Domů     Extrémní místa k bydlení: Čemu všemu se dá říkat domov
Extrémní místa k bydlení: Čemu všemu se dá říkat domov
22.12.2017

Lidé obývají celou planetu. Existují ale místa, kde nemůže přebývat jen tak leckdo. Dokážete si představit, jak se žije v pětitisícové nadmořské výšce nebo na ostrově uprostřed oceánu?

Nejteplejší – Dallo, Etiopie

Město, které leží 130 metrů pod mořem, se nachází uprostřed pouště na severu Etiopie. Osada vznikla v roce 1906 především kvůli těžbě sylvínu, z něhož se získával draslík.

V roce 1918 byla vybudována úzkorozchodná dráha, po níž se přepravovalo až 25 000 tun soli ročně. Za 2. světové války však byla železnice zničena. V 60. letech nastal útlum těžby, který vedl k odchodu dělníků.

Od roku 2005 je město opuštěné a dá se k němu dostat pouze velbloudími karavanami.

Za svůj vzhled vděčí krajina výbuchu sopky v roce 1926. Vysoká koncentrace solí a horkých plynů vytvořila v krajině útvary bizarních barev a tvarů.  Dnes drží prvenství město Mekka, kde se průměrná roční teplota pohybuje kolem 30 °C.
Za svůj vzhled vděčí krajina výbuchu sopky v roce 1926. Vysoká koncentrace solí a horkých plynů vytvořila v krajině útvary bizarních barev a tvarů.  Dnes drží prvenství město Mekka, kde se průměrná roční teplota pohybuje kolem 30 °C.

Nejchladnější – Ojmjakon , Jakutsko

Město Ojmjakon leží na severu Ruska asi 5 300 km od Moskvy. Ne nadarmo se místu přezdívá „sibiřský pól chladu“. Nejnižší teplota, naměřená v roce 1926, klesla na -71 °C. Místní lidé už se klimatickým podmínkám přizpůsobili.

Když teplota klesne pod -50 °C, děti nechodí do školy a lidé nechávají celý den nastartovaná auta, aby se jim vlivem mrazu nevybila baterie. Jídlo si obyvatelé zajišťují rybolovem, lovem a chovem dobytka. Ostatní potraviny jsou dováženy.

Zajímavost: Ojmjakon má rekord i co se týče nejvyšších teplotních výkyvů v průběhu roku. Rozdíl je více než 100 °C od minus 70 do plus 35 °C.

Nejdeštivější – Cherrapunjee, Indie

Město Cherrapunjee leží ve státě Méghálaja a řadí se mezi nejvlhčí a nejdeštivější město na světě. Prvenství získalo díky nejvyššímu úhrn srážek za rok (26 461 mm) i za jeden měsíc (9299 mm v roce 1861) a je tak zapsáno v Guinessově knize rekordů.

Období dešťů nastává od června do září, přičemž nejvíce srážek spadne v noci. Obrovským paradoxem je, že zdejší lidé trpí nedostatkem pitné vody. Jak je to možné? Kvůli rozsáhlému odlesňování se většina vody dostane do řek, které tečou do Bangladéše. V současné době se uvažuje o vybudování vodních nádrží, které by vodu zadržely.

Údolí je plné rozmanité vegetace. Roste zde asi 300 druhů orchidejí a vzácný druh masožravé láčkovky.
Údolí je plné rozmanité vegetace. Roste zde asi 300 druhů orchidejí a vzácný druh masožravé láčkovky.

Nejsušší – Asuán, Egypt

Asuán patří mezi nejsušší místa na světě, svou teplotou se řadí k nejteplejším místům v Egyptě s průměrnou roční teplotou 26 °C. Horké větry z pouště způsobují v létě extrémní teploty, které se pohybují kolem 47 °C. Řadí se také mezi nejslunnější místa na Zemi, přičemž během dne dosahuje UV index hodnotu 11 a hrozí tak velké riziko popálení.

V průměru zde každých 10 let naprší jen několik milimetrů srážek, proto někteří obyvatelé nemají na domech ani střechy.

Zajímavost: Asuánská žula se využívala po celý starověk a najdeme ji téměř v každé egyptské stavbě. Nachází se zde také velké množství starověkých památek, jako například vykopávky města Abu.

Největrnější – Wellington, Nový Zéland

Hlavní město Nového Zélandu se pyšní titulem největrnějšího města na světě. Příčinou větru je celoroční tlaková níže, přičemž průměrná rychlost větru za rok se pohybuje rychlostí 29 km/h (8 m/s) a fouká zde neuvěřitelných 322 dnů v roce.

Proto je Wellington ideální pro výstavbu větrných elektráren. Dochází zde také kvůli vysoké tektonické aktivitě k řadě zemětřesení. To největší nastalo v roce 1855, kdy vyvolalo desetimetrovou tsunami, která srovnala přístav se zemí.

Jedním z hlavních symbolů města je pozemní lanová dráha. Lanovka je 612 metrů dlouhá a stoupá do výšky 120 metrů rychlostí 18 km/hod. Kapacita je zhruba 100 cestujících.
Jedním z hlavních symbolů města je pozemní lanová dráha. Lanovka je 612 metrů dlouhá a stoupá do výšky 120 metrů rychlostí 18 km/hod. Kapacita je zhruba 100 cestujících.

Nejodlehlejší – Tristan da Cunha, Atlantský oceán

Ostrov leží v Atlantském oceánu mezi Afrikou a Jižní Amerikou. Jde vlastně o velkou činnou sopku, která má základnu 3 700 metrů pod mořem. Poslední její výbuch nastal v roce 1961. Lidé se zde živí farmařením a lovem mořských raků.

Spojení s ostatní civilizací je velice komplikované, jelikož k ostrovu připlouvá loď, která míří do Namibie nebo Kapského města pouze 10x za rok.

Zajímavost: Během 2. světové války byly ostrovy využívány britským královským loďstvem. V roce 1962 vybuchla blízko ostrova atomová bomba.

Nejvýše položené – La Rinconada, Peru

Město La Rinconada se nachází více než 5 000 metrů nad hladinou moře. Lidé zde mohou žít, ale tato výška pro ně znamená trvalý nedostatek kyslíku. Maximální hranice lidského přežití se pohybuje kolem 6 000 metrů.

Obyvatelstvo tvoří především pracovníci zlatých dolů, kteří sem přijíždějí na několik měsíců v roce, několik stovek lidí zde ale žije trvale. Město nemá tekoucí vodu, ani vybudovanou kanalizaci. S odpadky si místní hlavu nelámou. Buď ho spálí nebo pohodí tam, kde je místo.

Pracovníci ve zlatých dolech pracují celý měsíc bez mzdy, poslední den v měsíci si ale mohou vzít tolik rudy, kolik unesou.
Pracovníci ve zlatých dolech pracují celý měsíc bez mzdy, poslední den v měsíci si ale mohou vzít tolik rudy, kolik unesou.

Nejníže položené – Jericho, Palestina

Nejnižší a zároveň nejstarší město na světě leží asi 30 km od Jeruzaléma, 7 km od řeky Jordánu a 10 km od Mrtvého moře. Díky této poloze se Jericho stalo jedním z nejdříve obydlených míst historie. První osada zde byla vybudována mezi lety 8350 – 7370 př. n.

l., ohrazená kamennou zdí s několika věžemi. Jedná se tak pravděpodobně o nejstarší městskou hradbu na světě.

Nejrozsáhlejší výzkumy proběhly mezi lety 1952 až 1958 pod vedením britské archeoložky Kathleen Kenyonové, která vyvinula metodu kopání pomocí trojrozměrné techniky.

Zajímavost: Biblický příběh praví, že se hradby Jericha zhroutily před Izraelity, kteří 6 dní obcházeli hradby a sedmý den je obešli 7x. Když potom sedm kněží zatroubilo na sedm polnic, město padlo.

Podle archeologických výzkumů však bylo město zbořeno ještě před jejich příchodem.

Foto: Shutterstock.com
Související články
Lifestyle
Elvis Presley: Legendární Král Rock’n’Rollu
Život krále rock’n’rollu, Elvise Presleyho, byl plný vzestupů a pádů, které ho katapultovaly na vrchol slávy, ale také ho stály život. Jeho nekonečná vášeň pro hudbu a osobitý styl se staly ikonickými pro celou éru. Od chudých začátků v Mississippi po oslnivé vystoupení ve slavném pořadu Comeback 1968, Elvis zanechal nezaměnitelnou stopu ve světě hudby. […]
Lifestyle
Amy Winehouse: Z hvězdy se stává mrtvá členka Klubu 27
Amy Winehouse, britská pěvecká ikona s uhrančivým hlasem a tragickým osudem. Její životní cesta, poznamenaná závislostmi a bouřlivým manželstvím, ji ve věku 27 let navždy zařadila do nechvalně proslulého Klubu 27. Klub 27 patří k nejexkluzivnějším spolkům světa. Aby se do něj jeho členové, kterých už je přes 80, dostali, musí učinit jen dvě věci […]
Lifestyle
Problém jménem akné: Pomůže klid i lepší skladba jídelníčku
Acne vulgaris (česky trudovitost, případně trudovina), běžně nazývané akné, je jedno z nejčastějších chronických onemocnění kůže a vůbec nejčastější kožní onemocnění v pubertě. Nejméně jednou v životě akné postihne 85 až téměř celých 100 procent lidí. Akné je nejběžnější během puberty; obtěžuje více než 85 procent mladistvých a často bohužel přetrvává až do dospělosti. Příčinou […]
Lifestyle
Všechno musí dolů: Striptýz jako rituál, neřest i umění
Lascivní, pružné pohyby těla. Svůdný pohled, mnohoslibný úsměv. Napětí v sále by se dalo krájet, obecenstvo nedočkavě čeká na to, až půvabná tanečnice odloží všechny své svršky. Všechno trvá nekonečně dlouho! Když nakonec dopadne na zem i poslední kousek látky, mezi diváky vypukne bouře nadšení. Tak jako mezi zápasem okresního přeboru a utkáním špičkových týmů […]
reklama
svět zločinu
Spartakiádní vrah znásilňoval, vraždil, okrádal
Čeká na příležitost. Když už je zjevné, že se žena blíží k domu, kde bydlí, „lov“ začíná. Napadne ji zezadu a odtáhne ji za oplachtovanou dodávku. Provazem ji škrtí tak dlouho, dokud jeho oběť neztratí vědomí. Nelíbí se mu, a tak se spokojí s jejími věcmi. Během totalitní historie Československa se tělovýchovná slavnost nazývaná spartakiáda stala pomyslnou […]
Zavražděná Otýlie Vranská: Kdo rozporcoval mrtvou dívku v kufrech?
Nádražák lehce nadzvedne víko opuštěného kufru a sáhne dovnitř. Snad se mu podaří nahmatat třeba občanský průkaz. Jeho ruka však narazí na něco měkkého, poddajného. A studeného. „Myslel jsem, že sahám na kus masa,“ sdělí později kriminalistům. V podstatě to tak bylo. Je mladá i pohledná. A tak se Slovenka Otýlie Vranská vydá hledat štěstí […]
Rozřezanou účetní vylovili z Vltavy
Mladá žena kráčí do banky. Musí vyzvednout výplaty. Je uvolněná, spokojená. Nedávno se vdala. Možná už pomýšlí na děti. Každopádně si maluje budoucnost. Když peníze obdrží, vyjde zpátky na ulici. Tam spatří známou tvář. Nastoupí k ní do auta. I s výplatami. Tím zpečetí svůj osud.  Je odpoledne 23. dubna 1951. Na jezu v Klecánkách […]
Bestie ze Zliechova: Lehotský mrtvoly obětí pálil
I když se některé české „kriminálky“ doslova hemží sériovými vrahy, ve skutečnosti není řádění takových zabijáků v srdci Evropy nijak časté. A to se netýká jen České republiky, ale i Slovenska. Ovšem na jaře 2022 napíšou slovenští zástupci justice tečku v kauze, v níž sériový vrah skutečně figuruje. Jeho jméno je Miroslav Lehotský. Vztah se […]
reklama
věda a technika
Kolt: Kdo sestrojil nejlepšího přítele kovbojů i zlatokopů?
Osobní zbraň v dnešní době není vůbec žádná novinka. Ale již v 16. století bylo možné vlastnit malou mušketu. Nepatřila však ještě k příliš spolehlivým střelným zbraním a její nabíjení bylo zdlouhavé. První skutečně účinná malá zbraň vzniká až v Americe v 19. století. Otec všech pistolníků? Její vynálezce Samuel Colt (1814-1862) se o vědecké […]
Space Shuttle: Smělé plány nevyjdou
Píše se startu 28. ledna 1986. Den, který se do historie kosmonautiky zapíše černou tužkou. Raketoplán Challenger se odlepuje od země, ale pouhých 73 sekund od startu prohoří spoj mezi dvěma částmi SRB. Ten špičkou prorazí nádrž a ozve se exploze.   Dominový efekt na sebe nenechá čekat. Druhá exploze je likvidační. Na nebi zůstane […]
Databáze plastů je na světě: Obsahuje přes 16 000 chemikálií
Sdílíme s nimi každou část našich životů, o jejich složení toho ale víme málo. Evropský Projekt PlastChem se rozhodl všechny chemikálie obsažené v plastech spočítat, a číslo překvapilo i největší pesimisty. To je ta špatná zpráva. Dobrá naopak je, že celosvětová dohoda o ukončení plastového zamoření je na dohled.   Plastový svět už neokupují jenom barbíny, sami […]
Nově objevené části lidského těla
Až do konce středověku představoval vnitřek lidského těla 13. komnatu. Po několika staletích důkladného „pitvání“ se v něm rozlišujeme dnes 78 lidských orgánů. Toto číslo ale nemusí být konečné. Jak dokazuje stále pokročilejší technika, lidská anatomie má stále čím překvapit.   Nový orgán bolesti – tak v nedávné době výzkumníci ze Švédska označili Schwannovy buňky, […]
Nenechte si ujít další zajímavé články
Jak se pářili termiti před 40 miliony lety?
epochalnisvet.cz
Jak se pářili termiti před 40 miliony lety?
Vědci nalezli v třetihorním baltském jantaru důkazy, že nejen vzhled hmyzu, ale také jeho chování je konzervováno desítky milionů let. Přibližně před 40 miliony let se termití pár druhu Electrotermes affinis zrovna věnoval námluvám, když uvízl v lepkavé pryskyřici stromu a navždy zůstal uvězněn ve zkamenělém jantaru. Tato dosud jediná známá fosilie páru termitů poskytla
Asijské nudle s vepřovým masem
tisicereceptu.cz
Asijské nudle s vepřovým masem
Co nesmí chybět v žádném asijském pokrmu? Především chilli, které dodá pokrmu ten správný říz, čerstvé bylinky, křupavá zelenina a sezamová semínka. Suroviny 200 g vepřových nudliček (například
Nenávist a intriky zkrotila růžová barva
nejsemsama.cz
Nenávist a intriky zkrotila růžová barva
Nikdy bych nevěřila, že se ta zlá holka někdy změní. Byla sobecká, povýšená, nikomu nepřála nic dobrého. Jednou změnila šatník a stal se snad zázrak. Už jako malá bývala Martina zlá a sobecká. Slyšela jsem o ní jen to nejhorší, a to nejen od spolužaček, ale i od její starší sestry Agáty. Byl to užalovaný, rozmazlený fracek. V dětství si vybrečela
Kamenné řady u Kounova: Vyzařují tajemnou energii?
enigmaplus.cz
Kamenné řady u Kounova: Vyzařují tajemnou energii?
Řady tvořené více než 2000 neopracovanými kameny s nejasným posláním jsou dnes největší megalitickou památkou Česka. A zřejmě také jednou z našich největších záhad. Jeden z nejzáhadnějších kamennýc
Měsíční kamínek splnil tajné přání?
skutecnepribehy.cz
Měsíční kamínek splnil tajné přání?
Byl to žertík, kterým jsem všechny zaskočila. Nakonec jsem ale byla zaskočena já. Splnil snad kamínek na mém krku moje slova? V  tom malém městečku na jihu Moravy jsme se ocitli s přítelem náhodou. Ten kámen na tržišti mě zaujal hned, jak jsem ho uviděla. Když jsem ho vzala do ruky, už jsem se ho nemohla vzdát.
Moderní rezidence u rovníku
rezidenceonline.cz
Moderní rezidence u rovníku
Rezidence vznikla v rovníkovém Ekvádoru. Betonová stavba rozvržená do tvaru písmene T působí přes svou masivní konstrukci příjemně svěžím, elegantním a odlehčeným dojmem. Tři podlaží, tři obytná kř
7 zásadních momentů v dějinách Afroameričanů: Prezident poslal proti rasistickému guvernérovi vojáky
historyplus.cz
7 zásadních momentů v dějinách Afroameričanů: Prezident poslal proti rasistickému guvernérovi vojáky
V ulicích Birminghamu v americké Alabamě je opět rušno. Nejdřív je slyšet rána a pak jako domek z karet padá k zemi jeden příbytek afroamerické rodiny. Následně je zdemolován kostel, v němž se černoši setkávají. Obyvatelé tmavé pleti v „Bombinghamu“, jak se městu v 50. a 60. letech minulého století říká, nejsou před řáděním Ku-klux-klanu v bezpečí.  
V Dubaji plánují vysadit 100 milionů stromů. Pomůže to dostatečně v kompenzaci emisí uhlíku?
iluxus.cz
V Dubaji plánují vysadit 100 milionů stromů. Pomůže to dostatečně v kompenzaci emisí uhlíku?
Připravte se na novou podobu Dubaje. Město, které již teď září jako drahokam na Blízkém východě, nyní plánuje projekt, který ho nejen povznese, ale také obohatí jeho ekosystém. Dubaj Mangroves, ambici
Zemřela herečka Simona Postlerová (†59)
nasehvezdy.cz
Zemřela herečka Simona Postlerová (†59)
V křehké tmavovlásce Simoně Postlerové (†59) byla vždy ohromná síla. Musela se rozloučit se životní láskou. Čelila i dalším vážným problémům, přesto se stále usmívala. Kdyby se vyplnil její dětský
Zámek Kynžvart: Dřevomorka už dávno neřádí
epochanacestach.cz
Zámek Kynžvart: Dřevomorka už dávno neřádí
Zámek Kynžvart je vystavěn v kombinaci klasicismu a empíru a od roku 1828 v něm sídlilo muzeum, jedno z nejstarších v Čechách. Býval letním sídlem hraběte a diplomata poloviny 19. století Klemense Metternicha, a proto se v něm také odehrálo mnoho významných setkání evropských politiků. Navštívil ho ale například také básník Johann Wolfgang Goethe. Poté, co byl zestátněný zámek v roce
Časté užívání marihuany může zvyšovat riziko infarktu, naznačuje studie
21stoleti.cz
Časté užívání marihuany může zvyšovat riziko infarktu, naznačuje studie
Podle studie zveřejněné v časopise The Journal of the American Heart Association je u lidí, kteří často kouří marihuanu, vyšší riziko infarktu a mrtvice. Článek je analýzou každoročního průzkumu ameri
Špenát: Na talíř, když šéfkuchař ho dává…
panidomu.cz
Špenát: Na talíř, když šéfkuchař ho dává…
… králem všech květin je špenát, zpíval kdysi slavný zpěvák. Špenát je ale vskutku populární listová zelenina, která se používá téměř ve všech světových kuchyních. Z dětství si jej určitě pamatujete jako poměrně neoblíbenou přílohu k masu a naopak milované jídlo Pepka námořníka, kterému plechovka špenátu vždycky spolehlivě pomohla dodat mimořádné síly. Vědci docela nedávno