Domů     Hollywood versus realita: Které slavné filmy pijí historikům krev?
Hollywood versus realita: Které slavné filmy pijí historikům krev?
20.5.2016

Vysokorozpočtové historické snímky patří nepochybně k nejoblíbenějším žánrům filmových nadšenců. Některé z nich toho však mají se skutečnou historií pramálo společného. 

Epické bitevní scény, nádherné dobové kostýmy či působivé rekonstrukce dramatických událostí z naší minulosti. To všechno jsou důvody, proč se rádi díváme na historické filmy.

Hollywoodské vyprávění nás nicméně někdy pohltí natolik, až zapomínáme, že se stále jedná o fikci. Dějepisná fakta totiž při psaní scénářů mnohdy musí ustoupit atraktivitě příběhu.

Někdy si ovšem američtí filmaři vymýšlejí více, než je zdrávo, a překvapivě se to týká i těch nejúspěšnějších tvůrců současnosti. Podívejte se na přehled pěti velmi populárních snímků, které jsou historickým badatelům jen pro smích.

1. Gladiátor: Císař Commodus nebyl otcovrah!

Slavný projekt uznávaného režiséra Ridleye Scotta (*1937) z roku 2000 s charismatickým Russellem Crowem (*1964) v hlavní roli byl nominován na 12 Oscarů a z toho pět sošek, včetně té za nejlepší film, si také odnesl.

Gladiátor přitom obsahuje historické nesmysly, nad nimiž i běžný divák zakroutí hlavou. Ústřední postava římského generála Maxima je výplodem filmařské fantazie.

Císař Marcus Aurelius (121–180) nebyl zavražděn svým synem Commodem (161–192), nýbrž podlehl morové nákaze a rozhodně neměl v úmyslu udělat z Říma republiku.

Commodus sice opravdu rád bojoval s gladiátory, nezemřel ovšem v aréně, ale byl zadušen v lázni. Jak je možné, že Maximus získal přezdívku „Španěl“, když Španělsko vzniklo zhruba o 1300 let později, než se má příběh odehrávat?

Na plátně jsou chvíli k vidění i němečtí ovčáci. Toto psí plemeno v době antického Říma určitě neexistovalo!

2. Statečné srdce: Kilty a zmalované tváře se ve 14. století nenosily!

Rozčarování budí také filmové zobrazení bitvy o Stirlinský most. Ta se totiž ve filmu vůbec neodehrává na mostě! Podle režiséra by to bylo technicky moc náročné.

Film Statečné srdce, natočený v roce 1995, učinil z amerického herce a režiséra Mela Gibsona (*1956) hvězdu první velikosti a vynesl mu také několik Oscarů.

Zatímco publikum bylo příběhem skotského hrdiny Williama Wallace (kolem 1270–1305) nadšené, historici si klepali na čelo. Skotští bojovníci za svobodu ve filmu nosí kilty.

Nejstarší zmínky o nich ovšem pocházejí až z 16. století a nedílnou součástí skotského národního oděvu se staly ještě později. Naopak modré válečné malování na obličej se za Williamova života již dávno nepoužívalo. Historický Wallace nebyl obyčejným farmářem.

Patřil totiž k nižší skotské šlechtě.

Těžko mohl mít milostný románek s francouzskou princeznou Izabelou (1295–1358), jelikož ta v době Williamovy popravy oslavila teprve 10. narozeniny a za anglického krále Eduarda II. (1284–1327) se provdala teprve v roce 1308. Nepravdivě je ve snímku zobrazen též skotský panovník Robert Bruce (1274–1329).

3. Patriot: Z britských gentlemanů udělal nacisty!

Mel Gibson je pro milovníky dějepisu vůbec noční můrou. Pět let po Statečném srdci se nechal obsadit do hlavní role v historickém velkofilmu původem německého režiséra Rolanda Emmericha (*1955) s názvem Patriot.

Ve snímku, pojednávajícím o americké revoluci za nezávislost, není autentické prakticky nic.

Postava hlavního hrdiny Benjamina Martina má být volně založená na reálné historické osobnosti amerického revolucionáře Francise Mariona (1732–1795), jemuž se přezdívalo „Liška z bažin“.

Marion nicméně na rozdíl od své filmové verze platil za krutého a bezcitného válečníka, který vlastnil několik otroků a zabíjel indiány pro zábavu.

Zato Britové, pověstní svým gentlemanským chováním na bitevních polích, jsou ve snímku vykresleni jako krvežíznivá monstra, co střílejí bezbranné děti a upalují civilisty zaživa!

Emmerich si zřejmě myslel, že točí o nacistických zločinech za druhé světové války.

4. Amadeus: Salieri na Mozarta žárlit nemohl!

Známé pořekadlo, že i mistr tesař se někdy utne, platí i v případě vynikajícího česko-amerického tvůrce Miloše Formana (*1932). Jeho legendární počin Amadeus získal v roce 1985 Oscara za nejlepší film.

Po řemeslné stránce se jedná o vskutku výjimečné dílo, historičtí znalci už ale tolik odvaření nebyli.

Italský hudební skladatel Antonio Salieri (1750–1825) nemohl žárlit na talent Wolfganga Amadea Mozarta (1756–1791), neboť v 18. století byl pokládán za lepšího umělce než on!

V dobových pramenech navíc neexistují žádné důkazy, které by nasvědčovaly vzájemné rivalitě mezi oběma skladateli. Spíše naopak. „Možná nebyli vyloženě přáteli, ale určitě se navzájem respektovali,“ shodují se odborníci.

Nedováno se dokonce zjistilo, že Mozart a Salieri spolu v roce 1785 napsali společnou skladbu!

5. Pearl Harbor: Zkritizují ho i váleční veteráni!

A to nejhorší na konec. V hollywoodském válečném spektáklu Michaela Baye (*1965) z roku 2001 o japonském útoku na americkou vojenskou základnu Pearl Harbor se to historickými nepřesnostmi jenom hemží.

Však také Bayovo dílo vyvolalo obrovské protesty japonské veřejnosti i amerických válečných veteránů! Filmoví kritici snímek nazvou „zneužitím básnické licence“.

Na plátně je možné spatřit nespočet předmětů, jež za druhé světové války ještě neexistovaly, třeba lehké cigarety Marlboro. Japonské stíhačky jsou zelené, třebaže ve skutečnosti byly šedivé.

Postava ztvárněná Benem Affleckem (*1972) se přidá k britskému královskému letectvu, což měli američtí piloti v dané době zakázáno. Asi největší pobouření vyvolá scéna, v níž Japonci vybombardují vojenskou nemocnici.

Tehdejší japonští letci totiž byli důsledně nabádáni, aby nestříleli na zdravotnická zařízení a tento rozkaz bezmezně dodržovali.

Foto: www.phactual.com www.openwalls.com www.youtube.com www.playbuzz.com www.pulseradio.fm www.ccaminha.wordpress.com
Související články
Historie
Kde najdeme nejstarší město Evropy? Možná v Bulharsku…
Kolosální Athény, které by nás uhranuly již ve 3. tisíciletí před Kristem? Malebný portugalský Lisabon nebo snad krétská Chania? Hledání nejstaršího města Evropy přesunují archeologové úplně jinam – do Bulharska. A i tady má dva favority…     Kdo také louskal s baterkou pod peřinou Eduarda Štorcha (1878–1956), vzpomene si na Osadu Havranů s nádhernými […]
Historie
Bedřich Hrozný: Pokořitel chetitského písma se postaví také nacistům!
Na chodbách panuje nezvyklý ruch, do pracovny rektora doléhají ostré německé povely. Rychle vstane a pohotově dokráčí před budovu, kde zmerčí, jak nacisté nakládají nebohé studenty na korbu auta. Vzduch okamžitě zaplní dunivý profesorský hlas. Cesta k úspěchu je trnitá a pořádně klikatá. Své o tom ví také Bedřich Hrozný (1879-1952). Vědec, jenž rozluští chetitské písmo, […]
Historie
Dýmějový mor: Nelítostný revolucionář
Dýmějový mor, který ve 14. století zdevastuje Evropu, lze pojmenovat různě. Ovšem nazvali byste ho revolucionářem? Asi těžko. A přece jím, svým způsobem, je. Epidemie moru, která v polovině 14. Století pustoší Evropu a Asii, vyhubí podle 75 až 200 milionů lidí, což je přibližně třetina nebo v případě druhého údaje více než polovina obyvatel. Vylidní […]
Historie
Marie Terezie: Odhalujeme tajemství slavné panovnice
Marie Terezie byla vládkyní, jež po sobě zanechala odkaz, který výrazně ovlivnil budoucnost nejen naší země. To, že zavedla například povinnou školní docházku, je všeobecně známo. Jaký byl ale osobní život této slavné panovnice? V éře, kdy svět ovládali muži, byly ženy často odsouvány na okraj dějin. Ale jedna žena se odmítla podvolit osudu, odhodlaná […]
reklama
historie
Protržení přehrady Bílá Desná: Mocný živel proměnil okolí v sutiny
Největší přehradní katastrofa v českých dějinách se odehrála před 107 lety a vyžádala si 65 lidských životů. Ani ne rok po kolaudaci přehrady na řece Bílá Desná v Jizerských horách došlo k jejímu protržení a voda, která se z ní vyvalila do údolí, za sebou zanechala zničené domy a mrtvé. Co se tehdy v okolí […]
Španělská chřipka: Dvojspřeží jezdců apokalypsy
Měla více obětí než obě světové války dohromady. Čtyři vlny rozpuku viru A/H1N1, které v letech 1918-1920 nakazily každého třetího člověka na planetě, zahubily až 5 % světové populace. Pandemie, která dostala mnoho přízvisek – „bolševická nemoc“, „brazilská nemoc“, či „Napoleonský voják“ – se nejvíce proslavila jako chřipka španělská.   Španělsko k ní přitom přišlo […]
Barvy nad zlato i drahé koření
Náš oděv nebýval vždy tak pestrobarevný jako dnes. Výroba barev na látky byla totiž v minulosti poměrně složitou záležitostí a vybrané odstíny barev navíc ukazovaly na společenské postavení nositele oděvu, nikoliv na jeho barevný vkus… Nejstarší záznamy o barvení látek pocházejí z mladší doby kamenné z Číny, kde lidé barvili své šaty ruměnkou. Nevíme však, […]
Po stopách Stonehenge: Začne to jednoduchým valem…
Vítejte v anglickém Amesbury. Protéká tudy slavná řeka Avona a ke Stonehenge to máme jen 3 kilometry. Právě tady je roku 2003 objeven hrob významného muže, který umírá kolem roku 2300 př. n. l. Hned dostává přezdívku Král Stonehenge. Vyloďovaly se právě v Amesbury některé z monolitů na stavbu kamenného unikátu? Ne. Řeka Avona je […]
reklama
svět zločinu
Bestie ze Zliechova: Lehotský mrtvoly obětí pálil
I když se některé české „kriminálky“ doslova hemží sériovými vrahy, ve skutečnosti není řádění takových zabijáků v srdci Evropy nijak časté. A to se netýká jen České republiky, ale i Slovenska. Ovšem na jaře 2022 napíšou slovenští zástupci justice tečku v kauze, v níž sériový vrah skutečně figuruje. Jeho jméno je Miroslav Lehotský. Vztah se […]
Zabila své dva životní partnery. Tomu druhému uřízla hlavu!
Na usedlosti je rušno. Kolem domu i v něm se pohybují technici a vyšetřovatelé. Přijede i soudní lékař. Málem uklouzne na náledí. Pohlédne na popel, kterým je posypaná cesta. Vtom ho zamrazí. Všimne si, že v popelu jsou úlomky kostí. Na ten hrůzný zážitek nikdy nezapomenou. Kdo? Cestující, kteří jedou 9. prosince 1964 ranním vlakem […]
Únosy dětí v Argentině: Děsivý přelom 70. a 80. let
Rodí nahé, ve špíně, spoutané a se zavázanýma očima. Ne, to není nějaký perverzní horor. To je Argentina na přelomu 70. a 80. let. Takhle tu zacházejí se svými oponenty. Junta nemá ani slitování s jejich dětmi. Prohlásí je za sirotky a odložené caparty, aby je přenechali svým důstojníkům a loajálním podporovatelům. Po smrti kontroverzního […]
Matej Čurko: Slovenského kanibala vzrušovala chuť lidského masa
Mladá dívka dorazí na smluvené místo. Asi má radost. Konečně se jí splní její dlouhodobé přání a odejde z tohoto světa. Už se nemusí marně pokoušet o sebevraždu. Internetový kat a kanibal to udělá za ni. Jméno Matej Čurko (*1968) možná některým lidem nic moc neřekne. Jiným třeba vytane na mysli slovenský hudebník z televizního […]
Nenechte si ujít další zajímavé články
Rozcvička pro paměť
panidomu.cz
Rozcvička pro paměť
Trénovat, trénovat, trénovat… To jsou tři nejdůležitější způsoby, jak si i do vysokého věku uchovat svěží mozek a perfektní paměť. A existují i další. Náš mozek má jednu unikátní vlastnost. Je plastický. Co to znamená? Nedávné studie jasně prokázaly, že se mozek vyvíjí i v dospělosti, a to prakticky až do posledního dne života. To bylo
Smrt ve jménu černé magie: Stojí za neobjasněnými vraždami exotický africký kult?
enigmaplus.cz
Smrt ve jménu černé magie: Stojí za neobjasněnými vraždami exotický africký kult?
Rituální vraždy a lidské oběti bohům jsou charakteristické pro mnohé kultury v pravěku. Ale lze na ně narazit i v moderní době. Tradice rituálních vražd je u některých kultů stále živá a neodradí ji a
Nazar: Oko proti zlých pohledům
epochalnisvet.cz
Nazar: Oko proti zlých pohledům
Modrá, bílá, světlemodrá, tmavomodrá. Co je to za podivnou duhu? Na mysli máme nazar neboli oko zla. Prý jednoduchý návod na to, jak přežít veškerou závist a zlobu okolního světa! V modrých očích některé kultury vidí zlo. Například Turci, ale i Řekové. Když mezi ně, typicky hnědooké, přicházejí ze severní Evropy nositelé očí blankytných,
S mongolskými válečníky obětovali jejich koně
historyplus.cz
S mongolskými válečníky obětovali jejich koně
Přesily se nezaleknou. V bitvě u slezské Lehnice 20 000 mongolských lučištníků na koních roku 1241 rozpráší třicetitisícové vojsko křesťanů. V Evropě diví kočovníci, kteří se přemísťují z místa na místo závratnou rychlostí, vyvolají paniku.   Rychlí a nezávislí Proženou se celou Asií jako vítr. Denně mohou urazit až 160 kilometrů. Za takovou rychlost mongolští
Řezy s drobenkou
tisicereceptu.cz
Řezy s drobenkou
Ještě předtím, než nanesete na těsto tvarohovou náplň, potřete ho džemem. Ingredience Na těsto 300 g hladké mouky 150 g změklého másla 1 vejce 100 g cukru 1 lžička nastrouhané citronové k
Moderní rezidence u rovníku
rezidenceonline.cz
Moderní rezidence u rovníku
Rezidence vznikla v rovníkovém Ekvádoru. Betonová stavba rozvržená do tvaru písmene T působí přes svou masivní konstrukci příjemně svěžím, elegantním a odlehčeným dojmem. Tři podlaží, tři obytná kř
Zapomenuté příběhy z výstavby metra: Razicí štít s ručními sbíječkami, Nuselák jako anténa a důkaz, že i tunel se dá plavit
21stoleti.cz
Zapomenuté příběhy z výstavby metra: Razicí štít s ručními sbíječkami, Nuselák jako anténa a důkaz, že i tunel se dá plavit
Pražské Metro slaví 50 let a jako oslavu přinášíme vzpomínky pamětníků a dokumentů z firemních archivů – přehlídku zapomenutých příběhů. Zaměstnanci Metrostavu, respektive původního státního podniku V
Zámek Kynžvart: Dřevomorka už dávno neřádí
epochanacestach.cz
Zámek Kynžvart: Dřevomorka už dávno neřádí
Zámek Kynžvart je vystavěn v kombinaci klasicismu a empíru a od roku 1828 v něm sídlilo muzeum, jedno z nejstarších v Čechách. Býval letním sídlem hraběte a diplomata poloviny 19. století Klemense Metternicha, a proto se v něm také odehrálo mnoho významných setkání evropských politiků. Navštívil ho ale například také básník Johann Wolfgang Goethe. Poté, co byl zestátněný zámek v roce
Vynutí si Krejčíková svatbu?
nasehvezdy.cz
Vynutí si Krejčíková svatbu?
Jsou už mnoho let zasnoubeni, přesto se krásná Aneta Krejčíková (32) veselky stále nedočkala. Povídá se, že už toho má dost a rozhodla se jednat. Jednou už se prý blondýnka ze seriálu Ulice se svým p
Nově otevřený Koscom Servis překvapí svou prostorností
iluxus.cz
Nově otevřený Koscom Servis překvapí svou prostorností
Už téměř 35 let představuje hodinářství Koscom synonymum pro spolehlivost a kvalitu v oblasti péče o hodinky, a to nejenom mechanické. S blížícími se oslavami výročí se vedení společnosti rozhodlo svo
Nepečený borůvkový cheesecake
nejsemsama.cz
Nepečený borůvkový cheesecake
Sladkost, kterou budete muset připravovat každou neděli. Ingredience: ● 130 g sušenek (Lotus, Club nebo Bebe) ● 60 g másla ● 500 g mascarpone ● 200 g sýru Philadelphia ● 200 g vysokotučné smetany ● 120 g moučkového cukru ● 200 g borůvek (nebo jiného bobulového ovoce) Postup: Rozdrťte sušenky. Můžete je dát do igelitového sáčku a paličkou je nadrtit nebo vám pomůže kuchyňský robot. Nadrobno
Magická noc čarodějnic mi nachystala překvapení
skutecnepribehy.cz
Magická noc čarodějnic mi nachystala překvapení
Byla jsem zamilovaná do pohledného spolužáka Lišky, který si mě nevšímal. Přesto jsem doufala, že se během pálení čarodějnic sblížíme. K čarodějnicím neboli třicátému dubnu se upínaly veškeré mé naděje. O té magické noci jsem věděla nemnoho, neboť jsme se o takových věcech ve škole neučili, ale babička říkávala, že je to noc zázraků. Filipojakubská nebo také Valpuržina