Domů     Hořčík: Nezbytný minerál pro naše zdraví
Hořčík: Nezbytný minerál pro naše zdraví
komerční sdělení

Hořčík je jedním ze sedmi základních minerálů, které lidské tělo potřebuje pro správné fungování a udržení dlouhodobého zdraví ve značném množství.

Tento všestranný prvek hraje klíčovou roli ve více než 300 biochemických reakcích v našem těle, což z něj činí nepostradatelnou součást našeho metabolismu.

Od svalové a nervové funkce přes tvorbu energie až po syntézu DNA – hořčík je zapojený do široké škály životně důležitých procesů.

Je nezbytný pro správnou funkci enzymů, které regulují mnoho aspektů našeho metabolismu, včetně syntézy bílkovin, kontroly hladiny glukózy v krvi a regulace krevního tlaku.

Průměrné lidské tělo obsahuje přibližně 25 gramů hořčíku, přičemž 50 až 60 % se nachází v kostech a zbytek převážně v měkkých tkáních. Méně než 1 % celkového hořčíku je obsaženo v krevním séru.

Tato hladina je přísně kontrolována, protože je kritická pro mnoho tělesných funkcí. Navzdory jeho důležitosti je nedostatek hořčíku v populaci poměrně běžný.

Odhaduje se, že až 48 % lidí všech věkových kategorií přijímá méně hořčíku z potravy a nápojů, než jsou jejich příslušné odhadované průměrné požadavky. To zdůrazňuje potřebu zvýšeného povědomí o významu tohoto minerálu a jeho zdrojích v naší stravě.

Je důležité si uvědomit, že jakýkoliv příjem hořčíku je vždy lepší než žádný. I když je optimální dosáhnout doporučených denních dávek, i menší množství hořčíku může mít prokazatelný pozitivní vliv na naše zdraví.

Proto je důležité věnovat pozornost příjmu hořčíku ve stravě a případně zvážit doplňky, zejména pokud patříte do rizikových skupin s potenciálním nedostatkem tohoto minerálu.

Klíčové funkce hořčíku v organismu

Hořčík je skutečně všestranný minerál s širokým spektrem funkcí v lidském těle. Jeho role sahá od základních buněčných procesů až po funkci celých orgánových systémů, což z něj činí nezbytnou součást našeho celkového zdraví a pohody.

Zásadní roli hraje hořčík zejména v oblasti svalových a nervových funkcí. Je nezbytný pro správnou kontrakci a relaxaci svalů včetně svalu srdečního. Na buněčné úrovni hořčík reguluje přenos nervových signálů, což má přímý vliv na naši nervovou soustavu.

Nedostatek hořčíku může vést k svalovým křečím, třesu a v extrémních případech i k záchvatům.

Pro zdraví kostí je hořčík neméně důležitý jako vápník. Přibližně 60 % hořčíku v lidském těle se nachází v kostech. Hořčík pomáhá regulovat metabolismus vápníku a je klíčový pro správnou strukturu kostí.

Dostatečný příjem hořčíku je spojen s vyšší hustotou kostních minerálů, což může snížit riziko osteoporózy zejména u starších žen.

Hořčík je nezbytný i v oblasti produkce energie. Je klíčovým prvkem v procesu tvorby ATP (adenosintrifosfátu), což je hlavní molekula pro ukládání a přenos energie v buňkách.

Bez dostatečného množství hořčíku by naše těla nemohla efektivně přeměňovat živiny z potravy na využitelnou energii. To vysvětluje, proč je únava často jedním z prvních příznaků nedostatku hořčíku.

Hořčík dále hraje důležitou roli také v oblasti regulace krevního tlaku. Napomáhá uvolňovat krevní cévy, což umožňuje lepší průtok krve a snižuje zátěž srdce. Studie naznačují, že dostatečný příjem hořčíku může pomoci snížit riziko hypertenze.

V metabolismu glukózy je hořčík klíčový pro inzulínovou senzitivitu. Pomáhá regulovat hladiny cukru v krvi tím, že podporuje funkci inzulinu. Nedostatek hořčíku je často spojován se zvýšeným rizikem rozvoje cukrovky 2. typu.

Hořčík je také nezbytný pro syntézu DNA a RNA, což jsou základní procesy pro růst a obnovu buněk. Tento minerál pomáhá stabilizovat tyto molekuly a je nezbytný pro jejich správnou funkci. Kromě toho hraje hořčík roli v antioxidačních procesech těla.

Je nezbytný pro syntézu glutathionu, jednoho z nejdůležitějších antioxidantů v našem těle. Tímto způsobem hořčík pomáhá chránit buňky před oxidačním stresem a poškozením.

Jako elektrolyt pak hořčík pomáhá udržovat správnou rovnováhu tekutin v těle. Spolupracuje s dalšími elektrolyty, jako jsou sodík, draslík a vápník, aby zajistil správnou hydrataci buněk a funkci nervů.

Formy hořčíkových doplňků

Hořčík je k dispozici v různých formách doplňků, z nichž každá má své specifické vlastnosti a využití.

Tři hlavní formy hořčíkových doplňků, které jsou často používány pro své jedinečné benefity, jsou Magnezium Malát, Bisglycinát Hořečnatý a Magnezium L-treonát.

Magnezium Malát

Magnezium malát je kombinací hořčíku a kyseliny jablečné – se skládá z hořčíku vázaného na kyselinu jablečnou, která se přirozeně vyskytuje v ovoci a víně.

Tato kombinace je dobře vstřebatelná v trávicím traktu, což z ní dělá účinnou formu pro doplnění hořčíku v těle.

Magnezium malát je rovněž známý svou schopností podporovat produkci energie v buňkách.

Kyselina jablečná je klíčovou součástí tzv. Krebsova cyklu – též známého jako citrátový cyklus nebo cyklus kyseliny citronové.  Jde o klíčovou metabolickou dráhu, která probíhá v mitochondriích buněk a hraje zásadní roli v aerobním dýchání.

Tento cyklus byl objeven Hansem Krebsem v roce 1937 a je základním mechanismem pro přeměnu živin na energii. Tato forma hořčíku proto může být obzvláště užitečná pro lidi trpící únavou nebo vyžadující “energetický boost”.

Vědecké studie naznačují, že magnezium malát může být užitečný i při léčbě chronického únavového syndromu a fibromyalgie.

Například výzkum provedený v roce 1995 na 24 pacientech s fibromyalgií ukázal, že kombinace kyseliny jablečné a hořčíku vedla k významnému snížení bolesti.

Magnezium malát může také napomáhat s odstraňováním těžkých kovů z těla a to zejména hliníku. Tento proces známý jako chelatace může být prospěšný detoxikaci organismu.

Ve srovnání s některými jinými formami hořčíku je magnezium malát často považováno za šetrnější k trávicímu traktu. To z něj dělá vhodnou volbu pro lidi s citlivým zažíváním.

Bisglycinát Hořečnatý

Bisglycinát hořečnatý či hořčík glycinát je forma hořčíku vázaná na aminokyselinu glycin. Tato forma je známá svou vynikající biologickou dostupností.

Díky vazbě na glycin je tato forma hořčíku velmi snadno absorbována v trávicím traktu, což z ní dělá účinnou volbu pro snadné doplnění hladiny hořčíku v těle.

Na rozdíl od některých jiných forem hořčíku, bisglycinát hořečnatý podobně jako magnezium malát rovněž obvykle nezpůsobuje zažívací potíže jako např. průjem nebo podráždění žaludku.

Toz něj dělá dobrou volbu zejména pro osoby, které potřebují užívat vyšší dávky hořčíku.

Glycin, na který je hořčík vázán, má sám o sobě uklidňující účinky na nervový systém. To může přispět k celkovému relaxačnímu a antistresovému efektu tohoto doplňku.

Bisglycinát hořečnatý může být obzvláště užitečný pro sportovce nebo osoby trpící svalovými křečemi. Vědecké testování prokázalo, že může pomoci snížit výskyt svalových křečí například i u těhotných žen.

Díky svým uklidňujícím vlastnostem může bisglycinát hořečnatý přispět ke zlepšení kvality spánku. Glycin může pomoci snížit tělesnou teplotu, což je spojeno s nástupem spánku.

Některé studie dokonce naznačují, že suplementace hořčíkem může mít pozitivní vliv na příznaky deprese a úzkosti, ačkoli v této oblasti je ještě třeba dalšího výzkumu.

Magnezium L-treonát

Magnezium L-treonát je z prozatímně  uvedených druhů o něco novější, ale rovněž velmi zajímavá forma hořčíku, která získává pozornost pro své potenciální přínosy pro mozkové funkce.

Hlavní výhodou magnesia L-treonátu je jeho schopnost efektivně proniknout hematoencefalickou bariérou. Tato bariéra chrání mozek před mnohými látkami v krevním oběhu, ale také může omezit vstup některých prospěšných látek.

Magnezium L-treonát dokáže tuto bariéru překonat, což umožňuje zvýšení koncentrace hořčíku přímo v mozkových buňkách.

Díky své schopnosti dosáhnout vyšších koncentrací v mozku může magnezium L-treonát potenciálně zlepšit kognitivní funkce. Studie na zvířatech naznačují, že tato forma hořčíku může mít pozitivní vliv na učení a paměť.

Někteří vědci se domnívají, že by mohla být přínosná i při léčbě nebo prevenci neurologických onemocnění, jako je např. Alzheimerova choroba, ačkoli i v této oblasti jsou potřeba podrobnější studie na lidech.

Magnezium L-treonát může rovněž pomoci snížit hladinu stresu a zlepšit kvalitu spánku.

Hořčík obecně hraje důležitou roli v regulaci neurotransmiterů, které ovlivňují náladu a spánek a L-treonátová forma může být v tomto ohledu obzvláště účinná díky své schopnosti proniknout doslova až do mozku.

Tato forma hořčíku je nicméně velmi dobře vstřebatelná nejen v mozku, ale i v ostatních tkáních těla.

To znamená, že může poskytnout celkové zdravotní přínosy spojené s hořčíkem, včetně podpory kardiovaskulárního zdraví, regulace hladiny cukru v krvi a podpory funkce svalů.

Magnezium L-treonát je tedy optimální volbou pro ty, kteří hledají formu hořčíku zaměřenou na podporu mozkových funkcí, zlepšení kognitivních schopností a potenciální neuroprotektivní účinky.

Je obzvláště vhodný pro užívání ve večerních hodinách, kdy může pomoci s relaxací, snížením stresu a zlepšením kvality spánku.

Výběr správného hořčíkového doplňku

Výběr správného hořčíkového doplňku závisí na individuálních potřebách a zdravotním stavu každého jedince. Při rozhodování je důležité zvážit hned několik faktorů.

Prvním faktorem je účel suplementace. Pokud je vaším hlavním cílem zvýšení energie a podpora detoxikace, magnezium malát může být nejlepší volbou. Pro ty, kteří hledají uklidňující účinky a podporu kvality spánku, může být ideální bisglycinát hořečnatý.

A pokud je vaším primárním zájmem podpora kognitivních funkcí a zdraví mozku, magnezium L-treonát by mohl být Vaší jasnou volbou.

Dalším zásadním faktorem, který je třeba uvážit, je vstřebatelnost a snášenlivost. Bisglycinát hořečnatý je obecně považován za jednu z nejlépe vstřebatelných forem hořčíku a je obvykle dobře snášen i lidmi s citlivým trávicím systémem.

Magnezium malát je také dobře vstřebatelné a může být šetrnější k žaludku než některé jiné formy hořčíku.

Je také důležité vzít v úvahu správný “timing” suplementace. Magnezium malát může být nejlepší užívat ráno nebo během dne kvůli jeho potenciálním energizujícím účinkům.

Naproti tomu bisglycinát hořečnatý a magnezium L-treonát mohou být vhodnější pro večerní užívání kvůli jejich potenciálním relaxačním účinkům a podpoře spánku.

Další klíčový faktor je dávkování. Doporučená denní dávka hořčíku se liší podle věku a pohlaví, ale obecně se pohybuje mezi 310-420 mg pro dospělé.

Je vždy dobré začít s nižší dávkou a postupně ji průběžně zvyšovat, aby se minimalizovalo riziko vedlejších účinků.

Při výběru hořčíkového doplňku je vždy vhodné konzultovat s lékařem nebo farmaceutem, zejména pokud máte nějaké zdravotní potíže nebo užíváte léky.

Někteří lidé mohou mít zvýšené riziko nedostatku hořčíku, včetně osob s cukrovkou 2. typu, gastrointestinálními poruchami nebo chronickým alkoholismem.

Pro tyto skupiny může být suplementace hořčíkem obzvláště důležitá a měla by optimálně být prováděna pod lékařským dozorem.

Je důležité zmínit, že hořčík přijímaný přirozenou formou – z potravy – je obecně bezpečnější a lépe využitelný než ve formě doplňků. Proto by prvním krokem k zajištění dostatečného příjmu hořčíku měla být primárně úprava stravy.

Potraviny bohaté na hořčík zahrnují zelené listové zeleniny, luštěniny, ořechy, semena a celozrnné produkty. Pokud však není možné dosáhnout adekvátního příjmu pouze běžnou stravou, mohou být doplňky určitě více než užitečnou alternativou.

Rovněž nelze podceňovat důležitost konzistence v užívání. Hořčík není v těle skladován ve velkém množství, proto je pravidelný příjem klíčový pro udržení optimálních hladin.

Závěr

Hořčík je jednoznačně nepostradatelným minerálem pro naše tělo s širokým spektrem funkcí od podpory svalové a nervové činnosti až po regulaci krevního tlaku a metabolismu glukózy.

Jeho význam pro celkové zdraví je nepopiratelný a přesto je nedostatek hořčíku v populaci překvapivě běžný.

Tři formy hořčíkových doplňků – magnezium malát, bisglycinát hořečnatý a magnezium L-treonát – nabízejí různé výhody a mohou být použity k řešení specifických zdravotních potřeb.

Magnezium malát může být užitečný pro zvýšení energie a podporu detoxikace, bisglycinát hořečnatý je ceněn pro své uklidňující účinky a podporu kvality spánku, zatímco magnezium L-treonát je slibný pro podporu kognitivních funkcí a zdraví mozku.

Při výběru hořčíkového doplňku je důležité zvážit individuální potřeby, vstřebatelnost a snášenlivost dané formy a také zvolit správné načasování užívání.

Pokud si v tomto směru nejste jisti, dobrou metodou může být konzultace s lékařem nebo farmaceutem, která může pomoci při rozhodování o nejvhodnějším typu doplňku a správném dávkování.

Důležité je také pamatovat na to, že jakýkoli příjem hořčíku je vždy lepší než žádný. I když je ideální dosáhnout doporučených denních dávek i menší množství hořčíku může mít pozitivní vliv na naše zdraví.

Pravidelný a konzistentní příjem hořčíku, ať už z potravy nebo doplňků, je klíčový pro udržení optimálních hladin v těle a podporu dlouhodobého zdraví.

V době kdy je stres, únava a nedostatek spánku běžnou součástí životů většiny populace, může být dostatečný příjem hořčíku jedním z klíčů k celkovému lepšímu zdraví a tělesné pohodě.

Ať už se rozhodnete pro libovolnou strategii příjmu hořčíku, důležité je, aby byla součástí komplexního přístupu ke zdravému životnímu stylu, který zahrnuje i vyváženou stravu, pravidelné cvičení a dostatečný odpočinek.

Pokud zvažujete vyzkoušet účinky hořčíku na vlastní kůži, můžete navštívit KratomWorld.cz.

Nejedná se pouze o online obchod, ale možnost zakoupit si jeho produkty osobně nabízí i ve svých více než 12 kamenných pobočkách po celé České republice. Jako přímý výrobce garantuje vysokou kvalitu a čistotu všech svých produktů.

Závěrem lze říci, že hořčík je skutečně zásadním prvkem pro naše zdraví.

S rostoucím povědomím o jeho důležitosti a dostupnosti různých forem doplňků máme nyní více možností než kdy dříve, jak zajistit, že naše těla dostanou tento nezbytný minerál v dostatečném množství.

Investice do optimálního příjmu hořčíku může být jedním z nejjednodušších a nejúčinnějších kroků, které můžeme udělat pro podporu našeho celkového zdraví a životní pohody.

Foto: KRATOM WORLD
Související články
Lifestyle
Rýmy a další podzimní nemoci: Jak nastartovat svůj imunitní systém?
Podzim je obdobím, kdy naše imunita dostává opravdu zabrat. Jaké potraviny by nám rozhodně neměly chybět v jídelníčku, pokud chceme podpořit náš imunitní systém?    Antioxidanty – neviditelní hrdinové Antioxidanty pomáhají buňkám bojovat proti volným radikálům, které oslabují imunitní systém. Jedním z nejznámějších antioxidantů je vitamin C, který chrání buňky před oxidativním stresem a podporuje […]
Lifestyle
Aspen: Pořádně drahý ráj celebrit
Studený svěží vzduch láká k nadechnutí. Ve frontě na lanovku stojí tady, ve výšce 2400 metrů nad mořem, jen pár lidí. Zdejší systém vleků dokáže za jedinou hodinu přepravit na 58 600 lyžařů a snowboardistů. Za chvíli se na viktoriánské domečky podíváme pěkně shora. A při troše štěstí na sjezdovce potkáme třeba Leonarda DiCapria. Vítejte […]
Lifestyle
Tipy pro získání energie
Hlídejte si pitný režim, to je náš první tip. Už mírná dehydratace ovlivňuje výkon, soustředění i pocity. Denně byste měli vypít asi 30 ml nápojů na kg hmotnosti. Pijte vodu, třeba s citrónem a mátou. Dobře poslouží také čaje, v létě s ledem. Pít byste měli průběžně celý den, nečekejte na žízeň a nedohánějte pití večer. […]
Lifestyle
Když se objeví žaludeční vředy
Špatná strava, nadměrný stres, časté užívání léků nebo zákeřná bakterie. Tohle všechno může způsobit žaludeční vředy, které není radno podceňovat. Alespoň jednou v životě žaludeční vřed potrápí každého desátého Čecha. Žaludeční vředy jsou chronické vředové onemocnění s častým výskytem akutních obtíží, nejčastěji na jaře a na podzim. Žaludeční vředy jsou zánětlivé onemocnění postihující oblasti trávicího […]
reklama
historie
Středověká hradiska: Klidná místa v neklidných dobách
Období raného středověku nepatřilo právě k nejklidnějším. Nájezdy na nepřítelovo území byly v té době běžnou záležitostí, a tak se tehdy budovaná hradiska v podstatě stávala jedinými bezpečnými útočišti. Hrozbu představovali nejen kočovní Avaři z jihu a francká vojska na západě, ale poměrně často mezi sebou bojovala i slovanská knížata. V povodí řek Moravy, Labe […]
Poeta laureatus: Básníci ve službách státu píší za sud vína!
Celá země se noří do smutku, protože přišla o svou milovanou královnu. Zatímco obyčejní lidé začnou nosit květiny a svíčky před Buckinghamský palác, Simon Armitage usedá k bílému papíru – čeká ho jedna z nejtěžších výzev v životě. Starodávně znějící titul už dnes po světě moc nenajdeme. Přežívá zejména ve Velké Británii, kde literáti píší básně, které oslavují […]
Trestanci do zbraně! Jednotka Dirlewanger upaluje, znásilňuje a zabíjí
Pod rouškou tmy doráží k jedné z běloruských vísek. Světlo v oknech nasvědčuje, že vesničané si užívají poklidného večera. Během pár minut se situace změní v naprostý chaos. Druhý den už z malebné obce zůstává pouhé spáleniště. Oficiální název zni 36. granátnická divize SS, zasvěcení ji ale znají spíše jako Jednotku Dirlewanger. Historici vojáky, jenž jsou vybíráni z řad těch nejhorších […]
Ty jsi mi filištín! Jenže… Odkud ses vzal?
Kráska se přivine ke svalnatému tělu. „Prozraď mi, jak může být někdo tak silný?“ Dvakrát si vymýšlel, teď ale Samsonova ostražitost opadla: „Mé hlavy se nikdy nedotkla břitva. Kdyby se tak stalo, síla by ode mne odstoupila.“ Onou ženou není nikdo jiný, než pelištejnská dívka Dalila. Posledního ze starozákonních soudců uspí a oholí…   Dříve […]
reklama
historie
Alois Rašín: Od trestance po ministra financí
Je 3. července 1916 a zdlouhavý proces s členy Maffie končí. Rozdávají se tresty smrti. Mezi bledými tvářemi je jedna jiná: Značí se v ní klid. Po přečtení rozsudku se dokonce pohrdavě rozesměje! Ta tvář patří budoucímu československému ministru financí, Aloisovi Rašínovi.   Píše se rok 1867. V Čechách probíhají zemské volby, do Prahy se […]
V prosinci uplyne další rok od Lennonovy smrti. Jaký to byl člověk?
V prosinci si znovu připomeneme výročí vraždy Johna Lennona, zakladatele ikonických Beatles. Ti způsobili doslova zemětřesení jak v hudbě, tak v konzervativní britské společnosti. Johnova hvězda ale nezhasla, ani když se skupina rozešla. A svítí i desítky let po jeho smrti. Jaký vlastně byl Lennonův život? Během vrcholící „beatlemánie“ novinářka Maureen Cleave napsala, že když […]
Rukopis Copiale ukrývá tajný iniciační rituál
Příběh rukopisu Copiale nabídl světu opravdové tajemno. Až moderní počítače dokázaly prolomit záhadnou šifru v knize, původně zasazené do konce 18. století. Nádherný kodex v luxusní vazbě ze zeleného brokátu prošívaného zlatem se 75 tisíci ručně psaných znaků vydal své tajemství až po dlouhých desetiletích. Co ukrývá? Popisuje mimo jiné iniciační obřad nového člena tajné německé […]
4 naše nejznámější barokní památky: Sláva zdobnosti
Z dvanácti českých a moravských památek hmotného kulturního dědictví zapsaného na seznam UNESCO jsou čtyři barokní. Pojďte se na ně s Epochou podívat. Poutní kostel svatého Jana Nepomuckého ve Žďáru nad Sázavou Zřejmě neznámější českou barokní stavbu najdete v samotném srdci Českomoravské vysočiny, na kopci zvaném Zelená hora. „Jde o nejoriginálnější příklad slohu zvaného barokní […]
Nenechte si ujít další zajímavé články
Dulce: Dobrota, které neodoláte
panidomu.cz
Dulce: Dobrota, které neodoláte
Ta dobrota se jmenuje dulce de leche a možná už jste ji objevili v obchodech. Ale nepochybujte o tom, že doma připravená bude ještě lepší. Název je španělský a znamená jednoduše „mléčná sladkost“. Původ ovšem není úplně jednoznačný, o autorství této receptury se pře hned několik latinskoamerických zemí a k tomu Francie, kde se traduje,
Ferdinand I. zatrhl šizení na tržištích
historyplus.cz
Ferdinand I. zatrhl šizení na tržištích
„Prvotřídní kvalita, dovoz z Itálie,“ přesvědčuje kupec s látkami bohatou pražskou měšťanku. Žena pečlivě osahává štůček mušelínu. „Vezmu si pět loket,“ prohlásí. Kupec rychle naměří požadovanou délku. Pořádný kus mu přitom zůstane za prsty…   „Na šaty ho bude málo, milostpaní. Stačí jenom na sukni,“ zhodnotí švadlena množství růžového mušelínu. „Ošidili vás, podívejte.“ Vezme do ruky dřevěnou
Kouzlení s vodou z potoků a studánek
nejsemsama.cz
Kouzlení s vodou z potoků a studánek
Voda má v magii zvláštní místo. Má jedinečné vlastnosti, které pro vás mohou být nejen zdrojem osvěžení, ale i duchovní síly a léčení. Voda z potoků a studánek má moc přinést do vašeho života pozitivní změny a obnovit vaši energii. Využitím těchto přírodních zdrojů v magii můžete obohatit své rituály a přinést do svého života větší harmonii a klid. Je důležité
Ten můj chlap je prostě báječný
skutecnepribehy.cz
Ten můj chlap je prostě báječný
Jsem holka Štěstěny, tvrdila moje máma, když jsem doma představila Mirka. Mohla na něm oči nechat. To nadšení ji neopustilo nikdy. Myslím, že mi trochu záviděla, ale nikdy jsem jí to neřekla. Tátu měla ráda, ale co si pamatuji, tak jsme s Mirkem byli zamilovaní mnohem víc. Jsme spolu moc rádi Tehdy byla jiná doba, když
Září Svobodová díky nové lásce?
nasehvezdy.cz
Září Svobodová díky nové lásce?
Přestože jí osud připravil až příliš kruté momenty, nikdy nepřestala věřit, že bude znovu šťastná. Sympatická herečka ze seriálu Ulice Ilona Svobodová (64) se má už několik týdnů potkávat se stejně
Hříbková omáčka
tisicereceptu.cz
Hříbková omáčka
Královskou houbou českých lesů je pravý hřib. Suroviny 400 g houby 1 větší cibule 2 lžíce másla 200 ml šlehačky 100 ml zakysané smetana 1 bobkový list 5 kuliček nového koření petrželka ne
Krvavé maltské podzemí a tajemná Petra
enigmaplus.cz
Krvavé maltské podzemí a tajemná Petra
V oblasti Paola na předměstí hlavního města La Valetta na Maltě se v roce 1902 dostala skupina dělníků do problémů. S několika se při rozbíjení skal propadla zem. „Dostaňte nás odsud, něco tady je,“ z
Historické Boskovice: Procházka od hradu k zámku
epochanacestach.cz
Historické Boskovice: Procházka od hradu k zámku
Návštěvou jednoho města si snadno zajistíme program třeba na celý víkend. Boskovice totiž nabízejí hned dvě významné architektonické památky, vzdálené od sebe jen půl kilometru. A tak se vydejme za hradem i za zámkem do krásné jihomoravské krajiny. Trhová osada Boskovice na okraji Drahanské vrchoviny vznikla někdy ve13. století, a už v roce 1313 kronikáři zaznamenali
Pátrání po nacistickém zlatě: Je ukryté pod hladinou německého jezera?
epochalnisvet.cz
Pátrání po nacistickém zlatě: Je ukryté pod hladinou německého jezera?
Nad vodou se převalují chuchvalce mlhy, ze kterých se náhle vynoří siluety několika člunů. Mají velmi podivnou posádku. Dobře živení, po zuby ozbrojení muži v černých uniformách a na straně druhé: zubožená těla oblečená v chatrných vězeňských hadrech. Co tato přízračná scéna znamená?   Je jaro roku 1945, druhá světová válka se chýlí ke konci. Jezero Stolpsee
Stinná stránka rozvinutějších mozků: rychleji stárnou
21stoleti.cz
Stinná stránka rozvinutějších mozků: rychleji stárnou
Lidský mozek, více než jakýkoliv jiný orgán, odlišuje náš druh od ostatních. Během posledních přibližně sedmi milionů let se jeho velikost a složitost výrazně zvýšila, což nám umožnilo používat jazyk,
&Beyond: Nezapomenutelné safari napříč východní Afrikou pro romantiky i dobrodruhy
iluxus.cz
&Beyond: Nezapomenutelné safari napříč východní Afrikou pro romantiky i dobrodruhy
&Beyond, světově uznávaný lídr v oblasti luxusní ekoturistiky, představuje své rozmanité portfolio safari lodgů a kempů ve východní Africe. Jako lídr v oblasti zodpovědného cestovního ruchu organi
Dechberoucí „katedrála“ v oblacích
rezidenceonline.cz
Dechberoucí „katedrála“ v oblacích
Třípodlažní penthouse na vrcholu nejvyššího věžáku severně od 72. ulice v New Yorku „patřil“ jednomu z protagonistů populárního seriálu, mapujícího život milionářské rodiny Royových. Jakkoliv jsou jejich osudy fiktivní, nemovitosti, v nichž „žijí“, jsou velmi reálné. Ohromující luxusní byt s pěti ložnicemi, čtyřmi koupelnami a výhledem na Husdon Yards je přitom jenom jednou z nemovitostí
Provozovatel: RF HOBBY, s. r. o., Bohdalecká 6/1420, 101 00 Praha 10, IČO: 26155672, tel.: 420 281 090 611, e-mail: sekretariat@rf-hobby.cz