Hodně dlouhou dobu si odborníci na čokoládu mysleli, že se první tabulky mléčné čokolády objevily v roce 1875 ve Švýcarsku. Nakonec ale zjistili, že jde o omyl.
Studie, kterou v roce 2011 provedl Drážďanský vědecký spolek (Wissenschaftler-Verein WIMAD) a univerzita v Drážďanech, ukázala, že je všechno jinak.
Pamlsky z oslího mléka
Jako první začala s výrobou mléčné pochoutky saská čokoládovna Jordan, kterou roku 1823 založili Němci Gottfried Jordan (1791–1860) a August Friedrich Timaeus (1794–1875).
Už v letech 1845–1846 nabízela kromě hořké čokolády i jemnější pamlsky včetně mléčné čokolády z oslího mléka.
Dodává i na vídeňský dvůr
Firma měla se svojí novinkou velký úspěch, zřídila si několik poboček v Praze, Vídni, Budapešti a Podmoklech (dnes součást Děčína). Pochoutky vyrobené z kakaa dodávala dokonce i na vídeňský císařský dvůr. V roce 1930 byl ale podnik uzavřen.