Domů     Lásku Goebbelse a Baarové ukončil sám Hitler
Lásku Goebbelse a Baarové ukončil sám Hitler
26.12.2022

Co vedlo mladou a krásnou herečku k tomu, aby si začala s kulhavým a nepříliš pohledným nacistickým ministrem? Přinášíme detaily skandálního románku české herečky Lídy Baarové a vůdcova nohsleda Josepha Goebbelse.

Píše se rok 1934 a německá filmová společnost UFA hledá představitelku nejkrásnější ženy z italských Benátek do snímku Barkarola (1935).

Možná trochu překvapivě sáhnou po mladičké Češce Ludmile Babkové, známé pod uměleckým pseudonymem Lída Baarová (1914–2000).

Dosud byla „jen“ známou kráskou ze stříbrného plátna, ale role benátské krasavice jí po premiéře vystřelí raketovou rychlostí mezi hvězdy. Dostává v Německu další a další nabídky a její honoráře stále stoupají.

Díky tomu si může v Berlíně koupit vilu a přestěhovat se tam natrvalo. V tu dobu jí je 22 let.

Věčná milenka

Během natáčení Barkaroly se Lída sblíží s představitelem hlavní mužské postavy, německým hercem Gustavem Fröhlichem (1902–1987). Ti dva si padnou okamžitě do oka a vznikne mezi nimi románek, přestože je Gustav stále ženatý.

O své ženě však hovoří jen nerad a ze strachu o své postavení se o její existenci raději vůbec nezmiňuje, je totiž Židovka. Rozvést se však dlouho nechce, čímž dovádí Lídu, která by se ráda vdávala, doslova k šílenství.

Když ji později o ruku skutečně požádá, herečka už o to nestojí. Má svou hrdost. Ta jí však nebrání žít v jeho luxusním domě a využívat jeho vlivu.

Vztah s Gustavem Fröhlichem svatbou neskončil. FOTO: flickr / Creative Commons / volné dílo
Vztah s Gustavem Fröhlichem svatbou neskončil. FOTO: flickr / Creative Commons / volné dílo

Pootevřené dveře

Vztah s Gustavem je však pro Lídu Baarovou prospěšný, přestože nevede k sňatku. Po jeho boku se jí totiž otevírají dveře do prostředí německé smetánky, plného vlivných lidí, hvězd a politiků.

Již během natáčení Barkaroly se tak mladá žena seznámí s Adolfem Hitlerem (1889–1945) při jedné z jeho návštěv filmových studií. Setkají se celkem čtyřikrát a podle slov herečky se jí nacistický vůdce pokoušel dvořit.

„Čaj, na nějž jsem byla pozvána, se podával v Hitlerově bytě a přítomen byl jen jeho adjutant. Z rozmluvy nevyplývalo nic politického. Jen se ptal, kdo jsem, čím jsou moji rodiče, jaké mám plány do budoucna, jak se mi v Německu líbí a podobně.

Že měl o mě jako muž zájem, jsem vycítila. První styk s Hitlerem pak vedl ke druhé schůzce, na níž jsme už byli sami. Jeho zájem byl větší, projevoval se však jen v konverzaci,“ uvedla Lída Baarová později ve svých vzpomínkách.

Podle jiných zdrojů se jí také Adolf Hitler svěří, že mu připomíná jeho dávnou lásku, neteř Geli Raubalovou (1908–1931). V tu dobu Lída netuší, že zanedlouho zcela propadne jinému vlivnému nacistovi.

Olympijské vzplanutí

V roce 1936 se v Berlíně konají olympijské hry. Přítomni jsou pochopitelně všichni důležití politici a německá smetánka. Sportovní událost doprovázejí bujaré večírky, na kterých nechybí nikdo, kdo touží po získání nových kontaktů a známostí.

Účastní se jich tedy pochopitelně také Lída Baarová. A právě na jednom z těchto opulentních mejdanů poprvé potkává ministra propagandy Josepha Goebbelse (1897–1945). Je mu 38, je ženatý, má tři děti a čtvrté je na cestě.

I přesto však svádí herečky, což je poměrně obdivuhodné vzhledem k tomu, že se o něm vypráví, že byl až do svých 33 let panicem. Pokud jde o jeho manželku, ta jeho četné avantýry nepokládá za vážné, a tak je prostě přechází.

S Lídou Baarovou se dá Goebbels do řeči a podle všeho jsou sebou vzájemně okouzleni. Dodnes se vedou spory, co mladou herečku, která si mohla vybírat ze zástupu obdivovatelů, na Hitlerově osobním sekretáři tak okouzlilo.

Goebbels měří pouhých 165 centimetrů, má neúměrně velkou hlavu a kromě toho má v důsledku zánětu kosti v dětství pokřivenou pravou nohu, takže nápadně kulhá.

To však ženám, které úspěšně svádí, očividně nevadí, protože platí za velmi charismatického muže a pozorného společníka.

Osudová projížďka

Hned další den pozve Goebbels Lídu i s Gustavem, kterého považuje za jejího manžela, na projížďku motorovou lodí. Přestože se chová velmi korektně, Gustav si nemůže nevšimnout jiskření, které mezi jeho partnerkou a ministrem probíhá, a začne extrémně žárlit.

Odjede dokonce navštívit manželku s dětmi, přestože o ně již delší dobu nejeví zájem. Když se vrátí a snaží se s Lídou udobřit v ložnici, osloví ji omylem v intimní chvíli jménem manželky.

Jeho mladá milenka si to nenechá líbit, cítí se bytostně uražena, a tak se po intenzivní hádce z Fröhlichova domu odstěhuje a vrátí se do své vlastní vily. Pokud by si však někdo myslel, že Lída truchlí a nemůže se z rozchodu vzpamatovat, velmi by se mýlil.

Lapená do spárů

Volné místo po boku Lídy pochopitelně neunikne Josephu Goebbelsovi, který se okamžitě chopí příležitosti a mladé herečce neustále telefonuje, zve ji do divadla i na večeře do luxusních restaurací. Společně také navštěvují všemožné večírky.

Na jednom z nich, v roce 1936, jej Lída rozpustile políbí na tvář. Ministr si šmouhu od rtěnky rozpačitě otře kapesníkem, který si schová.

Poté požádá Baarovou, aby další den přišla na jednání sjezdu NSDAP. Řekne jí, že až si onen kapesníček přiloží k ústům, bude to znamenat, že na ni myslí. Herečka se skutečně dostaví, ale o Goebbelsově slibu si myslí svoje.

O to větší je však její překvapení, když Joseph skutečně slib dodrží a tiskne kapesníček s otiskem jejích rtů k těm svým. Lída je dojata, a jestli dosud nebyla zamilovaná, nyní již je zcela ve spárech Hitlerova kancléře. A pokud jde o něj, je rovněž Lídě zcela oddán.

Král nacistické propagandy podlehl kouzlu české herečky. FOTO: Bundesarchiv Bild / Creative Commons / CC BY-SA 3.0 de
Král nacistické propagandy podlehl kouzlu české herečky. FOTO: Bundesarchiv Bild / Creative Commons / CC BY-SA 3.0 de

Malá domů

Přestože je Baarová zamilovaná, stále se chová tak, jak je jí vlastní, a neváhá využívat svůj nový vztah nejen pro vlastní prospěch, ale také ve prospěch svých přátel.

Její kamarádka, rovněž herečka a básnířka Hilda Körberová (1906–1969), má v tu dobu poměr s režisérem Veitem Harlanem (1899–1964). Ten si při jednom setkání postěžuje Lídě, že jej Goebbles nemá rád.

Vychytralá Baarová ihned zosnuje plán, jak Harlanovu reputaci napravit. Nechá se s Hildou od Goebbelse pozvat do restaurace a zařídí, aby se k nim „čirou náhodou“ přimotal i Hildin partner Veit.

Slovo dá slovo a Goebbels mu „přihraje“ film Žid Süss (1940), který rozvíří vlnu antisemitismu.

Zatímco si Harlan užívá slávu a obdiv nacistů, jeho manželka Dora končí i s veškerým příbuzenstvem pro židovský původ v plynové komoře koncentračního tábora v Osvětimi. Hildě tak již nic nestojí v cestě, aby se za Harlana mohla provdat.

Zda o tomto temném tajemství v tu dobu má Lída Baarová tušení, již dnes nikdo nezjistí.

Jedna paní povídala

O tom, nakolik byl vztah Josepha Goebbelse a Lídy Baarové závažný, se dodnes spekuluje. Existuje mnoho protichůdných výpovědí z vícero zdrojů a samotná herečka prý pokaždé, když se jí po letech někdo zeptá, vypráví něco jiného.

Zatímco při většině rozhovorů tvrdí, že jejich vztah byl pouze platonický, své kamarádce Adině Mandlové (1910–1991) se prý svěří, že jsou s Goebbelsem milenci, což je ostatně varianta, ke které se nyní historici přiklánějí.

V každém případě se po dobu jejich dvouletého vztahu stane Goebbelsovou oficiální milenkou a namísto manželky jej doprovází na všechny oficiální státní události. Nějakou dobu jí to prochází, čím déle však románek trvá, tím více se nad ním stahují mračna.

Drzá herečka z Čech

V roce 1938 porodí manželka Magda (1901–1945) Goebbelsovi již pátého potomka. Jeho manželství je dáváno všem nacistům za vzor ideální rodiny.

To je ostatně důvod, proč Josephův vztah s Lídou začne být nacistickým politikům trnem v oku a začnou uvažovat o tom, že by bylo vhodné přimět ministra k tomu, aby poměr s drzou českou herečkou ukončil. Nahlas si však nikdo netroufá Goebbelsovi nic říct.

Jeho žena si začíná uvědomovat, jaký problém milenka jejího chotě představuje, a tak se s Lídou sejde, aby spolu situaci probraly a pokusily se najít nějaké řešení.

Nejedná se přitom o nepříjemnou schůzku, každý ví, že se dvě důležité ženy v životě Goebbelse přátelí. Magda Lídě nabídne, že by mohli všichni společně žít ve třech. To však zamilovaná Lída odmítne, o Josepha se odmítá dělit dokonce i s přítelkyní.

Kromě toho to Magda nejspíš nemyslí vážně a jen doufá, že tak Baarovou přiměje ke kapitulaci, což se však nestane.

K Hitlerovi na kobereček

Situace eskaluje zhruba dva týdny po rozhovoru Magdy a Lídy. Na večírku, kterého se účastní obě ženy, se totiž začnou špičkovat a Joseph dá veřejně za pravdu Baarové, což je pro jeho přehlíženou manželku poslední kapka.

Protože si je jistá, že na její stížnosti Goebbels nedá, vypraví se za jediným člověkem, kterého si její manžel váží a ze kterého má respekt. Není jím pochopitelně nikdo jiný než Adolf Hitler.

Tomu si postěžuje, že jí ta mladá Češka rozvrací manželství a ohrožuje tak rodinu, důležitou pro budoucnost rasově čistého Německa. Vůdce to nemůže nechat bez odezvy, a tak si svého přítele Goebbelse pozve na kobereček.

Několik hodin mu velmi přesvědčivě vztah s Lídou Baarovou rozmlouvá a neobměkčí jej ani Goebbelsova nabídka okamžité rezignace a přijetí nepříliš atraktivního postu velvyslance v Japonsku, kde chtěl s Lídou žít. Nakonec zkroušenému Josephovi nezbude než slíbit, že poměr s herečkou ukončí.

Magda Goebbelsová si na nevěrného manžela stěžovala i. Hitlerovi. FOTO: Bundesarchiv Bild / Creative Commons / CC BY-SA 3.0 de
Magda Goebbelsová si na nevěrného manžela stěžovala i. Hitlerovi. FOTO: Bundesarchiv Bild / Creative Commons / CC BY-SA 3.0 de

Rozchod po telefonu

Zdrcený Joseph Goebbels Lídě Baarové zatelefonuje a sdělí jí, že ve vztahu s ní již nemůže pokračovat, protože je Hitlerovi zavázaný slibem věrnosti, a že už se s ní nebude stýkat.

Herečka později vypoví, že během rozhovoru plakal, ačkoli se traduje, že rozchod proběhl z jeho strany zcela chladně. Již nikdy se nesejdou. Náhodou se sice dvakrát zahlédnou na stejných společenských událostech, ale do konce života spolu již nepromluví.

Lídě Hitler zakáže účinkovat v jakýchkoli filmech, ale zároveň jí zakazuje i opustit Německo. Ze zoufalství proto pracuje jako servírka a nakonec se jí v roce 1938 podaří utéct zpátky do vlasti. Kdyby tušila, co přinese konec války, možná by se rozhodla jinak.

Happy end se nekoná

Zatímco Joseph Goebbels na konci války spáchá i s Magdou sebevraždu a ještě předtím otráví šest svých dětí, Lída se pokusí utéct z Česka, ale je zadržena Američany a vydána zpět do vlasti.

Po krutých výsleších je označena za kolaborantku a stráví rok a půl za mřížemi. Její matku kvůli ní vyslýchají a během policejního nátlaku zemře na infarkt.

Lídině mladší sestře Zorce Janů (1921–1946), která je rovněž herečkou, jako sestře kolaborantky zakážou hrát. Křehká dívka to neunese, a tak skočí ze střechy rodného domu. Pokud jde o otce, sužuje jej podlomené zdraví a nakonec po několika letech rovněž umírá.

Lída se však jako viník necítí. Až do své smrti v roce 2000 opakuje, že byla pouhou naivní obětí nacistického zvířete. Zda je to pravda, ví nejspíš jen ona sama.

Foto: digitalniknihovna / Creative Commons / volné dílo, Bundesarchiv Bild / Creative Commons / CC BY-SA 3.0 de, flickr / Creative Commons / volné dílo
Související články
Lifestyle
Rodiče Elona Muska: Nenáviděný otec a dobrodružná máma
Otec Elona Muska se jmenuje Errol Graham Musk (*1946). Errolův otec Walter Musk (1917–1986) je Jihoafričan, matka Cora Amelia za svobodna Robinsonová (1923–2011) pro změnu Britka.   Zůstanou v africké Pretorii. Errol je inteligentní student s nevídaným talentem na fyziku a matematiku. Na střední škole pomrkává po krásné spolužačce Maye. Stane se vyhledávaným inženýrem elektromechaniky […]
Lifestyle
Dětství božské MM: Otec neznámý, matka v depresích
Gladys Bakerová zabouchne dveře a zamkne je. „Neboj se, neboj, budeme spolu,“ uklidňuje tříleté děvčátko schované ve velkém pytli. Je to únos se vším všudy. Dítko v pytli není nikým jiným, než budoucím filmovým idolem. Matka se ji právě pokouší získat od pěstounky Idy Bolenderové zpět do své péče… Ida si s chatrnými dveřmi za […]
Lifestyle
Proč našemu zdraví jaro někdy nevoní?
Na začátku jara se počasí mění vyloženě aprílově, i několikrát během dne. Venkovní teploty kolísají, a ta naše může kvůli takovým výkyvům začít hodně rychle stoupat. V tomto období jsme všichni mnohem náchylnější k nemocem, jarní chřipky, rýmy a obecně problémy s dýchacími cestami na náš číhají za každým rohem.   Klíč ke zdraví najdete […]
Lifestyle
Zvrhlík? Temné stránky Romana Polanského: Genialita zastíněná zločiny
Roman Polanski, uznávaný filmový režisér, prožil těžké dětství poznamenané tragédiemi druhé světové války, kdy přišel o matku a musel se skrývat před nacisty. Jeho úspěšná kariéra byla na vrcholu, když mu vražda manželky šílenou sektou Charlese Mansona obrátila život vzhůru nohama. V roce 1977 však Polanski spáchal strašný zločin – znásilnění třináctileté dívky, za což […]
reklama
zajímavosti
Kopřiva: Otravný plevel? Ne, úžasná rostlina!
Kopřivám se vyhýbáme z logických důvodů: nestojíme totiž o popálení. Zahrádkáři jim nemohou přijít na jméno, když se rozmůžou na zahrádce. A tak by se dalo pokračovat. Jenomže kopřivy mají co nabídnout. Využití nacházejí v kosmetice i farmacii a dokonce se uplatní také v kuchyni. Podle staré moudrosti má každé popálení kopřivou přinést odolnost vůči […]
4 Nejobávanější místa planety: sem vstoupí jen ti nejodvážnější!
Naše malá česká kotlina je v celosvětovém měřítku vlastně velmi příjemným a bezpečným místem pro život. Nemáme tu příliš lokalit, které by byly skutečně nebezpečné, či dokonce smrtící. Planeta Země nicméně takových míst nabízí spoustu. Na některé se vůbec nedostanete, jiné jsou sice přístupné, ale každý vám doporučí se jim vyhnout. Které lokality z celého světa lze […]
Smích střídá děs: Tři nejznámější klauni světa
Zatímco ráno obskakuje děti v nemocnici, tvoří zvířata z balonků a vypráví vtipy, večer jako by se po veselém chlapíkovi slehla zem. Obtloustlý muž svou oběť sváže, sundá kalhoty a znásilní. Druhý den si opět navlékne klaunské šaty a vyrazí bavit děti jako by se nechumelilo. Tulák, který dobyl svět Kdo: Emmett Kelly Zajímavost: Prorazí i v Hollywoodu […]
Boříme mýty: Eva a Adam nekousli do jablka!
Proč dnes nežijeme v ráji? Protože Adama a Eva okusili jablko ze zakázaného stromu. A jak to víme? Píše se o tom v Bibli…. Omyl, v Bibli se o žádném jablku nepíše! Dle knihy Genesis ochutnají „peri“, což je v hebrejštině obecně plod. Podle časté teorie šlo o fíky, a právě listy fíkovníku se poté […]
reklama
zajímavosti
Měsíc lidem skutečně prospívá…
Již římský císař Tiberius si údajně nechával stříhat vlasy jen v dorůstající fázi Měsíce. Předcházel tak prý vypadávání vlasů a urychloval jejich růst… Skutečně je náš souputník Měsíc pro život důležitý? Bohatší úroda Na základě „měsíční teorie“ je kupříkladu dřevo stromů kácených v zimě před úplňkem skutečně prokazatelně kvalitnější a výsev semen ve správné měsíční […]
Boříme mýty: Slunečnice se neotáčí za sluncem!
Pořád se to říká, všichni to známe…, ale pravda to rozhodně není! Jak tyto mylné představy vznikly a proč jim pořád tolik lidí věří? Bez čepice zaručeně prochladneme, moč dezinfikuje rány a po kávě hned poběžíme na záchod. Dětem nedávejte moc sladkostí, nebo se promění v divokou zvěř. Co z toho platí? Nic! Mýtus č. […]
Jak by měla vypadat kancelář budoucnosti?
Poslední globální kancelářská revoluce proběhla v sedmdesátých letech a zdá se, že nastává další. Je čas podívat se na nejnovější trendy, které se týkají práce mnoha kancelářských profesí. Těmi, které se věnují informačním technologiím počínaje, právníky, projektanty a redakcemi konče. Poslední globální kancelářská revoluce se sice rodí v Německu, ale do světa se jako novátorský koncept rozšíří […]
Překvapivá historie: Proč se chodilo na poutě?
Chtěli byste jít pěšky víc než tisíc kilometrů do slavného kostela? V některých dobách našich dějin bylo dlouhé putování na posvátná místa obvyklé. Proč se na ně lidé vydávali a co si od toho slibovali? V knihách, příbězích i pohádkách odedávna nacházíme zmínky o lidech, kteří v chatrném oděvu, s mošnou přes rameno a holí kamsi kráčejí. Jsou to poutníci. Přestože se v minulosti […]
Nenechte si ujít další zajímavé články
Leží na dně Bermudského trojúhelníku teleport do cizích realit?
enigmaplus.cz
Leží na dně Bermudského trojúhelníku teleport do cizích realit?
Známý Bermudský trojúhelník, též řečený ďáblův. To je oblast, rozprostírající se mezi jižním cípem americké Floridy, Portorikem a Bermudskými ostrovy na pomezí Mexického zálivu a západního Atlantiku.
Tajný tunel pod brooklynskou synagogou: Kdo ho vybudoval a proč?
epochalnisvet.cz
Tajný tunel pod brooklynskou synagogou: Kdo ho vybudoval a proč?
Bizarní skandál na začátku tohoto roku otřásá židovskou komunitou v New Yorku. Pod historickou synagogou je objeven tajný podzemní tunel vedoucí do suterénu prázdného obytného domu. O jeho původu a účelu se hned po odhalení rozhoří divoké spekulace. Sloužil k obchodování s dětmi nebo k jiným nezákonným činnostem, jak tvrdí konspirační teoretikové?   V polovině
Perlové týdny Halada prezentují raritní šperky
iluxus.cz
Perlové týdny Halada prezentují raritní šperky
Právě probíhající „Perlový týden“ překvapil fantastickým náhrdelníkem značky Mikimoto. Ten bude možné vidět až do neděle v pražském butiku v ulici Na Příkopě, následně se všemi ostatními šperky poputu
Jak si zlepšit rovnováhu
nejsemsama.cz
Jak si zlepšit rovnováhu
Pamatujete, jak jste jako malá skákala po jedné noze nebo panáka? Šlo to snadno. Dnes možná máte problém se udržet na obou a nespadnout. Co s tím? Rovnováha je v životě velmi důležitá. Pomáhá nám pohybovat se bezpečně, chrání nás před pády. Někdy se ale naruší, například nízkým tlakem, své udělá i zablokovaná krční páteř. Jak navrátit stabilitu Nejčastěji
Kouzlo porcelánových doplňků
panidomu.cz
Kouzlo porcelánových doplňků
Chladný, elegantní, s dokonale hladký povrchem. Díky těmto vlastnostem je porcelán stále ještě nepřekonaným materiál pro stolní nádobí, ale okouzlí i na doplňcích. Bubble váza s s nástavcem v podobě děrované koule, která slouží k uchycení stonků ve správné poloze. K dostání ve dvou velikostech a s povrchovou úpravou bílou, perleťovou, zlacenou a platinovou. Autorský
Moderní rezidence u rovníku
rezidenceonline.cz
Moderní rezidence u rovníku
Rezidence vznikla v rovníkovém Ekvádoru. Betonová stavba rozvržená do tvaru písmene T působí přes svou masivní konstrukci příjemně svěžím, elegantním a odlehčeným dojmem. Tři podlaží, tři obytná kř
Pho Bo polévka
tisicereceptu.cz
Pho Bo polévka
Suroviny 2 l vody 200 g šalotky 80 ml sójové omáčky 60 ml rýžového octa 4 vaničky hovězího bujónu 30 g sušených hub shiitake 5 stroužků česneku 3 cm čerstvého zázvoru 4 hvězdičky anýzu 5 g
Zámek Červená Lhota: Jméno podle ďábelské legendy
epochanacestach.cz
Zámek Červená Lhota: Jméno podle ďábelské legendy
Pohádková krása zrcadlená ve vodní hladině! Vodní hrady a zámky zrcadlící se na hladině bývaly nedobytnými baštami i pohodlnými luxusními šlechtickými sídly a dnes jsou perlami české krajiny, za kterými putují statisíce turistů. A snad nejvýraznější mezi nimi je zámek Červená Lhota. Jméno podle ďábelské legendy Pro to, aby se jejich tvrz změnila ve vodní,
Manžel Švandovou rozmazluje
nasehvezdy.cz
Manžel Švandovou rozmazluje
Nestárnoucí herečka ze seriálu ZOO Jana Švandová (76) má v manželovi, jímž je podnikatel Pavel Satorie (74), hotový poklad. Nejenže je do ní stále vášnivě zamilovaný, ale navíc ji rád rozmazluje. He
Bála jsem se, že zůstane starým mládencem
skutecnepribehy.cz
Bála jsem se, že zůstane starým mládencem
Můj syn byl vždycky samotář, seznamování s lidmi nebylo nic pro něj. Už jsem se bála, že si žádnou nevěstu nenajde. Tu pravou potkal až ve čtyřiceti. Náš syn Fanoušek byl vymodlené dítě. Dlouho jsem nemohla přijít do jiného stavu a už jsme se s manželem báli, že se potomka snad nikdy nedočkáme. Když se František narodil, byli
Vyhladil první ministr rod královy milenky?
historyplus.cz
Vyhladil první ministr rod královy milenky?
Třeskne několik výstřelů a Josef I. ucítí ostrou bolest v paži. Instinktivně se v kočáru přikrčí a křikne na kočího. I on je zraněný, a to vážněji než portugalský král. Přesto v sobě najde poslední zbytky sil a atentátníkům ujede.   Portugalský Lisabon zasáhlo 1. listopadu 1755 zemětřesení, při němž zemřelo přes 100 000 lidí. U krále Josefa
Obyvatele Papuy-Nové Guineje chrání geny zděděné po denisovanech
21stoleti.cz
Obyvatele Papuy-Nové Guineje chrání geny zděděné po denisovanech
Geny zděděné od denisovanů, vyhynulých příslušníků rodu Homo, pomáhají obyvatelům Papuy-Nové Guineje bojovat s infekcemi v nížinách i žít ve vysokých nadmořských výškách. První kosterní pozůstatky