepare – být připraven). Zabývají se přežitím v extrémních podmínkách. Jsou připraveni na […]
reklama
věda a technika
Nově objevené části lidského těla
Až do konce středověku představoval vnitřek lidského těla 13. komnatu. Po několika staletích důkladného „pitvání“ se v něm rozlišujeme dnes 78 lidských orgánů. Toto číslo ale nemusí být konečné. Jak dokazuje stále pokročilejší technika, lidská anatomie má stále čím překvapit.   Nový orgán bolesti – tak v nedávné době výzkumníci ze Švédska označili Schwannovy buňky, […]
Neštovice: Postrach, který věda zahnala
Amerika je pro kolonizaci zemí zaslíbenou. Stačí přesvědčit původní obyvatelstvo, aby vycouvalo. Přesvědčovacích prostředků mají Evropané celou řadu. Pušky, děla, a také neštovice. Neštovice jsou nemocí, která významným způsobem mění dějiny Kolem roku 400 př.nl zasáhne Athény epidemie, s největší pravděpodobností neštovic. Vyhubí čtvrtinu populace a mezi obětmi je i nejvýznamnější z vůdců – Periklés (500–429 […]
Co jste netušili o výtazích?
Kabinka visí na kovovém laně, připevněném na kladce. Můžete si nastoupit! A kdy pojedeme nahoru? Až někdo ručně navine lano na dřevěný buben! Tak nějak funguje první známý výtah na světě… Autorem pradědečka výtahů je řecký matematik Archimédes (asi 287-212 př. n. l.) a sestaví ho okolo roku 236 před Kristem. Podobné používají i Římané, […]
Víme, jak vznikl náš Měsíc?
Nové planety se rodí různými způsoby. Jedním z nich, kterým vznikla i naše sluneční soustava, je takzvaná akrece neboli „narůstání“. V tomto případě se oblak plynu s drobnou příměsí prachu díky vnějšímu impulzu, kterým může být například výbuch nedaleké hvězdy, začne hroutit do podoby disku. Jedná se v podstatě o gravitační proces. V centru disku […]
Nenechte si ujít další zajímavé články
Jak se pářili termiti před 40 miliony lety?
epochalnisvet.cz
Jak se pářili termiti před 40 miliony lety?
Vědci nalezli v třetihorním baltském jantaru důkazy, že nejen vzhled hmyzu, ale také jeho chování je konzervováno desítky milionů let. Přibližně před 40 miliony let se termití pár druhu Electrotermes affinis zrovna věnoval námluvám, když uvízl v lepkavé pryskyřici stromu a navždy zůstal uvězněn ve zkamenělém jantaru. Tato dosud jediná známá fosilie páru termitů poskytla
Asijské nudle s vepřovým masem
tisicereceptu.cz
Asijské nudle s vepřovým masem
Co nesmí chybět v žádném asijském pokrmu? Především chilli, které dodá pokrmu ten správný říz, čerstvé bylinky, křupavá zelenina a sezamová semínka. Suroviny 200 g vepřových nudliček (například
Nenávist a intriky zkrotila růžová barva
nejsemsama.cz
Nenávist a intriky zkrotila růžová barva
Nikdy bych nevěřila, že se ta zlá holka někdy změní. Byla sobecká, povýšená, nikomu nepřála nic dobrého. Jednou změnila šatník a stal se snad zázrak. Už jako malá bývala Martina zlá a sobecká. Slyšela jsem o ní jen to nejhorší, a to nejen od spolužaček, ale i od její starší sestry Agáty. Byl to užalovaný, rozmazlený fracek. V dětství si vybrečela
Kamenné řady u Kounova: Vyzařují tajemnou energii?
enigmaplus.cz
Kamenné řady u Kounova: Vyzařují tajemnou energii?
Řady tvořené více než 2000 neopracovanými kameny s nejasným posláním jsou dnes největší megalitickou památkou Česka. A zřejmě také jednou z našich největších záhad. Jeden z nejzáhadnějších kamennýc
Měsíční kamínek splnil tajné přání?
skutecnepribehy.cz
Měsíční kamínek splnil tajné přání?
Byl to žertík, kterým jsem všechny zaskočila. Nakonec jsem ale byla zaskočena já. Splnil snad kamínek na mém krku moje slova? V  tom malém městečku na jihu Moravy jsme se ocitli s přítelem náhodou. Ten kámen na tržišti mě zaujal hned, jak jsem ho uviděla. Když jsem ho vzala do ruky, už jsem se ho nemohla vzdát.
Moderní rezidence u rovníku
rezidenceonline.cz
Moderní rezidence u rovníku
Rezidence vznikla v rovníkovém Ekvádoru. Betonová stavba rozvržená do tvaru písmene T působí přes svou masivní konstrukci příjemně svěžím, elegantním a odlehčeným dojmem. Tři podlaží, tři obytná kř
7 zásadních momentů v dějinách Afroameričanů: Prezident poslal proti rasistickému guvernérovi vojáky
historyplus.cz
7 zásadních momentů v dějinách Afroameričanů: Prezident poslal proti rasistickému guvernérovi vojáky
V ulicích Birminghamu v americké Alabamě je opět rušno. Nejdřív je slyšet rána a pak jako domek z karet padá k zemi jeden příbytek afroamerické rodiny. Následně je zdemolován kostel, v němž se černoši setkávají. Obyvatelé tmavé pleti v „Bombinghamu“, jak se městu v 50. a 60. letech minulého století říká, nejsou před řáděním Ku-klux-klanu v bezpečí.  
V Dubaji plánují vysadit 100 milionů stromů. Pomůže to dostatečně v kompenzaci emisí uhlíku?
iluxus.cz
V Dubaji plánují vysadit 100 milionů stromů. Pomůže to dostatečně v kompenzaci emisí uhlíku?
Připravte se na novou podobu Dubaje. Město, které již teď září jako drahokam na Blízkém východě, nyní plánuje projekt, který ho nejen povznese, ale také obohatí jeho ekosystém. Dubaj Mangroves, ambici
Zemřela herečka Simona Postlerová (†59)
nasehvezdy.cz
Zemřela herečka Simona Postlerová (†59)
V křehké tmavovlásce Simoně Postlerové (†59) byla vždy ohromná síla. Musela se rozloučit se životní láskou. Čelila i dalším vážným problémům, přesto se stále usmívala. Kdyby se vyplnil její dětský
Zámek Kynžvart: Dřevomorka už dávno neřádí
epochanacestach.cz
Zámek Kynžvart: Dřevomorka už dávno neřádí
Zámek Kynžvart je vystavěn v kombinaci klasicismu a empíru a od roku 1828 v něm sídlilo muzeum, jedno z nejstarších v Čechách. Býval letním sídlem hraběte a diplomata poloviny 19. století Klemense Metternicha, a proto se v něm také odehrálo mnoho významných setkání evropských politiků. Navštívil ho ale například také básník Johann Wolfgang Goethe. Poté, co byl zestátněný zámek v roce
Časté užívání marihuany může zvyšovat riziko infarktu, naznačuje studie
21stoleti.cz
Časté užívání marihuany může zvyšovat riziko infarktu, naznačuje studie
Podle studie zveřejněné v časopise The Journal of the American Heart Association je u lidí, kteří často kouří marihuanu, vyšší riziko infarktu a mrtvice. Článek je analýzou každoročního průzkumu ameri
Špenát: Na talíř, když šéfkuchař ho dává…
panidomu.cz
Špenát: Na talíř, když šéfkuchař ho dává…
… králem všech květin je špenát, zpíval kdysi slavný zpěvák. Špenát je ale vskutku populární listová zelenina, která se používá téměř ve všech světových kuchyních. Z dětství si jej určitě pamatujete jako poměrně neoblíbenou přílohu k masu a naopak milované jídlo Pepka námořníka, kterému plechovka špenátu vždycky spolehlivě pomohla dodat mimořádné síly. Vědci docela nedávno