Domů     Sladcí rivalové: Coca-Cola a Pepsi spolu soupeří už 120 let!
Sladcí rivalové: Coca-Cola a Pepsi spolu soupeří už 120 let!
29.5.2024

Klasicky červená Coca-Cola a typicky modrá Pepsi jsou dva nejznámější kolové nápoje. Rozhodnout ale, který z nich chutná lépe, je obtížné. Přesto mají oba své silné fanouškovské základny, které si rozhodně stojí za svým.

A nejenom to, oba nápojový giganti se také přetahují o své místo na výsluní a jejich vzájemná rivalita dosáhla až do vesmíru!

Typické logo Coca Coly je známé po celém světě. Přesto má tento nápoj obrovského rivala. FOTO: pxfuel
Typické logo Coca Coly je známé po celém světě. Přesto má tento nápoj obrovského rivala. FOTO: pxfuel

Kdy přesně a čím spor začal, je celkem obtížné vystopovat. Z počátku se totiž jednalo o obyčejnou konkurenci, která se postupně přetavila v silný souboj, který je znám pod pojmem „kolová válka“.

Během něho se obě společnosti snažily dostat na první příčky prodeje za použití rozličných způsobů, které určily směr a podobu moderního marketingu obecně. Z něj dnes těží všichni.

Kde se vzala Coca-Cola

Slavná Coca-Cola se začala vyrábět v roce 1886. O její vznik se zasloužil lékárník John Stith Pemberton (1831–1888), který hledal něco, čím by ulevil od bolestí hlavy, podráždění žaludku i nervového vyčerpání.

Výsledkem jeho experimentů byl právě objev Coca-Coly, kterou zprvu prodával ve formě sirupu. Obchodní společnost vznikla až o šest let později v roce 1892, kdy si zaregistrovala svou obchodní značku.

Z počátku nápoj obsahoval skutečný kokain v množství přibližně 1 miligram na lahev. V roce 1902 se jeho obsah snížil a od roku 1906 se přestal přidávat úplně, přesto si Coca-Cola svou typickou chuť zachovala.

Jaké je její skutečné složení dodnes není veřejně známo. Je to jedno z nejstřeženějších tajemství a kompletní recepturu znají pouze dva lidé na celém světě!

Vznik Pepsi

U Pepsi byl příběh obráceně. Nejprve vznikla v roce 1898 značka Pepsi a teprve v roce 1893 pak sladká kolová limonáda.

Také za jejím vznikem stál lékárník, v tomto případě Caleb Bradhamom (1867–1934), který také hledal lék na podrážděný žaludek. Název odvodil od pepsinu, tedy látky, která na takovéto potíže pomáhá.

Teprve o 10 let později si registroval ochrannou známku a začal svůj sirup nabízet a prodávat dalším lékárnám. Jen o dva roky později měla Pepsi 240 franšíz ve 24 státech USA.

Někdejší Bradhamova lékárna v Severní Karolíně. FOTO: Indy beetle/Creative Commons/CC0
Někdejší Bradhamova lékárna v Severní Karolíně. FOTO: Indy beetle/Creative Commons/CC0

A souboj může začít

Od roku 1903 se tak na americkém trhu oficiálně pohybovaly dvě značky, které prodávaly velmi podobné nápoje. První reklamy byly hlavně lokální a cílené v blízkosti lékáren, kde byly nápoje k dostání. Postupně si ale obě firmy začaly tzv. „lézt do zelí“.

Nejprve měla navrch Coca-Cola díky řadě působivých reklam. Jednou z nich byla také ikonická kampaň, ve které Coca-Colu přinášel samotný Santa Claus.

Proti tomu se Pepsi rozhodla vyrazit během roku 1939 do boje s reklamní znělkou, která je považovaná za první, jež kdy vznikla. Vysílala se v rádiích a společnost umístila více než milion kopií nahrávky do jukeboxů po celých státech.

Vojáci vs. rodina

Když USA vstoupily do druhé světové války, zavázal se Ernest Woodruff (1863–1944), tehdejší majitel společnosti, že „každý americký voják si bude moct dovolit koupit lahev Coca-Coly za 5 dolarů, bez ohledu na to, kde slouží, nebo kolik nás to bude stát“.

Ve spolupráci s americkou armádou tak Coca-Cola vybudovala 64 stáčíren, které byly schopné zásobovat vojáky na všech frontách v Evropě, Africe i Tichomoří. Nápoj se díky tomu stal světově známým a po skončení války nic nebránilo masivní expanzi.

Pepsi se naproti tomu rozhodla změnit obchodní strategii a stát se hlavně lifestylovou značkou. V reklamách se objevovaly vkusně oblečené páry a limonáda se prezentovala jako kvalitní nápoj ideální pro celou rodinu.

Většina reklam navíc lákala na štíhlost žen, kterou mělo zaručit právě popíjení Pepsi. Navíc začala cílit reklamu přímo na afroamerickou komunitu a její členy najímat jako zaměstnance.

To mělo za následek, že došlo ke snadnější inkluzi a začlenění tmavších obyvatel mezi plnohodnotné členy společnosti.

Stáčírna Coca Coly v kanadském Montréalu, fotografie z roku 1941. FOTO: Conrad Poirier/Creative Commons/Volné dílo
Stáčírna Coca Coly v kanadském Montréalu, fotografie z roku 1941. FOTO: Conrad Poirier/Creative Commons/Volné dílo

Se Sovětským svazem na věčné časy

Také Pepsi se rozhodla pro světovou expanzi. V zahraničí platila místním celebritám za reklamu na své výrobky, ale největší senzací se stala v Sovětském svazu.

Sem se dostala na pulty jako první americké spotřební zboží, kde v rámci podpory expanze dokonce vystupoval viceprezident Richard Nixon (1913–1994) a Nikita Chruščov (1894–1971)!

Navíc v USA odstartovala Pepsi Challenge, kdy zástupci společnosti v různých obchodních centrech dávali zákazníkům ochutnávat kolové nápoje a zjišťovali, co chutná lépe. Poté odhalili obě lahve a ukázali, co zákazníkům více chutná.

Popularita Pepsi dosahovala maxima a stala se nejprodávanější limonádou v supermarketech. A právě proto se od poloviny 70. let začala vzájemná rivalita skutečně nazývat „kolovou válkou.“

Cola Wars nebo Star Wars?

V roce 1984 přišla Coca-Cola s přelomovým nápadem podávat své nápoje astronautům přímo ve vesmíru. Vyvinula proto plechovku, která by měla fungovat také ve stavu beztíže a udržovat Coca-Colu perlivou, aniž by z plechovky vystřikovala.

NASA souhlasila, aby astronauti plechovku ve vesmíru vyzkoušeli. O projektu se ale dozvěděla také Pepsi a vyvinula vlastní plechovku. V Roce 1985 mohli astronauti skutečně oba nápoje ve vesmíru ochutnat, ale výsledky nebyly nijak valné.

NASA ani jeden nápoj nepřidala do zásob potravin budoucího raketoplánu, což obě společnosti trochu umírnilo.

Pepsi se stejně jako Coca Cola dostala až do vesmíru. Úspěch to moc nepřineslo. FOTO: pxfuel
Pepsi se stejně jako Coca Cola dostala až do vesmíru. Úspěch to moc nepřineslo. FOTO: pxfuel

Podobná chuť, rozdílná tvář

Coca-Cola od roku 1931 stále využívá původního ikonického nápadu se Santa Clausem a dodnes se snaží vyvolávat u zákazníků hlavně příjemné pocity. Pepsi naopak sází na co neznámější tváře.

V jejích reklamách se tak objevují hvězdy jako Michael Jackson (1958–2009), Britney Spears (*1981), Ray Charles (1930–2004), Pink (*1979) nebo David Beckham (*1975).

Současně obě společnosti podporují profesionální sport. Coca-Cola je od roku 1928 spojena s olympijskými hrami a Pepsi má uzavřenou dlouhodobou smlouvu s NFL, profesionální ligou amerického fotbalu.

Konec? Kdepak.

Ačkoliv už soupeření mezi Coca-Colou a Pepsi není tak výrazné jako v minulém století, kdy se společnosti snažily vzájemně trumfnout ve všech možných i nemožných ohledech, rivalita tak úplně neskončila.

Stále se snaží nacházet způsoby, jak nalákat nové zákazníky, vytvářejí nové více či méně úspěšné příchutě svých typických nápojů. Reklama dnes prostoupila také do filmů, seriálů a na internet. A nebojí se udělat si ze sebe navzájem i srandu.

Obě společnosti dnes kontrolují tři čtvrtiny veškerého prodeje sycených nealkoholických nápojů v USA. Coca-Cola je, co se týká čísel, jasným vítězem. Zabírá téměř 45 % trhu, kdežto Pepsi asi 26 %.

Nakonec se tak Pepsi nikdy nepodařilo vyrovnat se v prodeji svému červenému protihráči. Přesto mají oba nápoje své nezastupitelné místo v srdcích mnoha zákazníků.

Foto: viz popisky, úvodní fotografie: pxfuel
Související články
Zajímavosti
Cukrovka, strašák moderní doby
Není cukrovka jako cukrovka. Zatímco diabetem 1. typu trpí zejména děti, 2. typ postihuje dospělé a je označován za jednu z civilizačních chorob. U nás jím trpí 10 % populace, přičemž do budoucna se dá očekávat, že diabetem 2. typu onemocní během svého života každý třetí Čech. A to nejen z řad starší populace, ale i […]
Zajímavosti
Neohrožená Bertha Benzová: Při první dálkové jízdě automobilem riskovala všechno
Automobil to v počátcích neměl snadné. Lidé se kočáru bez koní báli a připadal jim nespolehlivý a zbytečný. O opaku se je rozhodla přesvědčit Bertha Benzová, žena jednoho z prvních konstruktérů. Na voze sedí dobře oblečená dáma a dva mladí chlapci. Ale kde mají koně? Přestože kočár nic netáhne, s vrčením a boucháním se šine ulicí. Lidé se na něj nevěřícně dívají a někteří […]
Zajímavosti
Vlčí mák: Symbol válečných obětí i inspirace k pohádce
S přicházejícím létem se v polích objevuje rudá záplava. I když mají vlčí máky také jiné odstíny, nepřehlédnutelná červená barva z nich udělala atribut letních měsíců. Jsou léčivkou, dekorací i inspirací k pohádkám, básním a legendám. A rovněž symbolem, který připomíná padlé vojáky v 1. světové válce. Pleskanec, kokýšek, makůvka, ohníček, červánčí nebo kohoutek. Tato […]
Zajímavosti
Smrdí, jsou plesnivé, a přece sýry milujeme. Už přes 8000 let!
Naše babičky vystačily s nakupováním tvrdého sýra, občas přibalily taveňák, výjimečně Nivu, Hermelín či tvarůžky. A dnes? V supermarketech i specializovaných farmářských prodejnách je nekonečný výběr tvrdých, polotvrdých, plísňových či zrajících sýrů, navíc z kravského, kozího, ovčího, či dokonce oslího mléka. Kde se vůbec vzaly? Velmi pravděpodobně už před 8000 lety si lidé na světě […]
reklama
lifestyle
Posledních 24 hodin Marilyn Monroe: Tráví je s telefonem v ruce
Píše se 5. srpna roku 1962. Hereččin psychiatr Ralph Greenson (1911–1979) se dívá skrz sklo ze zahrady do pokoje své klientky. Marilyn leží obličejem dolů na posteli, v ruce svírá telefonní sluchátko. Dveře do ložnice má zamčené. Ralph rozbije sklo a otevře si dveře. Losangeleská policie se ale o smrti dozví až o notnou dobu […]
Regina Rázlová: Od herečky k obviněné z tunelování
Regina Rázlová se proslavila jako talentovaná herečka a později jako podnikatelka. Její kariéru však ovlivnila vážná obvinění z vytunelování společnosti Skloexport, které vedly k jejímu zatčení a téměř ročnímu pobytu ve vazbě. Nakonec byla zproštěna viny a vysoudila odškodné, ale až po letech nejistoty a stresu. Přes těžkosti se jí podařilo vrátit k herectví a […]
Zpěvačka Jana Roobová: Život plnými doušky, ale i ústup ze slávy
Jana Robbová, talentovaná zpěvačka s nezapomenutelným hlasem, prožila život plný kontrastů a extrémů. Navzdory jejímu nepopiratelnému talentu a počátečním úspěchům, její kariéra rychle skomírala vlivem osobních problémů, alkoholismu a bulimie. Pochybnosti o sobě samé a deprese jí bránily v dosažení plného potenciálu, zatímco závislost na alkoholu jí postupně ničila život. Její příběh je připomínkou toho, […]
Zrozený z popela: Jimi Hendrix a jeho ohnivá cesta ke slávě a tragédii
Jimi Hendrix. Jméno, které se navždy zapsalo do historie rockové hudby. Kytarový virtuóz, revolucionář, génius. Jeho životní cesta byla strhující a tragická zároveň. Z chudých poměrů v Seattlu se vypracoval na vrchol hudebního světa, aby ve věku 27 let záhadně zemřel a vstoupil do nechvalně proslulého „Klubu 27“. Ponořte se do příběhu Jimiho Hendrixe, příběhu […]
svět zločinu
Krvelačná česká mládež: Vražda mačetou i vyrytý pentagram
Jeho mučitelé si jej natáčejí na video, jeden z nich mu cpe do pusy cigaretu. Potom oběť svlečou. Sundají jí bundu, vyhrnou tričko, stáhnou tepláky. Na hýždě hochovi vyryjí pentagram a napíšou satanistické výrazy. Mají celý život před sebou. Alespoň jejich rodiče si to myslí. Jednoho dne však přichází zpráva, že jsou jejich vlastní děti […]
Woody Allen: Stín obvinění ze zneužití v životě slavného režiséra
Woody Allen, uznávaný hollywoodský režisér a scenárista, čelí vážným obviněním z obtěžování a zneužití své adoptivní dcery Dylan. Přestože byl v roce 1993 zproštěn obvinění po vyšetřování, která nenašla dostatek důkazů pro trestní stíhání, v průběhu let se kauza znovu a znovu otevírala. Allenova dřívější aféra se Soon-Yi, také adoptivní dcerou jeho bývalé partnerky Mii […]
Robert Downey Jr.: Rok a půl v base a hollywoodský splněný sen
Příběh Roberta Downeyho Jr. je dokonalým příkladem toho, jak se z temnoty může vzejít k světlu. Jeho boj s drogovou závislostí nebyl snadný, ale nakonec se stal jednou z největších hvězd Hollywoodu. Robert Downey Jr. je dnes známým jménem v Hollywoodu, ale jeho cesta k úspěchu byla plná peripetií a bojů s drogovou závislostí. Přestože […]
Bill Cosby: Propuštění z vězení po procesních chybách
Bill Cosby, někdejší hvězda americké televize, byl v červenci 2021 propuštěn z vězení kvůli procesním chybám, které vedly k jeho odsouzení v roce 2018 za sexuální napadení. Tento krok vyvolal šok mezi více než šedesáti ženami, které ho obvinily ze sexuálního obtěžování. Přestože byl Cosby odsouzen za zdrogování a znásilnění Andrey Constandové, verdikt byl zrušen, […]
Nenechte si ujít další zajímavé články
Ručky jako nejjemnější hedvábí
nejsemsama.cz
Ručky jako nejjemnější hedvábí
Jak se říká, ruce o člověku prozradí všechno. Aby vám neudělaly ostudu, zkuste o ně pečovat pomocí malých bylinkových zázraků. Regenerují, zjemňují a zklidňují. Ruce pak budou jako znovuzrozené. Jojoba čínská hojí Z jojoby čínské je nejlepší za studena lisovaný olej. Je hypoalergenní a obsahuje pěsticí a hojivé látky. Postará se o různé kožní problémy včetně
Snaží se jí Petruchová zničit kariéru?
nasehvezdy.cz
Snaží se jí Petruchová zničit kariéru?
Jakmile mladičká moderátorka Veronika Petruchová (29) nastoupila na Novu, údajně měla jediný cíl. Chtěla postupně vyštípat Lucii Borhyovou (46) a stát se hvězdou televizního zpravodajství. Dobře tot
Vykradači hrobů si odnesli kusy těl! Chystají je pro rituály voodoo?
enigmaplus.cz
Vykradači hrobů si odnesli kusy těl! Chystají je pro rituály voodoo?
Přes 100 otevřených rakví a desítky poházených znetvořených těl nebožtíků, jimž kdosi během jediné noci usekal hlavy a odstranil některé vnitřní orgány. Tento hrůzný pohled se na podzim roku 2012 nask
Nepostradatelné mýdlo: Kdy jsme se začali mydlit?
epochalnisvet.cz
Nepostradatelné mýdlo: Kdy jsme se začali mydlit?
Naši předkové nemají k dispozici moderní technologie, které by jim usnadnily život. Nezbývá jim, než se více rozhlížet kolem sebe a všímat si i maličkostí. Třeba když si opékají maso: kdyby je zajímalo jen to, jak se dobře najíst, výroba mýdla by se zřejmě vyvíjela jinak.   Mýdlo totiž pravděpodobně vznikne jako vedlejší produkt opékání
Utekla jsem před sousedem
skutecnepribehy.cz
Utekla jsem před sousedem
Už když se k nám do domu přistěhoval, byl hned s každým kamarád. Moje kamarádka na něm mohla oči nechat. Mě upřímě děsil. Před deseti lety jsem si žila spokojeně a nehodlala jsem na tom nic měnit. Mé vztahy s muži nikdy za nic moc nestály a rozhodně pro mě žádný nikdy nic dobrého neudělal. Tak jsem
Dovolená s domácími mazlíčky ve Falkensteiner Hotels & Residences
iluxus.cz
Dovolená s domácími mazlíčky ve Falkensteiner Hotels & Residences
Domácí zvířata jsou našimi nejlepšími přáteli a milovanými členy rodiny. Jejich bezpodmínečná láska, neochvějná věrnost a nakažlivá radost činí každý okamžik lepším. Není divu, že je chceme zapojit do
Italský slaný koláč
tisicereceptu.cz
Italský slaný koláč
Koláč můžete podávat teplý i studený. Ingredience 600 g hladké mouky 2 dcl olivového oleje ¼ lžičky soli Na náplň 1,5 dcl oleje 1 cibule 600 g špenátu 10 vajec 130 g parmazánu 500 g
Stínicí prvky zvyšují uživatelský komfort
rezidenceonline.cz
Stínicí prvky zvyšují uživatelský komfort
Jsou nejen praktickým doplňkem, který chrání před slunečním zářením, teplem a nežádoucími pohledy, ale podílejí se rovněž na estetických kvalitách interiéru: dotvářejí totiž celkový vzhled a výslednou atmosféru obytného prostoru. Vnitřní i vnější stínicí prvky zvyšují soukromí a zároveň dodávají interiéru styl a eleganci. K jejich dalším přednostem patří zvýšení akustické a tepelné izolace místností,
162 let Sokola: Bez nich bychom tohle (asi) nepsali
21stoleti.cz
162 let Sokola: Bez nich bychom tohle (asi) nepsali
Vedla je velká myšlenka z dob antického Řecka. Několik významných osobností se obklopilo dalšími a založili tělovýchovný spolek, který dorostl do obřích rozměrů s dalekosáhlými důsledky. [caption
Les prospívá jako lázně
panidomu.cz
Les prospívá jako lázně
Že je v lese blaze, víme všichni. Vědce ovšem zajímalo proč přesně. Zjistili, že důvodů je vícero. Klesá hladina stresového hormonu Proto cítíme v lese takovou psychickou úlevu. Zklidňuje se zrychlený pulz, polevují úzkosti a psychické napětí. Díky tomu pociťujeme i příliv energie, o níž nás stresová reakce jinak obírá. A to není vše, podle
5x Čechoslováci proti Japoncům: Se Spojenci strádali v zajetí i při pochodech smrti
historyplus.cz
5x Čechoslováci proti Japoncům: Se Spojenci strádali v zajetí i při pochodech smrti
Japonsko kapitulovalo. Velitel tábora ve Fukuoce nechává shromáždit všechny zajatce. „Válka skončila, nyní jsme všichni přátelé!“ oznámí jim stručně. K žádnému masakru vězňů na poslední chvíli nedojde. „Tím to skončilo…, sebral vojáky, kteří nás hlídali, a zmizeli,“ líčí Karel Aster, který padl do japonského zajetí v roce 1942 při obraně Filipín.   Potomci emigrantů, uprchlíci z Protektorátu
Kolo jako fenomén: Výstava v trutnovské galerii EPO1 propojuje cyklistiku a současné umění
epochanacestach.cz
Kolo jako fenomén: Výstava v trutnovské galerii EPO1 propojuje cyklistiku a současné umění
Ztvárnění bicyklů a jejich role v životě člověka představuje výstava Jízda v Centru současného umění EPO1 v Trutnově ve spolupráci s platformou Sport in Art. Výstava nabízí díla více než čtyř desítek umělců několika generací. Expozice láká na díla sochařů, instalace nebo výtvarné umění. Monumentálně pojatá výstava v prostorách bývalé elektrárny bude nejrozsáhlejší přehlídkou, jaká