Talíř plný mravenců. Nepříliš lákavá představa, která evokuje leda tak nepodařený piknik. Jenže s rostoucí potřebou udržitelného rozvoje, hledáním nových surovin i nových chutí je tohle možná naše budoucnost. Takže dobrou chuť.
Pojídání hmyzu není ve světě ničím neobvyklým. V současné době jej konzumují minimálně dvě miliardy lidí a jde o běžnou součást jídelníčku v mnoha koutech světa.
Třeba tradičním thajským jídlem je polévka Tom Kati Kai Mod Daeng, která se vaří z kokosového mléka, trochy zeleniny a velké porce mravenčích vajec. Čím dravější druh, tím větší nebezpečí pro sběrače a tím lepší chuť.
Stejně tak lze mravenčí vajíčka, a spoustu dalšího hmyzu, najít ve vietnamské kuchyni. Ani Jižní Amerika není, co se gastronomie týče, mravencůprostá.

Zhýčkaný západ
Jen v Evropě a USA tahle potravina na žebříček oblíbených pochutin nevyšplhala. Nesmažíme mravence jako v Peru, neděláme z nich čatní jako v Indii ani je nenamáčíme do čokolády jako v Brazílii. Jde o cosi exotického, nechutného, spojeného s extrémními zážitky.
Ale nejnovější výzkumy naznačují, že i pro naší západní kulturu může jít do budoucna o zajímavé a akceptovatelné zpestření potravy. Naznačuje to jedna z prezentací, která zazní v březnu 2024 na jarním setkání Americké chemické společnosti.
Nechme Ferdu žít
Černí mravenci patří k nejrozšířenějším druhům na světě a jsou zcela běžní i v českém prostředí. Mraveniště, kde najdete jednoho s červeným šátkem kolem krku, je dobré nechat na pokoji.
Pokud se ale černí mravenci ocitnou v kuchyni, je to většinou nehezký trabl. Ale při správném zpracování se mohou stát běžnou součástí domácích surovin. „Jejich pikantní kyselost může snadno nahradit citron nebo ocet,“ zmiňuje vědecká zpráva.
Z jedových žláz totiž vylučují kyselinu mravenčí. Při kousnutí bolí, na talíři chutná.

Mravenci exotických chutí
V Mexiku je domácí druh hnědých mravenců zvaný chicatana. Jejich příchuť připomíná aroma grilovaného steaku. To díky aldehydům a pyrazinům, kterých je jejich tělíčko plné. A stejné sloučeniny vznikají právě opékáním chleba nebo masa.
Takže hrst mravenců může zvýšit chuť alternativních náhražek masa a zároveň jim dodat i výživovou hodnotu. Což ve chvíli, kdy se nahlas hovoří o tom, že chov dobytka nadbytečně zatěžuje planetu, může být zajímavým gamechangerem.

Silnější než kráva
Je potřeba zmínit ještě jednu věc. Pokud nasbíráme dostatečné množství mravenců, jejich výživová hodnota je vyšší než ze stejného množství a váhy hovězího masa.
Hamburger z mravenců tak může být nejenom výživnější, ale také mnohem ekologičtější, protože s tím, jak neustále roste populace, se chov dobytka stává ekologicky příliš náročným.
Nicméně tuhle vítěznou cestu na naše stoly může zastavit fakt, že mravenci totiž obsahují stejné alergeny jako korýši. Alergie na krevety, langusty, humry a další mořské potvory je v dnešní době jednou z nejběžnějších. Takže i koření z mravenců má ještě pořád své mouchy.