Málo zboží v obchodech nutí za socialistické éry české hospodyňky k improvizaci. Musejí si vystačit s málem a někdy dokážou v kuchyni doslova zázraky.
I když těsně po skončení 2. světové války si některé české domácnosti přilepší konzervami z UNNRY (zkratka United Nations Relief and Rehabilitation Administration – Správa Spojených národů pro hospodářskou pomoc a obnovu), díky kterým si mohou lidé po letech pochutnat třeba na pravé zrnkové kávě, přelom 40. a 50. let 20. století probíhá u nás stále ve znamení válečného nedostatku.
Přídělový systém trvá
Dlouho ještě funguje přídělový systém (volný trh je zaveden až od 1. ledna 1949) a ženy se trumfují v tom, jak při přípravě jídla vystačit s dostupnými surovinami. „Co bude dneska k večeři?“ ptá se Josef manželky. „Karbanátky,“ prohlásí vítězoslavně žena. Právě tohle jídlo se stává jedním z hitů jídelníčku.
Utratí přes polovinu příjmů
Masa je málo a karbanátky se dají skvěle nastavit strouhankou. Náhražky v kuchyni mají zelenou. Nedostatek ořechů třeba vyřeší pražené sójové boby. Domácnosti pak za jídlo utratí 40–60 % svých příjmů, což je velká položka.
Šetření se naopak projevuje v módě, „letí“ bižuterie, která má co nejdokonaleji imitovat zlato.