Domů     Unikátní techniky přežití: Jak se brání zvířata?
Unikátní techniky přežití: Jak se brání zvířata?
17.1.2018

Zvířata se brání před útoky predátorů různými způsoby. Některá mění svojí barvy, jiná vystřelují ostny nebo předstírají svou vlastní smrt. 

Chobotnice pobřežní – Octopus vulgaris

Výskyt: Středozemní moře a východní Atlantik

Obrana: Změna barvy, vypouštění inkoustu, napodobování jiných živočichů

Ač se to nezdá, chobotnice má mnoho přirozených nepřátel, jako jsou mořští úhoři, delfíni nebo žraloci. Aby neskončila na jejich jídelníčku, využívá několik technik, kterými se brání.

Jako nejčastější mechanismus využívají schopnost měnit barvu, a dokonale splynout s okolním prostředím.

Pokud se i přesto predátor snaží chobotnici ulovit, vypouští do vody velký oblak tmavého inkoustu a vystříkne chemickou látku, kterou ochromí čich pronásledovatele.

Chobotnice má mnoho nepřátel, proto má několik obranných technik.
Chobotnice má mnoho nepřátel, proto má několik obranných technik.

Žebrovník Waltlův – Pleurodeles waltl

Výskyt: Pyrenejský poloostrov, Maroko

Obrana: Žebra protlačené kůží

Tento obojživelník se vyskytuje na Pyrenejském poloostrově a v Maroku. Jeho jméno se dá odvodit i od unikátní obranné techniky, kterou využívá. Ta spočívá ve vystřelení vlastních žeber, které při střetu s útočníkem protlačí skrz svoji kůži.

Kosti má navíc obalené jedem vylučovaným ze speciálních žláz, jež mohou predátorovi ublížit. Co se s žebry stane potom? Díky efektivnímu imunitnímu systému se probodnutá kůže nezanítí a vrací se zpátky do původního stavu.

Žebrovník při obraně vystřeluje vlastní žebra.
Žebrovník při obraně vystřeluje vlastní žebra.

Outloň váhavý – Nycticebus coucang

Výskyt: Jihovýchodní Asie

Obrana: Jed v podpaží

Outloni vypadají na první pohled jako roztomilá zvířátka. Pokud se ale dostanou do ohrožení, dokáží být velice nebezpeční. Ze žláz v okolí podpaží si tato zvířata nanášejí do tlamy tekutinu, která se v kombinaci se slinami mění v jed.

Spolu s ptakopysky tak patří mezi jediné zástupce savců, kteří dokáží jed produkovat. Touto formou obrany chrání matky outloňů svá mláďata, jelikož jim jedem potírají celá těla.

Outloni vypouštějí ze svého podpaží jed.
Outloni vypouštějí ze svého podpaží jed.

Dikobraz obecný – Hystrix cristata

Výskyt: Afrika, jižní a jihovýchodní Asie, Středozemí

Obrana: Ostny

Příroda dokáže být opravdu rozmanitá. Dikobrazům nadělila místo srsti tuhé, duté bodliny. Pod první vrstvou asi 35 cm dlouhých a tenkých bodlin se nachází ještě druhá řada, tvořená kratšími a tlustšími ostny.

Při pocitu ohrožení se dikobraz nejprve naježí a začne sebou chrastit. Když ani to vetřelce neodežene, otočí se k němu zády a pokouší se ho nabodnout. A jaká je pravda o vystřelování bodlin?

Dikobraz jimi vystřelovat neumí, pouze se při útoku uvolňují a zůstanou zapíchnuté v predátorovi. Jehlice mohou proniknout nejen kůží, ale i vnitřními orgány.

Dikobraz své ostny nevystřeluje, ale pokouší se je zabodnout do svého nepřátele.
Dikobraz své ostny nevystřeluje, ale pokouší se je zabodnout do svého nepřátele.

Lišaj smrtihlav – Acherontia atropos

Výskyt: Afrika, Evropa

Obrana: Chemická obrana (housenka), kamufláž

Lišaj patří mezi velké noční motýly s charakteristickou žlutou kresbou připomínající lebku. Zvláštní obranu používají už jeho housenky druhu Manduca sexta. Ty se totiž živí tabákem. Z něj získávají nikotin, kterým se chrání před útoky pavouků.

Dospělý jedinec má od denního motýla nevýhodu, že nedokáže složit křídla k sobě. Proto lišajové používají své dva páry křídel – první slouží k maskování, druhý jako výstraha. Pokud se lišaj nehýbe, dokonale splývá s okolím.

Může tak připomínat kousek kůry, větvičku nebo list. Některé druhy dokonce napodobují kousek ptačího trusu.

Lišajové se často kamuflují a přizpůsobují okolí.
Lišajové se často kamuflují a přizpůsobují okolí.

Kogie tuponosá – Kogia breviceps

Výskyt: Hluboké vody Tichého, Indického a Atlantského oceánu

Obrana: Vypouštění fekálií

Kogie patří do řádu kytovců. Na rozdíl od svých obřích příbuzných dorůstá délky mezi 2,5 až 3,4 metry. Jejich velikost a nepříliš dobré manévrovací schopnosti dělají z kogie poměrně snadnou kořist, především pro žraloky. Jak se tedy tito kytovci brání?

Útoky odráží podobně jako sépie. Ve speciálním záhybu trávicího traktu schovává tmavě rudou tekutinu, kterou při obraně vypustí a rozmíchá prudkými údery ocasu. Predátor je tak zcela zaslepen a kogie může uniknout.

Kogie vypouští ze svého trávicího traktu tekutinu.
Kogie vypouští ze svého trávicího traktu tekutinu.

Vačice americká – Didelphinae

Výskyt: Jižní a Střední Amerika

Obrana: Akinéze (předstírání smrti)

Ačkoli skoro všichni vačnatci žijí v Austrálii, vačice se vyskytují na americkém kontinentu. Tito malí savci mají speciální techniku obrany. Pokud se cítí v ohrožení, nejprve syčí a vrčí. Pokud tato technika útočníka neodežene, upadá do tzv.

semikomatózního stavu. Převrátí se na záda, vyplázne jazyk a vypadá jako mrtvá. Dokonce začne kolem sebe šířit pach mršiny uvolňovaný z pachových žláz u konečníku. K sobě přichází vačice teprve po čtyřiceti minutách, někdy dokonce až po čtyřech hodinách. Nejedná se ale o vědomé předstírání, nýbrž o pudovou reakci.

Vačice používá jako obranu předstírání vlastní smrti.
Vačice používá jako obranu předstírání vlastní smrti.

Sliznatka cizopasná – Myxine glutinosa

Výskyt: Severní část Atlantského oceánu a Středozemní moře

Obrana: Vypouštění slizu

Tito strunatci podobní rybám patří mezi nejprimitivnější zástupce obratlovců. Jedná se o živočichy dosahující délky od 40 do 80 cm.

Kůže sliznatek obsahuje mnoho slizových žláz vyměšujících velké množství lepkavého slizu, který v mořské vodě nabobtná a predátor tak nemá možnost se k nim dostat.

Pokud dojde k napadení nebo chycení, vyloučí ze svého těla až několik litrů slizu, které útočníka odradí.

Ke sliznatce se predátoři dostanou jen těžko.
Ke sliznatce se predátoři dostanou jen těžko.

Ropušník trnohlavý – Phrynosoma coronatum

Výskyt: Středozápadní a jihozápadní Kalifornie

Obrana: Kamufláž, změna stavby těla, stříkání krve z očí

Se svou délkou 7 centimetrů se ropušník řadí mezi malé, nenápadné ještěry. Díky svému zabarvení dokonale splývá s okolím. Na sobě má trny, které vyrůstají ze hřbetu a z boků. Další vyrůstají na hlavě. Pokud však jeho maskování selže, nafoukne se jako míč.

Trny pak nedovolí nepříteli ropušníka spolknout. Pokud i to selže, využívá unikátní techniku. Ze svých očních důlků prudce vystříkne krev, která nepřítele zmate a může mu i ublížit, jelikož je do ní přimíchán sekret z jedové žlázy. Svou jedovatou krví dostříkne až na vzdálenost jednoho metru.

Ropušník dokáže v nejhorším případě vypouštět krev z očí.
Ropušník dokáže v nejhorším případě vypouštět krev z očí.

Termiti – Neocapritermes Tarawa

Výskyt: Francouzská Guayana

Obrana: Sebevražda

Tito exotičtí termiti čelí útokům v rámci kolektivu. Jejich sebevražednou obrannou techniku objevili čeští a belgičtí vědci během expedice do pralesů Francouzské Guayny. Když se termita pokusili chytit, hmyz explodoval. Proč?

Při ohrožení celého termitiště obětují životy nejstarší jedinci, kteří už nepodávají dostatečný výkon při shánění potravy. V jejich těle se na hřbetní straně hromadí bílkovina bohatá na měď.

Při napadení k sobě tito členové kolonie nalákají co nejvíce útočníků, v příhodný okamžik nechají svoje tělo explodovat a uvolní tím toxickou látku, která vznikla smícháním bílkoviny se slinami.

Termiti pro záchranu celého společenství raději zemřou.
Termiti pro záchranu celého společenství raději zemřou.

Paúhoř elektrický – Electrophorus electricus

Výskyt: Jižní Amerika – řeka Amazonka a Orinoko

Obrana: Elektrický výboj

Paúhoř elektrický patří mezi sladkovodní ryby žijící především v povodí řeky Amazonky.

Příliš přirozených nepřátel nemá, pokud se ale cítí ohrožen, vygeneruje v sobě silný elektrický náboj, kterým může predátora omráčit či usmrtit.  Paúhoři dokáží vyprodukovat náboj o síle minimálně 600 voltů, který by složil i dospělého koně, člověka nevyjímaje.

Princip funguje na stejné bázi jako současné paralyzéry. Elektrické šoky používají nejen na obranu, ale hlavně na lov a vyhledávání kořisti.

Paúhoř se elektrickými šoky nejen brání, ale i útočí.
Paúhoř se elektrickými šoky nejen brání, ale i útočí.
Foto: Shutterstock.com, wikimedia.org
Související články
Věda a technika
Co potkalo planety na vesmírné cestě?
Bylo jednou jedno Slunce a mělo osm dětí. Jejich jména všichni známe. Mají ale něco společného s lidmi? I když už jsou to dnes dospělé planety, životem si nesou následky svého divokého dětství. Příběh se začíná psát před 4,6 miliardami let. Okolo právě vznikající hvězdy se vytvoří rotující prachoplynný disk. Částice v něm se začnou srážet […]
Věda a technika
Kopřiva: Otravný plevel? Ne, úžasná rostlina!
Kopřivám se vyhýbáme z logických důvodů: nestojíme totiž o popálení. Zahrádkáři jim nemohou přijít na jméno, když se rozmůžou na zahrádce. A tak by se dalo pokračovat. Jenomže kopřivy mají co nabídnout. Využití nacházejí v kosmetice i farmacii a dokonce se uplatní také v kuchyni. Podle staré moudrosti má každé popálení kopřivou přinést odolnost vůči […]
Věda a technika
Proč našemu zdraví jaro někdy nevoní?
Na začátku jara se počasí mění vyloženě aprílově, i několikrát během dne. Venkovní teploty kolísají, a ta naše může kvůli takovým výkyvům začít hodně rychle stoupat. V tomto období jsme všichni mnohem náchylnější k nemocem, jarní chřipky, rýmy a obecně problémy s dýchacími cestami na náš číhají za každým rohem.   Klíč ke zdraví najdete […]
Věda a technika
Libeček: Chutná, přivolává lásku i zlepšuje zdraví
V antice se bez něj neobejdou Řekové ani Římané. Když se pak rozšíří po Evropě, libeček se pěstuje i v klášterních zahradách. Oblíbí si ho nejen léčitelé, ale také kuchaři a v gastronomii si získá stálé místo. A příznivci ezoteriky tvrdí, že vám pomůže do života přivolat lásku a další dobré věci! Mohutné, svěže zelené […]
reklama
historie
Dětství božské MM: Otec neznámý, matka v depresích
Gladys Bakerová zabouchne dveře a zamkne je. „Neboj se, neboj, budeme spolu,“ uklidňuje tříleté děvčátko schované ve velkém pytli. Je to únos se vším všudy. Dítko v pytli není nikým jiným, než budoucím filmovým idolem. Matka se ji právě pokouší získat od pěstounky Idy Bolenderové zpět do své péče… Ida si s chatrnými dveřmi za […]
Smích střídá děs: Tři nejznámější klauni světa
Zatímco ráno obskakuje děti v nemocnici, tvoří zvířata z balonků a vypráví vtipy, večer jako by se po veselém chlapíkovi slehla zem. Obtloustlý muž svou oběť sváže, sundá kalhoty a znásilní. Druhý den si opět navlékne klaunské šaty a vyrazí bavit děti jako by se nechumelilo. Tulák, který dobyl svět Kdo: Emmett Kelly Zajímavost: Prorazí i v Hollywoodu […]
Kníry: Dovedete si bez něj představit Chaplina?
Mrožák, angličák, kartáček, podkova, tkanička, řídítka. Druhů a variant knírů jsou desítky. A každý má minimálně jednu slavnou osobnost, která by bez něj nebyla kompletní. Knír je natolik dominantním prvkem tváře, že se v mnoha případech stává nejen poznávacím znamením, ale doslova obchodní značkou. Jeho historie dlouhá, plná vítězství i porážek. Žižka má holou bradu Vousy […]
Poslední válečná kořist: Nacistická ponorka vezla uran i plány stíhačky
Jaký byl osud německé zaoceánské ponorky typu XB? Dne 25. března 1945 se ponorka U 234 vydala na přísně tajnou misi do Japonska s exkluzivním nákladem na palubě Cestou se však její posádka dozvěděla o kapitulaci Německa, a tak se musela vzdát… Oceánská minonosná ponorka U 234 byla jednou z největších ponorek své doby. Objednávku na její […]
reklama
lifestyle
Co se skrývá za záhadnou smrtí muzikanta Miroslava Berky?
Jsou tři hodiny odpoledne. Lucerna je ještě zavřená pro veřejnost, jen v uklízečky vytírají v sále podlahu, brigádníci doplňují nápoje do ledničky a ve zkušebně sedí osazenstvo kapely Olympic. Jeden její člen chybí. „Tak ještě počkáme a uvidíme,“ prohlásí frontman Petr Janda (*1942). Ale když se nic nestane, odehrají zkoušku i bez kolegy.   Odešel, nedošel Tím, […]
Rodiče Elona Muska: Nenáviděný otec a dobrodružná máma
Otec Elona Muska se jmenuje Errol Graham Musk (*1946). Errolův otec Walter Musk (1917–1986) je Jihoafričan, matka Cora Amelia za svobodna Robinsonová (1923–2011) pro změnu Britka.   Zůstanou v africké Pretorii. Errol je inteligentní student s nevídaným talentem na fyziku a matematiku. Na střední škole pomrkává po krásné spolužačce Maye. Stane se vyhledávaným inženýrem elektromechaniky […]
Zvrhlík? Temné stránky Romana Polanského: Genialita zastíněná zločiny
Roman Polanski, uznávaný filmový režisér, prožil těžké dětství poznamenané tragédiemi druhé světové války, kdy přišel o matku a musel se skrývat před nacisty. Jeho úspěšná kariéra byla na vrcholu, když mu vražda manželky šílenou sektou Charlese Mansona obrátila život vzhůru nohama. V roce 1977 však Polanski spáchal strašný zločin – znásilnění třináctileté dívky, za což […]
Kdo odhalí tajemství „krále popu“?
Označován je za „krále popu“ a superstar 20. století. Ovšem najde se i skupina lidí, která v něm nevidí talentovaného umělce, ale někoho, kdo sexuálně obtěžoval malé děti. Ze zneužívání je dvakrát obviněn, ale soud jej v roce 2005 zprošťuje obvinění.   Zpěvákova složka prý čítá tisíce stránek. Dokumenty zahrnují soukromé zprávy vyšetřovatelů, přepisy telefonických hovorů a […]
Nenechte si ujít další zajímavé články
Leží na dně Bermudského trojúhelníku teleport do cizích realit?
enigmaplus.cz
Leží na dně Bermudského trojúhelníku teleport do cizích realit?
Známý Bermudský trojúhelník, též řečený ďáblův. To je oblast, rozprostírající se mezi jižním cípem americké Floridy, Portorikem a Bermudskými ostrovy na pomezí Mexického zálivu a západního Atlantiku.
Tajný tunel pod brooklynskou synagogou: Kdo ho vybudoval a proč?
epochalnisvet.cz
Tajný tunel pod brooklynskou synagogou: Kdo ho vybudoval a proč?
Bizarní skandál na začátku tohoto roku otřásá židovskou komunitou v New Yorku. Pod historickou synagogou je objeven tajný podzemní tunel vedoucí do suterénu prázdného obytného domu. O jeho původu a účelu se hned po odhalení rozhoří divoké spekulace. Sloužil k obchodování s dětmi nebo k jiným nezákonným činnostem, jak tvrdí konspirační teoretikové?   V polovině
Perlové týdny Halada prezentují raritní šperky
iluxus.cz
Perlové týdny Halada prezentují raritní šperky
Právě probíhající „Perlový týden“ překvapil fantastickým náhrdelníkem značky Mikimoto. Ten bude možné vidět až do neděle v pražském butiku v ulici Na Příkopě, následně se všemi ostatními šperky poputu
Jak si zlepšit rovnováhu
nejsemsama.cz
Jak si zlepšit rovnováhu
Pamatujete, jak jste jako malá skákala po jedné noze nebo panáka? Šlo to snadno. Dnes možná máte problém se udržet na obou a nespadnout. Co s tím? Rovnováha je v životě velmi důležitá. Pomáhá nám pohybovat se bezpečně, chrání nás před pády. Někdy se ale naruší, například nízkým tlakem, své udělá i zablokovaná krční páteř. Jak navrátit stabilitu Nejčastěji
Kouzlo porcelánových doplňků
panidomu.cz
Kouzlo porcelánových doplňků
Chladný, elegantní, s dokonale hladký povrchem. Díky těmto vlastnostem je porcelán stále ještě nepřekonaným materiál pro stolní nádobí, ale okouzlí i na doplňcích. Bubble váza s s nástavcem v podobě děrované koule, která slouží k uchycení stonků ve správné poloze. K dostání ve dvou velikostech a s povrchovou úpravou bílou, perleťovou, zlacenou a platinovou. Autorský
Moderní rezidence u rovníku
rezidenceonline.cz
Moderní rezidence u rovníku
Rezidence vznikla v rovníkovém Ekvádoru. Betonová stavba rozvržená do tvaru písmene T působí přes svou masivní konstrukci příjemně svěžím, elegantním a odlehčeným dojmem. Tři podlaží, tři obytná kř
Pho Bo polévka
tisicereceptu.cz
Pho Bo polévka
Suroviny 2 l vody 200 g šalotky 80 ml sójové omáčky 60 ml rýžového octa 4 vaničky hovězího bujónu 30 g sušených hub shiitake 5 stroužků česneku 3 cm čerstvého zázvoru 4 hvězdičky anýzu 5 g
Zámek Červená Lhota: Jméno podle ďábelské legendy
epochanacestach.cz
Zámek Červená Lhota: Jméno podle ďábelské legendy
Pohádková krása zrcadlená ve vodní hladině! Vodní hrady a zámky zrcadlící se na hladině bývaly nedobytnými baštami i pohodlnými luxusními šlechtickými sídly a dnes jsou perlami české krajiny, za kterými putují statisíce turistů. A snad nejvýraznější mezi nimi je zámek Červená Lhota. Jméno podle ďábelské legendy Pro to, aby se jejich tvrz změnila ve vodní,
Manžel Švandovou rozmazluje
nasehvezdy.cz
Manžel Švandovou rozmazluje
Nestárnoucí herečka ze seriálu ZOO Jana Švandová (76) má v manželovi, jímž je podnikatel Pavel Satorie (74), hotový poklad. Nejenže je do ní stále vášnivě zamilovaný, ale navíc ji rád rozmazluje. He
Bála jsem se, že zůstane starým mládencem
skutecnepribehy.cz
Bála jsem se, že zůstane starým mládencem
Můj syn byl vždycky samotář, seznamování s lidmi nebylo nic pro něj. Už jsem se bála, že si žádnou nevěstu nenajde. Tu pravou potkal až ve čtyřiceti. Náš syn Fanoušek byl vymodlené dítě. Dlouho jsem nemohla přijít do jiného stavu a už jsme se s manželem báli, že se potomka snad nikdy nedočkáme. Když se František narodil, byli
Vyhladil první ministr rod královy milenky?
historyplus.cz
Vyhladil první ministr rod královy milenky?
Třeskne několik výstřelů a Josef I. ucítí ostrou bolest v paži. Instinktivně se v kočáru přikrčí a křikne na kočího. I on je zraněný, a to vážněji než portugalský král. Přesto v sobě najde poslední zbytky sil a atentátníkům ujede.   Portugalský Lisabon zasáhlo 1. listopadu 1755 zemětřesení, při němž zemřelo přes 100 000 lidí. U krále Josefa
Obyvatele Papuy-Nové Guineje chrání geny zděděné po denisovanech
21stoleti.cz
Obyvatele Papuy-Nové Guineje chrání geny zděděné po denisovanech
Geny zděděné od denisovanů, vyhynulých příslušníků rodu Homo, pomáhají obyvatelům Papuy-Nové Guineje bojovat s infekcemi v nížinách i žít ve vysokých nadmořských výškách. První kosterní pozůstatky