Domů     Láska s příchutí zločinu: To byli Bonnie a Clyde!
Láska s příchutí zločinu: To byli Bonnie a Clyde!
18.7.2023

Tvořili jednu z nejslavnějších zločineckých dvojic. Jejich příběh však časem prošel značnou idealizací. Pojďme se tedy podívat, jak to s Bonnie a Clydem bylo ve skutečnosti.

Zločinecké řádění Barrow gangu ve 30. letech minulého století plnilo stránky novin. Prodavači v obchodech a zaměstnanci bank i benzinových pump se báli, aby příště nebyla řada na nich.

Nikdo si před Bonnie Parkerovou, Clydem Barrowem a jejich kumpány nemohl být jistý svým bezpečím. Kradli a minimálně jeden z nich i vraždil, spíš z principu než kvůli penězům, a stali se symbolem romantické lásky, vonící střelným prachem a nebezpečím.

Snad proto jim už tenkrát část veřejnosti fandila a následně se jejich jména vryla do paměti následujících generací. K tomu přispěli i filmaři a spisovatelé, kteří se jejich osudy inspirovali.

Uplynula již desetiletí od chvíle, kdy byli Bonnie a Clyde policisty zastřeleni v kradeném voze. Přesto nebyli zapomenuti a jejich osud dál budí nemalý zájem.

Lupiči a vrazi Bonnie Parkerová a Clyde Barrow, symbol romantické lásky. FOTO: Photo by one of the Barrow gang/Creative Commons/Volné dílo
Lupiči a vrazi Bonnie Parkerová a Clyde Barrow, symbol romantické lásky. FOTO: Photo by one of the Barrow gang/Creative Commons/Volné dílo

Svatba v 15 letech

Bonnie Elizabeth Parkerová se narodila 1. října roku 1910 v texaském městě Rowena. S maminkou Emmou, která byla švadlenou, a dvěma sourozenci se přestěhovala do jižního Dallasu, ale nežili si právě na vysoké noze.

O otce Charlese, jenž pracoval jako zedník, Bonnie přišla, už když jí byly pouhé čtyři roky. Ve škole dívka vynikala hlavně v psaní, pro které měla takový talent, že vyhrála krajskou literární soutěž.

Potom se věnovala i rozhovorům s místními politiky, takže se mohlo zdát, že se jejím zaměřením stane žurnalistika.

Místo toho však ve druhém ročníku utekla s tehdejším přítelem, zlodějem Royem Thorntonem, za nějž se ještě před svými šestnáctými narozeninami v září 1926 provdala. Pracovala jako servírka a dalo by se říci, že chvíli vedla obyčejný život.

Jenže manžel býval často mimo domov a nebyli právě šťastným párem, proto se rozešli. Zajímavé ovšem je, že se nejen nikdy nenechali rozvést, ale Bonnie nosila snubní prstýnek až do konce svého, byť krátkého, života.

Roy Thornton byl zabit jen tři roky po své manželce strážníky ve vězení, odkud se pokoušel utéct. Odpykával si tady pětiletý trest, který dostal za vloupání.

Clyde poprvé vraždil ve vězení

Clyde Barrow spatřil světlo světa 34. 3. 1909 ve městě Ellis County v Texasu jako páté dítě ze sedmi sourozenců Henryho Basila Barrowa a Cumie Talithy Walkerové. Rodina farmařila, ale byla značně chudá.

Snad i proto byl už v roce 1926 Clyde poprvé a brzy také podruhé společně s bratrem Marvinem zatčen kvůli krádežím drůbeže. Nepoučil se. Vykrádal obchody a trezory, kradl auta. Po několika dalších zatčeních byl nakonec v roce 1930 uvězněn v Eastham Prison Farm.

A právě tady poprvé zabil člověka, když úderem trubkou do hlavy rozbil lebku spoluvězni, který ho sexuálně zneužíval. Vinu na sebe měl vzít vězeň s doživotím, kterému nehrozilo navýšení trestu.

Když tedy Clyde vyšel z nápravného zařízení, měl novou zločineckou zkušenost, kterou se nebál použít. Spolu s dalšími zloději vykrádali čerpací stanice, malé obchody i pobočky bank.

Clyde získal pokročilé zločinecké zkušenosti po svém prvním zatčení během pobytu ve vězení. Zde poprvé zabil člověka. FOTO: Film of Buck Barrow - Film of Joplin/Creative Commons/CC0
Clyde získal pokročilé zločinecké zkušenosti po svém prvním zatčení během pobytu ve vězení. Zde poprvé zabil člověka. FOTO: Film of Buck Barrow – Film of Joplin/Creative Commons/CC0

Kvůli lásce na stranu zločinu

K osudovému setkání Clydea Barrowa a Bonnie Parkerové došlo v roce 1930 krátce před Clydovým uvězněním. Bonnie tehdy teprve táhlo na dvacet let. Seznámeni byli v domě společných přátel a prý šlo o lásku na první pohled.

O tom, co se dělo dál, existují minimálně dvě verze. Podle některé měla Bonnie do věznice propašovat zbraň, díky níž se pak Clyde dostal na svobodu. Jiná tvrdí, že byl v roce 1932 podmínečně propuštěn.

S jistotou lze tvrdit, že se z nich po jeho návratu stala nerozlučná dvojice, která ještě s dalším zločincem okamžitě naplánovala první společnou loupežnou akci. Při ní Bonnie chytili, nicméně po čase ji prohlásili za nevinnou a pustili ji.

Nenechala se odradit. Pravděpodobně z lásky se znovu přidala ke Clydeovi, s nímž opět přepadávala pobočky bank, obchody a benzinové pumpy. Oběti nebyly výjimkou a existují i tvrzení, podle nichž se jimi měli stát náhodní kolemjdoucí.

Vypadali jako běžný pár

Nebezpečná parta, která si říkala Barrow gang, holdovala alkoholu, a tak si lidé žijící v sousedství domu, v němž přebývala, začali stěžovat. Nakonec zavolali policii, aniž by tušili, co se stane.

Bonnie, Clyde ani nikdo z ostatních se rozhodně nechtěl nechat zatknout, a proto se začali bránit střelbou.

Bonnie lascivně pózuje s cigaretou v puse, přestože kuřačka nikdy nebyla. FOTO: FBI/Creative Commons/Public Domain
Bonnie lascivně pózuje s cigaretou v puse, přestože kuřačka nikdy nebyla. FOTO: FBI/Creative Commons/Public Domain

Strhla se divoká přestřelka, při které dva policisté zemřeli. Gangsterům se podařilo utéct. Po prohledání domu se však našla Bonniina báseň a jejich skupinové fotky i snímky jednotlivců, které si prý rádi pořizovali.

Díky nim můžeme pohlédnout do tváří muže a ženy, které proslavila a zároveň ve velmi mladém věku zabila jejich zločinecká dráha. Clyde i Bonnie na obrázcích působí elegantně, což je v rozporu s tím, že na některých z nich drží v rukou zbraň.

Jiné ukazují zdánlivě obyčejný pár, jemuž bychom páchání jakýchkoli zločinů jistě nepřisoudili. Zajímavá je také fotografie, na které Bonnie pózuje s cigaretou v ruce. Podle lidí, kteří ji znali, ale nikdy kuřačkou nebyla.

Rozpory a napětí

Když se do skupiny přidal Clydeův starší bratr Buck s manželkou Blanche, atmosféra zhoustla. Mladší sourozenec v tomto případě velel staršímu, což se nesetkávalo s Buckovým pochopením.

Navíc Blanche se nejspíš na několik společných týdnů stala tak trochu hospodyňkou, protože měla prát a vařit pro všechny. To muselo vyvolávat rozbroje i mezi oběma ženami. Někteří členové skupinu raději opustili, protože cítili, že se nad ní stahují mračna.

Hledal ji už de facto každý policista, a tak bylo nutné se neustále přesouvat z místa na místo. Ze strachu z odhalení však nebylo úniku. Z nespočtu přestřelek vyvázli živí jen zázrakem.

Tedy až do doby, kdy při jedné z nich byli zraněni Blanche a Buck, který na následky zranění zemřel.

Když se ke gangu přidala Blanche, vzniklo prý napětí mezi ní a Bonnie. FOTO: FBI/Creative Commons/Public Domain
Když se ke gangu přidala Blanche, vzniklo prý napětí mezi ní a Bonnie. FOTO: FBI/Creative Commons/Public Domain

Dobrodružství ukončila smrt

Na třiadvacetiletou Bonnie a o pár let staršího Clydea měla policie spadeno čím dál více, a tak pokračovalo snad jen ještě intenzivnější pátrání. Pokud byste čekali, že proto byli co nejopatrnější, mýlíte se.

V roce 1934 souhlasili s pomocí několika vězňům, kteří chtěli utéct z vězení. Netušili, že je buď v jejich řadách zrádce, jenž vše prozradil, nebo policie jiným způsobem odhalila, co chystají.

Každopádně si na ně dne 23. května strážníci počkali na opuštěné silnici a z úkrytu začali do jejich auta pálit jednu kulku za druhou. Bonnie a Clydea nakonec prošpikovala více než padesáti ranami, což samozřejmě neměli šanci přežít.

Trest bez soudu

Ohledně role Bonnie Parkerové ve zločineckém páru můžeme spekulovat. Samotní členové jejich party, W. D. Jones a Ralph Fults, po její smrti tvrdili, že nikdy nikoho nezavraždila.

S tím souhlasila i sestra Clydea Barrowa, která poukazovala na fakt, že Bonnie sice slepě následovala jejího bratra, ať už šel kamkoli, ale sama nikdy nikomu neublížila.

I tak byli oba na místě zastřeleni, bez soudu nebo sebemenší možnosti se vzdát, a to značně brutálním způsobem. Postup policie z tohoto důvodu dodnes budí pochybnosti.

Vždyť i vrah, jakým Clyde bezpochyby byl, měl být souzen, natožpak žena, jež se možná provinila pouze jako spolupachatelka a společnice lidí, kteří neváhali zabíjet.

W. D. Jones byl jedním z těch, kteří tvrdili, že Bonnie ve skutečnosti nikdy nikoho nezabila. FOTO: FBI/Creative Commons/ Public Domain
W. D. Jones byl jedním z těch, kteří tvrdili, že Bonnie ve skutečnosti nikdy nikoho nezabila. FOTO: FBI/Creative Commons/ Public Domain

Pravda zbavená romantiky

Bonnie a Clyde už ve své době získali sympatie některých lidí, kteří je považovali za romantické vyděděnce společnosti. Postupem času toto povědomí posílila literární a filmová zpracování.

Tím nejvýznamnějším je film natočený v roce 1967, který režíroval Arthur Penn. Clydea v něm ztvárnil Warren Beatty a Bonnie herečka Faye Dunawayová.

Snímek byl nominován na řadu ocenění a mimo jiné získal dva Oscary za kameru a vedlejší herecký výkon (Estelle Parsonsová).

I dnes příběh žije dál. To dokazuje například skutečnost, že zbraně, které měla dvojice u sebe během své smrti, i jejich osobní věci jsou žádané v aukcích, kde je sběratelé kupují za milionové částky.

Jenže realita tak snová, jak si ji možná představujeme, nebyla. Gangu jsou připisovány desítky vyloupených podniků a minimálně dvanáct mrtvých lidí. Lup se přitom nešplhal do závratných výšek, podle některých zdrojů úlovek nikdy nepřesáhl 1500 dolarů!

Clydeovi Barrowovi to nejspíš příliš nevadilo, poté, co byl propuštěn z vězení se více mstil společnosti za vězeňský systém, který mu ublížil, než že by toužil po bohatství a slávě. Minimálně toho druhého se mu i tak dostalo, zvlášť po smrti.

Foto: Creative Commons, Úvodní fotografie: z filmu Bonnie a Clyde (1967), pxfuel
Související články
Svět zločinu
Charles Manson: Psychopatický vůdce sekty
Charles Manson byl charismatický, ale psychopatický vůdce sekty „Rodina“, která v 60. letech 20. století terorizovala Kalifornii. Manson byl zodpovědný za vraždu Sharon Tate a dalších devíti lidí a jeho zločiny dodnes šokují a fascinují svět. Mansonův život Charles Manson se narodil v roce 1934 v Cincinnati ve státě Ohio. Jeho matka byla prostitutka a […]
Svět zločinu
Pedofil Marc Dutroux: Osamělý muž toužil po náklonnosti dětí
Odhalení belgického pedofila, únosce a vraha Marka Dutrouxe patřilo ve své době k největším šokům v Evropě. Jeho případ je nejen odpudivým příběhem brutálního násilí, ale odhaluje i mnoho pochybení při vyšetřování. Belgický chlapec Marc Dutroux má od narození všechny podmínky k tomu, aby z něj vyrostl slušný člověk. Pochází z učitelské rodiny, kam se […]
Svět zločinu
Natascha Kampuschová: Příběh unesené dívky
Psychopat Wolfgang Priklopil ji unesl, když jí bylo pouhých deset let. Roky ji držel v temné kobce, bil ji a znásilňoval. Nataschu se mu přesto úplně zlomit nepodařilo a ona od něj po osmi a půl letech utekla. Co prožívala v domě svého únosce?  Je krátce po sedmé hodině ráno 2. března 1998 a desetiletá Natascha Kampuschová […]
Svět zločinu
Vrah Ladislav Hojer: Monstrum si oblíbilo slavného kriminalistu
Mnozí policisté jen mrkají překvapením, když ze sebe maniak sype obhroublé vtípky a výrazy typu: „Ubral jsem jí kyslík!“ Rád přihodí i své motto, které zní: „Když se ocas postaví, mozek se mi zastaví.“ Přitom na první pohled ten chlap vypadá, že neumí do pěti počítat. Se ženami mu to moc nejde. Kámen úrazu pro […]
reklama
svět zločinu
Kdo odhalí tajemství „krále popu“?
Označován je za „krále popu“ a superstar 20. století. Ovšem najde se i skupina lidí, která v něm nevidí talentovaného umělce, ale někoho, kdo sexuálně obtěžoval malé děti. Ze zneužívání je dvakrát obviněn, ale soud jej v roce 2005 zprošťuje obvinění.   Zpěvákova složka prý čítá tisíce stránek. Dokumenty zahrnují soukromé zprávy vyšetřovatelů, přepisy telefonických hovorů a […]
Václav Mrázek: Postrach ze severních Čech se ukájel střelbou z pistole
Rozhodně se nenarodí se stříbrnou lžičkou v puse. Někdo by řekl, že když se sudičky sešly 22. října 1925 u kolébky Václava Mrázka, předurčily mu naprosto opačný start do života. Navzdory rozšířené představě o blahobytu první republiky, Mrázkova rodina živoří v chudobě. Hoch má celkem 11 sourozenců. Uživit tolik krků není snadné za žádných okolností. V […]
Oplétačky se zákonem těch nejslavnějších herců světa
Na stříbrném plátně či na obrazovce je obdivujeme i ve chvílích, kdy jim scénář předepíše dělat potíže, nechat se zatknout, nebo dokonce odsoudit. Jenže některé z filmových hvězd tohle zažívají na vlastní kůži i v civilním životě.   Ani největší sláva, vydělané miliony či hvězdy na chodníku slávy nejsou zárukou spořádaného života. Občas možná strážci […]
Pekelný démon Klaus Kinski: Sexuální predátor na výsluní slávy
„Byl to tyran. Sotva si vzpomínám, že bychom někdy seděli společně u stolu,“ říká o svém otci herečka Nastasja Kinská s dodatkem, že kdyby byl naživu, nejraději by ho viděla za mřížemi. Její starší sestra je ale ještě odvážnější: Přizná, že byla obětí  jeho chtíče.   Slavní herci, režiséři, baviči září před nebo za kamerou. […]
reklama
věda a technika
Kopřiva: Otravný plevel? Ne, úžasná rostlina!
Kopřivám se vyhýbáme z logických důvodů: nestojíme totiž o popálení. Zahrádkáři jim nemohou přijít na jméno, když se rozmůžou na zahrádce. A tak by se dalo pokračovat. Jenomže kopřivy mají co nabídnout. Využití nacházejí v kosmetice i farmacii a dokonce se uplatní také v kuchyni. Podle staré moudrosti má každé popálení kopřivou přinést odolnost vůči […]
Proč našemu zdraví jaro někdy nevoní?
Na začátku jara se počasí mění vyloženě aprílově, i několikrát během dne. Venkovní teploty kolísají, a ta naše může kvůli takovým výkyvům začít hodně rychle stoupat. V tomto období jsme všichni mnohem náchylnější k nemocem, jarní chřipky, rýmy a obecně problémy s dýchacími cestami na náš číhají za každým rohem.   Klíč ke zdraví najdete […]
Libeček: Chutná, přivolává lásku i zlepšuje zdraví
V antice se bez něj neobejdou Řekové ani Římané. Když se pak rozšíří po Evropě, libeček se pěstuje i v klášterních zahradách. Oblíbí si ho nejen léčitelé, ale také kuchaři a v gastronomii si získá stálé místo. A příznivci ezoteriky tvrdí, že vám pomůže do života přivolat lásku a další dobré věci! Mohutné, svěže zelené […]
Majestátní vlk: Samotář, který miluje společnost ostatních
Les si pomalu přebírá pod správu tma, když ticho najednou přeruší táhlé zavytí. Nezůstane u jednoho a další se přidávají, rázem jde o vlčí symfonii. O několik minut později už se majestátní těla schází nedaleko tůňky. Lov právě začíná. V roce 1758 švédský přírodovědec Carl Linné (1707-1778) popíše vlka obecného, v latině mu přiřkne jméno canis lupus. […]
Nenechte si ujít další zajímavé články
Leží na dně Bermudského trojúhelníku teleport do cizích realit?
enigmaplus.cz
Leží na dně Bermudského trojúhelníku teleport do cizích realit?
Známý Bermudský trojúhelník, též řečený ďáblův. To je oblast, rozprostírající se mezi jižním cípem americké Floridy, Portorikem a Bermudskými ostrovy na pomezí Mexického zálivu a západního Atlantiku.
Tajný tunel pod brooklynskou synagogou: Kdo ho vybudoval a proč?
epochalnisvet.cz
Tajný tunel pod brooklynskou synagogou: Kdo ho vybudoval a proč?
Bizarní skandál na začátku tohoto roku otřásá židovskou komunitou v New Yorku. Pod historickou synagogou je objeven tajný podzemní tunel vedoucí do suterénu prázdného obytného domu. O jeho původu a účelu se hned po odhalení rozhoří divoké spekulace. Sloužil k obchodování s dětmi nebo k jiným nezákonným činnostem, jak tvrdí konspirační teoretikové?   V polovině
Perlové týdny Halada prezentují raritní šperky
iluxus.cz
Perlové týdny Halada prezentují raritní šperky
Právě probíhající „Perlový týden“ překvapil fantastickým náhrdelníkem značky Mikimoto. Ten bude možné vidět až do neděle v pražském butiku v ulici Na Příkopě, následně se všemi ostatními šperky poputu
Jak si zlepšit rovnováhu
nejsemsama.cz
Jak si zlepšit rovnováhu
Pamatujete, jak jste jako malá skákala po jedné noze nebo panáka? Šlo to snadno. Dnes možná máte problém se udržet na obou a nespadnout. Co s tím? Rovnováha je v životě velmi důležitá. Pomáhá nám pohybovat se bezpečně, chrání nás před pády. Někdy se ale naruší, například nízkým tlakem, své udělá i zablokovaná krční páteř. Jak navrátit stabilitu Nejčastěji
Kouzlo porcelánových doplňků
panidomu.cz
Kouzlo porcelánových doplňků
Chladný, elegantní, s dokonale hladký povrchem. Díky těmto vlastnostem je porcelán stále ještě nepřekonaným materiál pro stolní nádobí, ale okouzlí i na doplňcích. Bubble váza s s nástavcem v podobě děrované koule, která slouží k uchycení stonků ve správné poloze. K dostání ve dvou velikostech a s povrchovou úpravou bílou, perleťovou, zlacenou a platinovou. Autorský
Moderní rezidence u rovníku
rezidenceonline.cz
Moderní rezidence u rovníku
Rezidence vznikla v rovníkovém Ekvádoru. Betonová stavba rozvržená do tvaru písmene T působí přes svou masivní konstrukci příjemně svěžím, elegantním a odlehčeným dojmem. Tři podlaží, tři obytná kř
Pho Bo polévka
tisicereceptu.cz
Pho Bo polévka
Suroviny 2 l vody 200 g šalotky 80 ml sójové omáčky 60 ml rýžového octa 4 vaničky hovězího bujónu 30 g sušených hub shiitake 5 stroužků česneku 3 cm čerstvého zázvoru 4 hvězdičky anýzu 5 g
Zámek Červená Lhota: Jméno podle ďábelské legendy
epochanacestach.cz
Zámek Červená Lhota: Jméno podle ďábelské legendy
Pohádková krása zrcadlená ve vodní hladině! Vodní hrady a zámky zrcadlící se na hladině bývaly nedobytnými baštami i pohodlnými luxusními šlechtickými sídly a dnes jsou perlami české krajiny, za kterými putují statisíce turistů. A snad nejvýraznější mezi nimi je zámek Červená Lhota. Jméno podle ďábelské legendy Pro to, aby se jejich tvrz změnila ve vodní,
Manžel Švandovou rozmazluje
nasehvezdy.cz
Manžel Švandovou rozmazluje
Nestárnoucí herečka ze seriálu ZOO Jana Švandová (76) má v manželovi, jímž je podnikatel Pavel Satorie (74), hotový poklad. Nejenže je do ní stále vášnivě zamilovaný, ale navíc ji rád rozmazluje. He
Bála jsem se, že zůstane starým mládencem
skutecnepribehy.cz
Bála jsem se, že zůstane starým mládencem
Můj syn byl vždycky samotář, seznamování s lidmi nebylo nic pro něj. Už jsem se bála, že si žádnou nevěstu nenajde. Tu pravou potkal až ve čtyřiceti. Náš syn Fanoušek byl vymodlené dítě. Dlouho jsem nemohla přijít do jiného stavu a už jsme se s manželem báli, že se potomka snad nikdy nedočkáme. Když se František narodil, byli
Vyhladil první ministr rod královy milenky?
historyplus.cz
Vyhladil první ministr rod královy milenky?
Třeskne několik výstřelů a Josef I. ucítí ostrou bolest v paži. Instinktivně se v kočáru přikrčí a křikne na kočího. I on je zraněný, a to vážněji než portugalský král. Přesto v sobě najde poslední zbytky sil a atentátníkům ujede.   Portugalský Lisabon zasáhlo 1. listopadu 1755 zemětřesení, při němž zemřelo přes 100 000 lidí. U krále Josefa
Obyvatele Papuy-Nové Guineje chrání geny zděděné po denisovanech
21stoleti.cz
Obyvatele Papuy-Nové Guineje chrání geny zděděné po denisovanech
Geny zděděné od denisovanů, vyhynulých příslušníků rodu Homo, pomáhají obyvatelům Papuy-Nové Guineje bojovat s infekcemi v nížinách i žít ve vysokých nadmořských výškách. První kosterní pozůstatky