Domů     Boříme mýty o… lidském žaludku!
Boříme mýty o… lidském žaludku!
5.9.2023

Pořád mi to leží v žaludku,“ „Na to nemám žaludek!“, „Zvedá se mi z tebe žaludek…“ Základní orgán trávicího ústrojí v naší mluvě zakořenil. A stejně tak zakořenilo i mnoho představ o něm. Co je pravda a co jen mýtus?

Skutečně žaludek nestráví žvýkačku, ale hřebík ano? Může se nám scvrknout, když nejíme? Vadí mu stres? A mohli bychom žít dál, kdyby zmizel?

Spolknutá žvýkačka zůstane v žaludku 7 let!

NE

Hlavně tu žvýkačku nepolykej, rozloží se až za sedm let!“ říkali vám možná jako malým a vy jste raději hned běželi cukrovinku vyplivnout. Správně, žvýkačka k polykání skutečně určená není. Tady však pravdivost tvrzení končí…

Pokud spolknete žvýkačku, žaludek se dá do práce jako při každé jiné potravině. Začne ji štěpit na cukry, aromata a další látky, ovšem mnoho z nich (elastomery, pryskyřice či vosky) skutečně strávit nedokáže. Ani za sedm hodin, ani za sedm let!

Co se s nimi stane? Žádný strach, žaludek je rychle popostrčí do střev a celé vyjdou ven z těla, podobně jako třeba vláknina.

V žaludku žvýkačka zůstane jen tehdy, když se náhodou nalepí na jiné nestravitelné těleso a zablokuje s ním trávicí cesty. Jinak po ní zhruba do jednoho dne nezbude ani památka.

Spolknutá žvýkačka se v žaludku rozhodně dlouho nezdrží! Foto: davidgaigg / Pixabay.
Spolknutá žvýkačka se v žaludku rozhodně dlouho nezdrží! Foto: davidgaigg / Pixabay.

Žaludeční kyselina rozpustí i hřebík

ANO

V žaludku máme dokonalou žíravinu, která zatočí i s hřebíky! Se známým tvrzením není proč nesouhlasit. Až na jeden detail – reakce nesmí probíhat v našem těle!

Hlavní složkou žaludečních šťáv je kyselina chlorovodíková, která není mezi kyselinami žádným slabochem. Je tu ostatně proto, aby rozbíjela chemické struktury nejrůznější látek a umožnila tak trávení jídla. A velmi podobně dokáže rozložit skutečně i kovy!

V žaludku by však k tomu rozhodně nedošlo, trvalo by to mnohem déle, než tělo hřebík či jiný kovový předmět přirozeně vyloučí.

Už v roce 1997 vědci podniknou experiment, při kterém vezmou žiletku, knoflíkové baterie a mince a vloží je do tekutiny se stejným složením jako mají žaludeční šťávy.

S mincemi a bateriemi se díky obsahu olova nestane nic, z ocelových žiletek zmizí za 24 hodin asi 40 % materiálu. V žaludku by však předmět z podobného materiálu vydržel maximálně 120 minut.

Žaludeční šťávy jsou vybaveny supersilnou kyselinou, ovšem hřebíky při jídle raději vynechte. Foto: Engin_Akyurt / Pixabay.
Žaludeční šťávy jsou vybaveny supersilnou kyselinou, ovšem hřebíky při jídle raději vynechte. Foto: Engin_Akyurt / Pixabay.

Když půjdete spát s plným žaludkem, budete mít noční můry!

NE

Dnes jsem měl zase ten děsivý sen“ „Nesmíš se před spaním tolik cpát!“ Je pravda, že jídlo pozdě večer na spánek může mít vliv. Ale noční můry opravdu nepřivolá…

Pokud už se tělo chystá k spánku, ale vy si ještě neodpustíte nějakou dobrotu, znovu se nastartuje metabolismus a zvýší teplota, což vede k čilejší mozkové aktivitě během REM fáze.

Jinými slovy, zdá se nám pak více snů!

Když souvislost mezi nočním jídlem a sny zkoumají vědci z Montrealu, označí tři „nejproblémovější“ potraviny – sladkosti, mléčné výrobky a pálivá jídla. Po nich se totiž nejčastěji budíme, a sny si díky tomu i lépe pamatujeme (dobré i špatné).

Pokud chcete mít spánek klidnější, doporučuje se hroznové víno nebo banány. Hrozny jsou jediné ovoce, které obsahuje spánku prospěšný melatonin, a banány zas díky hořčíku a draslíku zklidňují a uvolňují svaly. Souvislost mezi jídlem a noční můrami však zatím žádný výzkum neprokázal.

Stres za žaludeční vředy nemůže! Foto: Engin_Akyurt / Pixabay.
Stres za žaludeční vředy nemůže! Foto: Engin_Akyurt / Pixabay.

Stres způsobuje žaludeční vředy

NE

To máš z těch starostí,“ slýchává často ten, koho trápí žaludeční vředy. Stres pro tělo dobrý není, tady ho však přeci jen trochu přeceňujeme.

Za žaludeční vředy může často bakterie Heliobacter pylori. Odhaduje se, že ji má v sobě až 50 % populace, a lze ji zlikvidovat antibiotiky. Na seznamu příčin nepříjemného onemocnění je i přílišné užívání léků proti bolesti.

Rozhodně tam ale nepatří pálivá jídla, jak se také často říká, a překvapivě ani stres.

Již v roce 2007 potvrdí po rozsáhlém výzkumu američtí vědci, že na vznik žaludečních vředů skutečně nemá žádný vliv! Pokud už ale vředy máte, může stres zhoršit jejich průběh.

Pokud se vrhnete do vody hned po jídle, na místě je alespoň větší obezřetnost! Foto: Engin_Akyurt / Pixaby.
Pokud se vrhnete do vody hned po jídle, na místě je alespoň větší obezřetnost! Foto: Engin_Akyurt / Pixaby.

Plavat s plným žaludkem je nebezpečné!

ANO

To byl ale vydatný oběd! Co teď – jít si hned zaplavat, nebo se radši aspoň na 30 minut rozvalit na deku? Zákaz plavání po jídle dnes bereme spíš jako předsudek. Ale co když na tom něco bude?

Dávná teorie říká, že po jídle se nám většina krve nahrne do žaludku, aby mu pomohla v trávení. Tím jí ubude v končetinách a můžeme do nich dostat křeč. A pokud jsme zrovna ve vodě, kvůli křeči se můžeme i utopit.

Tohle už je dávno vyvráceno – i když je po jídle skutečně v žaludku krve více, pro ruce i nohy jí zbývá ještě dost! Jak je tedy možné, že když v roce 2011 zkoumají japonští vědci příčiny utonutí, téměř 80 % zemřelých má v žaludku nestrávené jídlo?

Lékaři upozorňují na to, že plavaní je fyzicky náročný pohyb, a kvůli zvýšenému průtoku krve žaludkem se vám může udělat nevolno. Někdo může rovnou omdlít, jiný třeba začít zvracet. Ve vodě pak není těžké zvratky vdechnout a udusit se…

Láska a jídlo toho mají společného mnohem víc, než se na první pohled zdá! Foto: silviarita / Pixabay.
Láska a jídlo toho mají společného mnohem víc, než se na první pohled zdá! Foto: silviarita / Pixabay.

Kručení v břiše vždycky značí hlad!

NE

Běž si dát rychle něco k jídlu.“ „Vždyť já ale nemám hlad!“ Pokud je to pravda, proč tedy té osobě tak kručí v žaludku?

Ať už zrovna jíme, nebo ne, orgány naší trávicí soustavy jsou v pohybu neustále. Aby nezaspaly, kdybychom se rozhodli něco sezobnout!

Žaludek si navíc vytrvale hraje s bublinami vzduchu, které se do něj přirozeně dostávají s jídlem a pitím. Jakmile se třou o sebe nebo o žaludeční stěny, vytváří to známé zvuky!

V prázdném žaludku je to samozřejmě slyšet více, a proto kručení často spojujeme s hladem. Ovšem třeba i při trávení posledních zbytků večeře dokáže být žaludek hlučný skoro stejně.

Když málo jíme, zmenší se nám žaludek

NE

Už nemůžu, mám z té hladovky úplně scvrklý žaludek!“ Pokud jste třeba kvůli nemoci pár dní nesnědli skoro nic, mohl se vám skutečně žaludek zmenšit? Nemohl, jen se vám to zdá!

Je pravda, že každý má trochu jinou velikost žaludku. A nezávisí to na naší výšce ani hmotnosti, je to dáno geneticky.

Dávno je také vědecky dokázáno, že s menším žaludkem dojde dříve k pocitu nasycení, a proto se při těžké obezitě někdy jeho část chirurgicky odstraňuje. To je však také jediný způsob, jako se může žaludek zmenšit. Jakmile jednou doroste do finální velikosti, už zůstane stejný.

Žaludek není nutný k přežití

ANO

Bez srdce žít nemůžeme, bez mozku nebo jater také ne, bez žaludku… ano! Úplně snadné to však není.

Pokud má někdo v žaludku velký nádor, anebo mu z důvodu genetických dispozic hrozí, mohou mu lékaři celý orgán odebrat. Zkrátka ho odříznou a jícen napojí rovnou na střevo (z něj se dá případně vytvořit jakási náhradní kapsa).

I když pro zdravé je to nepředstavitelné, žít se takto dá. Kdo dodržuje přísnou dietu, jí často a jen maličké porce, může tu být bez žaludky i desítky let.

Láska prochází žaludkem!

ANO

Úsloví spojující žaludek s něžným citem známe všichni. Proč se to tak ale říká?

Když chceme někomu projevit náklonnost, můžeme mu připravit něco dobrého. A také kdo si rozumí ve vtahu, mívá i podobné chutě…

Ovšem pojítko lásky se žaludkem může být ještě hlubší! Vědci dokázali, že při vychutnávání si jídla se v těle uvolňují „hormony štěstí“ serotonin a dopamin. Podobně, jako se to děje při pocitu zamilovanosti vášně a touhy!

Foto: Úvodní foto: Getty Images 1 – 5: Pixabay
Související články
Zajímavosti
Kopřiva: Otravný plevel? Ne, úžasná rostlina!
Kopřivám se vyhýbáme z logických důvodů: nestojíme totiž o popálení. Zahrádkáři jim nemohou přijít na jméno, když se rozmůžou na zahrádce. A tak by se dalo pokračovat. Jenomže kopřivy mají co nabídnout. Využití nacházejí v kosmetice i farmacii a dokonce se uplatní také v kuchyni. Podle staré moudrosti má každé popálení kopřivou přinést odolnost vůči […]
Zajímavosti
4 Nejobávanější místa planety: sem vstoupí jen ti nejodvážnější!
Naše malá česká kotlina je v celosvětovém měřítku vlastně velmi příjemným a bezpečným místem pro život. Nemáme tu příliš lokalit, které by byly skutečně nebezpečné, či dokonce smrtící. Planeta Země nicméně takových míst nabízí spoustu. Na některé se vůbec nedostanete, jiné jsou sice přístupné, ale každý vám doporučí se jim vyhnout. Které lokality z celého světa lze […]
Zajímavosti
Smích střídá děs: Tři nejznámější klauni světa
Zatímco ráno obskakuje děti v nemocnici, tvoří zvířata z balonků a vypráví vtipy, večer jako by se po veselém chlapíkovi slehla zem. Obtloustlý muž svou oběť sváže, sundá kalhoty a znásilní. Druhý den si opět navlékne klaunské šaty a vyrazí bavit děti jako by se nechumelilo. Tulák, který dobyl svět Kdo: Emmett Kelly Zajímavost: Prorazí i v Hollywoodu […]
Zajímavosti
Boříme mýty: Eva a Adam nekousli do jablka!
Proč dnes nežijeme v ráji? Protože Adama a Eva okusili jablko ze zakázaného stromu. A jak to víme? Píše se o tom v Bibli…. Omyl, v Bibli se o žádném jablku nepíše! Dle knihy Genesis ochutnají „peri“, což je v hebrejštině obecně plod. Podle časté teorie šlo o fíky, a právě listy fíkovníku se poté […]
reklama
věda a technika
Přírodní antibiotika z našich zahrádek
Stále více lidí se zajímá o nejrůznější alternativy v léčení. Nechtějí se spoléhat jen na uměle vyrobené léky, které sice slibují úlevu a pomoc při celé řadě zdravotních obtíží, ale představují i chemickou zátěž pro náš organismus. Zcela jistě existují i situace, kdy lze zdravotní problémy řešit přírodní cestou. V takových případech není hned nutné […]
Poznáte příznaky mrtvice? Až 70 % Čechů ne! A do nemocnice přijedou pozdě…
Mrtvici každý rok v Česku prodělá zhruba 25 000 lidí. Je druhou nejčastější příčinou úmrtí, i když je u nás léčba mrtvice na špičkové úrovni. Zrovna na 15. května připadá Světový den proti mozkové mrtvici. Se snížením počtu případů přitom může pomoci znalost příznaků – právě ty nezná až 70 % Čechů, a proto se […]
Co potkalo planety na vesmírné cestě?
Bylo jednou jedno Slunce a mělo osm dětí. Jejich jména všichni známe. Mají ale něco společného s lidmi? I když už jsou to dnes dospělé planety, životem si nesou následky svého divokého dětství. Příběh se začíná psát před 4,6 miliardami let. Okolo právě vznikající hvězdy se vytvoří rotující prachoplynný disk. Částice v něm se začnou srážet […]
Proč našemu zdraví jaro někdy nevoní?
Na začátku jara se počasí mění vyloženě aprílově, i několikrát během dne. Venkovní teploty kolísají, a ta naše může kvůli takovým výkyvům začít hodně rychle stoupat. V tomto období jsme všichni mnohem náchylnější k nemocem, jarní chřipky, rýmy a obecně problémy s dýchacími cestami na náš číhají za každým rohem.   Klíč ke zdraví najdete […]
reklama
lifestyle
Rychlá a zběsilá jízda Paula Walkera: Od hvězdy k tragickému konci
Paul Walker, milovník rychlých aut a hvězda série Rychle a zběsile, tragicky zahynul při autonehodě v roce 2013. Jeho život byl plný adrenalinu, filmových úspěchů i charitativní činnosti.   Hvězda série filmů Rychle a zběsile umírá dne 30. listopadu 2013. Se svým známým, automobilovým závodníkem Rogerem Rodasem, opouští akci pořádanou Walkerovou charitou na pomoc obětem […]
Iveta Bartošová: Dostali ji na dno osudoví muži?
Bartošová spáchala sebevraždu tím nejdrastičtějším způsobem. V Uhříněvsi u Prahy skočila pod vlak. Svému manželovi Josefu Rychtářovi a jedinému synovi Arturovi nechala dopisy na rozloučenou. Ani oni ji nemohli zachránit? Iveta Bartošová (1966–2014) byla talentovaná, ale naivní a trochu prostá. Tak vzpomínají Ivetini známí na její začátky. A jak je vidět, od doby, kdy Bartošová […]
Falco: Rakouský hudební fenomén s tragickým osudem
Tento článek popisuje životní cestu rakouského zpěváka a skladatele Falca, od jeho neobvyklého talentu v dětství, přes bouřlivou kariéru plnou hitů jako „Der Kommissar“ a „Rock Me Amadeus“, až po tragickou smrt při automobilové nehodě v roce 1998.   Falco, vlastím jménem Johann „Hans“ Hölzel (1957–1998), je rakouský hudebník, zpěvák a skladatel. Stal se jediným […]
Co se skrývá za záhadnou smrtí muzikanta Miroslava Berky?
Jsou tři hodiny odpoledne. Lucerna je ještě zavřená pro veřejnost, jen v uklízečky vytírají v sále podlahu, brigádníci doplňují nápoje do ledničky a ve zkušebně sedí osazenstvo kapely Olympic. Jeden její člen chybí. „Tak ještě počkáme a uvidíme,“ prohlásí frontman Petr Janda (*1942). Ale když se nic nestane, odehrají zkoušku i bez kolegy.   Odešel, nedošel Tím, […]
Nenechte si ujít další zajímavé články
Průlomová studie: Mezi autoimunitními poruchami a defekty zubní skloviny existuje souvislost
21stoleti.cz
Průlomová studie: Mezi autoimunitními poruchami a defekty zubní skloviny existuje souvislost
Mezinárodní výzkumný tým, jehož součástí byli vědci z Českého centra pro fenogenomiku a laboratoře transgenních modelů nemocí Ústavu molekulární genetiky AV ČR v centru BIOCEV, odhalil nové poznatky o
Odstavený vlak lákal ke spánku
skutecnepribehy.cz
Odstavený vlak lákal ke spánku
Vlak měl zpoždění, a tak jsem si zkrátila čekání v odstaveném vagonu. Usnula jsem a probral mě vlak, když se dal do pohybu. Vracela jsem se pozdě večer od kamarádky, čekala mě ještě cesta vlakem. Na setmělém nádraží jsem se dozvěděla, že má nemalé zpoždění. Byla mi zima a únavou jsem pomalu ani neudržela hlavu. Měla jsem náročný den,
7 tipů, jak probudit metabolimus
nejsemsama.cz
7 tipů, jak probudit metabolimus
Zrychlit metabolismus při hubnutí je snazší, než si myslíte. To je cesta, jak začít hubnout a zhubnout! Jak tedy zrychlit metabolismus, aby více spaloval? Po třicítce u žen klesá rychlost metabolismu o pět procent. To znamená pomalejší spalování a zvyšování váhy. Ale nemusí tomu tak být. Existují způsoby, jak metabolismus nastartovat a znovu dostat do vyšších obrátek. Existuje hned sedm tipů, které
Hostina z lesa
iluxus.cz
Hostina z lesa
Restaurant Deer v Michalské ulici, jen pár kroků od Staroměstského náměstí, se těší velké oblibě. Příjemný interiér, profesionální servis a dechberoucí pokrmy, které připravuje šéfkuchař Lubomír Dolej
Moderní rezidence u rovníku
rezidenceonline.cz
Moderní rezidence u rovníku
Rezidence vznikla v rovníkovém Ekvádoru. Betonová stavba rozvržená do tvaru písmene T působí přes svou masivní konstrukci příjemně svěžím, elegantním a odlehčeným dojmem. Tři podlaží, tři obytná kř
Pád Antiochie: Křižáci si město podmanili díky lsti
historyplus.cz
Pád Antiochie: Křižáci si město podmanili díky lsti
Nepřestali doufat, že dokážou Antiochii vyhladovět. Bohemund z Tarentu však s názorem ostatních křižáckých velitelů nesouhlasí. Věří, že mohou město dobýt mnohem dříve a pohodlněji – lstí. Normanský dobrodruh neztrácí čas a mezi obránci získává spojence, který křižákům pomůže dostat se za hradby! Do Byzantské říše vtrhli ve druhé polovině 11. století z východu seldžučtí
Ať se to jen blýská!
panidomu.cz
Ať se to jen blýská!
Otisky prstů, šmouhy a kapky vody dokáží výrobky z kovu nevzhledně změnit. Čas od času je proto potřeba je důkladně očistit. Zkušené hospodyňky vědí, že na nežádoucí skvrny, které se objevují na okrasných dekoracích, úchytkách či nádobí, často pomáhá ocet, citronová šťáva či roztok jedlé sody. Měď *Koupelna Pokud máte v koupelně měděné vybavení, zřejmě
Evropští šamani současnosti: Kde se s nimi můžete potkat?
epochalnisvet.cz
Evropští šamani současnosti: Kde se s nimi můžete potkat?
Šaman jako prostředník mezi světem nadpřirozena a lidmi nás spojuje s nejstaršími obdobími prehistorie. Z hlediska geografie byl šamanismus původním náboženstvím sibiřských národů. Brzy se však dostává i do našich končin, třeba do Uher, kde se i v pozdním středověku nacházeli šamani-táltosové. Existují a působí na našem kontinentu dodnes? Muž oslovovaný jako táltos právě odložil malý bubínek,
Bábovka se zakysanou smetanou
tisicereceptu.cz
Bábovka se zakysanou smetanou
Vláčná bábovka se hodí jako zákusek po nedělním obědě nebo jako sváteční snídaně. Potřebujete 4 vejce 1 hrnek cukru krupice 2 hrnky polohrubé mouky 1 prášek do pečiva 1 kelímek (200 g) zakys
Naberte inspiraci na jižní Moravě
epochanacestach.cz
Naberte inspiraci na jižní Moravě
Kraj, který proslavilo skvělé víno, honosné hrady a romantické zámky. Malebnou krajinou se vine nespočet cyklostezek a turistických cest. Pokud už znáte Pernštejn i Vranov nad Dyjí a zahrady lednického zámku jste prošli křížem krážem, přijeďte letos za novinkami a neobjevenými skvosty. Jižní Morava si jich má nepřeberně, nudu nepoznáte! Že víno ochutnáte jen o
Lovci duchů v ČR: S kým se jim podařilo navázat kontakt?
enigmaplus.cz
Lovci duchů v ČR: S kým se jim podařilo navázat kontakt?
Takzvaní lovci duchů se rozhodně nevyskytují pouze v hororových filmech. Své vyšetřovatele nadpřirozených jevů má i Česká republika a mnoho z nich je na svých lovech pravidelně úspěšných. Co nebo koho
Touží Denisa Nesvačilová po miminku?
nasehvezdy.cz
Touží Denisa Nesvačilová po miminku?
Stále nemůže najít toho pravého. Hvězda seriálu ZOO Denisa Nesvačilová (32) byla naposledy vášnivě zamilovaná do scenáristy Petra Kolečka (40), ale ten jí bohužel zlomil srdce. Herečka se však svého s