Zdá se, že o celá staletí dřív než jim „bledé tváře“ vnutí ohnivou vodu, holdují severoameričtí indiáni jiném lahodném moku. Čokoládě. Tvrdí to skupina amerických archeologů na základě překvapivého objevu.
Kakaovníky (Theobroma cacao) rostou pouze v úzké geografické zóně, do 10° od rovníku oběma směry. Proto se dosud mělo za to, že nápoj z jeho semen znaly jen kmeny této oblasti, třeba Aztékové či Mayové.
A že ochucený vanilkou či jiným kořením (protože sám o sobě má extrémně hořkou chuť) si ho dopřávali hlavně jejich vládcové. Nový objev z naleziště Alkali Ridge v jihovýchodním Utahu však naznačuje něco jiného.
Že už v 8. století si na něm mohli pochutnávat také původní obyvatelé Severní Ameriky.
„Jde o zatím nejstarší důkaz o konzumaci čokolády v Severní Americe,“ tvrdí archeoložka Dorothy Washburnová, která objevila jeho stopy v keramických miskách datovaných přibližně do roku 770.
Budou se přepisovat dějiny?
Kapalinový chromatograf a hmotnostní spektrometr tiše hučí, sem tam blikne kontrolka.
Probíhá analýza vody, kterou Dorothy a její manžel William Washburn propláchli misky nalezené v Utahu kolem roku 1930. Když je proces u konce, čeká vědce překvapení. Téměř každá zkoumaná miska obsahuje stopy kofeinu a teobrominu.
Látek, které se vyskytují v kakau. Toto zjištění zásadním způsobem mění představy vědců o životě dávných indiánů. Třeba o jejich izolovanosti, kontaktech se středoamerickými sousedy a rozsahu vzájemných obchodů.
„Je to objev, který přepisuje dosavadní migrační model“ tvrdí americký archeolog William Lipe a dodává s úsměvem: „Zdá se, že dovoz z Mezoameriky byl víc než jen několik papoušků a měděné zvonky.“ Jiní vědci však zůstávají skeptičtí.
Zejména k tvrzení, že čokoláda mohla být u severoamerických indiánů běžnou potravinou.
Pijí, protože jim chutná?
Vědci totiž v článku na stránkách časopisu Journal of Archaeological Science tvrdí, že zatímco u mezoamerických kultur je pití nápojů z kakaa výsadou elit a součást náboženských rituálů, u indiánů v Utahu je to jinak.
Žili totiž víceméně v beztřídní společností a čokoláda u nich neměla žádnou obřadní tradici. A tak ji mohli pít všichni, a to proto, že jim chutnala a dodávala energii. Ben Nelson z Arizonské státní univerzity však pochybuje:
„Kdyby byla tak běžná, jak tvrdí, našli bychom o ní zmínky už v dobových pramenech.“ Archeolog Michael Blake, specialista na americké zemědělství, také nevěří, že by indiáni kakao a čokoládu, i kdyby je znali, brali jako běžný zdroj výživy.
„Kakao bylo tehdy na americkém jihozápadě vzácné a nesmírně cenné,“ tvrdí. „Kaviár si dám na dceřině svatbě, ale když půjdu na výlet, tak si ho do ruksaku nezabalím.“
Kakao je i na dalších exponátech
Na druhou stranu, když už bylo jasné co hledat, našly se stopy kakaa také u muzejních exponátů z dalších odlehlých lokalit. Což by mohlo podporovat závěry, které se snaží nový výzkum prokázat. Ať už ale pravda jakákoli, William Washburn má pravdu když říká:
„Výsledky prokazují, že už před 1200 roky indiáni v Severní Americe chuť kakaa a čokolády znali a věděli jak je připravit.“