Domů     Jiří Šlitr: Odešel v náručí milenky?
Jiří Šlitr: Odešel v náručí milenky?
30.5.2024

Šlo o nešťastnou souhru náhod? To se dodnes neví a pravděpodobně se to již nikdo nedozví.

Po odchodu geniálního hudebního skladatele Jiřího Šlitra se spekulovalo i o tom, že mu k odchodu na onen svět pomohla i mladinká dívenka, která našla v jeho bytě smrt spolu s ním.

Vystudoval práva jen proto, aby udělal radost rodičům. Jiří Šlitr (1924–1969) se totiž narodil s jiným talentem. Složil velké množství písniček, které dodnes nezestárly.

A jistě by jich bylo ještě více, kdyby neodešel ze světa tragickým a záhadným způsobem.

Zpívající právník

Doktor Šlitr. Možná si vybavujete, že se tak občas představoval. Osobnost, která je neodmyslitelně spojena se slavným pražským divadlem Semafor, má původně nakročeno k jiné profesi.

Už jako dítě v předškolním věku prokazuje umělecký talent, krásně maluje a hraje na klavír. Zájem o výtvarno v něm probudí tatínek, který je učitelem, lásku k pianu v něm podporuje maminka. Přitom je Šlitr je samouk, nikdy nechodil do žádné hudební školy.

Vystuduje gymnázium, po maturitě nastoupí jako úředník do slévárny. Probíhá tehdy druhá světová válka a pro Šlitra to tak je jediné řešení, jak se vyhnout pracovnímu nasazení v Německu. Po válce pokračuje ve studiu na přání otce.

Ten nechce mít ze syna umělce, radí mu, aby se dal na práva. Jenže Šlitr mladší nemá v úmyslu oblékat soudcovský talár, věnovat se advokacii nebo právnické činnosti. Jakmile úspěšně odpromuje, předává diplom otci a přiznává, že si vybral dráhu umělce.

Suchý a Šlitr nebyli přátelé

Má štěstí, brzy potká dalšího talentovaného muže, s nímž se navíc skvěle doplňuje. Jiří Suchý (*1931) ovšem později prozradil, že i když profesně fungovali skvěle, přátelé dlouho nebyli.

„Mezi námi byl takovej zvláštní vztah, protože jsme byli každej absolutně mentálně jinej. Nás spojovalo divadlo, tam jsme si celkem rozuměli.

To byl jedinej bod, kde nám to klapalo,“ prozradil Suchý s tím, že přátelství mezi nimi se zrodilo v podstatě až rok před Šlitrovou smrtí.

Rychlý úspěch

Zatímco Suchý píše texty, Šlitr pro ně skládá hudbu. Řadu textů Suchému ovšem vrací s tím, že se nedají zhudebnit. Ti dva se ostatně často špičkují. Suchý prozradil, že Šlitr toužil, aby po něm byly pojmenované bonbony.

Zkrátka chtěl mít Šlitrovky jako Karel Hašler (1879–1941) Hašlerky. „Řekl jsem mu, že takové bonbony by nikdo nevzal do huby,“ smál se Suchý. Naštěstí ani to neukončilo jejich spolupráci, společně v roce 1959 zakládají divadlo Semafor.

Je zajímavé, že Šlitr se nikdy oficiálně nestane jeho zaměstnancem, celou dobu je pouze externím spolupracovníkem. Problémy s tím, že by mu scházelo povinné razítko v občance, ale nemá.

Využívá svého dalšího talentu a je členem Svazu výtvarníků, což stačí jako důkaz toho, že není příživník.

Hudebník i herec

Šlitr nejprve skládá písničky, brzy se však objevuje i jako herec na jevišti. Svoji premiéru před diváky si odbude v tehdejším Gottwaldově, dnes Zlíně.

Suchý si není jistý, jak živé vystoupení jeho kolegy dopadne, diváci si prý ale Šlitra oblíbí, a za pár let má dokonce v Semaforu svůj vlastní recitál. To mu přinese samozřejmě i přízeň žen.

Jeho smrt je dodnes záhadou, rodiče poznali vnučku až po jeho odchodu. Foto: JiriMatejicek – Vlastní dílo / CC BY-SA 3.0
Jeho smrt je dodnes záhadou, rodiče poznali vnučku až po jeho odchodu. Foto: JiriMatejicek – Vlastní dílo / CC BY-SA 3.0

Spousta žen a ty vyvolené

Šlitrův osobní život je obestřen tajemstvím. Ututlat se mu nepodaří vztah s herečkou Sylvou Daníčkovou (*1935), s níž žije 11 let, ovšem během nich se několikrát rozejdou a znovu navážou pouto.

Během této doby pak přijde na svět i dítko, dcera Dominika (*1966), jejíž matkou je scenáristka Bohumíra Peychlová (*1935). Na počátku všeho stojí zvláštní náhoda.

S Bohumírou se Šlitr začíná náhodně setkávat častěji, než u něj bývalo zvykem, sám začne ta setkání počítat. Navrhuje, že pokud se spolu uvidí podesáté, něco to znamená a dají si rande. Je tedy pravda, že tomu trochu napomohl.

Po devátém setkání, před delší zahraniční cestou, obejde domovní blok, a dojde tak k setkání desátému. Nový milostný vztah je na světě a nezůstane bez následků. Jiří se stává otcem dcerky a oficiálně se k tomu i přihlásí.

Ovšem veřejně své otcovství tají, ani rodiče za jeho života netuší, že mají vnučku.

Mohl to dotáhnout do Ameriky?

Šlitrovi lidé říkají, že má na víc než jen zůstávat v tehdejším Československu. Kromě svých schopností je rovněž pořádný dříč, nedělá mu problém pracovat i 15 hodin denně. Svému okolí později, v dobách největší slávy, dává najevo, že je mu Praha už malá.

To vadí Suchému, navíc i skutečnost, že Šlitr má zaječí úmysly a chce si na vlastní kůži vyzkoušet, jestli prorazí za hranicemi. Vybírá si Spojené státy americké, kde stráví půl roku. Nějak výrazněji se tam prosadit se mu ale nepodaří, a tak se vrací zpátky. Suchý jej přivítá bez jakýchkoli poznámek.

Poslední obrázek Suchému

Jak jsme zmínili, Suchý a Šlitr k sobě nacházejí cestu až rok před Šlitrovou smrtí. Je tehdy před Vánocemi roku 1969, kdy Suchý potkává Šlitra a ten mu říká, že mu něco nechal ve schránce. Je to obrázek pro syna Suchého. Tehdy se ti dva vidí naposledy.

O okolnostech smrti Jiřího Šlitra existuje více verzí. Stane se to v době vánočních svátků. Šlitr pozve několik svých známých na sváteční oběd, během něho odejde s tím, že si jde něco zařídit. Zpátky se ale už nevrátí.

To samozřejmě hosty zneklidní a začnou jej hledat. Najdou ho v jeho ateliéru na Václavském náměstí. Na klepání a bouchání na dveře nikdo neotevírá. Uvnitř je pak už nalezen mrtvý. A není sám.

V jeho náruči s ním zemře i mladičká, teprve osmnáctiletá milenka Jitka. Příčinou tragédie je prý technická závada na starých plynových kamnech, pár zemřel na otravu svítiplynem.

Byl to šok

Známí Šlitra jsou šokováni tou tragédií. „Na Štědrý den jsme s Jiřím ještě telefonovali. V den, kdy zemřel, jsem byla s Dominikou sáňkovat. Když jsme se vrátily, hlásili to ve zprávách.

Nechtěla jsem tomu věřit, čekala jsem na druhé zprávy, ale i v nich to bylo,“ prozrazuje Bohumíra Peychlová. Šlitr rád obdarovával blízké a přátele svými díly.

Po jeho smrti na něj vzpomíná i Jan Werich (1905–1980).  „Já sám mám od něho obrázek, který jsem dostal poštou k Vánocům. Bylo to den po tom, kdy jsem se dozvěděl, že Šlitr umřel.

Otevíral jsem vánoční poštu a mezi ní jsem od něj našel obrázek takového vousatého pána v buřince,“ prozrazuje umělec s tím, že v dopise stálo „Všecko nejlepší, pane Wérich. Šlitr“. „To už tady nebyl, když jsem tohle otvíral.

Bylo mně moc smutno, protože jsem byl jeho fanda,“ vyznává se Werich obdivem ke kolegovi.

Ztráta syna samozřejmě velmi bolela jeho rodiče. Stesk a trápení ovšem poměrně brzy utlumila skutečnost, když se dozvěděli, že mají vnučku. Foto: David Sedlecký – Vlastní dílo / CC BY-SA 3.0
Ztráta syna samozřejmě velmi bolela jeho rodiče. Stesk a trápení ovšem poměrně brzy utlumila skutečnost, když se dozvěděli, že mají vnučku. Foto: David Sedlecký – Vlastní dílo / CC BY-SA 3.0

Musel zemřít?

Mohla to být nešťastná náhoda. Spekuluje se také, že milenecký pár spáchal společně sebevraždu. Jenže odešel by Šlitr jen tak od hostů, aby se společně s mladou dívenkou odebral z tohoto světa?

Je také pravda, že rok 1969 je stále společensky problematický, doznívají dramatické události z roku předchozího, ze kterých měl prý slavný skladatel deprese. Jiří Suchý sám prý přemýšlel o emigraci, což by byl konec Semaforu.

Kdyby se ale býval Šlitr rozhodl zemřít, nebral by na onen svět i mladou milenku. Právě na ni také někteří spekulanti ukazují. Další verzí je totiž možná spolupráce Jitky se Státní bezpečností.

Ona sama často navštěvuje Semafor a její otec údajně stojí za vyhazovem režiséra Miloše Formana z divadla Laterna Magika. Padají úvahy, že Jitka mohla chtít Jiřího odstranit a stala se obětí vlastního plánu.

Sám její otec ale tyto spekulace vždy popíral. Hudebník Ferdinand Havlík zase přichází s variantou, že zabít se chtěla právě Jitka a vzala svého milence s sebou. Smrt Jiřího Šlitra je záhadná stejně jako jeho život samotný.

FOTO: viz popisky, úvodní foto: Public domain - Kramerius Digital Library / Volné dílo
Související články
Lifestyle
Tina Turner: Tomu se říká italské manželství
Ze svého boha byla úplně v transu. Anna Mae Bullock, jak zní její rodné jméno, není zrovna rozmazlovaná osudem. Její matka ji opouští, když zjistí, že nezvládá své milence a k nim hned dvě dcery najednou, a nechá ji na výchovu své matce. I proto Anna nesní o tom, že jednou bude vyprodávat celé stadiony. Láká ji […]
Lifestyle
Venus Williamsová je asi lepší tenistka, než řidička. Kdo může za smrt seniora?
Americká Florida se pyšní krásnou přírodou, luxusními resorty a jedinečnou atmosférou. Tatáž mince má ale i svou odvrácenou stranu. Florida se totiž „pyšní“ zhruba 3000 mrtvých na silnici za rok! A k tomuto číslu bohužel přispěje i jedna z nejlepších tenistek světa, Venus Williamsová. Semafory nejsou zárukou bezpečí Na vině tentokrát nejsou rozdílné strany řízení, […]
Lifestyle
Lindsay Lohan: Nejvíc si je třeba užít před „dvacítkou“
Jako dvanáctiletá pihatá dívenka exceluje v dvojroli ve filmu Past na rodiče, jež se stane oblíbenou rodinnou komedií na několik dalších desítek let. (Nejen) Američané si ztřeštěnou průšvihářku ihned zamilují a mnozí z nich ani netuší, že s filmem má co do činění už ve svých třech letech! Skutečná sláva pro Lindsay Lohanovou přichází až […]
Lifestyle
Výlet do Irska ukončí smrtelná nehoda
Píše se rok 1987 a slavný americký herec Matthew Broderick tráví prázdniny se svou tehdejší přítelkyní, rovněž herečkou, Jennifer Greyovou (*1960) v Severním Irsku. Tam dojde k tragédii, která překvapivě nekončí usvědčením viníka ze způsobení nehody s následkem smrti… Zůstane jen silné pobouření přátel a rodiny mrtvých. Ale nepředbíhejme. Dovolená se pro herecký pár vyvíjí […]
reklama
záhady a tajemství
Tajuplná templářská kaple v Praze: Kde se nacházela?
Řád templářských rytířů založený počátkem 12. století původně k ochraně poutníků do Svaté země si, jak je známo, zanedlouho získal velikou moc a je obestřen celou řadou tajemství. Rovněž v Čechách měli templáři svá sídla… Tajemné energetické linie? V Praze, v ulici s příznačným názvem Templová, se prý kdysi nacházela templářská komenda. Templáři údajně mimo […]
Stojí na Maltě nejstarší stavby světa?
Řeč bude o 10. nejmenší zemi na světě a zároveň o 4. nejhustěji zalidněné. Tento ostrůvek najdete 80 kilometrů jižně od Itálie a pro svou strategickou polohu platí po dlouhá staletí za obchodní uzel.   Nás teď bude ale zajímat mnohem ranější historie Malty. V těžko představitelných dobách 5. tisíciletí př. n. l. tu žije […]
Myší nebe – peklo – ráj: Co skutečně zjistily Calhounovy experimenty?
Experimenty s koloniemi hlodavců, kterým americký etolog John Calhoun dopřál vše potřebné ke spokojenému životu, s výjimkou životního prostoru, patří k nejvlivnějším psychologickým studiím vůbec. Mluvilo se o nich mezi odborníky a laiky a staly se „vědeckým důkazem“ sociálního rozkladu moderní společnosti. Calhoun přitom dobře věděl, jak se „myší ráj“ může zvrhnout.   Svou nejznámější kolonii, tzv. […]
Osudový let: Tragédie hokejového týmu Lokomotiv Jaroslavl
7. září 2011 zanechalo smrtelné ticho na palubě letadla, které nese hokejový tým Lokomotiv Jaroslavl. Tři čeští reprezentanti a další pasažéři jsou ztraceni v tragické havárii. Jak se hrůzná událost odvíjela a jaký osud čekal na ty, kteří se té noci vydali na cestu. Ta zpráva zněla jako hodně špatný vtip. Letadlu, které mělo přepravit […]
lifestyle
Paris Hiltonová: Finančně zajištěný život není zárukou štěstí
Dědička hotelového impéria Paris Hiltonová zazáří jako modelka, herečka, zpěvačka, podnikatelka i, jak se dnes s oblibou říká, influencerka. A také jako hlavní postava nekonečného množství skandálů od erotických snímků po řízení bez řidičského průkazu. Život v luxusu a přepychu Paris je představitelkou pomyslné zlaté mládeže. Narodí se v New Yorku do rodiny dědiců hotelového […]
Nebezpečný zlozvyk kouření: proč stále ještě existuje?
Rakovina a srdeční onemocnění. Dva z největších strašáků medicíny současného západního světa. A přitom by stačilo třeba nekouřit nebo kouření omezit. Tím nemyslíme jen kouření v restauracích a veřejných prostorech, ale být ohleduplnější na okolí, co může onemocnět stejně jako aktivní kuřáci. „Zatímco v 19. století a na počátku století dvacátého bylo kouření považováno za symbol určité společenské úrovně, […]
Martha Stewartová: Dělají opravdu Zoufalé manželky zoufalé věci?
Obdivují ji ženy i muži. Představuje dámu, která bravurně zvládá domácnost a kariéru snů, kde kraluje na mnoha polích. Martha Stewartová (*1941) je novinářkou, moderátorkou, kuchařkou i herečkou. V Americe ji proslavila talkshow Martha, od které odrazila další cesty své kariéry. Sedla ke stroji a napsala několik knih o vaření, péči o domácnost, které se staly […]
Jan Libíček: Věčně smutného komika zabil strach z lékařů
Něžný obr Jan Libíček klamal tělem dokonale. I když měl postavu úctyhodných rozměrů, byl fyzicky zdatný. Ačkoli byl komikem, sám říkával, že je v jádru smutný člověk. Lidé mu to však nevěřili. Tak dobrým hercem byl.   Těžkotonážní komik zvládl spoustu rozličných rolí, klaďase i záporáky. Většinou však byly tyto postavy v tónině komické. Sám Jan Libíček […]
Nenechte si ujít další zajímavé články
Zámek Slatiňany: Zámek v kraji zasvěceném koním
epochanacestach.cz
Zámek Slatiňany: Zámek v kraji zasvěceném koním
Česká republika má několik míst, která se proslavila chovem koní. Naší specialitou je především starokladrubský kůň, a právě mnoho jeho zástupců našlo svůj domov ve Slatiňanech, v těsné blízkosti významného a hojně navštěvovaného zámku. Od chvíle, kdy na sklonku 13. století vznikla osada zvaná Slatiňany, se zdejší obec stále rozrůstala. Některý z potomků prvního doloženého majitele panství
Zelné „steaky“
nejsemsama.cz
Zelné „steaky“
Grilovat se dá i obyčejné zelí. Vyzkoušejte to a budete velmi mile překvapeni! Potřebujete: ✿ 1 hlávku raného zelí ✿ 9 lžic olivového oleje ✿ sůl, pepř ✿ 2 lžíce vinného bílého octa ✿ 1 lžičku dijonské hořčice ✿ javorový sirup ✿ 1 svazek pažitky ✿ směs semínek – slunečnice, dýně, len apod. 1. Pažitku nasekejte nadrobno. Zelí rozkrojte na silnější plátky tak, aby
Zatoužila Holanová opět po Šípovi?
nasehvezdy.cz
Zatoužila Holanová opět po Šípovi?
Kdyby se vyhlašoval nejbouřlivější rozvod v dějinách showbyznysu, své čestné místo by tam měli zpěvačka Marcela Holanová (73) s moderátorem Všechnopárty Karlem Šípem (79). Bavič ji opustil náhle po
Masové koule s kopřivami
tisicereceptu.cz
Masové koule s kopřivami
Suroviny 800 g mletého masa (vepřové + hovězí) 1 vejce 1 cibule 2 stroužky česneku 2 plátky toustového chleba 3 lžíce mléka 1 hrnek mladých kopřiv sůl pepř 2 lžíce olivového oleje Postu
Na Střeleckém ostrově se zvolila nová Miss Tourism World Czech Republic 2024
iluxus.cz
Na Střeleckém ostrově se zvolila nová Miss Tourism World Czech Republic 2024
Ve čtvrtek 27. června 2024 proběhla očekávaná akce roku módního průmyslu – několik módních přehlídek spojených s finále soutěže Miss Tourism World 2024. Tato prestižní událost se uskutečnila v nádhern
Víc než jen padesát odstínů antracitu
rezidenceonline.cz
Víc než jen padesát odstínů antracitu
Nad červenými střechami Vídně se nachází exkluzivní dvoupodlažní penthouse s obytnou plochou přes pět set čtverečních metrů a výhledem na Dunaj i majestátní Kahlenberg. Luxusní apartmá zhodnocuje komfortní střešní zahrada s whirlpoolem a venkovní kuchyní. Exkluzivní realizace vznikla na základě návrhu studia Destilat, jež se specializuje na interiérový a nábytkový design. Unikátní vzhled interiéru je
Magická tajemství katů: Ostrá sekera není všechno
enigmaplus.cz
Magická tajemství katů: Ostrá sekera není všechno
Středověcí kati si uvědomovali, že často popravují úplně nevinné. Jejich největší noční můrou tedy bylo, že se jim jednou přijdou pomstít ze záhrobí.   [gallery ids="142451,142452,142453"]
Buckingham & Anna Rakouská: Diplomat se jí vetřel do ložnice
historyplus.cz
Buckingham & Anna Rakouská: Diplomat se jí vetřel do ložnice
Když se v květnu 1625 na pařížském královském dvoře objeví vyslanec anglického krále George Villiers, vévoda z Buckinghamu, vyvolá nemalé pozdvižení. Točí se kolem něj řada urozených žen, ale mladý šlechtic se ke všem chová velmi rezervovaně, až na jednu – půvabnou královnu Annu Rakouskou. V tomto případě si však zahrává s ohněm… Ozve se
Macallan & Bentley: Unikátní whisky ve futuristickém hávu
epochalnisvet.cz
Macallan & Bentley: Unikátní whisky ve futuristickém hávu
Macallan se spojil s britskou luxusní automobilkou Bentley a společně dali vzniknout limitované single malt whisky s názvem The Horizon v hodnotě 50 000 dolarů. Vznikla na oslavu 200. výročí slavné palírny a stala se zároveň první horizontální single malt whisky na světě.   První zprávy o chystané spolupráci destilerie Macallan se slavnou automobilkou Bentley
Nejí zeleninku? Tohle si dá!
panidomu.cz
Nejí zeleninku? Tohle si dá!
Nechuť k zelenině je dědičná a prochází generacemi. Proto nemá cenu ji vnucovat dětem, když zeleninu okázale odmítá tatínek i dědeček. Není to bez následků, na zdraví národa je malý podíl zeleniny na jídelníčku znát, takže se držíme celosvětově na špičce ve výskytu rakoviny tlustého střeva. Neslavné je to i s naším cholesterolem a špatné
Mít nízké sebevědomí se mi těžce vymstilo
skutecnepribehy.cz
Mít nízké sebevědomí se mi těžce vymstilo
Vdávala jsem se za cizince z velké lásky. Byl tak pozorný! Doslova mě na rukou nosil! Něco takového jsem u českých kluků nezažila. Moje rodina mi tu svatbu rozmlouvala. Jiná kultura, to nebude dělat dobrotu! Já měla ale svou hlavu. Dnes přiznávám, že jsem trpěla jako mladá holka velmi nízkým sebevědomím, i když jsem byla hezká a kluci se
Vědci vyvinuli strategii, jak určit, zda bude nanoterapie účinná pro pacienta
21stoleti.cz
Vědci vyvinuli strategii, jak určit, zda bude nanoterapie účinná pro pacienta
Vědecká komunita i farmaceutické společnosti upírají velkou pozornost k vývoji nanoléčiv jako nedílné součásti moderních terapeutických metod. Pomoci by mohla zejména jako cílená léčba u nádorových on