Domů     Tajemství hot dogu: Jak se zrodil milovaný „horký pes“?
Tajemství hot dogu: Jak se zrodil milovaný „horký pes“?
27.10.2023

Není párek jako párek. A notabene, když je v rohlíku. Toto spojení u nás dobře známe. Ve Spojených státech amerických si na něčem takovém ale těžko pochutnáme. Tam se párek do pečiva nezasouvá, nýbrž vkládá mezi podélně rozříznutou bagetku. Ještě trochu hořčice, kečup, cibulku a hot dog je na světě!

V USA na něj nedají dopustit. Stánky s ním tam najdete na každém rohu. Jeho historie je přitom ještě zamotanější než vzor, který na něj vykouzlí prodavač pomocí omáčky.

Neuvěřitelně praktická pochoutka

Tak, jak to občas u podobných „vynálezů“ bývá, i hot dog je s největší pravděpodobností vynalezen náhodou. Ba co víc, dokonce se mu dostalo privilegia mít několik příběhů svého zrození. Který je ten pravý, to už se asi nikdy nedozvíme.

Je to ten, ve kterém hraje hlavní roli německý imigrant a původním povoláním pekař Charles Feltman (1841–1910)? Má to být právě on, koho první napadne vložit podlouhlou uzeninu do překrojené housky.

V roce 1867 si nechá vyrobit vozík s malým vařičem na dřevěné uhlí a přihrádkou na pečivo a otevře si na pláži na Coney Islandu (poloostrov v nejjižnější části Brooklynu) stánek. Jeho výtvor, pojmenovaný „red hots“, téměř okamžitě vyvolá senzaci.

„Byl neuvěřitelně praktický. Dal se jíst za chůze, na písku mezi koupáním, dokonce i na kolotoči. A to bez talíře nebo příborů,“ vysvětluje americký historik Henry Collins Brown.

Feltman si nakonec otevře celou restauraci, kde kromě „red hots“, prodává i spoustu dalších jídel.

Americkou specialitu mají s největší pravděpodobností na svědomí němečtí přistěhovalci. Foto: unsplash
Americkou specialitu mají s největší pravděpodobností na svědomí němečtí přistěhovalci. Foto: unsplash

Pečivo místo rukavic

Feltman ale není jediný potencionální vynálezce masové dobroty. Hodně se skloňuje také jméno Antoine Feuchtwanger, popřípadě Anton Ludwig Feuchtwanger. Podle toho, kterému zdroji dáváte přednost.

Opět jde o německého přistěhovalce, který na konci 19. století prodává párky v ulicích St. Louis v americkém státě Missouri.

Aby si jeho zákazníci nepopálili ruce nebo se nezamastili, poskytuje jim k jídlu látkové rukavice, které mu mají po konci konzumace vrátit. To se ale neděje, což dost leze do peněz.

A tak Feuchtwangera manželka v roce 1880 navrhne vkládat párky mezi rozpůlenou bagetku. Existuje ale ještě trochu jiná verze téhož příběhu, podle které se vše odehraje až v roce 1904 na Světové výstavě v St.

Louis a na vkládání uzeniny mezi pečivo nepřijde Feuchtwangerova žena, nýbrž jeho švagr, pekař.

Vynálezce podle novin

Do fronty údajných autorů hot dogu se staví i další. Třeba rodilý Rakušan Ignatz Frischman, který do Ameriky dorazí někdy před rokem 1850 a právě z jeho hlavy a posléze i pekárny mají pocházet podlouhlé vídeňské rohlíky, vyrobené speciálně pro hot dogy.

Před touto inovací se párky obvykle podávají mezi dvěma krajíčky chleba. Frischmann dodává své jedinečné rohlíky prodejcům v okolí Coney Islandu, a když v roce 1904 zemře, připíše mu vynález pochoutky v otištěném nekrologu i slavný deník New York Times.

Jeho historie je ještě zamotanější než vzor, který na něj vykouzlí prodavač pomocí omáčky. Foto: pxfuel
Jeho historie je ještě zamotanější než vzor, který na něj vykouzlí prodavač pomocí omáčky. Foto: pxfuel

Skoč do krámu pro pečivo!

Pouliční prodavač Harry M. Stevens (1855–1934) ale tvrdí, že hot dog je z jeho hlavy. Zrodí se prý v jednom chladném dubnovém dni roku 1901, kdy mu během prodeje klobás dojde voskový papír, na kterém je tradičně podává.

A tak pošle jednoho ze svých zaměstnanců do krámu koupit nějaké pečivo. Ten se po chvíli vrátí s náručí plnou francouzských bagetek. Stevens je rozkrojí a mňamka je na světě.

Místo chleba rohlíky

Posledním do početné party gastro průkopníků je pak Adolf Gehring, jehož příběh nás zavede zpátky do St. Louis. Tady, během baseballového zápasu 3. června 1903 prodává Gehring klobásy a párky s chlebem.

Brzy má vyprodáno, a tak se vydá do pekárny a řeznictví doplnit zásoby. Jenže pekař na krámě už nemá nic jiného než podlouhlé rohlíky. Gehring je vezme všechny, stejně jako klobásy a párky od řezníka.

Pečivo a uzeniny pak dá dohromady a se svými „masovými sendviči“, jak je nazývá, se vrátí na stadion.

Se psy společného víc, než myslíte

Příběhy zrození bychom tedy měli, ale jak dostal „horký pes“ neboli hot dog svůj zvláštní název? Se psy má společného možná víc, než si myslíte. Němečtí přistěhovalci totiž do Ameriky přivezou nejen párky a klobásy, ale také novou psí rasu – jezevčíky.

To vede k fámám a posměškům o skutečném obsahu tajemných masových trubiček, které prodávají na rozích ulic. Uzeniny skutečně svým podlouhlým tvarem jezevčíky připomínají. Ba co víc, někteří vtipálci možná ani nevědí, že nejsou tak daleko od pravdy.

V Německu je totiž konzumace psího masa během 19. a 20. století běžná v Sasku, Slezsku, Anhaltsku a Bavorsku.

Hot dogy se stanou doslova masovou záležitostí. Klasickým pokrmem rychlého občerstvení. Foto: pxfuel.
Hot dogy se stanou doslova masovou záležitostí. Klasickým pokrmem rychlého občerstvení. Foto: pxfuel.

Nedáte si jezevčíka?

V USA se dlouhá léta traduje, že jako první termín „hot dog“ ve spojení s žádanou pochoutkou použije v roce 1901 sportovní karikaturista New York Journal Tad Dorgan (1877–1929).

Ten v roce 1901 během baseballového zápasu pozoruje prodavače, jak nabízejí své dobroty se slovy:

„Get your red-hot dachshund sausages“, tedy „Dejte si rozpálené jezevčíkové klobásy!“ Protože totiž podlouhlé uzeniny připomínají Američanům jezevčíky, rozhodnou se jim přezdívat právě německým výrazem pro toto psí plemeno – dachshund.

Jenže Dorgan si není jistý, jak se ono slovo píše, a tak nakreslenou karikaturu skutečného jezevčíka, vykukujícího z rozříznuté bagetky, opatří titulkem „Get your hot dog“, tedy „Dejte si svého horkého psa“.

Od psích vozů k horkým psům

Celý příběh ale stojí na vratkých nohách. Ona karikatura totiž není i přes transparentnost Dorganovy práce k nalezení. A tak je pravděpodobnější, že výraz vznikne už někdy v 90. letech 19. století, kdy se začne objevovat v amerických vysokoškolských novinách.

Studenti Yaleovy univerzity už tehdy prokazatelně označují pouliční stánky, prodávající horké párky a klobásy, jako „psí vozy“. Odtud už je k hot dogům skutečně jen krůček.

Foto: pxfuel, unsplash Tit Foto: pxfuel
Související články
Historie
Konce expedicí do Arktidy i Antarktidy: Hroby v ledu i strastiplná pouť v rozbouřeném moři
Patří k nejodvážnějším britským námořníkům své doby. Právě proto Siru Johnu Franklinovi svěří Královské námořnictvo velký úkol: Najít a proplout severozápadní cestu, legendární mořskou trasu, která by spojila Atlantik s Pacifikem přes zmrzlé arktické vody. V roce 1845 vyplouvá John Franklin (1786–1847) z Anglie se dvěma špičkově vybavenými loděmi, Erebus a Terror, a s posádkou […]
Historie
Byl Nero krvelačný šílenec, který zapálil Řím?
Řím hoří, lidé umírají a jejich vládce stojí na věži paláce, drnká na kitharu a zpívá. Opěvuje zkázu města, které nechal sám zapálit. Tak praví dějepisci. Jenže opravdu to tak bylo? Opravdu byl císař Nero (37–68 n.l.) šílenec, který zapálil vlastní město? „Historie je něco, co se nikdy nestalo, sepsána lidmi, kteří u toho nebyli,“ […]
Historie
Tajemná smrt kontroverzního režiséra!
Jako každé ráno kráčí podél pobřeží a poslouchá šum mořských vln. Ranní pohodu rozvíří vyděšený výkřik. Kousek od ní leží znetvořené tělo, málo kdo by v něm hledal jedno z velkých jmen italské kinematografie. Filmař, homosexuál a marxista – všechna tato slova vystihují italského režiséra Piera Paola Pasoliniho (1922–1975). Jeho povaha vyhledávající skandály ho však jednou doběhne. […]
Historie
Nejstarší vánoční trhy v Evropě: Vídeňané doplňovali zásoby na zimu
Píše se rok 1296 a ve Vídni se poprvé otevírá „prosincový trh“ skromný, ale významný, jak si Vídeňané hned uvědomují. Uličky u katedrály ožívají vůní koření, čerstvého chleba a dokonce třeba i drobných, třeba jednoduchých dřevěných hraček, které udělají radost dětem. Tenhle středověký trh je dávným předchůdcem dnešních slavnostních adventních tržišť a nese v sobě ducha […]
reklama
věda a technika
Co oko nevidí – teď už uvidí!
Ve vlaku z Olomouce se náhodně potkají dva staří známí. A zatímco vagon kodrcá po hrbolatých kolejích, potřásají si rukou. Když si jeden z nich všimne článku v odborném časopise, brzy se téma stočí k složitějším otázkám, než „jak se má rodina, pane profesore?“ Je rok 1952 a článek pojednává o kontaktních čočkách vyrobených z ušlechtilých kovů. Kontaktní čočky nejsou […]
Iracionální strach: Bubáci a ti další – co na ně říká náš mozek?
„Já ho vážně viděl! Měl drápy! A rudě svítily!“ Dítko šermuje rukama a ukazuje kamsi na noční zahradu. Strach krom jiného podporuje sugestibilitu. A to nejen u dětí. „Strach má velké oči,“ říká se – a je to přesně tak. Když se bojíme, náš mozek si pohrává s nastavením smyslů. Vše je jakoby jasnější, přiostřené. Zdá […]
Proč se rostliny řídí čísly? Vědci rozplétají záhadu
Na počátku 20. století začínají botanici a matematici rozplétat mechanismus, kterým rostliny dodržují čísla Fibonacciho řady. Otázka nezní jen proč, ale také jak. Ukazuje se, že rozhodující roli hrají tzv. meristémy – růstová pletiva na špičkách rostlin. Právě tam vznikají nové listy nebo semena a právě tam dochází k „rozhodnutí“, kam bude nový prvek umístěn. […]
Skrytá tajemství Tutanchamona: AI ukazuje, co Carter opominul
Když Howard Carter v roce 1922 odhalil téměř neporušenou hrobku faraona Tutanchamona, šlo o senzaci, která změnila dějiny archeologie. Přestože jeho tým strávil celé desetiletí podrobným průzkumem a vyklízením jednotlivých komor, moderní technologie dnes ukazují, že i nejpečlivějšímu badateli mohly uniknout zásadní detaily. Dnes, o více než sto let později, využívá věda digitální mumifikaci, pokročilé […]
záhady a tajemství
Tajemství Svatební košile: Nejtemnější příběh z Erbenovy Kytice
V časech, kdy noc osvětloval jen plamínek lampy a lidská představivost byla plná stínů a neznáma, vznikl jeden z nejmrazivějších příběhů české literatury. Dnes nás horory zaplavují digitálními efekty a hlasitými výkřiky, přesto se Erbenovi před více než 170 lety podařilo vytvořit děs, který dokáže proniknout až do kostí — bez jediného trikového obrazu. Jeho […]
Aghóríové a jejich pro Evropany těžko pochopitelný svět: Pojídají mrtvoly a mažou se kremačním popelem
Pokud zamíříte mezi věčné ohně do svatého města hinduistů i buddhistů, Váránasí, možná narazíte i na jednoho ze zhruba 20 posledních skutečných aghóríů. Tato sekta dříve čítající stovky stoupenců se osamostatnila zřejmě již ve 14. století. Proč je kolem ní stále tolik rozruchu, když jde v podstatě o padlou slávu? Aghóríové věří, že bůh Šiva […]
Co se stalo s pokladem templářů po 13. říjnu 1307? Záhada přetrvává
Řád templářů, oficiálně nazývaný Chudí rytíři Krista a Šalomounova chrámu, vyrostl během dvou staletí z malé skupiny křesťanských bojovníků v jednu z nejmocnějších vojenských i finančních sil středověké Evropy. Založení s cílem chránit poutníky ve Svaté zemi jim postupně otevřelo cestu k obrovskému bohatství – od zlata a stříbra přes rozsáhlé pozemky až po cenné […]
Bismarck – symbol síly i zkázy. Jak skončila nejmocnější loď Třetí říše
Bismarck patřil k největším a nejmocnějším bitevním lodím, jaké kdy Německo postavilo. Jeho osud se stal symbolem pýchy i tragédie nacistického námořnictva. Na vodu byl spuštěn za osobní účasti Adolfa Hitlera a měl narušovat spojenecké zásobovací trasy. Jen o několik let později však skončil na dně moře po dramatické bitvě v Dánském průlivu. Z více […]
Nenechte si ujít další zajímavé články
Dulce: Dobrota, které neodoláte
panidomu.cz
Dulce: Dobrota, které neodoláte
Ta dobrota se jmenuje dulce de leche a možná už jste ji objevili v obchodech. Ale nepochybujte o tom, že doma připravená bude ještě lepší. Název je španělský a znamená jednoduše „mléčná sladkost“. Původ ovšem není úplně jednoznačný, o autorství této receptury se pře hned několik latinskoamerických zemí a k tomu Francie, kde se traduje,
Ferdinand I. zatrhl šizení na tržištích
historyplus.cz
Ferdinand I. zatrhl šizení na tržištích
„Prvotřídní kvalita, dovoz z Itálie,“ přesvědčuje kupec s látkami bohatou pražskou měšťanku. Žena pečlivě osahává štůček mušelínu. „Vezmu si pět loket,“ prohlásí. Kupec rychle naměří požadovanou délku. Pořádný kus mu přitom zůstane za prsty…   „Na šaty ho bude málo, milostpaní. Stačí jenom na sukni,“ zhodnotí švadlena množství růžového mušelínu. „Ošidili vás, podívejte.“ Vezme do ruky dřevěnou
Kouzlení s vodou z potoků a studánek
nejsemsama.cz
Kouzlení s vodou z potoků a studánek
Voda má v magii zvláštní místo. Má jedinečné vlastnosti, které pro vás mohou být nejen zdrojem osvěžení, ale i duchovní síly a léčení. Voda z potoků a studánek má moc přinést do vašeho života pozitivní změny a obnovit vaši energii. Využitím těchto přírodních zdrojů v magii můžete obohatit své rituály a přinést do svého života větší harmonii a klid. Je důležité
Ten můj chlap je prostě báječný
skutecnepribehy.cz
Ten můj chlap je prostě báječný
Jsem holka Štěstěny, tvrdila moje máma, když jsem doma představila Mirka. Mohla na něm oči nechat. To nadšení ji neopustilo nikdy. Myslím, že mi trochu záviděla, ale nikdy jsem jí to neřekla. Tátu měla ráda, ale co si pamatuji, tak jsme s Mirkem byli zamilovaní mnohem víc. Jsme spolu moc rádi Tehdy byla jiná doba, když
Září Svobodová díky nové lásce?
nasehvezdy.cz
Září Svobodová díky nové lásce?
Přestože jí osud připravil až příliš kruté momenty, nikdy nepřestala věřit, že bude znovu šťastná. Sympatická herečka ze seriálu Ulice Ilona Svobodová (64) se má už několik týdnů potkávat se stejně
Hříbková omáčka
tisicereceptu.cz
Hříbková omáčka
Královskou houbou českých lesů je pravý hřib. Suroviny 400 g houby 1 větší cibule 2 lžíce másla 200 ml šlehačky 100 ml zakysané smetana 1 bobkový list 5 kuliček nového koření petrželka ne
Krvavé maltské podzemí a tajemná Petra
enigmaplus.cz
Krvavé maltské podzemí a tajemná Petra
V oblasti Paola na předměstí hlavního města La Valetta na Maltě se v roce 1902 dostala skupina dělníků do problémů. S několika se při rozbíjení skal propadla zem. „Dostaňte nás odsud, něco tady je,“ z
Historické Boskovice: Procházka od hradu k zámku
epochanacestach.cz
Historické Boskovice: Procházka od hradu k zámku
Návštěvou jednoho města si snadno zajistíme program třeba na celý víkend. Boskovice totiž nabízejí hned dvě významné architektonické památky, vzdálené od sebe jen půl kilometru. A tak se vydejme za hradem i za zámkem do krásné jihomoravské krajiny. Trhová osada Boskovice na okraji Drahanské vrchoviny vznikla někdy ve13. století, a už v roce 1313 kronikáři zaznamenali
Pátrání po nacistickém zlatě: Je ukryté pod hladinou německého jezera?
epochalnisvet.cz
Pátrání po nacistickém zlatě: Je ukryté pod hladinou německého jezera?
Nad vodou se převalují chuchvalce mlhy, ze kterých se náhle vynoří siluety několika člunů. Mají velmi podivnou posádku. Dobře živení, po zuby ozbrojení muži v černých uniformách a na straně druhé: zubožená těla oblečená v chatrných vězeňských hadrech. Co tato přízračná scéna znamená?   Je jaro roku 1945, druhá světová válka se chýlí ke konci. Jezero Stolpsee
Stinná stránka rozvinutějších mozků: rychleji stárnou
21stoleti.cz
Stinná stránka rozvinutějších mozků: rychleji stárnou
Lidský mozek, více než jakýkoliv jiný orgán, odlišuje náš druh od ostatních. Během posledních přibližně sedmi milionů let se jeho velikost a složitost výrazně zvýšila, což nám umožnilo používat jazyk,
&Beyond: Nezapomenutelné safari napříč východní Afrikou pro romantiky i dobrodruhy
iluxus.cz
&Beyond: Nezapomenutelné safari napříč východní Afrikou pro romantiky i dobrodruhy
&Beyond, světově uznávaný lídr v oblasti luxusní ekoturistiky, představuje své rozmanité portfolio safari lodgů a kempů ve východní Africe. Jako lídr v oblasti zodpovědného cestovního ruchu organi
Dechberoucí „katedrála“ v oblacích
rezidenceonline.cz
Dechberoucí „katedrála“ v oblacích
Třípodlažní penthouse na vrcholu nejvyššího věžáku severně od 72. ulice v New Yorku „patřil“ jednomu z protagonistů populárního seriálu, mapujícího život milionářské rodiny Royových. Jakkoliv jsou jejich osudy fiktivní, nemovitosti, v nichž „žijí“, jsou velmi reálné. Ohromující luxusní byt s pěti ložnicemi, čtyřmi koupelnami a výhledem na Husdon Yards je přitom jenom jednou z nemovitostí
Provozovatel: RF HOBBY, s. r. o., Bohdalecká 6/1420, 101 00 Praha 10, IČO: 26155672, tel.: 420 281 090 611, e-mail: sekretariat@rf-hobby.cz