Domů     Leonardo da Vinci: Jaké záhady skrývají jeho obrazy?
Leonardo da Vinci: Jaké záhady skrývají jeho obrazy?
10.10.2017

Renesanční génius Leonardo da Vinci nepřestává ani po více než 500 letech fascinovat. Jeho tvorba je i přes nové poznatky stále zahalena mnoha tajemstvími. Opravdu do svých obrazů zakomponoval šifry? Co doopravdy ukrývají jeho nejslavnější obrazy?

Kdo byl Leonardo da Vinci?

Vědec, malíř, sochař, hudebník i vynálezce. Jeho díla ukrývají mnohá tajemství hlavně proto, že své poznatky nikdy nezveřejňoval a málokdo o jejich existenci věděl. Jako vědec předznamenal činnost Galilea Galileie, Francise Bacona nebo Isaaca Newtona.

Přibližně v polovině svého života si rozšířil obzory studiem aerodynamiky, fyziky, anatomie a astronomie.

Mona Lisa

Rok vzniku: 1503-1506

Umístění: Louvre, Paříž

Technika: Olej na topolu

Tajemství úsměvu Mony Lisy

Mona Lisa patří mezi nejzáhadnější malbu vůbec. Hlavní rozruch budí především její úsměv. Podle malíře Giorgia Vasariho vyvolala úsměv Mony Lisy hudba, kterou ji hráli při portrétování.

Velice častou teorií je, že žena na obraze si zakrývá rukama břicho kvůli těhotenství, což má dosvědčit mladistvý vzhled a oblé tvary. Dalším vysvětlením nesouměrného tvaru úst může vysvětlovat ochrnutí tváře zvané Bellova Paralýza.

Úsměv Mony Lisy zůstane zřejmě navždy záhadou.
Úsměv Mony Lisy zůstane zřejmě navždy záhadou.

Kdy úsměv mizí

Jane Jonesová, oční specialistka z Washingtonské kliniky Bellevue, vysvětluje rozdílné vnímání světla dopadající na různé zóny oční sítnice. Prchavost úsměvu spočívá v použití nízkofrekvenčních barev, takže je nejlépe zřetelný periferním viděním.

Úsměv se objeví pouze tehdy, díváme se Moně Lise do očí nebo na kterékoliv místo na tváři. Jakmile ale pozorujete jen její ústa, úsměv povadá.

Mona Lisa v šifrách

Záhadou není pouze její úsměv, ale také oči. V levém oku se skrývají symboly, které se zatím nepodařilo identifikovat. Pravděpodobně se ale jedná o písmena „C“ a „E“ nebo „B“. Tyto kódy by mohly znamenat iniciály modelky.

V pravé zornici našli badatelé písmena „L“ a „V“ identifikující zřejmě samotného Leonarda.

Mystický význam čísel

Kromě písmen vědci objevili pod klenutým mostem i číslici „72“, která má dle prezidenta Národního institutu pro kulturní dědictví, Silvana Vincetiho, mystický význam. Sedmička například symbolizuje stvoření světa. Mohlo by to potvrzovat i zmíněné těhotenství.

Dvojka zase značí dualitu muže a ženy. V místě, kde má Lisa překřížené ruce můžeme najít číslici 5. Pětka má podobný význam jako pentagram a klade důraz na život sám.

Čísla na obraze mají údajně mystický význam.
Čísla na obraze mají údajně mystický význam.

Co dělají na malbě zvířata?

Grafik a umělec Ron Piccirillo přišel s dalším odvážným tvrzením. Na plátně totiž objevil skrytě namalovaná zvířata. Nalevo od Mony Lisy, kde jsou zobrazeny hory, si všiml tváře opice a hlavy lva, kteří se dívají směrem doprava.

Dalšího tvor se ukrývá přímo za Monou Lisou. Jedná se o hlavu krokodýla. Oko je za její postavou vpravo, otevřené čelisti vlevo. Proč je tam malíř nakreslil? To zatím nevíme.

Totožnost neznámá

O tom, kdo je na malbě vyobrazen, se vedou stále četné debaty. Hovoří se o prostitutce nebo těžce nemocné ženě. Podle četných teorií se jedná o autoportrét samotného Leonarda, namalovaný podle odrazu v zrcadle.

Často se také uvádí, že obraz je podobiznou manželky florentského obchodníka Franceska del Giocondo.

Záhada techniky malby

Další hádankou nadále zůstává, jakou technikou byl obraz namalován. Nevykazuje totiž žádné stopy štětce. Tato skutečnost se nedávno potvrdila při rentgenové a infračervené analýze obrazu.

Rozbor potvrdil možný technický postup, který se zakládal na nanášení prchavých emulzí z rostlinných barev. Podle historiků Leonardo použil techniku zvanou „sfumato“, kdy se nám zobrazený motiv jeví jako by byl zahalený temným oparem.

Poslední večeře

Rok vzniku: 1495–1498

Umístění: Santa Maria delle Grazie, Milán

Technika: Tempera na sádře

Okamžik zrady

Realistická malba zachycuje Ježíše a dvanáct apoštolů při Poslední večeři. Leonardo obrazem vytvořil iluzi skutečnosti, kde je zachycena celá škála emocí. V díle apoštolové diskutují o zprávě, kdy Kristus vypráví o budoucí zradě.

Některé postavy ho přesvědčují o své nevině, jiné čekají na vysvětlení. Jediný Jidáš je v záklonu a na rozdíl od ostatních negestikuluje, pouze pozoruje ostatní.

Má snad obraz skrytý význam?
Má snad obraz skrytý význam?

Obraz jako mapa Jeruzaléma?

Vědci zjistili, že pokud se na obraze protnou úhlopříčky a zakreslí osy, sedící postava Ježíše se nachází přímo v samotném středu malby.

Při zkoumání úhlů na obraze také objevili, že pokud se bere obraz jako zeměpisná mapa, udává přesně zeměpisnou šířku Jeruzaléma. Byl to snad Leonardův záměr?

Kdo sedí po Ježíšově pravici

Podle některých konspiračních teorií sedí po pravici Ježíše Máří Magdaléna. Kontroverznímu tvrzení přispívá i fakt, že na postavě, kterou má být svatý Jan, je vidět náznak ňader a ženských rysů ve tváři.

Navíc, pokud by tato postava seděla po Ježíšově levici, bude ležet na Ježíšově levém rameni. Zrcadlové postavy mají symbolizovat princip jing a jang.

Profesorka Veronica Fieldová, prezidentka Společnosti Leonarda da Vinciho ale ve své studii dokazuje, že postava žena není.

Při převrácení obrazu leží postava na Ježíšově ramenu.
Při převrácení obrazu leží postava na Ježíšově ramenu.

Písmena v obrazu a proroctví o konci světa

Místo mezi postavami vytváří písmeno V, což v symbolice může znamenat tvar kalichu, ale i symbol ženy. Obě osoby také tvoří písmeno M, který prý symbolizuje jméno Máří Magdalény.

Podle italské badatelky Sabriny Galiztiové je přímo za Kristem vyobrazeno proroctví o konci světa. Badatelka tvrdí, že zánik přijde 21. března 4006 v podobě ničivé potopy. Celý svět pak bude zničen za 8 měsíců od katastrofy.

Foto: Shutterstock.com, wikimedia.org
Související články
Záhady a tajemství
Velký Roudný, svědek souboje Boha s Luciferem?
Velký Roudný se ve výšce 780 m n. m. tyčí v malebném prostředí Nízkého Jeseníku. Tato sopka, aktivní před miliony let, si v místní krajině získala výraznou dominanci. Obsahuje rozmanité druhy vulkanického materiálu, včetně čedičové lávy, která vytvořila čtyři impozantní lávové proudy na svazích vrchu. Nejdelší z těchto proudů měří až pět kilometrů. V minulosti […]
Záhady a tajemství
Po stopách Stonehenge: Začne to jednoduchým valem…
Vítejte v anglickém Amesbury. Protéká tudy slavná řeka Avona a ke Stonehenge to máme jen 3 kilometry. Právě tady je roku 2003 objeven hrob významného muže, který umírá kolem roku 2300 př. n. l. Hned dostává přezdívku Král Stonehenge. Vyloďovaly se právě v Amesbury některé z monolitů na stavbu kamenného unikátu? Ne. Řeka Avona je […]
Záhady a tajemství
Starověké Mohendžodaro: Nejluxusnější město světa
Davy skandují, peří létá. Kohoutí zápasy mají rituální charakter. Právě odtud, ze starověké Kukkutarmy, v překladu Kohoutího města, se rozšíří domestifikovaná drůbež do světa. Ale pozor: Zde je posvátná a nejí se!   Ve 2. tisíciletí před Kristem tu může žít až 100 000 obyvatel, což z „Kohoutova“ dělá metropoli světového významu. A živo tu […]
Záhady a tajemství
Vnuknutí svaté Anny: Skutečně vyléčila slepého rolníka?
V naší republice se nachází celá řada poutních míst, která měla být svědkem mnoha zázračných vyléčení. Jedno z nich najdeme rovněž v blízkosti Prahy, přibližně jeden kilometr od obce Strančice. Vnuknutí svaté Anny Roku 1820 měl prý jakýsi velice zbožný rolník, jenž byl postižen slepotou, vnuknutí od svaté Anny, aby šel do lesa Jedlovce, kde […]
reklama
záhady a tajemství
Evropský unikát? Neolitické srdce Orknejí!
Starší než Stonehenge a pyramidy v Gíze, zachovalá div ne jako Vesuvem pohřbené Pompeje. Tak se často hovoří o unikátní kamenné neolitické osadě Skara Brae na západním pobřeží orknejského ostrova Mainland.   Žije se tu zhruba mezi lety 3180 př. n. l. až 2500 př. n. l. A nejde o žádné chatrče. Desítka kamenných seskupených […]
Tajemství smrti Jamese Deana
Patřil jim svět, jenže pak jejich život náhle ukončila dopravní nehoda. Ať už za ní stálo nezvládnutí řízení kvůli sjetým pneumatikám, mrtvice za volantem nebo srážka s autobusem, tyto hvězdy filmového a hudebního nebe zaplatily za osudovou chybu nejvyšší cenu. Čí život vyhasl na silnici a proč? Maminka mu umírá na rakovinu, když je mu pouhých […]
Stendhalův syndrom: Jak se projevuje nemoc z umění?
Do Florencie jezdí lidé z celého světa za úžasnými uměleckými díly a kulturními zážitky. Na některé ovšem prožitek krásna dolehne tak silně, až skončí s kombinací nepříjemných příznaků v péči lékařů. Co podivný stav způsobuje? Zrychlený tep, pocení, závratě, úzkost, bludy, mdloby, a někdy i panický záchvat. To jsou náhlé symptomy, se kterými se lidé dostávají do nemocnice Santa Maria […]
Ruiny hradu Buben: Časová smyčka dávných tragických událostí?
Zříceninu hradu Buben najdeme na Plzeňsku, na skalnaté ostrožně nad soutokem Plešnického potoka a řeky Mže. První písemná zmínka o historii nevelkého hradu pochází z roku 1349. Jeho původní jméno bylo Hrádek a dnešní jméno získal až po svých prvních majitelích, Bubnech z Hrádku. K této zřícenině se váže celá řada pověstí, z nichž nejděsivější […]
reklama
svět zločinu
Krvežíznivé a pomatené: Když bolest způsobují ženy
Jediné, co chce, je v klidu si nakoupit a pak už běžet domů za rodinou. To ale netuší, že ve chvíli, kdy si bude vybírat zboží z regálu, k ní přistoupí žena, kterou před pár hodinami propustili z psychiatrické léčebny. V plánu má jediné. Vraždit!  I něžné pohlaví v sobě dokáže občas najít nezměrnou krutost. […]
Životní pohroma Charlese Lindbergha: Únos a vražda syna
Charles Lindbergh proslul jako první člověk, kterému se v sólovém non-stop letu podařilo překonat Atlantský oceán. Se svým jednomotorovým strojem Spirit of St. Louis vzlétl 20. května 1927 z Rooseveltova letiště na Long Islandu, aby za 33,5 hodiny přistál v Paříži. Jeho jméno následně plnilo titulní stránky novin po celém světě. O necelých pět let […]
Expolicista znásilňoval a vraždil. Odsedí si 28 let!
S nožem v ruce si od bývalé přítelkyně vynucuje pohlavní styk. Pak si ještě vyfotí její intimní partie a fotografiemi ji vydírá. Není ale jediná, na koho si expolicista dovoluje. Znásilnit chce dokonce i vlastní matku. Sousedka jeho běsnění nepřežije.  Nejprve se zdá, že se Martin K. (36) trestu za veškeré spáchané ohavnosti vyhne. Někteří […]
Olga Hepnarová: Ukřivděná dívka zvolila jako zbraň náklaďák
Má kruhy po očima. Nespala dobře. V chodu ji udržuje hlavně napětí, které šponuje každý sval v jejím těle. V kabině tmavozelené Pragy RN se trochu uklidní. Tady se cítí dobře. S řadicí pákou a volantem to zkrátka umí. Je připravená vyrazit na krvavou misi s jediným cílem – zabíjet. V době, kdy se Olga Hepnarová poprvé rozkřičí […]
Nenechte si ujít další zajímavé články
Potřebujete nový kávovar?
panidomu.cz
Potřebujete nový kávovar?
Doby, kdy jsme znali jen českého „turka“, jsou už dávno pryč a mnozí z nás si na kávě chtějí opravdu pochutnat. Uvažují proto o koupi kávovaru. Jak se ale vyznat v té nepřeberné nabídce přístrojů? První věc, kterou byste měli před nákupem kávovaru zvážit, je reálná spotřeba kávy. Pokud se u vás doma denně vypijí
Moderní rezidence u rovníku
rezidenceonline.cz
Moderní rezidence u rovníku
Rezidence vznikla v rovníkovém Ekvádoru. Betonová stavba rozvržená do tvaru písmene T působí přes svou masivní konstrukci příjemně svěžím, elegantním a odlehčeným dojmem. Tři podlaží, tři obytná kř
To na nose nenosíme
nejsemsama.cz
To na nose nenosíme
Černé tečky v obličeji, zejména na nose, představují častý kosmetický problém. Jejich tvorbu ovlivňuje kosmetická péče a používání kosmetiky, která ucpává póry. Nač si dát pozor? Zbavit se jich není jednoduché, ale při správné péči a používání správné kosmetiky se vám může podařit je alespoň minimalizovat. Co pomůže? Základem je pravidelné a důkladné čištění pomocí micelárních vod, pěny a gelů.
Tajemný slezský alchymista: Byl krůček od objevu kamene mudrců?
enigmaplus.cz
Tajemný slezský alchymista: Byl krůček od objevu kamene mudrců?
Na přelomu sedmnáctého a osmnáctého století pobýval ve Slezsku alchymista, který byl opravdovou autoritou v otázce takzvaného kamene mudrců. Pokud se prý někdo přiblížil objevu tohoto alchymistického
Kuřecí paličky v ohnivé marinádě
tisicereceptu.cz
Kuřecí paličky v ohnivé marinádě
Správně dochucená marináda dokáže obyčejné jídlo vyšvihnout do nebeských výšin. Přesvědčte se sami. Suroviny 8–10 kuřecích paliček sůl, pepř 1 lžíce hořčice 1 lžíce kečupu 1 lžička pálivé ml
Rado opět spojilo své renomé s japonským návrhářem
iluxus.cz
Rado opět spojilo své renomé s japonským návrhářem
V roce 2017 se značka Rado spojila s japonským módním vizionářem Kunihiko Morinagou, aby společně vytvořili limitovanou edici hodinek. Ty kombinují tradiční řemeslné umění značky s inovativní technolo
5 největších tlouštíků na trůnu: Jindřich VIII. vážil až 160 kilo!
historyplus.cz
5 největších tlouštíků na trůnu: Jindřich VIII. vážil až 160 kilo!
Jindřich VIII. odloží mastnou kýtu a otře si rukou koutky úst. K jídlu zasedl v sedm večer, a byť už je dávno po půlnoci, stoly se stále prohýbají pod vybranými pokrmy. „S večeří se přece nesmí pospíchat,“ usměje se na své hosty král a pokyne sluhům, aby donesli další pochoutky. Pro anglického krále je jídlo skutečným koníčkem.
Brněnský Open House otevře 116 objektů. Rezervace startují 9. května
epochanacestach.cz
Brněnský Open House otevře 116 objektů. Rezervace startují 9. května
Desítku zbrusu nových podcastů, speciální prohlídky či asistenci pro znevýhodněné návštěvníky a zejména 116 lokací nachystali pro návštěvníky Open House Brno 2024 jeho pořadatelé. Festival architektury a urbanismu se letos zaměří na témata inkluze a přístupnosti města jako jednoho architektonického celku. Součástí dvoudenní akce budou i hudební vystoupení na vybraných lokacích, speciální nabídky brněnské gastroscény
Má Gottová v zahraničí milence?
nasehvezdy.cz
Má Gottová v zahraničí milence?
Vdova Ivana Gottová (48) před časem zainvestovala a momentálně se jí staví v pražské lokalitě Císařka luxusní vila. Původně se psalo, že by to měl být nový domov pro ni a její dcery Charlotte Ellu (
Bigfoot v Kazachstánu? Tamní farmáři tvrdí, že ho spatřili!
epochalnisvet.cz
Bigfoot v Kazachstánu? Tamní farmáři tvrdí, že ho spatřili!
V odlehlé oblasti východního Kazachstánu si několik obyvatel všimlo něčeho neobvyklého. Farmáři řekli televiznímu kanálu 24.kz, že yetti krade jejich dobytek. Skutečně mají co dělat s legendárním kryptidem? Jeden z místních farmářů na východě Kazachstánu je svědkem něčeho neskutečného. V noci ho vzbudí podivné zvuky a vyženou ven z postele. Dojde až ke své
Chtěla mi odloudit manžela
skutecnepribehy.cz
Chtěla mi odloudit manžela
Moje sestra byla taková už odmalička. Dostala, čeho se jí zachtělo. Rodiče jí vždycky nadržovali a já jí vše odpouštěla. A z ní vyrostl sobec. Přestože byla moje sestra jen o pět let mladší, vypadala spíš jako moje dcera, kterou jsem nikdy neměla. Štíhlá a drobná, plavovlasá. Já byla vysoká a statná. Žáky jsem vždy milovala Pracovala jsem coby učitelka na
Objevena nejtěžší hvězdná černá díra v naší Galaxii
21stoleti.cz
Objevena nejtěžší hvězdná černá díra v naší Galaxii
Astronomové objevili dosud nejhmotnější hvězdnou černou díru v Mléčné dráze. Prozradila ji obíhající hvězda, která se kvůli ní při svém pohybu podivně "kymácí". Neunikla tak pozornosti mise Gaia Evrop