Domů     Co všechno může být rizikovým faktorem očních nemocí?
Co všechno může být rizikovým faktorem očních nemocí?
10.12.2022

Muži jsou více ohroženi barvoslepostí, ženy po menopauze zase syndromem suchého oka, tmavoocí lidé mívají častěji glaukom, populace po čtyřicítce ztrácí schopnost zaostřovat a u národů, kde je práce spojena s neustálým hleděním do blízka, odborníci pozorují epidemii krátkozrakosti.

Zjistěte, jaké oční nemoci hrozí vám.

Pokud specialista diagnostikuje dioptrickou vadu, stanoví zároveň správnou korekci, anebo může doporučit operaci. Foto: Pixabay
Pokud specialista diagnostikuje dioptrickou vadu, stanoví zároveň správnou korekci, anebo může doporučit operaci. Foto: Pixabay

Existuje široké spektrum očních onemocnění a rizikových faktorů, které k nim mohou vést. U většiny z nich má svůj podíl dědičnost, která nás předurčuje ke všem dioptrickým vadám, jako je krátkozrakost, dalekozrakost a astigmatismus.

Uvádí se například, že v rodinách, kde je krátkozraký jeden z rodičů, postihuje myopie 20 až 40 % dětí, v případě, že jsou krátkozrací oba rodiče, postihuje vada 40 až 60 % dětí. Geny mají vliv například i na propuknutí zeleného zákalu.

Oční choroby ovšem nejsou vždy jen rodovou záležitostí. Jsou tu i další aspekty, které vám prozradí, zda můžete být v ohrožení…

Až desetina mužů trpí barvoslepostí

K vyššímu riziku různých onemocnění může mimo jiné předurčovat i pohlaví. Nejinak tomu je také v oblasti oční medicíny.

„Opravdu existují některé pohlavně vázané choroby, typicky k nim patří třeba barvoslepost,“ potvrzuje MUDr. Lucie Valešová, primářka Oční kliniky NeoVize Praha, a dodává, že právě zmíněná barvoslepost má mnohem vyšší výskyt u mužů.

„Asi 6–10 % mužů trpí barvoslepostí různého stupně. Od absolutní barvosleposti až po mírnou formu, kterou člověk ani nezaznamená, ale všimne si jí až lékař, když provede test.

Ten se dělá například během vyšetření, jež je nutné k získání řidičského průkazu,“ dodává primářka. I v případě barvosleposti hraje ovšem důležitou roli dědičnost.

Ženám po padesátce by v kabelce neměly chybět umělé slzy

U něžného pohlaví se zase objevují „typická ženská oční onemocnění“. Patří k nim syndrom suchého oka, který postihuje zejména ženy v období po 40. či 50. roce. Potíže úzce souvisejí s hormonálními změnami, k nimž dochází v období klimakteria.

Mimo jiné způsobují i nedostatečnou produkci slz, anebo tvorbu nekvalitních slz.

Laserové zákroky, díky kterým se pacienti mohou zbavit dioptrií, se dnes provádějí ambulantně a jsou bezbolestné. Foto: Pixabay
Laserové zákroky, díky kterým se pacienti mohou zbavit dioptrií, se dnes provádějí ambulantně a jsou bezbolestné. Foto: Pixabay

„Kvalitní slza obsahuje vodnou složku, tukovou složku a hlenovou složku. Cílem je, aby byly slzy dostatečně vazké a obalily povrch oka, rohovky. U ní je zapotřebí, aby byla smáčená a neosychala.

Obzvlášť když chybí tuková a hlenová složka, oko není dostatečně smáčivé a vznikají tam suché skvrnky, což extrémně dráždí nervová zakončení.

Následkem dochází k řezání, pálení a bolesti,“ popisuje primářka Valešová a doporučuje, aby ženy, které těmito potížemi trpí, nosily v kabelce umělé slzy. Situaci mohou zhoršovat i některé vnější faktory, jako je klimatizace či větrné počasí.

V takových případech oftalmoložka radí chránit oči brýlemi, klidně i nedioptrickými.

Po čtyřicítce přichází presbyopie, po šedesátce šedý zákal

Již bylo zmíněno, že nejen samotné pohlaví, ale i věk má vliv na vznik určitých očních nemocí. Typickým příkladem věkově podmíněné vady je presbyopie, česky označovaná jako vetchozrakost.

Vzniká u žen i u mužů po 40. či 45. roku věku a často se o lidech, u nichž začne propukat, z legrace říká, že mají „dlouhou ruku“.

Toto pořekadlo naráží na fakt, že když si chtějí něco přečíst, natahují předmět s textem dále od očí, protože nablízko přestávají písmena rozeznávat. Po šedesátém roce pak přichází nezřídka šedý zákal způsobený zakalením přirozené oční čočky.

Výhodou obou těchto onemocnění je, že se dají jednoduše odstranit během ambulantního a bezbolestného zákroku. „Operaci provádíme tak, že se odstraní lidská čočka, ponechá se pouzdro a do něj vložíme čočku umělou,“ vysvětluje oftalmoložka Valešová.

Umělá čočka může být buď trifokální, která umožňuje ostré vidění na dálku, střední vzdálenost i do blízka, anebo s prodlouženým ohniskem vzdálenosti, jež umožní kontinuální zaostřování do dálky a na střední vzdálenost.

Tím je i v pokročilém věku možné se zbavit brýlí, anebo alespoň výrazně snížit závislost na nich. Pokud člověk podstoupí presbyopickou výměnu čočky, automaticky se tím vyhne šedému zákalu v pozdějším věku, protože umělá čočka se již zkalit nemůže.

Primářka Valešová zároveň apeluje na všechny čtyřicátníky, aby zhoršené vidění do blízka neřešili jen nákupem brýlí v supermarketu, ale absolvovali důkladnou prohlídku u specialisty.

A to nejen kvůli dioptriím, ale protože taková „revize oka“ dokáže odhalit i choroby, které zprvu pacient vůbec nevnímá – například glaukom, jenž v prvním stádiu nebolí ani nezhoršuje vidění.

Máte tmavé oči? Nechte si vyšetřit nitrooční tlak!

Možná vás to překvapí, ale i barva očí může rozhodovat o tom, zda u vás propukne oftalmologické onemocnění. Zmíněný zelený zákal neboli glaukom je například častěji zjišťován u tmavookých lidí.

Pro pacienty zkrácená doba zákroku znamená menší obavy z doby pobytu na operačním sále. Foto: Pixabay
Pro pacienty zkrácená doba zákroku znamená menší obavy z doby pobytu na operačním sále. Foto: Pixabay

„Tmavé oči mají zásadním způsobem více pigmentových zrn. Na duhovce, ale i jinde v oku. Tato zrnka mohou svým objemem působit potíže, například ucpávat kanálky uvnitř oka, které odvádějí nitrooční tekutinu do Schlemmova kanálu a žilního systému.

U lidí, kteří mají extrémně tmavé oči, což může být spojeno i s tmavou pletí, je proto mnohem vyšší výskyt zeleného zákalu,“ objasňuje Valešová. Z důvodu omezení odtokových schopností oka se zvyšuje tlak nitrooční tekutiny.

Postupně pak odumírají vlákna zrakového nervu, které přenášejí zrakové informace ze sítnice do mozku.

Nebezpečí spočívá v tom, že člověk vlastně ani neví, že tímto onemocněním trpí – a když se začnou změny projevovat a zhoršuje se vidění, je v této fázi již nevratně poškozeno více než 40 % vláken zrakového nervu. Z tohoto důvodu až polovina lidí o své nemoci vlastně vůbec netuší!

Pohled po staletí upřený do blízka si vybírá svou daň

Zatímco výrazně tmavoocí lidé jsou vystaveni riziku glaukomu, u Asiatů se ve zvýšené míře zase objevuje krátkozrakost. „V zemích, jako je Japonsko nebo Čína, je obrovský výskyt krátkozrakosti.

Určitý stupeň myopie tam postihuje 80–90 % lidí, často mívají i 7 nebo 8 dioptrií,“ upozorňuje oční lékařka Valešová na zajímavý fenomén a nabízí vysvětlení:

„Jednoznačně to sice prokázáno není, ale existují určité vědecké hypotézy, které pracují s faktem, že tyto národy mají velmi složité písmo a intenzivně dlouhodobě pracují s pohledem upřeným do blízka, proto extrémně zatěžují zaostřovací aparát.

Do školy se tam chodí dříve, i děti pracují víc hodin než je zvykem u nás, takže zřejmě se po staletí vyvíjela určitá predispozice. To, co si v životě způsobíme, se promítá do genového fondu v dalších generacích,“ doplňuje oční specialistka.

Epidemie krátkozrakosti zavalila i Evropu

Ostatně, nemusíme zabíhat až do Asie, i v našich zeměpisných šířkách se stále více rozmáhá způsob života, kdy po většinu dne ostříme na blízkou vzdálenost – což je pro oko nepřirozené a může to vést k únavě očí a ztrátě schopnosti zaostřovat.

„My jsme původně sběrači, později lovci. Čili náš zrak byl stěžejní od metru dále, při lovení to bylo od 5 metrů dále. Na to jsme byli jako lidé ‚konstruováni‘, ale teď žijeme úplně jinak. Ve skutečnosti jsme to převrátili:

Většina lidí v dnešní době dělá maximum práce do blízka. Pracují se čteným textem, s počítačem… A na to všechno je zapotřebí zaostřování,“ popisuje primářka Valešová, co vede k nárůstu krátkozrakosti i v našich končinách.

Kancelářské povolání tak patří k rizikovým faktorům, které mohou negativně ovlivňovat náš zrak. Namáhání očního zaostřovacího svalu oftalmoložka přirovnává k situaci, kdy bychom například celý den dělali dřepy – pak by nás také pořádně bolely nohy! A podobně to platí i v případě přetěžovaných očí…

Medicína jde zkrátka stále kupředu a lékaři dnes dokážou téměř zázraky i v případě nemocí a vad, které dříve pro pacienty znamenaly zhoršení kvality zraku nebo i jeho možnou ztrátu. Foto: Pixabay
Medicína jde zkrátka stále kupředu a lékaři dnes dokážou téměř zázraky i v případě nemocí a vad, které dříve pro pacienty znamenaly zhoršení kvality zraku nebo i jeho možnou ztrátu. Foto: Pixabay

Dioptrií se lze zbavit díky operaci, která trvá jen pár sekund

Jak tedy můžeme při sedavém zaměstnání očím ulevit? Odborníci doporučují každých dvacet minut práce na počítači se alespoň na dvacet sekund zahledět z okna nebo na místo vzdálené nejméně šest metrů.

Při práci v klimatizované místnosti radí používat umělé slzy proti vysychání povrchu oka a samozřejmě k péči o oči nevyhnutelně patří i pravidelné kontroly u očního lékaře.

Foto: Úvodní foto: Pixabay
Související články
Věda a technika
Problém jménem akné: Pomůže klid i lepší skladba jídelníčku
Acne vulgaris (česky trudovitost, případně trudovina), běžně nazývané akné, je jedno z nejčastějších chronických onemocnění kůže a vůbec nejčastější kožní onemocnění v pubertě. Nejméně jednou v životě akné postihne 85 až téměř celých 100 procent lidí. Akné je nejběžnější během puberty; obtěžuje více než 85 procent mladistvých a často bohužel přetrvává až do dospělosti. Příčinou […]
Věda a technika
Space Shuttle: Smělé plány nevyjdou
Píše se startu 28. ledna 1986. Den, který se do historie kosmonautiky zapíše černou tužkou. Raketoplán Challenger se odlepuje od země, ale pouhých 73 sekund od startu prohoří spoj mezi dvěma částmi SRB. Ten špičkou prorazí nádrž a ozve se exploze.   Dominový efekt na sebe nenechá čekat. Druhá exploze je likvidační. Na nebi zůstane […]
Věda a technika
Databáze plastů je na světě: Obsahuje přes 16 000 chemikálií
Sdílíme s nimi každou část našich životů, o jejich složení toho ale víme málo. Evropský Projekt PlastChem se rozhodl všechny chemikálie obsažené v plastech spočítat, a číslo překvapilo i největší pesimisty. To je ta špatná zpráva. Dobrá naopak je, že celosvětová dohoda o ukončení plastového zamoření je na dohled.   Plastový svět už neokupují jenom barbíny, sami […]
Věda a technika
Nově objevené části lidského těla
Až do konce středověku představoval vnitřek lidského těla 13. komnatu. Po několika staletích důkladného „pitvání“ se v něm rozlišujeme dnes 78 lidských orgánů. Toto číslo ale nemusí být konečné. Jak dokazuje stále pokročilejší technika, lidská anatomie má stále čím překvapit.   Nový orgán bolesti – tak v nedávné době výzkumníci ze Švédska označili Schwannovy buňky, […]
reklama
záhady a tajemství
Kurt Cobain: Smrt legendy zahalena tajemstvím
Slavný frontman Nirvany, ikona grungeové hudby, tragická smrt ve 27 letech. Kurt Cobain, další z řady hvězd, které navždy zhasly v nejkrásnějším věku. Kurt Cobain (1967–1994) Kdo to byl: frontman, zpěvák, kytarista a skladatel písní skupiny Nirvana Kdy zemřel: 5. dubna 1994 Příčina smrti: průstřel hlavy brokovnicí, měl v sobě přitom smrtelnou dávku heroinu Frontman, […]
Utajované UFO v Polsku?
Polské radarové stanice zachytily 23. ledna 1959 ve 4.32 hodin ráno formaci několika neznámých letících objektů. Záhadná tělesa se pohybovala skutečně neobvykle rychle a navíc ve velké výšce… Výhrůžky očitým svědkům? Jeden z cizích objektů byl velice pravděpodobně sestřelen polskou protivzdušnou obranou. Po zásahu se měl údajně zřítit do moře nedaleko pobřeží v přístavu v […]
Přijde konec světa v roce 2026?
Co plánujete na rok 2026? Založit rodinu? Rozjet velkou firmu? Postavit dům? Možná by bylo lepší se ještě předtím sbalit… a odjet na jinou planetu! Zmíněné datum není věštbou bláznivé kartářky, jde o výsledek vědecké rovnice! Autorem je rakouský fyzik Heinz von Foerster (1911-2002), který se po druhé světové válce přestěhuje do USA a stane […]
Nejzáhadnější místa planety: Kde na vás dýchne tajemný genius loci?
Některé najdete na každém druhém nástěnném kalendáři, jiné se stávají tak trochu pozapomenutými místy příznivců pradávné architektury nebo tajemna. Dodnes je obklopuje závoj tajemství, a ač by se mohlo zdát, že nás již na nich nic nepřekvapí, archeologové pravidelně vyrukují s nějakou novinkou.   Tacht-e Sulejmán: Od každého trochu Podle našeho kalendáře je právě 12. […]
reklama
historie
Překvapivá historie: Proč se chodilo na poutě?
Chtěli byste jít pěšky víc než tisíc kilometrů do slavného kostela? V některých dobách našich dějin bylo dlouhé putování na posvátná místa obvyklé. Proč se na ně lidé vydávali a co si od toho slibovali? V knihách, příbězích i pohádkách odedávna nacházíme zmínky o lidech, kteří v chatrném oděvu, s mošnou přes rameno a holí kamsi kráčejí. Jsou to poutníci. Přestože se v minulosti […]
Kde najdeme nejstarší město Evropy? Možná v Bulharsku…
Kolosální Athény, které by nás uhranuly již ve 3. tisíciletí před Kristem? Malebný portugalský Lisabon nebo snad krétská Chania? Hledání nejstaršího města Evropy přesunují archeologové úplně jinam – do Bulharska. A i tady má dva favority…     Kdo také louskal s baterkou pod peřinou Eduarda Štorcha (1878–1956), vzpomene si na Osadu Havranů s nádhernými […]
Bedřich Hrozný: Pokořitel chetitského písma se postaví také nacistům!
Na chodbách panuje nezvyklý ruch, do pracovny rektora doléhají ostré německé povely. Rychle vstane a pohotově dokráčí před budovu, kde zmerčí, jak nacisté nakládají nebohé studenty na korbu auta. Vzduch okamžitě zaplní dunivý profesorský hlas. Cesta k úspěchu je trnitá a pořádně klikatá. Své o tom ví také Bedřich Hrozný (1879-1952). Vědec, jenž rozluští chetitské písmo, […]
Dýmějový mor: Nelítostný revolucionář
Dýmějový mor, který ve 14. století zdevastuje Evropu, lze pojmenovat různě. Ovšem nazvali byste ho revolucionářem? Asi těžko. A přece jím, svým způsobem, je. Epidemie moru, která v polovině 14. Století pustoší Evropu a Asii, vyhubí podle 75 až 200 milionů lidí, což je přibližně třetina nebo v případě druhého údaje více než polovina obyvatel. Vylidní […]
Nenechte si ujít další zajímavé články
Tajemný král Artuš: Bylo nalezeno místo jeho početí?
enigmaplus.cz
Tajemný král Artuš: Bylo nalezeno místo jeho početí?
Kdo by neznal krále Artuše. Legendární anglický panovník měl podle středověkých dějepisců a romancí vést na počátku 6. století obranu Velké Británie proti Sasům. Současní historici nicméně jeho existe
Karty věděly víc než já
skutecnepribehy.cz
Karty věděly víc než já
Nikdy jsem moc nevěřila na takové to věštění, magii a další věci. Ale kamarádka mne jednou vzala za kartářkou. Ke své škodě. Neměla to dělat. S Gábinou jsme se poznaly na vysoké a od té doby jsme byly kamarádky. Rozuměly jsme si ve spoustě věcech, avšak já třeba byla víc při zemi než ona, takže
Hybridní mozkové systémy aneb Krysí neurony v mozcích myší
21stoleti.cz
Hybridní mozkové systémy aneb Krysí neurony v mozcích myší
Mezi lidmi přibývá těch, kteří trpí nějakým neurodegenerativním onemocněním, především ve vyšším věku, jehož nyní dosáhne více lidí. Plně porozumět těmto poruchám není pomocí současných výzkumných met
Doplul Pýtheás z Massalie až do Arktidy?
historyplus.cz
Doplul Pýtheás z Massalie až do Arktidy?
Plují stále víc na sever. Zastaví je až „Ztuhlé moře“, jak Pýtheás pojmenuje arktickou pustinu, kudy se nedá proplout lodí ani jít po svých. Hustá mlha, ledová kaše a plovoucí ledovce mu nahánějí hrůzu, a tak raději zamíří zpátky na jih.   Peněz moc nemají, a přesto svému synovi zajistí dobré vzdělání. Díky obětavosti rodičů
Milostná magie na 1. máje
nejsemsama.cz
Milostná magie na 1. máje
Polibek pod rozkvetlou třešní na Prvního máje má prý čarovnou moc. Proto je květen měsícem romantiky a vášně. Chcete vědět, jak lásku přivolat a posílit, či se zbavit té, o kterou nestojíte? Která z nás by nechtěla mávnout proutkem a mít po boku dokonalého partnera, že? Proto jsou kouzla lásky těmi nejoblíbenějšími. Pomocí magických rituálů můžete určitými způsoby něčí lásku posílit,
Hotel v Beverly Hills, v němž se nahrávala Pretty Woman, využívá holografický personál
iluxus.cz
Hotel v Beverly Hills, v němž se nahrávala Pretty Woman, využívá holografický personál
V hotelu Beverly Wilshire, kde se odehrávaly klíčové scény romantického hitu Pretty Woman z 90. let, přichází technologická revoluce. Představte si, že byste mohli mluvit s personálem hotelu tak, jak
Asijské nudle s vepřovým masem
tisicereceptu.cz
Asijské nudle s vepřovým masem
Co nesmí chybět v žádném asijském pokrmu? Především chilli, které dodá pokrmu ten správný říz, čerstvé bylinky, křupavá zelenina a sezamová semínka. Suroviny 200 g vepřových nudliček (například
Moderní rezidence u rovníku
rezidenceonline.cz
Moderní rezidence u rovníku
Rezidence vznikla v rovníkovém Ekvádoru. Betonová stavba rozvržená do tvaru písmene T působí přes svou masivní konstrukci příjemně svěžím, elegantním a odlehčeným dojmem. Tři podlaží, tři obytná kř
Zámek Kynžvart: Dřevomorka už dávno neřádí
epochanacestach.cz
Zámek Kynžvart: Dřevomorka už dávno neřádí
Zámek Kynžvart je vystavěn v kombinaci klasicismu a empíru a od roku 1828 v něm sídlilo muzeum, jedno z nejstarších v Čechách. Býval letním sídlem hraběte a diplomata poloviny 19. století Klemense Metternicha, a proto se v něm také odehrálo mnoho významných setkání evropských politiků. Navštívil ho ale například také básník Johann Wolfgang Goethe. Poté, co byl zestátněný zámek v roce
Na talíř, když šéfkuchař ho dává…
panidomu.cz
Na talíř, když šéfkuchař ho dává…
… králem všech květin je špenát, zpíval kdysi slavný zpěvák. Špenát je ale vskutku populární listová zelenina, která se používá téměř ve všech světových kuchyních. Z dětství si jej určitě pamatujete jako poměrně neoblíbenou přílohu k masu a naopak milované jídlo Pepka námořníka, kterému plechovka špenátu vždycky spolehlivě pomohla dodat mimořádné síly. Vědci docela nedávno
Uteče Rybové dcera za milencem?
nasehvezdy.cz
Uteče Rybové dcera za milencem?
Půvabná Rozálie Prachařová (20) je jednou z hvězd nového seriálu Lež na pláži. Postupně dospívá, a dokonce má i partnera, kterým je herecký kolega Karel Jirák (29). A právě to má dělat jejím rodičům
Jak se pářili termiti před 40 miliony lety?
epochalnisvet.cz
Jak se pářili termiti před 40 miliony lety?
Vědci nalezli v třetihorním baltském jantaru důkazy, že nejen vzhled hmyzu, ale také jeho chování je konzervováno desítky milionů let. Přibližně před 40 miliony let se termití pár druhu Electrotermes affinis zrovna věnoval námluvám, když uvízl v lepkavé pryskyřici stromu a navždy zůstal uvězněn ve zkamenělém jantaru. Tato dosud jediná známá fosilie páru termitů poskytla