Domů     Největší tajemství sedmi divů světa
Největší tajemství sedmi divů světa
21.10.2022

Seznam sedmi divů světa vznikal v době, kdy většinu známého světa zabírala Římská říše. A přestože do dnešních dní se dochoval pouze jeden z nich, nepřestávají lidstvo fascinovat. Jaká byla jejich největší tajemství?

Autorem seznamu je starořecký spisovatel Filon Byzantský, který žije na přelomu 2. a 3. století. Jeho dílo má podobu krátkého spisu o sedmi stavbách, které ve své době považuje za zcela unikátní a hodné pozornosti.

Místo majáku na ostrově Faros však seznam obsahuje babylonské hradby. Změnu provedou teprve jeho následovníci, kteří text také doplní, ve Filonově pozůstalosti se totiž nedochová celý.

Kam zmizel Feidiův Zeus v Olympii?

Athénský sochař Faidius pracuje na dvanáctimetrové soše boha Dia. Ta je usazena na dřevěném trůně, po boku u ní stojí dvě sfingy a je bohatě zdobená zlatem a slonovinou. Umělec si však stále není jistý, zda je jeho dílo dostatečně důstojné.

Proto se k Diovi modlí, aby mu seslal znamení, že se mu socha líbí. Z nebe pak sjede blesk a celý chrám zapálí. Socha zůstane neporušená, proto se dá usuzovat, že to byl souhlas.

Ve čtvrtém století je přesunuta na přání křesťanů do Konstantinopole, kde v roce 462 dojde k velkému požáru. Co se se sochou stalo poté, to nikdo neví. Velmi pravděpodobně tak je zničena v plamenech hořícího chrámu…

FOTO: Maarten van Heemskerck / Creative Commons / volné dílo
FOTO: Maarten van Heemskerck / Creative Commons / volné dílo

Artemidin chrám v Efesu: Co se stalo s výzdobou?

Legendární Artemidin chrám v Efesu, přístavním městě na území dnešního Turecka, je dlouho spíše objektem povídaček. Teprve v 19. století jsou z řeky vytaženy pozůstatky několika mramorových sloupů, které prokážou, že stavba skutečně existovala.

Jednotlivé díly však působí, jako by k sobě nepasovaly. Dnes se vědci kloní k teorii, že chrámů bylo na místě hned několik. Pokaždé když je některý zničen, vyroste na jeho místě zakrátko nový.

Ten poslední zničí nejspíš Ostrogóti v roce 262 a od té doby nebyl již nikdy obnoven. Co se stalo s cennou výzdobou, kupříkladu vzácnou sochou Artemis, je dosud obestřeno tajemstvím.

Mohla být ukradena nebo je možné, že dosud spočívá pohřbená pod nánosy bahna v řece…

FOTO: Philip Galle / Creative Commons / volné dílo
FOTO: Philip Galle / Creative Commons / volné dílo

Záhada střechy Mauzolea v Halikarnassu

Mohutnou hrobku nechá pro svého manžela, perského satrapu Mausóla (? – 353 př. n. l.), vybudovat jeho manželka a sestra v jedné osobě – Artemisie.

O té se povídá, že je smrtí svého muže natolik zasažena, že veškerý jeho popel rozmíchá ve vodě a vypije.

Než je hrobka v 11. století zničena zemětřesením, je natolik obrovská a fascinující, že se podle jejího majitele začne všem podobným stavbám říkat mausoleum. Dodnes se vědci přou, jak mohla stavba držet pohromadě.

Pohřební komora měla totiž vysoký klenutý strop ve tvaru pyramidy, na jehož vrcholu bylo mohutné bronzové sousoší. Takovou váhu však nemohla střecha unést a měla by se tak zbortit dovnitř.

Zřejmě tak její tvůrci mají nějaké konstrukční tajemství, které dodnes nikdo neodhalil…

FOTO: Ferdinand Knab / Creative Commons / volné dílo
FOTO: Ferdinand Knab / Creative Commons / volné dílo

Rhódský kolos: Kde leží jeho trosky?

Na ostrově Rhodos je postavena socha boha Slunce Hélia. Místní obyvatelé ji nechají vyrobit jako poděkování vyšším silám za vyhranou válku.

Prodají proto válečnou kořist v hodnotě asi 300 talentů (což bylo tehdy neuvěřitelné jmění) a za ně nechají odlít mohutnou bronzovou sochu, podle historiků vysokou asi 30 metrů.

Podle dobových kronik stojí postava Hélia s rozkročenýma nohama nad průplavem do přístavu, takže lodě proplouvají pod Héliem.

V takovém případě by však socha musela být vyhotovena speciálním způsobem, protože chodidla by byla od sebe vzdálená 12 metrů a nohy by váhu sochy neunesly. Nejspíš by se prolomila v kyčlích. Když je socha v roce 226 př. n. l.

zničena zemětřesením, leží trosky na místě až do roku 653. Tehdy Rhodos přepadnou Arabové a bronzové zbytky kolosu odvezou neznámo kam. Velmi pravděpodobně je roztaví a použijí k výrobě něčeho nového…

FOTO: Marten van Heemskerck / Creative Commons / volné dílo
FOTO: Marten van Heemskerck / Creative Commons / volné dílo

Jak svítil maják na ostrově Faru

Starověký maják, který je po staletí symbolem Alexandrie, než jej definitivně zničí zemětřesení, plánují Egypťané znovu postavit na místě, které je jen lehce vzdálené od místa, kde stál původně. Tam však nyní stojí středověká arabská pevnost.

Stavba repliky majáku bude velmi obtížná, protože je v roce 1323 fatálně poškozen zemětřesením, až nakonec trosky kolosu, měřícího zhruba 113 metrů, zmizí pod hladinou.

Žádné přesné nákresy jeho původní podoby se však nedochovaly, a proto architekty projektu čeká těžká práce. Není kupříkladu jasné, jakým způsobem maják svítil. Velmi pravděpodobně v jeho vrchní části hořela noc co noc obří nádoba oleje.

Světlo ohně pak rozšiřovala do všech stran soustava zrcadel. Říká se také, že jednotlivé kamenné bloky byly spojeny roztaveným olovem, aby odolaly vlnobití. Pochopitelně to však dnes již nelze nijak ověřit…

FOTO: Hermann Thiersch / Creative Commons / volné dílo
FOTO: Hermann Thiersch / Creative Commons / volné dílo

Visuté zahrady Semiramidiny

V případě tohoto divu světa není dosud známo, zda někdy skutečně existoval, nebo se jedná pouze o výplod fantazie starověkých básníků. Protože všechny ostatní jsou historicky doložené, dá se však předpokládat, že ano, ačkoli se tomu věří jen těžko.

Podle pověsti nechá zahrady na terasách, podepřených sloupy, postavit legendární asyrská královna Semiramis, pravděpodobně tak však učiní babylonský král Nabuchodonozor II. (630 př. n. l. – 562 př. n. l.).

Monumentální park má údajně potěšit jeho milenku Amytis, které se stýská po vzdáleném domově. Podle vědců by však zahrada musela být zavlažována pomocí čerpadla, vodního kola a cisteren. Voda by navíc musela být z řeky Eufratu dovedena poměrně daleko.

Až donedávna tak byly visuté zahrady považovány za pohádku. Na pahorku Kars na území bývalého Babylonu byly však nalezeny zvláštní kamenné klenby, sloupy a obrovské studny, které připomínají přesně to, co popisují dávní spisovatelé.

K prokázání, že se skutečně jedná o ztracený div světa, je však ještě dlouhá cesta…

FOTO: plinia / Creative Commons / volné dílo
FOTO: plinia / Creative Commons / volné dílo

Tajuplné pyramidy v Gíze

Jedinou stavbou ze seznamu sedmi divů světa, která se dochovala až do dnešních dní, jsou pyramidy v egyptské Gíze. Obrovských kamenných jehlanů, sloužících jako hrobky egyptských faraonů a jejich manželek, je podle vědců v současnosti kolem stovky.

Pravděpodobně jich však dříve existovalo mnohem více. Kromě toho, že se dosud přesně neví, jak byly obrovské stavby postaveny, objevují se také spekulativní teorie, které mají za to, že pyramidy jsou ve skutečnosti mnohem starší, než věda předpokládá.

Dávají je do souvislosti s dávnými a dosud neodhalenými kulturami, jako například obyvateli bájné Atlantidy. Vědci pochopitelně nesouhlasí – stáří staveb je možné prokázat pomocí mnoha testů.

Konspirační teoretici operují také s možným mimozemským původem stavitelů, kteří disponovali patřičnou technikou k postavení gigantických hrobek.

Přestože tomu věří málokdo, starověký Egypt skrývá ještě mnoho tajemství, která si na svá odhalení ještě budou muset počkat.

FOTO: Ricardo Liberato / Creative Commons / CC BY-SA 2.0
FOTO: Ricardo Liberato / Creative Commons / CC BY-SA 2.0
Foto: Slof / Creative Commons / CC BY-SA 3.0, Maarten van Heemskerck / Creative Commons / volné dílo, Ferdinand Knab / Creative Commons / volné dílo, Hermann Thiersch / Creative Commons / volné dílo, plinia / Creative Commons / volné dílo, Ricardo Liberato / Creative Commons / CC BY-SA 2.0
Související články
Záhady a tajemství
Přijde konec světa v roce 2026?
Co plánujete na rok 2026? Založit rodinu? Rozjet velkou firmu? Postavit dům? Možná by bylo lepší se ještě předtím sbalit… a odjet na jinou planetu! Zmíněné datum není věštbou bláznivé kartářky, jde o výsledek vědecké rovnice! Autorem je rakouský fyzik Heinz von Foerster (1911-2002), který se po druhé světové válce přestěhuje do USA a stane […]
Záhady a tajemství
Nejzáhadnější místa planety: Kde na vás dýchne tajemný genius loci?
Některé najdete na každém druhém nástěnném kalendáři, jiné se stávají tak trochu pozapomenutými místy příznivců pradávné architektury nebo tajemna. Dodnes je obklopuje závoj tajemství, a ač by se mohlo zdát, že nás již na nich nic nepřekvapí, archeologové pravidelně vyrukují s nějakou novinkou.   Tacht-e Sulejmán: Od každého trochu Podle našeho kalendáře je právě 12. […]
Záhady a tajemství
Prokletí Kennedyů? Tajemství, tragédie a stíny moci
Klan Kennedyů, synonymem pro moc, bohatství a politický vliv, se zdá být stíhán neúprosnou kletbou. Tragédie, skandály a předčasné smrti se prolínají osudy mnoha členů slavné rodiny, vrhajíc stín na jejich zdánlivě idylický život. „Někdo tam nahoře nás nemá rád,“ povzdychl si kdysi Edward Kennedy, jeden z bratrů zavražděného prezidenta Johna F. Kennedyho. A zdá […]
Záhady a tajemství
Velký Roudný, svědek souboje Boha s Luciferem?
Velký Roudný se ve výšce 780 m n. m. tyčí v malebném prostředí Nízkého Jeseníku. Tato sopka, aktivní před miliony let, si v místní krajině získala výraznou dominanci. Obsahuje rozmanité druhy vulkanického materiálu, včetně čedičové lávy, která vytvořila čtyři impozantní lávové proudy na svazích vrchu. Nejdelší z těchto proudů měří až pět kilometrů. V minulosti […]
reklama
lifestyle
Problém jménem akné: Pomůže klid i lepší skladba jídelníčku
Acne vulgaris (česky trudovitost, případně trudovina), běžně nazývané akné, je jedno z nejčastějších chronických onemocnění kůže a vůbec nejčastější kožní onemocnění v pubertě. Nejméně jednou v životě akné postihne 85 až téměř celých 100 procent lidí. Akné je nejběžnější během puberty; obtěžuje více než 85 procent mladistvých a často bohužel přetrvává až do dospělosti. Příčinou […]
Všechno musí dolů: Striptýz jako rituál, neřest i umění
Lascivní, pružné pohyby těla. Svůdný pohled, mnohoslibný úsměv. Napětí v sále by se dalo krájet, obecenstvo nedočkavě čeká na to, až půvabná tanečnice odloží všechny své svršky. Všechno trvá nekonečně dlouho! Když nakonec dopadne na zem i poslední kousek látky, mezi diváky vypukne bouře nadšení. Tak jako mezi zápasem okresního přeboru a utkáním špičkových týmů […]
Přežijí extrémy! Globální kolaps? Preppeři jsou připraveni!
Jsou šílení, nebo stojí nohama na zemi o něco pevněji než my ostatní? V kanystrech mají připravenou vodu, v komoře trvanlivé jídlo a cukr, v garáži batoh sbalený na cestu neznámo kam. Někteří mají i podzemní kryt. Tohle jsou preppeři (z anglického prepare – být připraven). Zabývají se přežitím v extrémních podmínkách. Jsou připraveni na […]
Asketismus jako protipól bezuzdného chování?
Náboženství a víra provázejí lidstvo již od pradávna. Dodržovat pravidla určená církvemi však často není vůbec jednoduché a zkrotit vlastní mysl je zřejmě jedním z nejobtížnějších úkolů… Myšlenka asketismu byla inspirována starověkou řeckou školou stoiků, kteří tvrdili, že bychom měli popírat své nižší smyslové touhy, aby se naše duše mohla osvobodit. Stoikové se učili potlačovat […]
reklama
lifestyle
Úspěšní a slavní, které vyhodili z práce pro nedostatek talentu
Už od dětství si Walt Disney rád maloval, miloval však i vlaky. Často přikládal ucho ke kolejím a poslouchal, zda se nějaký neblíží. Když se s rodinou přestěhoval do Kansas City, jeho kamarád ho seznámil se světem varieté a filmu. To ho později inspirovalo při návrhu designu Disneylandů, kolem kterých musela vždy vést železnice. Walt Disney […]
Hudebník a herec Mark Wahlberg: Na kontě má několik rasistických ataků
Mark Wahlberg se stal známou tváří filmového průmyslu, ale jeho cesta k úspěchu byla poznamenána temnými událostmi. Jeho rasistické útoky ve mládí ho stále provázejí, ačkoli se od té doby hodně změnil. Mark Wahlberg, známý hudebník a herec, se dostal do problémů kvůli svým rasistickým útokům v mládí. Přestože se od té doby změnil a […]
Světové štěstí: Finsko, Dánsko a Island mají nejšťastnější obyvatelstvo na světě, Česko je na 18. místě!
Štěstí… Co je to štěstí? A dá se vůbec měřit? Už desátým rokem vydává organizace OSN, zabývající se udržitelným životem, Světovou zprávu o štěstí. To není vtip! Podle ní jsou i pro rok 2023 nejšťastnější seveřané. Je to paradox, protože právě v těchto zemích se roky potýkali s vysokým počtem sebevražd. Česko se drží v […]
Známé pověry z ložnice: Klesá s věkem libido?
Na slavného amerického boxera Muhammada Aliho (1942–2016) nesmí ženská ruka něžně sáhnout dlouhých 6 týdnů před důležitým zápasem. Nechce ztrácet nejen energii, ale také koncentraci.   Lhůta je to asi rekordní, ale podobné sebezapření musí předvádět například i tým amerického fotbalu Pittsburgh Steelers před Super Bowlem, kdy má nařízenu sexuální abstinenci. Trenéři se tak snaží […]
Nenechte si ujít další zajímavé články
Rozcvička pro paměť
panidomu.cz
Rozcvička pro paměť
Trénovat, trénovat, trénovat… To jsou tři nejdůležitější způsoby, jak si i do vysokého věku uchovat svěží mozek a perfektní paměť. A existují i další. Náš mozek má jednu unikátní vlastnost. Je plastický. Co to znamená? Nedávné studie jasně prokázaly, že se mozek vyvíjí i v dospělosti, a to prakticky až do posledního dne života. To bylo
Smrt ve jménu černé magie: Stojí za neobjasněnými vraždami exotický africký kult?
enigmaplus.cz
Smrt ve jménu černé magie: Stojí za neobjasněnými vraždami exotický africký kult?
Rituální vraždy a lidské oběti bohům jsou charakteristické pro mnohé kultury v pravěku. Ale lze na ně narazit i v moderní době. Tradice rituálních vražd je u některých kultů stále živá a neodradí ji a
Nazar: Oko proti zlých pohledům
epochalnisvet.cz
Nazar: Oko proti zlých pohledům
Modrá, bílá, světlemodrá, tmavomodrá. Co je to za podivnou duhu? Na mysli máme nazar neboli oko zla. Prý jednoduchý návod na to, jak přežít veškerou závist a zlobu okolního světa! V modrých očích některé kultury vidí zlo. Například Turci, ale i Řekové. Když mezi ně, typicky hnědooké, přicházejí ze severní Evropy nositelé očí blankytných,
S mongolskými válečníky obětovali jejich koně
historyplus.cz
S mongolskými válečníky obětovali jejich koně
Přesily se nezaleknou. V bitvě u slezské Lehnice 20 000 mongolských lučištníků na koních roku 1241 rozpráší třicetitisícové vojsko křesťanů. V Evropě diví kočovníci, kteří se přemísťují z místa na místo závratnou rychlostí, vyvolají paniku.   Rychlí a nezávislí Proženou se celou Asií jako vítr. Denně mohou urazit až 160 kilometrů. Za takovou rychlost mongolští
Řezy s drobenkou
tisicereceptu.cz
Řezy s drobenkou
Ještě předtím, než nanesete na těsto tvarohovou náplň, potřete ho džemem. Ingredience Na těsto 300 g hladké mouky 150 g změklého másla 1 vejce 100 g cukru 1 lžička nastrouhané citronové k
Moderní rezidence u rovníku
rezidenceonline.cz
Moderní rezidence u rovníku
Rezidence vznikla v rovníkovém Ekvádoru. Betonová stavba rozvržená do tvaru písmene T působí přes svou masivní konstrukci příjemně svěžím, elegantním a odlehčeným dojmem. Tři podlaží, tři obytná kř
Zapomenuté příběhy z výstavby metra: Razicí štít s ručními sbíječkami, Nuselák jako anténa a důkaz, že i tunel se dá plavit
21stoleti.cz
Zapomenuté příběhy z výstavby metra: Razicí štít s ručními sbíječkami, Nuselák jako anténa a důkaz, že i tunel se dá plavit
Pražské Metro slaví 50 let a jako oslavu přinášíme vzpomínky pamětníků a dokumentů z firemních archivů – přehlídku zapomenutých příběhů. Zaměstnanci Metrostavu, respektive původního státního podniku V
Zámek Kynžvart: Dřevomorka už dávno neřádí
epochanacestach.cz
Zámek Kynžvart: Dřevomorka už dávno neřádí
Zámek Kynžvart je vystavěn v kombinaci klasicismu a empíru a od roku 1828 v něm sídlilo muzeum, jedno z nejstarších v Čechách. Býval letním sídlem hraběte a diplomata poloviny 19. století Klemense Metternicha, a proto se v něm také odehrálo mnoho významných setkání evropských politiků. Navštívil ho ale například také básník Johann Wolfgang Goethe. Poté, co byl zestátněný zámek v roce
Vynutí si Krejčíková svatbu?
nasehvezdy.cz
Vynutí si Krejčíková svatbu?
Jsou už mnoho let zasnoubeni, přesto se krásná Aneta Krejčíková (32) veselky stále nedočkala. Povídá se, že už toho má dost a rozhodla se jednat. Jednou už se prý blondýnka ze seriálu Ulice se svým p
Nově otevřený Koscom Servis překvapí svou prostorností
iluxus.cz
Nově otevřený Koscom Servis překvapí svou prostorností
Už téměř 35 let představuje hodinářství Koscom synonymum pro spolehlivost a kvalitu v oblasti péče o hodinky, a to nejenom mechanické. S blížícími se oslavami výročí se vedení společnosti rozhodlo svo
Nepečený borůvkový cheesecake
nejsemsama.cz
Nepečený borůvkový cheesecake
Sladkost, kterou budete muset připravovat každou neděli. Ingredience: ● 130 g sušenek (Lotus, Club nebo Bebe) ● 60 g másla ● 500 g mascarpone ● 200 g sýru Philadelphia ● 200 g vysokotučné smetany ● 120 g moučkového cukru ● 200 g borůvek (nebo jiného bobulového ovoce) Postup: Rozdrťte sušenky. Můžete je dát do igelitového sáčku a paličkou je nadrtit nebo vám pomůže kuchyňský robot. Nadrobno
Magická noc čarodějnic mi nachystala překvapení
skutecnepribehy.cz
Magická noc čarodějnic mi nachystala překvapení
Byla jsem zamilovaná do pohledného spolužáka Lišky, který si mě nevšímal. Přesto jsem doufala, že se během pálení čarodějnic sblížíme. K čarodějnicím neboli třicátému dubnu se upínaly veškeré mé naděje. O té magické noci jsem věděla nemnoho, neboť jsme se o takových věcech ve škole neučili, ale babička říkávala, že je to noc zázraků. Filipojakubská nebo také Valpuržina