Pojem „aperitiv“, který pochází z francouzského termínu „apéritif“ nebo italského „aperitivo“, znamená „otevírající“. Aperitiv se obvykle podává zhruba půl hodiny před jídlem.
Jeho úkolem je nejen naladit a připravit chuťové buňky na nadcházející chody, ale také zpříjemnit stolovníkům čekání a zpestřit příjemnou přátelskou konverzaci. K tradičnímu aperitivu se podává také drobné občerstvení.
Oblíbené jsou olivy, sušená rajčata, grissini, krekry a mnohé další pochoutky, které s nápoji skvěle ladí.
Aperitivů je k dostání celá řada – od sladkých, přes hořkosladké, až po výrazně hořké bittery. Nápoje se podávají čisté na ledu, doplněné plátkem citronu či pomeranče, nebo v podobě lehčích koktejlů se sodou či proseccem. Objevují se i silnější varianty v kombinaci s destiláty.
Čas na aperitiv je příjemným setkáním, pomyslnou tečkou za pracovní dobou a radostným přechodem k volnému večeru. A výběr je opravdu veliký, ten svůj si vybere úplně každý.
Není divu, že se „Rituale Italiano“ stalo každodenní součástí italského životního stylu. Je proslulé svou uvolněnou atmosférou a užíváním si klidu a radosti ze setkání. Dopřát si ho může každý, ať už v Itálii nebo třeba u nás. Je krásné mít svůj malý rituál, na který se můžeme každý den těšit!
Aperitiv? Což takhle Cinzano?
Cinzano dělá radost našim chuťovým pohárkům už od roku 1757, kdy bratři Giovanni Giacomo a Carlo Stefano Cinzano poprvé smíchali kvalitní italské víno, alkohol, cukr a bohatou směs bylinek a vytvořili tak nápoj, který si okamžitě našel své obdivovatele po celé Itálii.
Cinzano pil i slavný Giacomo Casanova a nápoj si oblíbili také na savojském dvoře, díky čemuž se bratři Cinzanové stali dvorními dodavateli specialit.
Základní receptura slavného aperitivu je dodnes přísně utajená, jistě však obsahuje jalovec, pomerančovou kůru, hřebíček, muškátový oříšek, pelyněk či koriandr.
Představujeme jednoduché recepty na tři drinky, které jsou určeny pro všechny, kteří svůj život oslavují v celé jeho sladkosti i hořkosti!
Cinzano Rosé
Představte si rozkvetlou zahradu s bujnou vegetací, která vám za horkého letní podvečera poskytuje ve svém stínu příjemný úkryt před sluncem. Co dalšího by vám mohlo ještě chybět k dokonalosti? Něco na chuť? Cinzano Rosé je perfektním lehkým míchaným drinkem.
Jeho příprava je navíc jednoduchá – do sklenice s ledem přidáte 1 díl Cinzano Bianco, 2 díly růžového toniku a navrch vaše oblíbené lesní ovoce, abyste měli drink sladký přesně tak, jak sladký chcete mít celý život!
CIN CIN!
Cinzano Ginger
Zázvor nejspíše každý zná díky jeho léčivým účinkům. Co ho takhle využít i jinak a zkusit ho s kapkou alkoholu? Míchaný drink Cinzano Ginger je pro všechny, kteří mají rádi život sladký, ale drinky maličko hořké.
Do sklenice s ledem stačí přidat 1 díl Cinzano Rosé a 2 díly zázvorové limonády. Dokonalému požitku z koktejlu pak už schází jen plátek čerstvého citronu nebo kousek zázvoru. Na zdraví!
Cinzano Tonic
Že zelenina patří jenom do salátu? Ale kdeže! Stejně jako milujeme zdravá jídla, zbožňujeme i svěží míchané drinky! Cinzano Tonic si navíc zvládnete připravit úplně sami.
Stačí ve sklenici s ledem spojit 1 díl božsky suchého Cinzano Extra Dry se 2 díly klasického toniku a nechat se unášet lehkou svěží chutí.
A až si drink budete připravovat společně s letní večeří, přidejte do něj ještě kus okurky a řiďte se s námi heslem „stayfresh“!