Domů     Vysoká škola grilování: Znáte nejčastější mýty?
Vysoká škola grilování: Znáte nejčastější mýty?
28.7.2024

Plátek co nejčerstvějšího hovězího pořádně prosolíme, zakapeme olejem, přidáme koření a necháme přes noc odležet. Na grilování si připravíme dřevo bohaté na pryskyřici. Děláte to právě takhle? Tak to jste možná podlehli některému z četných mýtů o barbecue!

Milujete chuť propečeného masa, hermelínu čerstvě sundaného z grilu nebo třeba zeleniny pomalu upravené nad žhavým uhlím? Přečtěte si, zdali při přípravě těchto lahůdek neděláte některou z častých a zažitých chyb.

Škodí grilování škodí zdraví?

Největší hrozba má jméno karcinogeny. Pokud milujete maso upravené až do černa, o zdravém životním stylu nemůže být ani řeč. Maso připálené na uhel skutečně může při časté konzumaci podpořit bujení rakovinotvorných zárodků. Ovšem pozor!

V pořádku není ani odkapávající tuk, který se uškvaří na uhlících a poté vám kouř z něj znovu stoupá do připravovaného masa.

Jak vypadá grilování v mnoha domácnostech? Pár hodin před „akcí“ se pořádně tučné maso naloží do té nejlevnější marinády ze supermarketu. Co na tom, že je plná chemických dochucovadel a barviv.

Pak se maso jednoduše položí na mřížku grilu, a až si dostatečně popovídáme s příbuznými a známými, sundáme ho včetně začernalých hran. Tomuto mýtu musíme dát za pravdu. Ale jen z části. Barbecue lze totiž zorganizovat i bez větších zdravotních rizik.

Dejte přednost zelenině – samozřejmě ne upečené do černa – a třeba jemně upravené rybě s bylinkami a mořskou solí. Ani steak, nepatří-li na váš jídelníček příliš často, nemusí uškodit. Jen si pohlídejte, aby se nepřipálil. Čas hraje velkou roli.

Mohlo by se totiž stát, že maso budete podávat naopak moc brzy. V takovém případě by žár ještě nezahubil možné mikroorganismy. Maso nakrájené na tenčí plátky proto nechte na grilu alespoň 10 minut.

To, že vysoký žár likviduje nebezpečí z vaší večeře, ještě neznamená, že bakterie nezůstaly na obracečce. Na syrové maso proto použijte jinou, případně ji umyjte.

Maso musí být vždy co nejčerstvější. Nebo ne?

Že musí být každé maso na gril úplně čerstvé, nejlépe z právě zabitého kusu zvířete, a co nejlibovější? I to je jen další pověra.

Za příklad může posloužit hovězí maso, které by naopak mělo být úměrně prorostlé tukem a vyzrálé, tedy staré alespoň deset dní od porážky skotu, lépe však více. Při výběru masa sáhněte po tom křehčím, z míst, které zvíře příliš nezatěžuje.

Máte-li chuť na vepřové, nejlepší je krkovice, z kuřecího se grilovací oblibě těší stehýnka. Prsa totiž bývají sušší. Vidíte zrovna v supermarketu slevy na maso, ale grilování s přáteli má být až za 14 dní?

Leckoho možná napadne jednoduché řešení – strčit maso mrazničky! Na to ale raději zapomeňte. Rozmrazené maso není na grilování vhodné.

Například hovězí maso by mělo být staré alespoň 10 dní od porážky. Foto: Pixabay
Například hovězí maso by mělo být staré alespoň 10 dní od porážky. Foto: Pixabay

Máme pořádně osolit marinádu?

Málokdo si dokáže představit chutné maso bez osolení. Aby sůl pronikla i do hloubky a chuťové buňky si ji po grilování mohly vychutnat, prosolí většina lidí maso předem či sůl poměrně logicky přidá do marinády. Sůl má však schopnost maso dehydrovat.

Nepodléhejte proto mýtu, že je dobré „flákotu“ na gril prosolit minimálně den dopředu. Zdá se vám maso tužší? Může to být i příliš brzkým prosolením, chybí v něm voda. Maso proto solte až před začátkem grilování.

Jaké je kouzlo správné marinády? Foto: Pixabay
Jaké je kouzlo správné marinády? Foto: Pixabay

Musí být správný steak výborně propečený?

Jak poznat, kdy je steak hotový? Těžko. Stupňů „hotovosti“ máme totiž hned několik a i profesionál si někdy bere na pomoc speciální teploměr. Neplatí, že steak musí být za každou cenu propečený do křupava.

Pokud je steak „rare“, bude zvenčí jen světle hnědý a uvnitř stále jemně červený. Na grilu ho nechte pět až sedm minut z každé strany. Ideální teplota uvnitř masa by se měla pohybovat v rozmezí 70–75 stupňů Celsia, což ale bez teploměru nezjistíte.

Zlatou střední cestou je „medium“, který pečeme z každé strany sedm až devět minut. Úplným opakem je „well done“. Tomu patří na grilu devět až jedenáct minut slávy. Jaký stupeň se vám zrovna peče na grilu, poznáte i oblíbeným otestováním prstem.

Pokud do masa jemně píchnete prstem a ono nemění tvar, je již well done. Pokud se stále vrací do původní polohy, je ještě rare.

Je pro grilování nejvhodnější tvrdé dřevo?

Většina masa si žádá pomalejší přípravu. Uhlíky by měly jemně žhnout, ale pokrývat by je měla vrstvička popela. To se netýká snad jen tenoučkých párků masa a také na tenko naporcovaných ryb, u kterých je lepší vyšší žár.

Nepleťme si ho ale s flambováním na přímém plamenu. Důležitá je volba materiálu, na kterém grilujete. I zde se můžete setkat s nejedním omylem. Buk, dub nebo jabloň. To jsou tři nejvíce doporučovaná dřeva pro potřeby grilování. Proč?

Právě tyhle díky své tvrdosti pomalu hoří a nezamořují nám maso kouřem. Nepodléhejte mýtu, že pryskyřice je vhodná pro gril, protože dobře hoří. Právě naopak, pryskyřicová dřeva raději nechte v lese.

Hoří velmi rychle a dokonce dokážou praskat tak usilovně, že kolem grilu budete pod přímou palbou uhlíků! Naopak například třešeň či jalovec doporučují gurmáni. Jemný nádech mohou tato dřeva zanechat i na masu.

A bonus na pánev: Co si dají vegani?

Klasiku v podobě řízku můžete toto léto zkusit i jinak, a to jako neotřelou alternativu: květákový řízek s batáty a zeleninou. Veganská varianta klasického řízku je lehká, svěží a pro teplé letní dny jako dělaná, navíc je i zdrojem vlákniny a bílkovin.

Nasládlá chuť opékaných batát s křupavým řízkem nabízí skvělé propojení. Toto jídlo potěší nejen vaše chuťové pohárky, ale díky tomu, že je recept hotový za 35 minut, budete mít více času pro sebe či svou rodinu.

Budete potřebovat balení Garden Gourmet Květákový řízek, 300 g sladkých brambor, 150 g zelených fazolek, 150 g brokolice, 50 g zelených sójových fazolí (edamame), nebo zeleného hrášku, 100 g špiček zeleného chřestu, lžičku sušeného oregana, dvě lžičky olivového oleje a sůl a pepř.

Nemusíte být ani vegan, aby vám také zachutnal. Foto: Garden Gourmet
Nemusíte být ani vegan, aby vám také zachutnal. Foto: Garden Gourmet

Troubu předehřejte na 200 stupňů. Následně si do hrnce dejte vodu, do které přidejte špetku soli, poté ji přiveďte k varu.

Mezitím si umyjte a očistěte připravenou zeleninu – brokolici rovnoměrně nakrájejte na růžičky, očistěte si zelené fazolky, z chřestových natí odkrojte konce (cca 1 cm) a na závěr si připravte edamame, případně zelený hrášek.

V hrnci si postupně uvařte každou zeleninu zvlášť. Až ji budete mít uvařenou, vložte ji do dostatečně velké misky a následně ji dochuťte solí, pepřem a olivovým olejem. Batáty si nejprve oloupejte a najemno nakrájejte.

Nakrájené batáty vložte na plech vyložený pečicím papírem, zakápněte je olejem a dochuťte solí, pepřem a oreganem.

Vložte plech s batáty do předehřáté trouby a pečte přibližně 20 minut, nebo dokud batáty nebudou opečené dozlatova a nebudou propečené skrz na skrz. Na pánvi s troškou oleje si připravte Květákový řízek. Postupujte dle informací na obalu tak, aby byl dozlatova opečený a křupavý.

Foto: Pixabay a Garden Gourmet
Související články
Lifestyle
Burning Man: Festival plný divočiny odstartuje rozchod!
Kdyby někdo šel náhodou kolem, usmyslí si, že se nejspíš stal terčem fata morgany. V dálce totiž vidí vzducholoď na kolečkách, vůz připomínající létající talíř a v dálce dokonce automobil ve tvaru ryby! Všemu přihlíží několikametrová dřevěná socha! Za vším hledej ženu, podobně je na tom i týdenní americký festival Burning Man (Hořící muž). Hosté se sjíždějí […]
Lifestyle
Voňavá domácí kosmetika: Jak si ji vyrobit?
Výroba domácí kosmetiky je zábavná, jednoduchá a navíc ušetříte i nějakou tu korunku. Spoustu surovin pro výrobu najdete doma v kuchyni. Základní recepty na výrobu domácí kosmetiky jsou složeny pouze z tuků, proto je potřeba si pořídit pár olejů, které budete používat k výrobě kosmetických produktů. Oleje můžete obohatit dalšími léčivými účinky bylinek. Výborná jsou […]
Lifestyle
Z historie tetování: Jak staré vlastně je?
Nejen slavný Ötzi, jenž byl roku 1991 nalezen v Alpách, ale i dvojice egyptských mumií, žena a muž, ve stáří asi 5 000 let, nám dokládají, že tetování je pravděpodobně ještě mnohem starší než oni. Bylo totiž provedeno tak kvalitně, že jistě již v jejich době bylo zvládnuté na vysoké úrovni. Tato tetovaná starověká dvojice […]
Lifestyle
Od kočáru po superjachty. Jak šel čas s cestováním pro bohaté?
Cestování a poznávání nových světů lákalo lidi odnepaměti. Zatímco chudší vrstvy musely obvykle po svých, v lepším případě na koni, ty bohatší na tom byly mnohem lépe. Pro boháče totiž vždycky existovaly možnosti, jak si cestu zpříjemnit… Ulicemi starověkých měst se bohatí obyvatelé nechávali přepravovat na nosítkách, nesených otroky. K prvním případům cestování na dlouhé vzdálenosti docházelo […]
reklama
lifestyle
Harmonie pod hladinou. Poznejte svět volného potápění
Když se člověk noří bez přístroje do hlubin na jeden nádech, svět se zpomalí. A zatímco naše tělo spolupracuje a my ani netušíme jak, naše mysl může být protivníkem, který nás brzdí. Freediving neboli volné potápění není jen výkonnostním sportem, kde jde o to vydržet co nejdéle pod vodou bez dechu. Ukazuje, jak mocná je […]
Démon alkohol: Jaké negativní dopady má na tělo?
Dlouhá léta vědci tvrdili, že umírněné pití alkoholu je pro lidské zdraví přínosnější než úplná abstinence. Nejnovější výzkumy však toto negují a naopak přicházejí s tvrzením, že jakkoliv umírněná konzumace alkoholu je vždy rizikem pro zdraví. Jak nám alkohol škodí? Umírněná konzumace alkoholu měla podle dřívějších studií snižovat riziko infarktu, zpomalovat řídnutí kostí neboli osteoporózu […]
Od plotny až na vysokou školu: Přelom ve vzdělávání žen
Dívka nebývala v rodině vždy výhrou. Bylo nutné zajistit jí věno, aby se mohla dobře vdát. Scénář jejího života už byl většinou předem daný. Založit s mužem rodinu, porodit spoustu dětí a postarat se o ně. Vzdělávat se? To bývala představa z říše snů. Názory na ženské vzdělávání se začínají měnit až v průběhu 2. poloviny 19. století. Vzdělávání […]
Festival v Riu se slaví už více než 300 let
Pět dní extáze v rytmu samby. Pět dní hudby, tance a extravagantních oslav života. Pět dní nezřízené konzumace jídla i alkoholu. Pět dní bez zábran. Karneval v brazilském Riu de Janeiro je největší a nejopulentnější oslavou na planetě. Ulice druhého největšího města Brazílie se koncem února už tři sta let proměňují v jeden velký taneční […]
reklama
věda a technika
Tullundský muž: Nejslavnější mumie z bažin
V dánském údolí Bjældskovdalu leží Tollundský močál. V roce 1938 je tu při těžbě rašeliny objeveno tělo asi třicetileté pravěké ženy. Bohužel těžbou značně poničené. O 12 let později těží ve stejném močále rašelinu Viggo a Emil Højgaardovi. A 6. května 1950 se to stane. Jsou zhruba v hloubce 2,5 metru, když si všimnou ruky […]
Co signalizuje brnění nohou?
Jedná se o poměrně časté obtíže, které v mnoha případech mívají banální příčinu. Zároveň ale mohou signalizovat chorobné stavy, které by člověk rozhodně neměl podceňovat. Brnění či mravenčení končetin čas od času potká každého. Dlouhé sezení způsobuje velký útlak nervů a obvykle odezní, jakmile změníte polohu a začnete se hýbat. Tento pocit lze popsat jako […]
Co diktuje móda pro procházky měsíčním prachem?
Módní kritici by z nich asi u vytržení nebyli. Ani modelky na předváděcích molech by v nich asi neudělaly bůhvíjaký dojem. Přesto se jedná o jedny z nejúžasnějších druhů oblečení, které pod rukama krejčích vznikly. I když ani ne tak krejčích – hlavní slovo v tomto ohledu mají technologové. Vesmír pro člověka není přívětivým místem. […]
Který pták létá nejrychleji?
Když někdy někam hodně spěcháme, přáli bychom si umět létat jako ptáci! Pomohlo by nám to? Dostali bychom se na určené místo rychleji než třeba autem? Za nejrychlejšího ptáka a zároveň vůbec nejrychlejšího živočicha na Zemi je považován sokol stěhovaný. Ten při střemhlavém letu dokáže vyvinout rychlost až 389 km/h (podle naměřeného rekordu)! Na paty […]
Nenechte si ujít další zajímavé články
Dulce: Dobrota, které neodoláte
panidomu.cz
Dulce: Dobrota, které neodoláte
Ta dobrota se jmenuje dulce de leche a možná už jste ji objevili v obchodech. Ale nepochybujte o tom, že doma připravená bude ještě lepší. Název je španělský a znamená jednoduše „mléčná sladkost“. Původ ovšem není úplně jednoznačný, o autorství této receptury se pře hned několik latinskoamerických zemí a k tomu Francie, kde se traduje,
Ferdinand I. zatrhl šizení na tržištích
historyplus.cz
Ferdinand I. zatrhl šizení na tržištích
„Prvotřídní kvalita, dovoz z Itálie,“ přesvědčuje kupec s látkami bohatou pražskou měšťanku. Žena pečlivě osahává štůček mušelínu. „Vezmu si pět loket,“ prohlásí. Kupec rychle naměří požadovanou délku. Pořádný kus mu přitom zůstane za prsty…   „Na šaty ho bude málo, milostpaní. Stačí jenom na sukni,“ zhodnotí švadlena množství růžového mušelínu. „Ošidili vás, podívejte.“ Vezme do ruky dřevěnou
Kouzlení s vodou z potoků a studánek
nejsemsama.cz
Kouzlení s vodou z potoků a studánek
Voda má v magii zvláštní místo. Má jedinečné vlastnosti, které pro vás mohou být nejen zdrojem osvěžení, ale i duchovní síly a léčení. Voda z potoků a studánek má moc přinést do vašeho života pozitivní změny a obnovit vaši energii. Využitím těchto přírodních zdrojů v magii můžete obohatit své rituály a přinést do svého života větší harmonii a klid. Je důležité
Ten můj chlap je prostě báječný
skutecnepribehy.cz
Ten můj chlap je prostě báječný
Jsem holka Štěstěny, tvrdila moje máma, když jsem doma představila Mirka. Mohla na něm oči nechat. To nadšení ji neopustilo nikdy. Myslím, že mi trochu záviděla, ale nikdy jsem jí to neřekla. Tátu měla ráda, ale co si pamatuji, tak jsme s Mirkem byli zamilovaní mnohem víc. Jsme spolu moc rádi Tehdy byla jiná doba, když
Září Svobodová díky nové lásce?
nasehvezdy.cz
Září Svobodová díky nové lásce?
Přestože jí osud připravil až příliš kruté momenty, nikdy nepřestala věřit, že bude znovu šťastná. Sympatická herečka ze seriálu Ulice Ilona Svobodová (64) se má už několik týdnů potkávat se stejně
Hříbková omáčka
tisicereceptu.cz
Hříbková omáčka
Královskou houbou českých lesů je pravý hřib. Suroviny 400 g houby 1 větší cibule 2 lžíce másla 200 ml šlehačky 100 ml zakysané smetana 1 bobkový list 5 kuliček nového koření petrželka ne
Krvavé maltské podzemí a tajemná Petra
enigmaplus.cz
Krvavé maltské podzemí a tajemná Petra
V oblasti Paola na předměstí hlavního města La Valetta na Maltě se v roce 1902 dostala skupina dělníků do problémů. S několika se při rozbíjení skal propadla zem. „Dostaňte nás odsud, něco tady je,“ z
Historické Boskovice: Procházka od hradu k zámku
epochanacestach.cz
Historické Boskovice: Procházka od hradu k zámku
Návštěvou jednoho města si snadno zajistíme program třeba na celý víkend. Boskovice totiž nabízejí hned dvě významné architektonické památky, vzdálené od sebe jen půl kilometru. A tak se vydejme za hradem i za zámkem do krásné jihomoravské krajiny. Trhová osada Boskovice na okraji Drahanské vrchoviny vznikla někdy ve13. století, a už v roce 1313 kronikáři zaznamenali
Pátrání po nacistickém zlatě: Je ukryté pod hladinou německého jezera?
epochalnisvet.cz
Pátrání po nacistickém zlatě: Je ukryté pod hladinou německého jezera?
Nad vodou se převalují chuchvalce mlhy, ze kterých se náhle vynoří siluety několika člunů. Mají velmi podivnou posádku. Dobře živení, po zuby ozbrojení muži v černých uniformách a na straně druhé: zubožená těla oblečená v chatrných vězeňských hadrech. Co tato přízračná scéna znamená?   Je jaro roku 1945, druhá světová válka se chýlí ke konci. Jezero Stolpsee
Stinná stránka rozvinutějších mozků: rychleji stárnou
21stoleti.cz
Stinná stránka rozvinutějších mozků: rychleji stárnou
Lidský mozek, více než jakýkoliv jiný orgán, odlišuje náš druh od ostatních. Během posledních přibližně sedmi milionů let se jeho velikost a složitost výrazně zvýšila, což nám umožnilo používat jazyk,
&Beyond: Nezapomenutelné safari napříč východní Afrikou pro romantiky i dobrodruhy
iluxus.cz
&Beyond: Nezapomenutelné safari napříč východní Afrikou pro romantiky i dobrodruhy
&Beyond, světově uznávaný lídr v oblasti luxusní ekoturistiky, představuje své rozmanité portfolio safari lodgů a kempů ve východní Africe. Jako lídr v oblasti zodpovědného cestovního ruchu organi
Dechberoucí „katedrála“ v oblacích
rezidenceonline.cz
Dechberoucí „katedrála“ v oblacích
Třípodlažní penthouse na vrcholu nejvyššího věžáku severně od 72. ulice v New Yorku „patřil“ jednomu z protagonistů populárního seriálu, mapujícího život milionářské rodiny Royových. Jakkoliv jsou jejich osudy fiktivní, nemovitosti, v nichž „žijí“, jsou velmi reálné. Ohromující luxusní byt s pěti ložnicemi, čtyřmi koupelnami a výhledem na Husdon Yards je přitom jenom jednou z nemovitostí
Provozovatel: RF HOBBY, s. r. o., Bohdalecká 6/1420, 101 00 Praha 10, IČO: 26155672, tel.: 420 281 090 611, e-mail: sekretariat@rf-hobby.cz