Domů     Yorkshirského rozparovače prý vedl Bůh: Prostě prý čistil ulice
Yorkshirského rozparovače prý vedl Bůh: Prostě prý čistil ulice
18.9.2023

Je to noční můra každé prostitutky. Co prostitutky. Každé Angličanky! Někdo chodí setmělými ulicemi a vraždí ženy. Nejprve svoji oběť omráčí, poté ji rozpárá, ubodá, zkrátka zabije. Ale kdo to je? Začnou mu říkat Yorkshirský rozparovač.

Říká se, že boží mlýny melou pomalu, ale jistě.

Nakolik a jak rychle mlely v případě anglického sériového vraha Petera Sutcliffa (✝74), který zemřel za mřížemi na komplikace spojené s nemocí covid-19? Kdo byl tento vrah přezdívaný Yorkshirský rozparovač a jak to s jeho vražděním vlastně bylo?

Spořádaný občan Peter Sutcliffe. Přívětivá tvář, katolická výchova, dobré zaměstnání, manželka. Ve volném čase se věnuje vraždění prostitutek. FOTO: Dewsbury Police Station/Creative Commons/Fair use
Spořádaný občan Peter Sutcliffe. Přívětivá tvář, katolická výchova, dobré zaměstnání, manželka. Ve volném čase se věnuje vraždění prostitutek. FOTO: Dewsbury Police Station/Creative Commons/Fair use

Žije spořádaný život

Peter na svět „dorazí“ 2. června 1946. Narodí se do dělnické katolické rodiny ve městě Bingley v anglickém západním Yorkshiru. Jako dítě je údajně samotář. V 15 letech pověsí školu na hřebík a začíná pracovat. Vystřídá několik zaměstnání, dělá i hrobníka.

V šedesátých letech dvacátého století se potkává se svou budoucí manželkou. Se Soniou Szurmovou, ženou česko-ukrajinského původu. Pár spolu chodí sedm let, pak do toho praští.

Lákají jej prostitutky

Dvojice se vezme 10. srpna 1974. V té době je Peterovi 28 let a stále se živí různě. Jak jen se dá. V jednu chvíli řídí třeba i kamion. To ho ale nenaplňuje tak, jak by si představoval. Ani jeho manželství není plné štěstí. Sonia mu nemůže dát děti.

To ale Petera nejspíš dvakrát nezajímá. Od ženy totiž utíká stále častěji do náruče prostitutek. Svůj sexuální chtíč u nich ostatně naplňoval už před svatbou. V roce 1969 se s jednou z nich dostal do křížku na téma peníze.

A tak ji praštil kamenem ukrytým v ponožce. Žena napadení přežila, s policií ale nechtěla nic mít. A tak jako by se nic nestalo.

Západní Yorkshire, dějiště běsnění
Západní Yorkshire, dějiště běsnění „Yorkshirského rozparovače“. FOTO: Jhamez84/Creative Commons/volné dílo

Útočí rád nářadím

V Sutcliffově hlavě se na každý pád začínají stále častěji rojit zvrácenější a zvrácenější myšlenky. Libuje si s nářadím v ruce, ale přestává jej bavit ho používat jen k jeho pravému účelu.

Kladiva, nože a šroubováky mají jedno společné – jsou z ledové oceli a tu on touží čím dál víc do některé z prostitutek zabořit. Od myšlenky přejde brzy k činu. V roce 1975 se „zacvičí“ na třech ženách, které omráčí kladivem, pořeže nožem.

Je mezi nimi i teprve 14letá dívenka. Naštěstí je vždy Sutcliffe někým vyrušen, a tak všechny tři oběti útok i přes těžká zranění přežijí.

Omráčí je a ubodá

Čtyřnásobná matka Wilma McCannová (28) ze severoanglického Leedsu už takové štěstí nemá. Dne 30. října 1975 ji Sutcliffe udeří dvakrát kladivem, potom ji 15krát bodne do krku, hrudníku a břicha. Oběť znásilní.

Když objeví mocné taje svých ocelových pomocníků, začne svá „díla“ páchat čím dál častěji. Další vraždu spáchá už v lednu 1976. Emily Jacksonová (42) je ve finanční tísni. Chce si přivydělat prostitucí.

Narazí ale na zabijáka, který ji omráčí kladivem a pak do ní 51krát vrazí šroubovák. Do krku, hrudníku, do břicha. Bodá, rozparuje, znásilňuje. Takto pokračuje dál a dál. Umírá jedna žena za druhou. Tajemný vrah děsí asi všechny anglické ženy.

Zabiják s přezdívkou Yorkshirský rozparovač plní titulní strany asi každého periodika v zemi.

Yorkshire zachvátí panika, novinové titulky křičí do světa: Pomozte zastavit rozparovačovo zabíjení. FOTO: John Frost/Creative Commons/Fair use
Yorkshire zachvátí panika, novinové titulky křičí do světa: Pomozte zastavit rozparovačovo zabíjení. FOTO: John Frost/Creative Commons/Fair use

Stopy nikam nevedou

Sutcliffe má možná více štěstí než rozumu. Vraždy mu dlouhé roky procházejí kvůli různým náhodám a chybám vyšetřovatelů. Kriminalisté se kupříkladu dlouhé měsíce zabývají nahrávkami a dopisy, o nichž jsou přesvědčeni, že jsou dílem vraha z Yorkshiru.

Jejich skutečným autorem je však John Humble, který jen hází policistům klacky pod nohy. Na to se bohužel přijde až mnohem později. Humble dostane za maření vyšetřování v roce 2006 osm let v kriminále.

Dopadnou jej náhodou

Poslední zabijákovou obětí se stane 17. listopadu 1980 Jacqueline Hillová (20). Mrazivý 2. leden roku 1981 už pro Sutcliffa není zdaleka tolik šťastný.

Ani ve snu by ho nenapadlo, že jej tento rok opustí manželka, a už vůbec, že ho teď na okraji Sheffieldu zastaví policejní hlídka. Zcela náhodou.

Nic netušící strážci zákona tímto zachrání život prostitutce Olivii Reiversové (24), která právě cestuje s vrahem na svoje pravděpodobně poslední tažení.

Při běžné dopravní kontrole policie zjišťuje, že má Sutcliffe na autě falešné poznávací značky, představí se falešným jménem, nemá doklady. Strážci zákona jej odvážejí na stanici. Záhy do sebe začne všechno zapadat.

Policie posléze nachází nedaleko místa vrahova zadržení odhozené kladivo, nůž a provaz.

Millgarth Police Station v Leedsu, kde probíhalo vyšetřování. Jak se později ukázalo, policie mohla případ vyřešit už dávno. FOTO: Mtaylor848/Creative Commons/CC BY-SA 3.0
Millgarth Police Station v Leedsu, kde probíhalo vyšetřování. Jak se později ukázalo, policie mohla případ vyřešit už dávno. FOTO: Mtaylor848/Creative Commons/CC BY-SA 3.0

Svých činů nelituje

U soudu svědčí proti zabijákovi i přeživší ženy, které rozparovače velmi dobře poznávají. „Byl to jen zázrak, že mě nezadrželi dříve – měli všechna fakta,“ poznamená Sutcliffe.

„Prostě jsem čistil ulice,“ vysvětluje soudci a říká, že mu jeho činy vnukl a posvětil sám Bůh. Jeho cílem prý nebyly náhodné oběti, ale ženy, které se své tělo snažily zpeněžit. Řádění Yorkshirskému rozparovači procházelo asi pět let.

Za tu dobu jej policisté devětkrát zadrželi, vyslechli a zase pustili. Teď už se ven nedostane. Za 13 vražd a 7 pokusů o ně je odsouzen na doživotí.

Nemoc si oběti nevybírá

Sotva se třináctinásobný vrah ohřeje ve vězení, přesouvají jej zase jinam. Lékaři mu totiž diagnostikují paranoidní schizofrenii, a tak Sutcliffa posílají do „kriminálního blázince“, do Broadmoorské nemocnice.

Po čase si nechává změnit své jméno na Petera Coonana. Po letech za mřížemi se na podzim 2020 nakazí nemocí covid-19, která se umí dostat i přes pevné a nedobytné hradby věznice.

Tou dobou má už řadu zdravotních komplikací, je obézní a trpí cukrovkou. Nedlouho nato je převezen již podruhé během pár dní do nemocnice, kde má možnost se nechat intenzivně léčit. Doktory ale odmítá.

Dne 13. listopadu 2020 jeho život definitivně ukončí zákeřná nemoc. Je to však dostatečný trest pro takovou zrůdu?

Foto: Viz popisky, úvodní fotografie: pxfuel
Související články
Svět zločinu
Natascha Kampuschová: Příběh unesené dívky
Psychopat Wolfgang Priklopil ji unesl, když jí bylo pouhých deset let. Roky ji držel v temné kobce, bil ji a znásilňoval. Nataschu se mu přesto úplně zlomit nepodařilo a ona od něj po osmi a půl letech utekla. Co prožívala v domě svého únosce?  Je krátce po sedmé hodině ráno 2. března 1998 a desetiletá Natascha Kampuschová […]
Svět zločinu
Vrah Ladislav Hojer: Monstrum si oblíbilo slavného kriminalistu
Mnozí policisté jen mrkají překvapením, když ze sebe maniak sype obhroublé vtípky a výrazy typu: „Ubral jsem jí kyslík!“ Rád přihodí i své motto, které zní: „Když se ocas postaví, mozek se mi zastaví.“ Přitom na první pohled ten chlap vypadá, že neumí do pěti počítat. Se ženami mu to moc nejde. Kámen úrazu pro […]
Svět zločinu
Kdo odhalí tajemství „krále popu“?
Označován je za „krále popu“ a superstar 20. století. Ovšem najde se i skupina lidí, která v něm nevidí talentovaného umělce, ale někoho, kdo sexuálně obtěžoval malé děti. Ze zneužívání je dvakrát obviněn, ale soud jej v roce 2005 zprošťuje obvinění.   Zpěvákova složka prý čítá tisíce stránek. Dokumenty zahrnují soukromé zprávy vyšetřovatelů, přepisy telefonických hovorů a […]
Svět zločinu
Václav Mrázek: Postrach ze severních Čech se ukájel střelbou z pistole
Rozhodně se nenarodí se stříbrnou lžičkou v puse. Někdo by řekl, že když se sudičky sešly 22. října 1925 u kolébky Václava Mrázka, předurčily mu naprosto opačný start do života. Navzdory rozšířené představě o blahobytu první republiky, Mrázkova rodina živoří v chudobě. Hoch má celkem 11 sourozenců. Uživit tolik krků není snadné za žádných okolností. V […]
reklama
lifestyle
Proč našemu zdraví jaro někdy nevoní?
Na začátku jara se počasí mění vyloženě aprílově, i několikrát během dne. Venkovní teploty kolísají, a ta naše může kvůli takovým výkyvům začít hodně rychle stoupat. V tomto období jsme všichni mnohem náchylnější k nemocem, jarní chřipky, rýmy a obecně problémy s dýchacími cestami na náš číhají za každým rohem.   Klíč ke zdraví najdete […]
Zvrhlík? Temné stránky Romana Polanského: Genialita zastíněná zločiny
Roman Polanski, uznávaný filmový režisér, prožil těžké dětství poznamenané tragédiemi druhé světové války, kdy přišel o matku a musel se skrývat před nacisty. Jeho úspěšná kariéra byla na vrcholu, když mu vražda manželky šílenou sektou Charlese Mansona obrátila život vzhůru nohama. V roce 1977 však Polanski spáchal strašný zločin – znásilnění třináctileté dívky, za což […]
Pád Ikony: Temné Tajemství Jimmyho Savilea. Obtěžování a znásilňování nezletilých dívek?
Jimmy Savile byl jednou z nejznámějších tváří britské televizní scény, idolizovaný pro svou práci s dětmi a rozsáhlou charitativní činnost, která mu dokonce vynesla šlechtický titul. Jeho image lidumila a baviče však měla děsivou stinnou stránku. Až po jeho smrti vyšly najevo děsivé skutečnosti – Savile zneužíval svou moc k obtěžování a znásilňování nezletilých dívek. […]
Oplétačky se zákonem těch nejslavnějších herců světa
Na stříbrném plátně či na obrazovce je obdivujeme i ve chvílích, kdy jim scénář předepíše dělat potíže, nechat se zatknout, nebo dokonce odsoudit. Jenže některé z filmových hvězd tohle zažívají na vlastní kůži i v civilním životě.   Ani největší sláva, vydělané miliony či hvězdy na chodníku slávy nejsou zárukou spořádaného života. Občas možná strážci […]
reklama
zajímavosti
4 Nejobávanější místa planety: sem vstoupí jen ti nejodvážnější!
Naše malá česká kotlina je v celosvětovém měřítku vlastně velmi příjemným a bezpečným místem pro život. Nemáme tu příliš lokalit, které by byly skutečně nebezpečné, či dokonce smrtící. Planeta Země nicméně takových míst nabízí spoustu. Na některé se vůbec nedostanete, jiné jsou sice přístupné, ale každý vám doporučí se jim vyhnout. Které lokality z celého světa lze […]
Smích střídá děs: Tři nejznámější klauni světa
Zatímco ráno obskakuje děti v nemocnici, tvoří zvířata z balonků a vypráví vtipy, večer jako by se po veselém chlapíkovi slehla zem. Obtloustlý muž svou oběť sváže, sundá kalhoty a znásilní. Druhý den si opět navlékne klaunské šaty a vyrazí bavit děti jako by se nechumelilo. Tulák, který dobyl svět Kdo: Emmett Kelly Zajímavost: Prorazí i v Hollywoodu […]
Boříme mýty: Eva a Adam nekousli do jablka!
Proč dnes nežijeme v ráji? Protože Adama a Eva okusili jablko ze zakázaného stromu. A jak to víme? Píše se o tom v Bibli…. Omyl, v Bibli se o žádném jablku nepíše! Dle knihy Genesis ochutnají „peri“, což je v hebrejštině obecně plod. Podle časté teorie šlo o fíky, a právě listy fíkovníku se poté […]
Měsíc lidem skutečně prospívá…
Již římský císař Tiberius si údajně nechával stříhat vlasy jen v dorůstající fázi Měsíce. Předcházel tak prý vypadávání vlasů a urychloval jejich růst… Skutečně je náš souputník Měsíc pro život důležitý? Bohatší úroda Na základě „měsíční teorie“ je kupříkladu dřevo stromů kácených v zimě před úplňkem skutečně prokazatelně kvalitnější a výsev semen ve správné měsíční […]
Nenechte si ujít další zajímavé články
Špenátové muffiny
tisicereceptu.cz
Špenátové muffiny
Že muffiny musí být jen sladké? Omyl! Báječné slané muffiny bez mouky poslouží jako teplá snídaně či pohoštění. Chutnají i studené. Potřebujete 20 g listového špenátu 100 g šunky nebo slaniny
Vyberte si jarní vůni
nejsemsama.cz
Vyberte si jarní vůni
Jestli hledáte nový parfém na jaro a nedokážete se rozhodnout, zkuste si vybrat podle jeho složení. Vyberte si takový, jenž obsahuje ingredienci, která vám nejvíc voní. Pro letošní jaro budou v kurzu složky, o nichž píšeme níže – určitě některou z nich najdete i v tom svém. Stačí si pročíst složení vybraného parfému. Citrusy Svěží vůně citrusů nabudí smysly. A když se pomeranče,
Rohlik.cz rozšiřuje „Ready to Cook“ sady. Následuje evropské trendy
iluxus.cz
Rohlik.cz rozšiřuje „Ready to Cook“ sady. Následuje evropské trendy
Evropský trh s potravinami prochází transformací díky rostoucí poptávce po vysoce kvalitních, pohodlných řešeních pro přípravu jídel. Ready to Cook sady představují ideální řešení pro moderního spotře
Záhadná mapa Piriho Reise: Důkaz o existenci Atlantidy?
enigmaplus.cz
Záhadná mapa Piriho Reise: Důkaz o existenci Atlantidy?
Když v roce 1929 nalezl německý teolog Deissmann v istanbulské knihovně starou mapu, nejspíše vůbec netušil, jak obrovský ohlas jeho nález vyvolá. Mapa totiž zobrazuje místa, která v době jejího vznik
Léčil Mikolášek prezidenty i nacisty?
historyplus.cz
Léčil Mikolášek prezidenty i nacisty?
Uprostřed noci buší komando Státní bezpečnosti na dveře vily. Po chvíli příslušníci vyvlečou ven rozespalého starého muže. Pacienti, kteří k němu zítra přijdou prosit o záchranu života, budou už na jeho pomoc čekat marně. K bylinkám má Jan Mikolášek (1889–1973) přirozený vztah už od malička. Jeho rodiče vlastní zahradnictví v Rokycanech, a tak není divu, že i on
Valašské muzeum v přírodě: Dávné tradice stále naplno žijí
epochanacestach.cz
Valašské muzeum v přírodě: Dávné tradice stále naplno žijí
Když se podíváme na lidové valašské stavby, možná nás napadne, jak jsou krásné a jaký vyvolávají přímo umělecký dojem. Pak nás možná nepřekvapí, že na počátku Valašského muzea v přírodě v Rožnově pod Radhoštěm stáli dva výtvarníci. Bratři Alois a Bohumír Jaroňkovi v Rožnově založili Uměleckovýtvarné dílny, v nichž vyráběli předměty, využívající prvků lidových tradic jako malované truhličky, gobelíny
Bude se mi ten mrtvý muž vracet ve snu stále?
skutecnepribehy.cz
Bude se mi ten mrtvý muž vracet ve snu stále?
Byla to moje vina. Nehoda, při níž zemřel člověk! Teď se mi o něm bude zdát až do smrti? Chodí se mi snad v noci mstít? Když jsem po třech letech znovu uchopil volant, proběhlo mým tělem mrazení. Znejistil jsem. Po nepříjemné autonehodě, při které jsem přišel málem o nohu, jsem v sobě konečně našel odhodlání a nasedl do auta,
Industriální styl má své kouzlo
panidomu.cz
Industriální styl má své kouzlo
Tento trend bydlení je inspirován prostředím továrních hal a průmyslových prostor. Se svou střízlivostí a sklonem k minimalismu je protipólem romantických trendů bydlení. Možná to je ale přesně to, co se vám zalíbí. Zdálo by se, že zařídit si byt v industriálním trendu bude velmi lehké. Opak je pravdou, protože musíte přísně dodržet jednotný styl,
Moderní rezidence u rovníku
rezidenceonline.cz
Moderní rezidence u rovníku
Rezidence vznikla v rovníkovém Ekvádoru. Betonová stavba rozvržená do tvaru písmene T působí přes svou masivní konstrukci příjemně svěžím, elegantním a odlehčeným dojmem. Tři podlaží, tři obytná kř
Žraloci na kokainu postrachem Floridy
epochalnisvet.cz
Žraloci na kokainu postrachem Floridy
Kauzu drogově závislých žraloků řeší tým odborníků z Floridy. Americký stát totiž funguje jako důležitý uzel pro obchodníky s drogami, zejména kokainem, putujícím do USA z Jižní a Střední Ameriky. A protože ne vždycky probíhá cesta podle plánu, je občas pro pašeráky bezpečnější se nákladu prostě zbavit. Hodit ho do moře.   A spolu s
Dovolená do Itálie rozpoutala u Kostkové „Itálii“?
nasehvezdy.cz
Dovolená do Itálie rozpoutala u Kostkové „Itálii“?
Po dovolené o samotě velmi toužila herečka Tereza Kostková (47) ze seriálu Jedna rodina, která takhle cestovala celé mládí. Po narození syna už o samotě nikam nevyrazila a nepovedlo se jí to ani teď
V České republice se nejčastěji zkoumají léky pro onkologicky nemocné pacienty
21stoleti.cz
V České republice se nejčastěji zkoumají léky pro onkologicky nemocné pacienty
Už přes 16 000 pacientů se v České republice zapojilo do výzkumu nových léků a očkovacích látek. Takzvaná klinická hodnocení probíhají nejčastěji v oblasti onkologie, imunologie a infekčních onemocněn