Co může být lákavějšího než dámě uprostřed záplavy nádherných květin nabídnout čokoládové srdce z lásky. Jen ty tvarůžky do toho nějak nepasují.
Říká se, že každé město má svou specifickou vůni. O moravském město Olomouc to však neplatí. Je totiž městem mnoha vůní. Velmi odlišných a specifických.
„Vůně“ tvarůžků
Co: Olomoucké tvarůžky
Od: 1586
Kdo by je neznal. Olomoucké tvarůžky, syrečky nebo-li tvargle. O co hůř jsou cítit, o to lépe chutnají. Nebo to tak alespoň bylo než zasáhla Evropská unie, které se nelíbilo tradiční zrání na dřevěných roštech, a tak je musel nahradit kov a plast.
Proto už dnes syrečky nesmrdí, ale ani nechutnají jako dřív. Stále však jsou přirozeně zrajícím sýrem z odtučněného tvarohu a jediným opravdu původním moravským sýrem. Jeho receptura se za uplynulých 500 let příliš nezměnila, na rozdíl od výrobních metod.
Metoda ručně tvarovaných bochánků, kterými se pleskalo o dřevěnou desku, proto se jim původně říká pleskačky, už je minulostí, stejně jako děvečky, které bosýma nohama déle než hodinu šlapaly tvaroh jako zelí.
Tak se kolem Olomouce sýr vyrábí syrečky v každé druhé chalupě už odpradávna, minimálně 600 let. Přívlastek „olomoucké“ přitom nemají podle místa zrodu, ale místa, kde se nejčastěji prodávaly – na trzích v Olomouci, kam se sjížděli prodejci z širokého okolí.
Ani to už neplatí. Dnes se vyrábí jen v Lošticích, kde tradice výroby sahá do roku 1876, když s výrobou začal Josef Wessels se synem Aloisem. Od roku 1991 pokračují ve výrobě jejich potomci, kteří jich ročně posílají do světa přes 2000 tun.
Vůně čokolády
Co: Čokoládovna Zora
Od: 1899
Ač se jménem města automaticky naskočí odér tvarůžků, je Olomouc, také hlavním městem čokolády.
A to už od 12. června 1899, kdy parta místních drobných obchodníků zakládá První společnou moravskou továrnu na cukrovinky a čokoládu a 15 zaměstnanci rozjede výrobu v pronajaté budově Občanské záložny na Dolním náměstí.
Cukrovinky jsou na dračku a tak se firma brzy stěhuje do nové, velmi moderně řešené továrny v Hodolanech a pod jménem Zora se vypracuje mezi nejznámější české výrobce čokolády. Už v roce 1933 nabízí přes 660 druhů sladkostí, od hořké čokolády po lízátka.
Po znárodnění je spojena s dalšími místními podniky a stává i největším výrobcem čokolády u nás. „Někdy to bylo hodně zvláštní. Obědváte řízek a cítíte čokoládu,“ vzpomíná Pavel Kolář který je 70tých letech obyvatelem domu stojícího u továrny.
Zora je i dnes největším tuzemským výrobcem čokolád a bonboniér, bohužel už ne českým. V roce 2003 ji totiž spolkla švýcarská Nestle.
Vůně květin
Co: Flora Olomouc
Od: 1958
Třikrát do roka navíc město rozkvétá tisícem dalších vůní. A to doslova. Koná se totiž mezinárodní zahradnická výstava, která je jedním ze symbolů města.
Její tradice se datuje od srpna 1958, kdy se koná první, ještě regionální, která se však stává nečekaným hitem a přes 60 tisíc návštěvníků si vynutí její opakování.
V roce 1964 už počet návštěvníků přesáhne 330 000 a mezi vystavovateli se začínají objevovat zahraniční vystavovatelé. Od roku 1970 je jako Flora Olomouc stává jednou z největších květinářských a zahradnických výstav v Evropě.
Areál Smetanových sadů ji hostí ve třech etapách – jarní, letní a podzimní, a její součástí jsou výstavy květin, okrasných dřevin, ovoce a zeleniny, doplněné květinovými přehlídkami v parcích a botanické zahradě.
Ty nejlepší získávají různá ocenění, stejně jako ti nejlepší v soutěžích aranžování květin. Až do konce století je barevnou záplavou křehké krásy a pastvou pro oko se statisícovými návštěvami.
V posledních letech se mění v laciný vetešnický jarmark se zbožím, které má daleko k zahradám i květinám, což se snaží změnit nadšenci, kteří se v roce 2013 spojili v hnutí za záchranu prestiže tradiční výstavy. Tak doufejme, že uspějí