Domů     Místo špaget trinitrotoluen
Místo špaget trinitrotoluen
4.4.2023

Jde o jeden z nejkrvavějších teroristických činů uskutečněných na území Evropy. Na cestující čeká v roce 1980 na boloňské železniční stanici smrt. Proč umírají na následky tajemného výbuchu desítky lidí?

Zatímco stovky lidí spěchají malebnými uličkami severoitalské Boloni, na zdejší hlavní železniční stanici zastavuje vlak mířící do švýcarského Chiassa. Před tabulí s odjezdy vlaků stojí i mladá Italka Angela Marinová (1957–1980).

Zítřejší den jí není souzen. V 10.25 místního času stanicí zaduní exploze, která poničí vlak stojící na první koleji. Mnohem hůř však dopadne hlavní nádražní budova. Střecha čekárny se s rachotem zřítí na cestující!

Výbuch zraní přes 200 lidí, 85 dalších nalezne 2. srpna 1980 na italské stanici smrt.

Improvizace zachraňuje životy

Svědci ihned přivolají pomoc v podobě hasičských a zdravotnických sborů. Boloňa má však zoufalý nedostatek sanitek i záchranářů. S odnášením zraněných tak musí pomoci kolemjdoucí, s převozem řidiči taxíků, autobusů i majitelé aut.

Boloňa okamžitě povolá zpět lékaře a sestry z dovolených, dopravní policie rychle organizuje přednostní dopravu záchranářských týmů. Z velké nádražní budovy zůstane pouhé torzo.

Přesto se podaří díky šikovné improvizaci zachránit poměrně velké procento raněných.

Raněné z místa odvážejí autobusy MHD. FOTO: stragi / Creative Commons / CC BY-SA 3.0
Raněné z místa odvážejí autobusy MHD. FOTO: stragi / Creative Commons / CC BY-SA 3.0

Lid se bouří

Exploze, která vejde do dějin jako boloňský masakr, si přesto vyžádá mnoho životů především mladých Italů, několika zahraničních turistů a bohužel i nevinných dětí.

Nejmladší obětí je teprve tříletá italská holčička Angela Fresu (1977–1980), nejstarším mrtvým 86letý Antonio Montanari. Tragická „demolice“ zasáhne do životů desítek rodin.

Poškodí také pověst turisty vyhledávaného města s renesančním centrem. Vzápětí po ní proto vypuknou na boloňském náměstí Piazza Maggiore rozsáhlé demonstrace požadující zvýšení bezpečnosti a vyšetření krvavé události.

Násilné vyřizování účtů mezi radikálními politickými skupinami se začíná stávat až příliš běžnou praxí. Pobouření obyvatel naplno propukne 6. srpna 1980 během pohřbu obětí.

Výbuch kotle to nebyl

Italské veřejnosti o masakru se slzami v očích referuje i tehdejší italský prezident Sandro Pertini (1896–1990).

Co tedy způsobilo tragédii, která se stane v poválečné éře třetím největším neštěstím tohoto druhu v Evropě a nejkrvavějším násilným incidentem v dějinách novodobé Itálie?

Tehdejší italská vláda vedená premiérem Francescem Cossigou (1928–2010) nejprve označí za příčinu katastrofy explozi starého kotle.

Vzápětí se však ukáže, že tato hypotéza prosazovaná některými vlivnými křesťansko-demokratickými politiky má do pravdy daleko. Vyšetřovatelé totiž naleznou v troskách nádražní budovy kufřík se stopy po explozivních látkách.

Teprve z ptačí perspektivy vynikne rozsah škod. FOTO: AFP/Getty Images / Creative Commons / volné dílo
Teprve z ptačí perspektivy vynikne rozsah škod. FOTO: AFP/Getty Images / Creative Commons / volné dílo

Mohou za to Rudé brigády?

Ve zbytcích kufru odhalují expertizy zbytky účinných trhavin trinitrotoluenu a hexogenu vážících před explozí kolem 23 kilogramů! Zavazadlo je zřejmě kýmsi záměrně ponecháno v čekárně před výbuchem a jeho obsah poté odpálen.

Boloňský zločin vzápětí politici připíší na vrub Rudých brigád – teroristické levicové organizace, která od roku 1969 provádí únosy, vraždy a další zločiny.

Této ilegální bojůvce sympatizující s komunisty je například připisován únos a následná vražda italského křesťansko-demokratického premiéra Alda Mora (1916–1978). Případ boloňského masakru však není tak jednoznačný.

Podivné vyšetřování

Další stopy totiž vedou k někdejší italské krajně pravicové organizaci Nuclei Armati Rivoluzionari (Ozbrojené revoluční jádro), zkráceně NAR. Tato polofašistická skupina provádí v Itálii od roku 1977 cílené sabotáže, výbuchy a vraždy.

Italští vyšetřovatelé vzápětí zjišťují, že NAR má být napojena nejen na podsvětí, ale také na některé italské politiky, především z tehdejší křesťansko-demokratické strany. To snad může být důvodem toho, proč se vyšetřování boloňské tragédie tak dlouho vleče.

I zmíněný premiér Francesco Cossiga – právě z křesťansko-demokratické strany – v něm zaujme na dlouhé měsíce roli „mrtvého brouka“ a mlží.

Nádraží se ocitlo v troskách. FOTO: Neznámý autor / Creative Commons / volné dílo
Nádraží se ocitlo v troskách. FOTO: Neznámý autor / Creative Commons / volné dílo

Proces s viníky

„S důkazy z místa boloňského výbuchu bylo již od zpočátku manipulováno, což mohlo umožnit skutečným pachatelům uniknout,“ míní italský soudce Libero Manusco (*1941).

Již 26. srpna 1980 je vydáno prokuraturou 28 zatykačů na členy NAR, ale soudní stání se vlečou až do počátku 21. století, přičemž je většina obviněných zproštěna viny.

Odsouzeni jsou nakonec pouze tři příslušníci NAR – Valerio Fioravanti (*1958), Francesca Mambrová (*1959) a později i Luigi Ciavardini (*1962).

Za mříže se v souvislosti s údajným ovlivňováním vyšetřování boloňské tragédie dostávají i tři členové Italské vojenské zpravodajské služby SSMI. V nepřítomnosti je odsouzen také finančník Licio Gelli (*1919), který se však ukryje kdesi v Jižní Americe.

Kufřík plný tajemství

Na jaře 1981 policisté naleznou v italské vile finančníka Gelliho kufřík se šokujícím obsahem.

Leží v něm seznam členů Gelliho zednářské lóže P2, jejíž je samozvaným velmistrem, čítající přes tři tisíce osob a záznamy o nezákonných akcích včetně napojení P2 na italské podsvětí NAR a zpravodajské služby.

Tajný zednářský seznam čítá tři tehdejší italské ministry, členy italské armády, policie, mocné bankéře i velitele italské SSMI a další politiky.

Gelli pomocí vydírání, úplatků a svého vlivu v P2 ovlivňuje italskou politiku, ale také se prý snaží vnést do své vlasti radikálně-fašistické prvky a chaos.

Nechal tento muž a jeho spolupracovníci zlikvidovat desítky lidí v Boloni kvůli „vyšším zájmům“ zahladit stopy, nebo za explozí stálo NAR, či někdo zcela jiný?

Foto: stragi / Creative Commons / CC BY-SA 3.0, AFP/Getty Images / Creative Commons / volné dílo, Neznámý autor / Creative Commons / volné dílo
Související články
Svět zločinu
Spartakiádní vrah znásilňoval, vraždil, okrádal
Čeká na příležitost. Když už je zjevné, že se žena blíží k domu, kde bydlí, „lov“ začíná. Napadne ji zezadu a odtáhne ji za oplachtovanou dodávku. Provazem ji škrtí tak dlouho, dokud jeho oběť neztratí vědomí. Nelíbí se mu, a tak se spokojí s jejími věcmi. Během totalitní historie Československa se tělovýchovná slavnost nazývaná spartakiáda stala pomyslnou […]
Svět zločinu
Zavražděná Otýlie Vranská: Kdo rozporcoval mrtvou dívku v kufrech?
Nádražák lehce nadzvedne víko opuštěného kufru a sáhne dovnitř. Snad se mu podaří nahmatat třeba občanský průkaz. Jeho ruka však narazí na něco měkkého, poddajného. A studeného. „Myslel jsem, že sahám na kus masa,“ sdělí později kriminalistům. V podstatě to tak bylo. Je mladá i pohledná. A tak se Slovenka Otýlie Vranská vydá hledat štěstí […]
Svět zločinu
Rozřezanou účetní vylovili z Vltavy
Mladá žena kráčí do banky. Musí vyzvednout výplaty. Je uvolněná, spokojená. Nedávno se vdala. Možná už pomýšlí na děti. Každopádně si maluje budoucnost. Když peníze obdrží, vyjde zpátky na ulici. Tam spatří známou tvář. Nastoupí k ní do auta. I s výplatami. Tím zpečetí svůj osud.  Je odpoledne 23. dubna 1951. Na jezu v Klecánkách […]
Svět zločinu
Bestie ze Zliechova: Lehotský mrtvoly obětí pálil
I když se některé české „kriminálky“ doslova hemží sériovými vrahy, ve skutečnosti není řádění takových zabijáků v srdci Evropy nijak časté. A to se netýká jen České republiky, ale i Slovenska. Ovšem na jaře 2022 napíšou slovenští zástupci justice tečku v kauze, v níž sériový vrah skutečně figuruje. Jeho jméno je Miroslav Lehotský. Vztah se […]
reklama
svět zločinu
Zabila své dva životní partnery. Tomu druhému uřízla hlavu!
Na usedlosti je rušno. Kolem domu i v něm se pohybují technici a vyšetřovatelé. Přijede i soudní lékař. Málem uklouzne na náledí. Pohlédne na popel, kterým je posypaná cesta. Vtom ho zamrazí. Všimne si, že v popelu jsou úlomky kostí. Na ten hrůzný zážitek nikdy nezapomenou. Kdo? Cestující, kteří jedou 9. prosince 1964 ranním vlakem […]
Únosy dětí v Argentině: Děsivý přelom 70. a 80. let
Rodí nahé, ve špíně, spoutané a se zavázanýma očima. Ne, to není nějaký perverzní horor. To je Argentina na přelomu 70. a 80. let. Takhle tu zacházejí se svými oponenty. Junta nemá ani slitování s jejich dětmi. Prohlásí je za sirotky a odložené caparty, aby je přenechali svým důstojníkům a loajálním podporovatelům. Po smrti kontroverzního […]
Matej Čurko: Slovenského kanibala vzrušovala chuť lidského masa
Mladá dívka dorazí na smluvené místo. Asi má radost. Konečně se jí splní její dlouhodobé přání a odejde z tohoto světa. Už se nemusí marně pokoušet o sebevraždu. Internetový kat a kanibal to udělá za ni. Jméno Matej Čurko (*1968) možná některým lidem nic moc neřekne. Jiným třeba vytane na mysli slovenský hudebník z televizního […]
Hubert Emil Pilčík: Vychytralá bestie převáděla lidi na onen svět
Mezi lidmi má ten chlap vcelku dobrou pověst. Svůj důchod tráví většinou toulkami po krajině. Děti umí pobavit vybájenými historkami. Kriminalisté si ale o něm udělali trochu jiný obrázek. V převleku za elektrikáře se chystají proniknout do jeho domu, aby si své podezření ověřili. Hodný strýček – tak vnímá okolí muže s dunivým hlasem, který miluje […]
reklama
věda a technika
Kolt: Kdo sestrojil nejlepšího přítele kovbojů i zlatokopů?
Osobní zbraň v dnešní době není vůbec žádná novinka. Ale již v 16. století bylo možné vlastnit malou mušketu. Nepatřila však ještě k příliš spolehlivým střelným zbraním a její nabíjení bylo zdlouhavé. První skutečně účinná malá zbraň vzniká až v Americe v 19. století. Otec všech pistolníků? Její vynálezce Samuel Colt (1814-1862) se o vědecké […]
Problém jménem akné: Pomůže klid i lepší skladba jídelníčku
Acne vulgaris (česky trudovitost, případně trudovina), běžně nazývané akné, je jedno z nejčastějších chronických onemocnění kůže a vůbec nejčastější kožní onemocnění v pubertě. Nejméně jednou v životě akné postihne 85 až téměř celých 100 procent lidí. Akné je nejběžnější během puberty; obtěžuje více než 85 procent mladistvých a často bohužel přetrvává až do dospělosti. Příčinou […]
Space Shuttle: Smělé plány nevyjdou
Píše se startu 28. ledna 1986. Den, který se do historie kosmonautiky zapíše černou tužkou. Raketoplán Challenger se odlepuje od země, ale pouhých 73 sekund od startu prohoří spoj mezi dvěma částmi SRB. Ten špičkou prorazí nádrž a ozve se exploze.   Dominový efekt na sebe nenechá čekat. Druhá exploze je likvidační. Na nebi zůstane […]
Databáze plastů je na světě: Obsahuje přes 16 000 chemikálií
Sdílíme s nimi každou část našich životů, o jejich složení toho ale víme málo. Evropský Projekt PlastChem se rozhodl všechny chemikálie obsažené v plastech spočítat, a číslo překvapilo i největší pesimisty. To je ta špatná zpráva. Dobrá naopak je, že celosvětová dohoda o ukončení plastového zamoření je na dohled.   Plastový svět už neokupují jenom barbíny, sami […]
Nenechte si ujít další zajímavé články
Jak se pářili termiti před 40 miliony lety?
epochalnisvet.cz
Jak se pářili termiti před 40 miliony lety?
Vědci nalezli v třetihorním baltském jantaru důkazy, že nejen vzhled hmyzu, ale také jeho chování je konzervováno desítky milionů let. Přibližně před 40 miliony let se termití pár druhu Electrotermes affinis zrovna věnoval námluvám, když uvízl v lepkavé pryskyřici stromu a navždy zůstal uvězněn ve zkamenělém jantaru. Tato dosud jediná známá fosilie páru termitů poskytla
Asijské nudle s vepřovým masem
tisicereceptu.cz
Asijské nudle s vepřovým masem
Co nesmí chybět v žádném asijském pokrmu? Především chilli, které dodá pokrmu ten správný říz, čerstvé bylinky, křupavá zelenina a sezamová semínka. Suroviny 200 g vepřových nudliček (například
Nenávist a intriky zkrotila růžová barva
nejsemsama.cz
Nenávist a intriky zkrotila růžová barva
Nikdy bych nevěřila, že se ta zlá holka někdy změní. Byla sobecká, povýšená, nikomu nepřála nic dobrého. Jednou změnila šatník a stal se snad zázrak. Už jako malá bývala Martina zlá a sobecká. Slyšela jsem o ní jen to nejhorší, a to nejen od spolužaček, ale i od její starší sestry Agáty. Byl to užalovaný, rozmazlený fracek. V dětství si vybrečela
Kamenné řady u Kounova: Vyzařují tajemnou energii?
enigmaplus.cz
Kamenné řady u Kounova: Vyzařují tajemnou energii?
Řady tvořené více než 2000 neopracovanými kameny s nejasným posláním jsou dnes největší megalitickou památkou Česka. A zřejmě také jednou z našich největších záhad. Jeden z nejzáhadnějších kamennýc
Měsíční kamínek splnil tajné přání?
skutecnepribehy.cz
Měsíční kamínek splnil tajné přání?
Byl to žertík, kterým jsem všechny zaskočila. Nakonec jsem ale byla zaskočena já. Splnil snad kamínek na mém krku moje slova? V  tom malém městečku na jihu Moravy jsme se ocitli s přítelem náhodou. Ten kámen na tržišti mě zaujal hned, jak jsem ho uviděla. Když jsem ho vzala do ruky, už jsem se ho nemohla vzdát.
Moderní rezidence u rovníku
rezidenceonline.cz
Moderní rezidence u rovníku
Rezidence vznikla v rovníkovém Ekvádoru. Betonová stavba rozvržená do tvaru písmene T působí přes svou masivní konstrukci příjemně svěžím, elegantním a odlehčeným dojmem. Tři podlaží, tři obytná kř
7 zásadních momentů v dějinách Afroameričanů: Prezident poslal proti rasistickému guvernérovi vojáky
historyplus.cz
7 zásadních momentů v dějinách Afroameričanů: Prezident poslal proti rasistickému guvernérovi vojáky
V ulicích Birminghamu v americké Alabamě je opět rušno. Nejdřív je slyšet rána a pak jako domek z karet padá k zemi jeden příbytek afroamerické rodiny. Následně je zdemolován kostel, v němž se černoši setkávají. Obyvatelé tmavé pleti v „Bombinghamu“, jak se městu v 50. a 60. letech minulého století říká, nejsou před řáděním Ku-klux-klanu v bezpečí.  
V Dubaji plánují vysadit 100 milionů stromů. Pomůže to dostatečně v kompenzaci emisí uhlíku?
iluxus.cz
V Dubaji plánují vysadit 100 milionů stromů. Pomůže to dostatečně v kompenzaci emisí uhlíku?
Připravte se na novou podobu Dubaje. Město, které již teď září jako drahokam na Blízkém východě, nyní plánuje projekt, který ho nejen povznese, ale také obohatí jeho ekosystém. Dubaj Mangroves, ambici
Zemřela herečka Simona Postlerová (†59)
nasehvezdy.cz
Zemřela herečka Simona Postlerová (†59)
V křehké tmavovlásce Simoně Postlerové (†59) byla vždy ohromná síla. Musela se rozloučit se životní láskou. Čelila i dalším vážným problémům, přesto se stále usmívala. Kdyby se vyplnil její dětský
Zámek Kynžvart: Dřevomorka už dávno neřádí
epochanacestach.cz
Zámek Kynžvart: Dřevomorka už dávno neřádí
Zámek Kynžvart je vystavěn v kombinaci klasicismu a empíru a od roku 1828 v něm sídlilo muzeum, jedno z nejstarších v Čechách. Býval letním sídlem hraběte a diplomata poloviny 19. století Klemense Metternicha, a proto se v něm také odehrálo mnoho významných setkání evropských politiků. Navštívil ho ale například také básník Johann Wolfgang Goethe. Poté, co byl zestátněný zámek v roce
Časté užívání marihuany může zvyšovat riziko infarktu, naznačuje studie
21stoleti.cz
Časté užívání marihuany může zvyšovat riziko infarktu, naznačuje studie
Podle studie zveřejněné v časopise The Journal of the American Heart Association je u lidí, kteří často kouří marihuanu, vyšší riziko infarktu a mrtvice. Článek je analýzou každoročního průzkumu ameri
Špenát: Na talíř, když šéfkuchař ho dává…
panidomu.cz
Špenát: Na talíř, když šéfkuchař ho dává…
… králem všech květin je špenát, zpíval kdysi slavný zpěvák. Špenát je ale vskutku populární listová zelenina, která se používá téměř ve všech světových kuchyních. Z dětství si jej určitě pamatujete jako poměrně neoblíbenou přílohu k masu a naopak milované jídlo Pepka námořníka, kterému plechovka špenátu vždycky spolehlivě pomohla dodat mimořádné síly. Vědci docela nedávno