Domů     Odborníci varují: Nenechávejte šedý zákal „dozrát“!
Odborníci varují: Nenechávejte šedý zákal „dozrát“!
22.8.2017

Šedý zákal je nejčastější příčinou oslepnutí na světě. Postihne každého druhého člověka ve věku nad 75 let. Jeho operace je dnes naprosto rutinní záležitostí, zákrok trvá pár minut, je zcela bezbolestný a jen v ČR je ročně odoperováno více než 100 tisíc očí.

Přesto o této nemoci a o jejím odstranění koluje řada mýtů a polopravd, které mnohdy pacienty vyděsí či od zákroku odradí. Ti pak zcela zbytečně riskují trvalé zrakové komplikace a hlavně sami sebe připravují o plnohodnotný a kvalitní život.

Šedý zákal je nejčastěji způsoben stárnutím.
Šedý zákal je nejčastěji způsoben stárnutím.

1. omyl: Šedý zákal se musí nechat uzrát, než je možné ho operovat

Snad nejrozšířenějším a zároveň nejnebezpečnějším mýtem o šedém zákalu je ten, že před operací je nutné nechat zákal „uzrát“. Podle odborníků se jedná o naprostý nesmysl, který nemá opodstatnění.

„Dříve se šedý zákal operoval až v pokročilé fázi, dnes je to jinak. Operaci doporučujeme hned v okamžiku, kdy šedý zákal začne pacientům zhoršovat vidění.

Jednak je zbytečné trápit se se zhoršeným viděním a také platí, že čím je šedý zákal pokročilejší, tím je oční čočka tvrdší a její odstranění je při operaci náročnější,“ vysvětluje docentka Šárka Skorkovská, primářka brněnské Oční kliniky NeoVize.

Ta v rámci prevence nabízí dokonce vyšetření seniorům zdarma. Vhodné načasování operace je nutné konzultovat s lékařem, ten zváží obtíže, zhoršené vidění a veškeré výsledky vyšetření a doporučí to nejlepší řešení.

Rozhodně se nevyplatí spoléhat na to, že se onemocnění rozvíjí pomalu a na řešení je dost času – šedý zákal se sice může rozvíjet měsíce i roky, ale rychlost změn bývá individuální.

Proto je důležité nepodceňovat preventivní oční prohlídky a ve vyšším věku navštěvovat lékaře jednou za rok.

2. omyl: I po operaci šedého zákalu je nutné nosit brýle

Naopak, operace šedého zákalu je ideální příležitost, jak snížit závislost na brýlích. Umělá nitrooční čočka dokonale nahrazuje dioptrickou sílu původní oční čočky, takže volbou vhodného typu čočky lze odstranit krátkozrakost, dalekozrakost i astigmatismus.

Pokud zvolíte implantaci monofokální nitrooční čočky, můžete si vybrat, zda chcete po zákroku odložit brýle do dálky nebo na čtení.

Monofokální čočka totiž koriguje vidění na jednu vzdálenost, na druhou vzdálenost budete potřebovat brýle.

Kromě monofokální čočky ale můžete zvolit čočku multifokální, trifokální, torickou či asférickou – záleží na vaší dioptrické vadě. Multifokální či trifokální oční čočky vám zlepší vidění na blízko, na střední vzdálenost i do dálky.

Torické nitrooční čočky korigují astigmatismus a asférické nitrooční čočky zase zlepšují vidění za šera a zhoršených světelných podmínek (jsou vhodné zejména pro řidiče a mladší pacienty).

Takže při správně zvoleném typu nitrooční čočky můžete brýle definitivně odložit a získat ostrý zrak ve všech situacích.

Tak vidí člověk se šedým zákalem.
Tak vidí člověk se šedým zákalem.

3. omyl:  Umělou čočku je nutné za čas vyměnit

To je další častý omyl. Při operaci šedého zákalu je z oka odstraněna zkalená lidská čočka, která je nahrazena čočkou umělou. Umělá nitrooční čočka zůstává v oku natrvalo, v průběhu života ji není třeba vyměňovat.

V každém případě je vhodné před operací vždy zjistit, jaké čočky klinika používá. Existuje jich řada druhů a určitě se vyplatí vybrat tu nejvhodnější.

4. omyl: Operace probíhá v celkové anestezii a po operaci je nutná hospitalizace

Ne, celková anestezie se při operaci šedého zákalu používá jen výjimečně. Pro znecitlivění povrchu a vnitřních struktur oka se těsně před operací aplikují oční kapky.

Zákrok probíhá ambulantně a trvá přibližně15-20 minut, délka záleží na náročnosti výkonu u konkrétního pacienta. Po zákroku je oko zakryto náplastí, ale bezprostředně po operaci můžete odejít domů. Operace druhého oka se pak provádí obvykle s odstupem 3 až 7 dnů.

Šedý zákal se nedá ani zastavit ani zpomalit jakoukoliv terapeutickou intervencí.
Šedý zákal se nedá ani zastavit ani zpomalit jakoukoliv terapeutickou intervencí.

5. omyl:  Příčinou šedého zákalu je čtení při špatném světle

Ani toto tvrzení neplatí. Pravá příčina nemoci není známa, objevuje se ale v souvislosti se stárnutím – jedná se o přirozený proces stárnutí oka, proto většinou postihuje osoby starší 60 let.

Riziko vzniku šedého zákalu mohou ovlivnit vyšší dioptrické vady, cukrovka, záněty oka, dlouhodobé užívání některých léků, kouření a často také těžké úrazy oka.

Ke vzniku šedého zákalu přispívá i nadměrné působení infračerveného a ultrafialového záření a některá metabolická a celková onemocnění.

6. omyl: Šedý zákal vyléčí oční kapky

Lidé mají tendenci důvěřovat nejrůznějším preparátům, aby se vyhnuli operaci. Ale šedý zákal nelze léčit léky, očními kapkami ani brýlemi. Jedinou možností léčby je právě operace.

Jakmile je oční čočka zakalená, je nutné čočku z oka odstranit a nahradit ji (při krátké ambulantní operaci) čočkou umělou. Zvolit si pacient může i nadstandardní způsob odstranění šedého zákalu, a to pomocí operace femtosekundovým laserem LenSx.

Jedná se o nejmodernější metodu, při které laserový přístroj sám provádí část operace. Operace řízená počítači je velmi přesná, je zcela přizpůsobena každému pacientovi na míru a umožní rychlejší hojení.

K odstranění šedého zákalu se využívá i femtosekundový laser.
K odstranění šedého zákalu se využívá i femtosekundový laser.

7. omyl:  Po operaci se může čočka znovu zakalit

Další oblíbený mýtus. Ale pravdou je, že umělá čočka zestárnout a tudíž se zakalit nemůže. „Šedý zákal se vrátit nemůže. Co se ale může stát, je zkalení pouzdra původní čočky, do kterého se vkládá nová čočka.

Tomu stavu se říká sekundární šedý zákal,“ vysvětluje prof. MUDr. Pavel Rozsíval z Oční kliniky FN Hradec Králové. Naštěstí i tento problém se dá odstranit rychlým a bezbolestným způsobem.

Foto: Flickr, OMGFacts, iNews, Blue Maize
Související články
Věda a technika
Problém jménem akné: Pomůže klid i lepší skladba jídelníčku
Acne vulgaris (česky trudovitost, případně trudovina), běžně nazývané akné, je jedno z nejčastějších chronických onemocnění kůže a vůbec nejčastější kožní onemocnění v pubertě. Nejméně jednou v životě akné postihne 85 až téměř celých 100 procent lidí. Akné je nejběžnější během puberty; obtěžuje více než 85 procent mladistvých a často bohužel přetrvává až do dospělosti. Příčinou […]
Věda a technika
Space Shuttle: Smělé plány nevyjdou
Píše se startu 28. ledna 1986. Den, který se do historie kosmonautiky zapíše černou tužkou. Raketoplán Challenger se odlepuje od země, ale pouhých 73 sekund od startu prohoří spoj mezi dvěma částmi SRB. Ten špičkou prorazí nádrž a ozve se exploze.   Dominový efekt na sebe nenechá čekat. Druhá exploze je likvidační. Na nebi zůstane […]
Věda a technika
Databáze plastů je na světě: Obsahuje přes 16 000 chemikálií
Sdílíme s nimi každou část našich životů, o jejich složení toho ale víme málo. Evropský Projekt PlastChem se rozhodl všechny chemikálie obsažené v plastech spočítat, a číslo překvapilo i největší pesimisty. To je ta špatná zpráva. Dobrá naopak je, že celosvětová dohoda o ukončení plastového zamoření je na dohled.   Plastový svět už neokupují jenom barbíny, sami […]
Věda a technika
Nově objevené části lidského těla
Až do konce středověku představoval vnitřek lidského těla 13. komnatu. Po několika staletích důkladného „pitvání“ se v něm rozlišujeme dnes 78 lidských orgánů. Toto číslo ale nemusí být konečné. Jak dokazuje stále pokročilejší technika, lidská anatomie má stále čím překvapit.   Nový orgán bolesti – tak v nedávné době výzkumníci ze Švédska označili Schwannovy buňky, […]
reklama
lifestyle
Všechno musí dolů: Striptýz jako rituál, neřest i umění
Lascivní, pružné pohyby těla. Svůdný pohled, mnohoslibný úsměv. Napětí v sále by se dalo krájet, obecenstvo nedočkavě čeká na to, až půvabná tanečnice odloží všechny své svršky. Všechno trvá nekonečně dlouho! Když nakonec dopadne na zem i poslední kousek látky, mezi diváky vypukne bouře nadšení. Tak jako mezi zápasem okresního přeboru a utkáním špičkových týmů […]
Přežijí extrémy! Globální kolaps? Preppeři jsou připraveni!
Jsou šílení, nebo stojí nohama na zemi o něco pevněji než my ostatní? V kanystrech mají připravenou vodu, v komoře trvanlivé jídlo a cukr, v garáži batoh sbalený na cestu neznámo kam. Někteří mají i podzemní kryt. Tohle jsou preppeři (z anglického prepare – být připraven). Zabývají se přežitím v extrémních podmínkách. Jsou připraveni na […]
Asketismus jako protipól bezuzdného chování?
Náboženství a víra provázejí lidstvo již od pradávna. Dodržovat pravidla určená církvemi však často není vůbec jednoduché a zkrotit vlastní mysl je zřejmě jedním z nejobtížnějších úkolů… Myšlenka asketismu byla inspirována starověkou řeckou školou stoiků, kteří tvrdili, že bychom měli popírat své nižší smyslové touhy, aby se naše duše mohla osvobodit. Stoikové se učili potlačovat […]
Úspěšní a slavní, které vyhodili z práce pro nedostatek talentu
Už od dětství si Walt Disney rád maloval, miloval však i vlaky. Často přikládal ucho ke kolejím a poslouchal, zda se nějaký neblíží. Když se s rodinou přestěhoval do Kansas City, jeho kamarád ho seznámil se světem varieté a filmu. To ho později inspirovalo při návrhu designu Disneylandů, kolem kterých musela vždy vést železnice. Walt Disney […]
reklama
historie
Kde najdeme nejstarší město Evropy? Možná v Bulharsku…
Kolosální Athény, které by nás uhranuly již ve 3. tisíciletí před Kristem? Malebný portugalský Lisabon nebo snad krétská Chania? Hledání nejstaršího města Evropy přesunují archeologové úplně jinam – do Bulharska. A i tady má dva favority…     Kdo také louskal s baterkou pod peřinou Eduarda Štorcha (1878–1956), vzpomene si na Osadu Havranů s nádhernými […]
Bedřich Hrozný: Pokořitel chetitského písma se postaví také nacistům!
Na chodbách panuje nezvyklý ruch, do pracovny rektora doléhají ostré německé povely. Rychle vstane a pohotově dokráčí před budovu, kde zmerčí, jak nacisté nakládají nebohé studenty na korbu auta. Vzduch okamžitě zaplní dunivý profesorský hlas. Cesta k úspěchu je trnitá a pořádně klikatá. Své o tom ví také Bedřich Hrozný (1879-1952). Vědec, jenž rozluští chetitské písmo, […]
Dýmějový mor: Nelítostný revolucionář
Dýmějový mor, který ve 14. století zdevastuje Evropu, lze pojmenovat různě. Ovšem nazvali byste ho revolucionářem? Asi těžko. A přece jím, svým způsobem, je. Epidemie moru, která v polovině 14. Století pustoší Evropu a Asii, vyhubí podle 75 až 200 milionů lidí, což je přibližně třetina nebo v případě druhého údaje více než polovina obyvatel. Vylidní […]
Marie Terezie: Odhalujeme tajemství slavné panovnice
Marie Terezie byla vládkyní, jež po sobě zanechala odkaz, který výrazně ovlivnil budoucnost nejen naší země. To, že zavedla například povinnou školní docházku, je všeobecně známo. Jaký byl ale osobní život této slavné panovnice? V éře, kdy svět ovládali muži, byly ženy často odsouvány na okraj dějin. Ale jedna žena se odmítla podvolit osudu, odhodlaná […]
Nenechte si ujít další zajímavé články
Rozcvička pro paměť
panidomu.cz
Rozcvička pro paměť
Trénovat, trénovat, trénovat… To jsou tři nejdůležitější způsoby, jak si i do vysokého věku uchovat svěží mozek a perfektní paměť. A existují i další. Náš mozek má jednu unikátní vlastnost. Je plastický. Co to znamená? Nedávné studie jasně prokázaly, že se mozek vyvíjí i v dospělosti, a to prakticky až do posledního dne života. To bylo
Smrt ve jménu černé magie: Stojí za neobjasněnými vraždami exotický africký kult?
enigmaplus.cz
Smrt ve jménu černé magie: Stojí za neobjasněnými vraždami exotický africký kult?
Rituální vraždy a lidské oběti bohům jsou charakteristické pro mnohé kultury v pravěku. Ale lze na ně narazit i v moderní době. Tradice rituálních vražd je u některých kultů stále živá a neodradí ji a
Nazar: Oko proti zlých pohledům
epochalnisvet.cz
Nazar: Oko proti zlých pohledům
Modrá, bílá, světlemodrá, tmavomodrá. Co je to za podivnou duhu? Na mysli máme nazar neboli oko zla. Prý jednoduchý návod na to, jak přežít veškerou závist a zlobu okolního světa! V modrých očích některé kultury vidí zlo. Například Turci, ale i Řekové. Když mezi ně, typicky hnědooké, přicházejí ze severní Evropy nositelé očí blankytných,
S mongolskými válečníky obětovali jejich koně
historyplus.cz
S mongolskými válečníky obětovali jejich koně
Přesily se nezaleknou. V bitvě u slezské Lehnice 20 000 mongolských lučištníků na koních roku 1241 rozpráší třicetitisícové vojsko křesťanů. V Evropě diví kočovníci, kteří se přemísťují z místa na místo závratnou rychlostí, vyvolají paniku.   Rychlí a nezávislí Proženou se celou Asií jako vítr. Denně mohou urazit až 160 kilometrů. Za takovou rychlost mongolští
Řezy s drobenkou
tisicereceptu.cz
Řezy s drobenkou
Ještě předtím, než nanesete na těsto tvarohovou náplň, potřete ho džemem. Ingredience Na těsto 300 g hladké mouky 150 g změklého másla 1 vejce 100 g cukru 1 lžička nastrouhané citronové k
Moderní rezidence u rovníku
rezidenceonline.cz
Moderní rezidence u rovníku
Rezidence vznikla v rovníkovém Ekvádoru. Betonová stavba rozvržená do tvaru písmene T působí přes svou masivní konstrukci příjemně svěžím, elegantním a odlehčeným dojmem. Tři podlaží, tři obytná kř
Zapomenuté příběhy z výstavby metra: Razicí štít s ručními sbíječkami, Nuselák jako anténa a důkaz, že i tunel se dá plavit
21stoleti.cz
Zapomenuté příběhy z výstavby metra: Razicí štít s ručními sbíječkami, Nuselák jako anténa a důkaz, že i tunel se dá plavit
Pražské Metro slaví 50 let a jako oslavu přinášíme vzpomínky pamětníků a dokumentů z firemních archivů – přehlídku zapomenutých příběhů. Zaměstnanci Metrostavu, respektive původního státního podniku V
Zámek Kynžvart: Dřevomorka už dávno neřádí
epochanacestach.cz
Zámek Kynžvart: Dřevomorka už dávno neřádí
Zámek Kynžvart je vystavěn v kombinaci klasicismu a empíru a od roku 1828 v něm sídlilo muzeum, jedno z nejstarších v Čechách. Býval letním sídlem hraběte a diplomata poloviny 19. století Klemense Metternicha, a proto se v něm také odehrálo mnoho významných setkání evropských politiků. Navštívil ho ale například také básník Johann Wolfgang Goethe. Poté, co byl zestátněný zámek v roce
Vynutí si Krejčíková svatbu?
nasehvezdy.cz
Vynutí si Krejčíková svatbu?
Jsou už mnoho let zasnoubeni, přesto se krásná Aneta Krejčíková (32) veselky stále nedočkala. Povídá se, že už toho má dost a rozhodla se jednat. Jednou už se prý blondýnka ze seriálu Ulice se svým p
Nově otevřený Koscom Servis překvapí svou prostorností
iluxus.cz
Nově otevřený Koscom Servis překvapí svou prostorností
Už téměř 35 let představuje hodinářství Koscom synonymum pro spolehlivost a kvalitu v oblasti péče o hodinky, a to nejenom mechanické. S blížícími se oslavami výročí se vedení společnosti rozhodlo svo
Nepečený borůvkový cheesecake
nejsemsama.cz
Nepečený borůvkový cheesecake
Sladkost, kterou budete muset připravovat každou neděli. Ingredience: ● 130 g sušenek (Lotus, Club nebo Bebe) ● 60 g másla ● 500 g mascarpone ● 200 g sýru Philadelphia ● 200 g vysokotučné smetany ● 120 g moučkového cukru ● 200 g borůvek (nebo jiného bobulového ovoce) Postup: Rozdrťte sušenky. Můžete je dát do igelitového sáčku a paličkou je nadrtit nebo vám pomůže kuchyňský robot. Nadrobno
Magická noc čarodějnic mi nachystala překvapení
skutecnepribehy.cz
Magická noc čarodějnic mi nachystala překvapení
Byla jsem zamilovaná do pohledného spolužáka Lišky, který si mě nevšímal. Přesto jsem doufala, že se během pálení čarodějnic sblížíme. K čarodějnicím neboli třicátému dubnu se upínaly veškeré mé naděje. O té magické noci jsem věděla nemnoho, neboť jsme se o takových věcech ve škole neučili, ale babička říkávala, že je to noc zázraků. Filipojakubská nebo také Valpuržina