Domů     Nebezpečné tloustnutí: Epidemie obezity trápí nejen Česko
Nebezpečné tloustnutí: Epidemie obezity trápí nejen Česko
18.2.2024

Více než miliarda lidí na celém světě dnes trpí obezitou, z toho 650 milionů dospělých, 340 milionů dospívajících a 39 milionů dětí. Je důsledkem nezdravých stravovacích návyků, omezené fyzické aktivity, sedavého zaměstnání a digitalizace.

Ročně má na svědomí 1,2 milionu mrtvých. Dá se s epidemií obezity vůbec bojovat?

O obezitě hovoříme tehdy, když index tělesné hmotnosti BMI (hmotnost v kg vydělená druhou mocninou výšky v metrech) přesáhne 30. Od roku 1975 se celosvětová míra obezity ztrojnásobila, přičemž většina světové populace žije v zemích, kde nadváha a obezita zabíjí více než podváha.

Za hlavní příčinu obezity v moderním světě je považován nadměrný energetický příjem, kdy člověk ve své stravě přijme více energie, než kolik jí jeho tělo spotřebuje. Což je v poslední době doprovázeno ještě absolutním nedostatkem pohybu.

39 % světové populace je obézních

Zkrátka a dobře, lidé se přecpávají, ale nehýbou. Fast foody a jiné nezdravé potraviny jsou dnes dostupnější než kdy dříve. Zároveň ubývá přirozeného pohybu. Většina lidí má navíc sedavé zaměstnání, do práce se vozí autem a po práci odpočívá na gauči.

Hned 39 % celosvětové dospělé populace proto trpí obezitou. V Evropě je situace obzvlášť kritická, potíže s nadváhou zde má hned 53 % dospělé populace.

Špatné vysvědčení pro Česko

Ani Česká republika si nevede nejlépe. S nadváhou, tedy BMI vyšším než 25, se u nás potýká hned 70 % mužů, z toho 27 % trpí obezitou. To je řadí na třetí příčku v Evropě. Českých žen se s nadváhou potýká 57 %, z nich polovina je obézních.

Rapidně přibývá rovněž obézních dětí, k čemuž velmi negativně přispěla i pandemie covidu, místo běhání venku sedí u počítače či chytrého telefonu a cpou se chipsy. U nás je obézních 18,5 % chlapců a 14,5 % dívek.

Nejhůře jsou na tom pak chlapci ve věku mezi 11 a 13 lety, mezi kterými má nadváhu či obezitu až 37 %.

Špatné stravování bývá vidět na celé rodině.
Špatné stravování bývá vidět na celé rodině.

Příčiny tloustnutí

Ne vždy ovšem stojí za rozvojem obezity nadměrný příjem potravy. Až z 50 % je podmíněna geneticky. Když jsou oba rodiče obézní, má jejích dítě 80% šanci, že bude i ono.

Důvodem rozvoje obezity mohou být i jiné nemoci, například snížená funkce štítné žlázy, ty ale představují asi jen 1 % všech případů. Vzestup hmotnosti mohou způsobit i užívané léky, třeba některá antidepresiva, psychofarmaka či léky na uklidnění.

Svoji roli sehrává také prostředí. Obézních je více mezi lidmi s nižším vzděláním, na venkově pak více než ve městech.

Psychika a obezita

Velmi často se v souvislosti s obezitou hovoří o psychických problémech, většinou však jako o jejím důsledku. Ostatními lidmi jsou totiž obézní vnímáni jako líné bytosti bez dostatečně silné vůle odepřít si jídlo.

Odsudek vede u nemocných ke snížené sebeúctě a nenávisti k vlastnímu tělu, roztáčí se deprese. Jenže často jsou psychické potíže nikoliv důsledkem, ale důvodem obezity.

Lidé, kteří jsou nějak zranění na duši, si budují „velké tělo“, které je má ochránit před světem, který jim ublížil. Proč?

Křehká dětská duše

Zejména dětská duše je velmi křehká. Malé dítě má jen omezené prostředky, jak vyjádřit, co potřebuje. Pokud na jeho potřebu pomazlení či pochvaly jeho nejbližší (rodina, učitelé, vrstevníci) nereagují adekvátně, přestane si dítě o její uspokojení říkat.

Stane se vůči své potřebě necitlivým, přestane si uvědomovat, co skutečně potřebuje. To v něm ovšem může vyvolat protitlak, silnou touhu po něčem, tzv. orální hlad, který ale není fyziologický a projeví se právě přejídáním.

Nevhodné potraviny - kolik jste jich dnes snědli vy?
Nevhodné potraviny – kolik jste jich dnes snědli vy?

Velké tělo k obraně nemocné duše

K nadměrnému jedení se mnoho žen uchýlí rovněž po sexuálním útoku na ně, snaží se tím vlastně (a úspěšně) snížit svoji atraktivitu. K obezitě se zejména mladí lidé utíkají také, když si jsou sami sebou nejistí.

Stát se dospělým není jednoduché, klade to na člověka nemalé nároky. Ale na obézní, na ty se přece musejí brát ohledy, tak proč si je nedopřát. Jídlo funguje též jako účinné antidepresivum při smutku a depresi, pomáhá zvládnout i pocity vzteku či nenávisti. Je to všelék a zároveň zabiják.

Hrozba jménem viscerální tuk

Na nadbytek stravy není náš organismus naprogramován, proto si jej ukládá tak zvaně na horší časy, a to ve formě tukových zásob, které jsou patrné na první pohled. Rozmístění tukové tkáně rovněž hraje roli při posuzování škodlivosti obezity.

Nejrizikovější je nitrobřišní neboli abdominální obezita, při které dochází k hromadění tuku v oblasti břicha, přičemž tento viscerální tuk obaluje důležité orgány, které se zde nacházejí.

Jablko versus hruška

Postava typu jablko, s „pneumatikou“ kolem pasu, je tak nebezpečnější, než když se tuk hromadí v oblasti hýždí a stehen u postavy typu hruška. Za rizikový je u mužů považován obvod pasu překračující 102 cm, u žen pak 88 cm.

Je ovšem také potřeba brát v potaz poměr obvodu pasu k obvodu hýždí. Měří se rovněž obsah tělesného tuku a tloušťka podkožních tukových vrstev. Výsledky je pak nutné interpretovat v závislosti na věku a pohlaví pacienta.

Dlouhodobé sezení a žádný sport

Hektická pracovní doba, domácí povinnosti, stres a tlak na výkon jsou náročné na psychiku, jako relax proto lidé raději volí sledování televize či surfování po internetu než sport. To vede k ochabování svaloviny a přibývání podkožního tuku.

Řada lidí navíc tráví během dne spoustu hodin vsedě, třeba před počítačem. Odborníci varují, že při tom prakticky přestávají spalovat jakékoliv kalorie. Když si pak dopřejí vydatný oběd, není divu, že se u nich rozvíjí nadváha či obezita.

Dlouhým sezením se jim nadto snižuje i fyzická kondice, zvyšuje únava a objevují se bolesti zad vlivem nesprávného držení těla.

Je to začarovaný kruh - úbytek energie vede k ještě větší lennosti.
Je to začarovaný kruh – úbytek energie vede k ještě větší lennosti.

Covidová pandemie a obézní děti

Pandemie covidu zhoršila výskyt nadváhy a obezity u dětí. Přispěla k tomu online výuka, nemožnost docházet do školy a na sportovní kroužky i zhoršení stravovacích návyků, protože nudu děti zaháněly jídlem.

Ztratily rovněž stravovací režim, protože chodily později spát, trávily mnoho času u počítačů, vstávaly později a jídlo pro ně bylo dostupné kdykoliv během dne.

Už i u žáků základních škol se proto vyskytuje tak zvaný metabolický syndrom, kdy se k obezitě přidává diabetes 2. typu, porucha trávení tuků či vysoký krevní tlak.

Z obezity dítě nevyroste

Jan Boženský, primář dětského oddělení Vítkovické nemocnice v Ostravě, k tomu dodává: „Na co jsme bývali zvyklí u starších, to dnes vidíme u relativně velmi mladých.

Děti staré 10 nebo 11 let mají jasné známky metabolického syndromu, to jsme v minulých letech určitě nevídali a nárůst je obrovský.“ Přitom platí, že pokud je dítě obézní, znamená to, že se 75% pravděpodobností z něj bude i obézní dospělý.

Je však jistá naděje, že u dětí, které ztloustly během covidové pandemie, je toto riziko menší.

Hrozí cukrovka, infarkt i dna

Metabolický syndrom samozřejmě ohrožuje i obézní dospělé. Dalšími komplikacemi obezity jsou kardiovaskulární onemocnění, který postihují srdce a oběhovou soustavu.

Vedle vysokého krevního tlaku je tak ohrožuje rovněž infarkt myokardu či mozková mrtvice v důsledku ucpaných srdečních a mozkových cév, ve kterých se tuk může ukládat (ateroskleróza).

Kromě diabetu 2. typu se u obézních často vyskytuje i zvýšený cholesterol v krvi a dna.

Rakovina, opotřebení kloubů a neplodnost

Lidé s vysokým BMI mají rovněž větší náchylnost k rozvoji nádorových onemocnění, nejčastěji rakoviny tlustého střeva, prsu, ledvin, děložní sliznice, prostaty, plic a dalších orgánů. Obezita je také velkou zátěží pro kosti a klouby celého těla.

To vede ke špatnému držení těla a z něj plynoucích bolestí, nadměrnému opotřebení kloubů, snížení jejich pohyblivosti a častým zánětům. Dalšími komplikacemi mohou být i dýchací a kožní problémy, neplodnost, gynekologická onemocnění či nemoci trávicího traktu.

Drastické diety nejsou řešení

Proto je potřeba obezitu řešit, ovšem za pomoci odborníka! Když se lidé rozhodnou sami snižovat svoji váhu, většinou moc úspěšní nejsou. Obezity se totiž nelze zbavit rychle.

Při drastických dietách si organismus na delší hladovění zvykne a přizpůsobí mu svůj metabolismus tak, aby co nejvíce šetřil vydávanou energii. Hubnutí se proto při podvýživě postupně zastaví.

Po skončení diety navíc hrozí tak zvaný jojo efekt, kdy dotyčný přibere zpět co shodil, a ještě něco navíc, právě proto, že si organismus ukládá na horší časy.

Dětská obezita je rostoucí hrozbou. V letošním roce poprvé počet dětí s nadváhou předčí počet dětí s podvýživou.
Dětská obezita je rostoucí hrozbou. V letošním roce poprvé počet dětí s nadváhou předčí počet dětí s podvýživou.

Léčení těla i duše

Léčba obezity navíc musí být komplexní, tedy zahrnovat péči o tělo i duši. Protože u řady lidí může za nadbytečná kila právě nemocná duše. Pokud nedojde k odstranění prvotní příčiny, která přejídání odstartovala, léčba nebude účinná.

Nemocnou duši totiž nelze vyléčit dietním jídelníčkem. Je třeba zjistit příčinu toho, proč se daný jedinec přejídá. Pokud problém tkví v psychice, může se snižováním váhy velice pomoci psychoterapie. Ve většině případů je to však běh na dlouhou trať.

Racionální jídelníček bez hladovění

Teprve poté může na řadu přijít úprava jídelníčku. Obézní člověk toužící po úbytku váhy by měl konzumovat malé porce jídla v častých intervalech, klidně 8 až 10krát denně, aby neměl pocit hladu.

Důležité je omezit nadměrný energetický příjem, zejména živočišné tuky a jednoduché cukry. Ideální je jíst co nejméně průmyslově zpracovaných potravin, tedy zvolit jídlo v co nejpřírodnější podobě. Žádné paštiky, salámy, cukroviny a potraviny bohaté na sůl.

Ideální je zelenina, která obsahuje vlákninu, v menším množství i ovoce. Dále luštěniny, libové maso a polotučné mléčné výrobky a celozrnné výrobky.

Civilizační choroba - pro Čechy ta možná nejzávažnější...
Civilizační choroba – pro Čechy ta možná nejzávažnější…

Hlad je převlečená žízeň

Je potřeba rovněž dbát na dostatečný příjem tekutin, ovšem vyhnout se energeticky bohatým nápojům s vysokým obsahem cukru a oxidu uhličitého. Omezit je potřeba i příjem alkoholu, který obsahuje velké množství energie.

Ideální je pít obyčejnou vodu, vhodné jsou na prostřídání i neochucené minerálky a neslazený čaj. Občas je možné si dopřát i kávu, ale bez cukru, a myslet na to, že odvodňuje, takže je třeba ji doplnit sklenicí vody.

Minimalizace stresu a dostatek pohybu

Důležité je rovněž začít se hýbat, ideální je cvičení vytrvalostního charakteru, například chůze, jízda na kole či rotopedu nebo plavání. Začít stačí s půlhodinou třikrát týdně a postupně přidávat.

Procházky v přírodě za každého počasí navíc posílí i imunitu a pozvednou psychiku. Pomocí sportu je také možné odbourat stres, který je dnes prakticky všudypřítomný. Člověk se na to ale stále neadaptoval a reaguje stejně jako kdysi pračlověk.

Krev se mu, v přípravě na útěk či útok, nahrne přednostně do svalů a tělo přestane vstřebávat živiny. Stres tím přispívá nejen k rozvoji obezity, ale i ke zvýšení krevního tlaku, nespavosti a trávicím obtížím. Proto je potřeba naučit se relaxovat.

Foto: Shutterstock
Související články
Lifestyle
Coober Pedy: Město, kde se žije pod zemí
Uvnitř australského vnitrozemí leží městečko, které na první pohled nevypadá nijak zvláštně, jen denní teploty tu dosahují až 50 °C a k vodě je to daleko. Tak proč žít zrovna tady? Byly zde objeveny velké zásoby opálu, které sem přilákaly tisíce nadšených hledačů. Aby ale vydrželi v tak nehostinných podmínkách, které zde během roku panují, přesunuli svá […]
Lifestyle
Rychlá a zběsilá jízda Paula Walkera: Od hvězdy k tragickému konci
Paul Walker, milovník rychlých aut a hvězda série Rychle a zběsile, tragicky zahynul při autonehodě v roce 2013. Jeho život byl plný adrenalinu, filmových úspěchů i charitativní činnosti.   Hvězda série filmů Rychle a zběsile umírá dne 30. listopadu 2013. Se svým známým, automobilovým závodníkem Rogerem Rodasem, opouští akci pořádanou Walkerovou charitou na pomoc obětem […]
Lifestyle
Iveta Bartošová: Dostali ji na dno osudoví muži?
Bartošová spáchala sebevraždu tím nejdrastičtějším způsobem. V Uhříněvsi u Prahy skočila pod vlak. Svému manželovi Josefu Rychtářovi a jedinému synovi Arturovi nechala dopisy na rozloučenou. Ani oni ji nemohli zachránit? Iveta Bartošová (1966–2014) byla talentovaná, ale naivní a trochu prostá. Tak vzpomínají Ivetini známí na její začátky. A jak je vidět, od doby, kdy Bartošová […]
Lifestyle
Falco: Rakouský hudební fenomén s tragickým osudem
Tento článek popisuje životní cestu rakouského zpěváka a skladatele Falca, od jeho neobvyklého talentu v dětství, přes bouřlivou kariéru plnou hitů jako „Der Kommissar“ a „Rock Me Amadeus“, až po tragickou smrt při automobilové nehodě v roce 1998.   Falco, vlastím jménem Johann „Hans“ Hölzel (1957–1998), je rakouský hudebník, zpěvák a skladatel. Stal se jediným […]
reklama
záhady a tajemství
Od zločinu k slávě: Příběh tanečníka a herce Jana Révaie
Jan Révai začínal jako talentovaný tanečník, ale život ho zavál do vězení za loupežné přepadení benzínové stanice. Během pobytu za mřížemi se zdokonalil ve svém umění a po propuštění se vydal cestou úspěšného muzikálového herce a tanečníka. Jeho příběh je o druhých šancích, odvaze překonávat chyby a proměně z rebela ve vzor. I přes svou […]
Co se skrývá za záhadnou smrtí muzikanta Miroslava Berky?
Jsou tři hodiny odpoledne. Lucerna je ještě zavřená pro veřejnost, jen v uklízečky vytírají v sále podlahu, brigádníci doplňují nápoje do ledničky a ve zkušebně sedí osazenstvo kapely Olympic. Jeden její člen chybí. „Tak ještě počkáme a uvidíme,“ prohlásí frontman Petr Janda (*1942). Ale když se nic nestane, odehrají zkoušku i bez kolegy.   Odešel, nedošel Tím, […]
Kdo odhalí tajemství „krále popu“?
Označován je za „krále popu“ a superstar 20. století. Ovšem najde se i skupina lidí, která v něm nevidí talentovaného umělce, ale někoho, kdo sexuálně obtěžoval malé děti. Ze zneužívání je dvakrát obviněn, ale soud jej v roce 2005 zprošťuje obvinění.   Zpěvákova složka prý čítá tisíce stránek. Dokumenty zahrnují soukromé zprávy vyšetřovatelů, přepisy telefonických hovorů a […]
Hrad Bítov, místo paranormálních jevů
Umístění stavby impozantního středověkého hradu Bítov nebylo velice pravděpodobně vůbec náhodné. Pod tímto malebným šlechtickým sídlem se prý totiž křižují dvě silné linie zemské energetické mřížky… Brána do jiné dimenze? Zdejší energie zde pak údajně způsobuje skutečně zvláštní úkazy… Jeden z nejsilnějších proudů místní energie se v minulosti měl snad nacházet ještě kdesi mimo vlastní […]
reklama
historie
Vražda Johna Lennona: Nejdřív si přišel pro podpis, pak na něj namířil zbraň!
Jedna z největších legend hudebního nebe se stala obětí chladnokrevné vraždy. Hudebníka a spoluzakladatele skupiny The Beatles Johna Lennona zastřelil jeho fanatický fanoušek Mark David Chapman. Dne 24. srpna 1981 za to byl odsouzen k doživotnímu vězení. Co ho vedlo k hrůznému činu? Osmého prosince 1980 má přes sebou John Lennon náročný den. V jeho newyorském bytě ve slavném […]
Dětství božské MM: Otec neznámý, matka v depresích
Gladys Bakerová zabouchne dveře a zamkne je. „Neboj se, neboj, budeme spolu,“ uklidňuje tříleté děvčátko schované ve velkém pytli. Je to únos se vším všudy. Dítko v pytli není nikým jiným, než budoucím filmovým idolem. Matka se ji právě pokouší získat od pěstounky Idy Bolenderové zpět do své péče… Ida si s chatrnými dveřmi za […]
Smích střídá děs: Tři nejznámější klauni světa
Zatímco ráno obskakuje děti v nemocnici, tvoří zvířata z balonků a vypráví vtipy, večer jako by se po veselém chlapíkovi slehla zem. Obtloustlý muž svou oběť sváže, sundá kalhoty a znásilní. Druhý den si opět navlékne klaunské šaty a vyrazí bavit děti jako by se nechumelilo. Tulák, který dobyl svět Kdo: Emmett Kelly Zajímavost: Prorazí i v Hollywoodu […]
Kníry: Dovedete si bez něj představit Chaplina?
Mrožák, angličák, kartáček, podkova, tkanička, řídítka. Druhů a variant knírů jsou desítky. A každý má minimálně jednu slavnou osobnost, která by bez něj nebyla kompletní. Knír je natolik dominantním prvkem tváře, že se v mnoha případech stává nejen poznávacím znamením, ale doslova obchodní značkou. Jeho historie dlouhá, plná vítězství i porážek. Žižka má holou bradu Vousy […]
Nenechte si ujít další zajímavé články
Průlomová studie: Mezi autoimunitními poruchami a defekty zubní skloviny existuje souvislost
21stoleti.cz
Průlomová studie: Mezi autoimunitními poruchami a defekty zubní skloviny existuje souvislost
Mezinárodní výzkumný tým, jehož součástí byli vědci z Českého centra pro fenogenomiku a laboratoře transgenních modelů nemocí Ústavu molekulární genetiky AV ČR v centru BIOCEV, odhalil nové poznatky o
Odstavený vlak lákal ke spánku
skutecnepribehy.cz
Odstavený vlak lákal ke spánku
Vlak měl zpoždění, a tak jsem si zkrátila čekání v odstaveném vagonu. Usnula jsem a probral mě vlak, když se dal do pohybu. Vracela jsem se pozdě večer od kamarádky, čekala mě ještě cesta vlakem. Na setmělém nádraží jsem se dozvěděla, že má nemalé zpoždění. Byla mi zima a únavou jsem pomalu ani neudržela hlavu. Měla jsem náročný den,
7 tipů, jak probudit metabolimus
nejsemsama.cz
7 tipů, jak probudit metabolimus
Zrychlit metabolismus při hubnutí je snazší, než si myslíte. To je cesta, jak začít hubnout a zhubnout! Jak tedy zrychlit metabolismus, aby více spaloval? Po třicítce u žen klesá rychlost metabolismu o pět procent. To znamená pomalejší spalování a zvyšování váhy. Ale nemusí tomu tak být. Existují způsoby, jak metabolismus nastartovat a znovu dostat do vyšších obrátek. Existuje hned sedm tipů, které
Hostina z lesa
iluxus.cz
Hostina z lesa
Restaurant Deer v Michalské ulici, jen pár kroků od Staroměstského náměstí, se těší velké oblibě. Příjemný interiér, profesionální servis a dechberoucí pokrmy, které připravuje šéfkuchař Lubomír Dolej
Moderní rezidence u rovníku
rezidenceonline.cz
Moderní rezidence u rovníku
Rezidence vznikla v rovníkovém Ekvádoru. Betonová stavba rozvržená do tvaru písmene T působí přes svou masivní konstrukci příjemně svěžím, elegantním a odlehčeným dojmem. Tři podlaží, tři obytná kř
Pád Antiochie: Křižáci si město podmanili díky lsti
historyplus.cz
Pád Antiochie: Křižáci si město podmanili díky lsti
Nepřestali doufat, že dokážou Antiochii vyhladovět. Bohemund z Tarentu však s názorem ostatních křižáckých velitelů nesouhlasí. Věří, že mohou město dobýt mnohem dříve a pohodlněji – lstí. Normanský dobrodruh neztrácí čas a mezi obránci získává spojence, který křižákům pomůže dostat se za hradby! Do Byzantské říše vtrhli ve druhé polovině 11. století z východu seldžučtí
Ať se to jen blýská!
panidomu.cz
Ať se to jen blýská!
Otisky prstů, šmouhy a kapky vody dokáží výrobky z kovu nevzhledně změnit. Čas od času je proto potřeba je důkladně očistit. Zkušené hospodyňky vědí, že na nežádoucí skvrny, které se objevují na okrasných dekoracích, úchytkách či nádobí, často pomáhá ocet, citronová šťáva či roztok jedlé sody. Měď *Koupelna Pokud máte v koupelně měděné vybavení, zřejmě
Evropští šamani současnosti: Kde se s nimi můžete potkat?
epochalnisvet.cz
Evropští šamani současnosti: Kde se s nimi můžete potkat?
Šaman jako prostředník mezi světem nadpřirozena a lidmi nás spojuje s nejstaršími obdobími prehistorie. Z hlediska geografie byl šamanismus původním náboženstvím sibiřských národů. Brzy se však dostává i do našich končin, třeba do Uher, kde se i v pozdním středověku nacházeli šamani-táltosové. Existují a působí na našem kontinentu dodnes? Muž oslovovaný jako táltos právě odložil malý bubínek,
Bábovka se zakysanou smetanou
tisicereceptu.cz
Bábovka se zakysanou smetanou
Vláčná bábovka se hodí jako zákusek po nedělním obědě nebo jako sváteční snídaně. Potřebujete 4 vejce 1 hrnek cukru krupice 2 hrnky polohrubé mouky 1 prášek do pečiva 1 kelímek (200 g) zakys
Naberte inspiraci na jižní Moravě
epochanacestach.cz
Naberte inspiraci na jižní Moravě
Kraj, který proslavilo skvělé víno, honosné hrady a romantické zámky. Malebnou krajinou se vine nespočet cyklostezek a turistických cest. Pokud už znáte Pernštejn i Vranov nad Dyjí a zahrady lednického zámku jste prošli křížem krážem, přijeďte letos za novinkami a neobjevenými skvosty. Jižní Morava si jich má nepřeberně, nudu nepoznáte! Že víno ochutnáte jen o
Lovci duchů v ČR: S kým se jim podařilo navázat kontakt?
enigmaplus.cz
Lovci duchů v ČR: S kým se jim podařilo navázat kontakt?
Takzvaní lovci duchů se rozhodně nevyskytují pouze v hororových filmech. Své vyšetřovatele nadpřirozených jevů má i Česká republika a mnoho z nich je na svých lovech pravidelně úspěšných. Co nebo koho
Touží Denisa Nesvačilová po miminku?
nasehvezdy.cz
Touží Denisa Nesvačilová po miminku?
Stále nemůže najít toho pravého. Hvězda seriálu ZOO Denisa Nesvačilová (32) byla naposledy vášnivě zamilovaná do scenáristy Petra Kolečka (40), ale ten jí bohužel zlomil srdce. Herečka se však svého s