Domů     SAB Aerospace slaví nejúspěšnější rok ve své historii novým kontraktem s ESA
SAB Aerospace slaví nejúspěšnější rok ve své historii novým kontraktem s ESA
9.2.2022

Nový kontrakt s Evropskou vesmírnou agenturou (ESA) na vývoj a výrobu pokročilého typu zařízení pro hladké vypouštění družic ve vesmíru získala brněnská firma SAB Aerospace. Jedná se o tzv. low shock separační zařízení, které se dosud v Evropě nevyrábí.

Ke svým dosavadním prvenstvím na poli kosmického průmyslu si tak Česká republika připisuje další.

O renomé České republiky na poli světového kosmického průmyslu se tak nemalou měrou zapsala právě firma SAB Aerospace, jejíž kosmické aktivity dnes činí 15 % z celkového podílu vesmírného průmyslu ČR. Foto: Insight Com. s.r.o.
O renomé České republiky na poli světového kosmického průmyslu se tak nemalou měrou zapsala právě firma SAB Aerospace, jejíž kosmické aktivity dnes činí 15 % z celkového podílu vesmírného průmyslu ČR. Foto: Insight Com. s.r.o.

Unikátnost low shock separačního zařízení spočívá v použité technologii, která zajistí dokonale hladké uvolnění družic ve vesmíru.

Zatímco dříve se k odpojení družice od rakety používaly pyropatrony, které mohly při svém výbuchu ohrozit stabilitu družice, low shock separační zařízení pracuje na bázi přednapjatých pružin.

Díky tomu, že jsou pružiny nastaveny přímo na konkrétní satelit, dojde k jeho odpojení od rakety plynule a bez jakýchkoliv otřesů.

SAB Aerospace ve spolupráci s ještě další českou firmou ATC Space navíc dodá zařízení v 5 velikostech uzpůsobených pro 5 váhových kategorií satelitů. Plánované dokončení vývoje a výroby produktu je za dva roky.

„Díky tomu, že jsme kontrakt získali, si budou moci společnosti kupovat toto zařízení za zlomek ceny v Evropě, a nikoliv pouze v Americe, jak tomu bylo dosud.

Jedná se tak o další krok za posílením nezávislosti Evropy v kosmickém průmyslu a Česká republika bude u toho,” vysvětluje Petr Kapoun, CEO SAB Aerospace.

Výjimečné je také množství kontraktů, které firma od svého založení v roce 2014 získala. Foto: Insight Com. s.r.o.
Výjimečné je také množství kontraktů, které firma od svého založení v roce 2014 získala. Foto: Insight Com. s.r.o.

SAB Aerospace přispěl k otevření potenciálu českého vesmírného průmyslu

Jedním z přelomových okamžiků bylo na cestě za upevněním samostatnosti v kosmickém průmyslu nejen pro tuto brněnskou firmu, ale i pro Českou republiku získání zakázky od ESA na vývoj a výrobu dispenseru (nosiče pro satelity) pro raketu Vega a Vega C. Díky tomu ČR ještě více posílila svoji pozici rovnocenného partnera pro ostatní státy na poli kosmických aktivit a ESA se přesvědčila, že jsou české firmy schopny udělat kompletní a kvalitní zařízení, které doručí včas a pošlou do vesmíru.

Investice 200 milionů korun, kterou skrze ESA poskytlo Ministerstvo Dopravy na vývoj tohoto zařízení se vyplatila i po ekonomické stránce. Jeho komerční potenciál se naplňuje a již generuje zisky.

V nejbližších letech dosáhne návratnosti ve výši 1 miliardy korun. Jen v loňském roce se podíleli inženýři z firmy SAB Aerospace na dvou startech rakety Vega. Další starty jsou již naplánované na tento rok.

Kromě dispenseru a již zmíněného low shock separačního zařízení dodává SAB Aerospace pro raketu Ariane 6 i tzv.

sequencer – komplexní zařízení obsahující hardware, software i elektroniku, které dá impuls do motorů v momentě, kdy má dojít k odpojení satelitů od rakety a separační zařízení poté zajistí hladké vypuštění družice.

Z celkového počtu 22 uzavřených smluv jich 6 připadá na loňský rok, ve kterém firma navíc dosáhla dosud největšího obratu od svého vzniku o výši 130 milionů Kč. Foto: Insight Com. s.r.o.
Z celkového počtu 22 uzavřených smluv jich 6 připadá na loňský rok, ve kterém firma navíc dosáhla dosud největšího obratu od svého vzniku o výši 130 milionů Kč. Foto: Insight Com. s.r.o.

Na ISS a ještě dál

Vůbec nejkomplexnější mise, na které se SAB Aerospace podílí, je vědecká mise PLATO, jejímž úkolem je objevování a výzkum planet podobných Zemi mimo naši Sluneční soustavu.

SAB Aerospace má na starosti kompletní konstrukci a vývoj servisního modulu, ze kterého se sonda PLATO skládá, a který drží při životě nejdůležitější část sondy – 26 kamer.

Pod ESA pracuje SAB Aerospace také na unikátním, českém projektu SLAVIA, jehož cílem je ověřit technologie mapování nerostného bohatství a přispět tak k hlubšímu prozkoumání vesmíru.

Projekt spočívá v systematickém mapování prvkového složení meteorů a analýze meziplanetárního prachu z oběžné dráhy, čemuž se zatím nikdo nevěnuje.

V neposlední řadě se SAB Aerospace stala v uplynulém roce první českou firmou, která je součástí kosmických experimentů na Mezinárodní vesmírné stanici (ISS) v rámci projektu Biomission 2019.

Společně jsme silnější

Další krok pro upevnění pozice České republiky v oblasti kosmického průmyslu představuje i Memorandum o porozumění ohledně spolupráce v kosmickém výzkumu a mírovém užívání kosmického prostoru, které podepsali předsedové vlád států Visegrádské skupiny na společné prosincové schůzce v Budapešti.

Cílem dokumentu má být užší spolupráce mezi firmami států V4 a akademickou sférou, která může vyústit ve vznik nových produktů.

Celková výše kontraktů, které firma uzavřela s ESA od doby svého vzniku, činní 600 milionů Kč. Foto: Insight Com. s.r.o.
Celková výše kontraktů, které firma uzavřela s ESA od doby svého vzniku, činní 600 milionů Kč. Foto: Insight Com. s.r.o.

„Uzavření memoranda kvitujeme a považujeme ho za důležitý krok, který kosmické firmy států V4 posune k tomu, aby zákazníkům nabízely systémová řešení. Zatímco samostatně by malé firmy nemusely uspět, společně jsou silnější,” říká Petr Kapoun a dodává:

„I tato myšlenka byla za zrodem Brno Space Cluster, u jehož založení jsme loni stáli. Nastartovali jsme také sekci SPACE při Asociaci Leteckých a Kosmických výrobců (ALV).

Společně se tak snažíme, aby byl náš průmysl sjednocený a maximálně vytěžený, a aby se o kosmických aktivitách, které v Česku děláme, mluvilo po celém světě.

Už nyní má Česká republika v kosmickém průmyslu vybudované dobré jméno a věřím, že její zápis na poli kosmických projektů se bude dále zvětšovat.”

Foto: Úvodní foto: Insight Com. s.r.o.
Související články
Věda a technika
Neštovice: Postrach, který věda zahnala
Amerika je pro kolonizaci zemí zaslíbenou. Stačí přesvědčit původní obyvatelstvo, aby vycouvalo. Přesvědčovacích prostředků mají Evropané celou řadu. Pušky, děla, a také neštovice. Neštovice jsou nemocí, která významným způsobem mění dějiny Kolem roku 400 př.nl zasáhne Athény epidemie, s největší pravděpodobností neštovic. Vyhubí čtvrtinu populace a mezi obětmi je i nejvýznamnější z vůdců – Periklés (500–429 […]
Věda a technika
Co jste netušili o výtazích?
Kabinka visí na kovovém laně, připevněném na kladce. Můžete si nastoupit! A kdy pojedeme nahoru? Až někdo ručně navine lano na dřevěný buben! Tak nějak funguje první známý výtah na světě… Autorem pradědečka výtahů je řecký matematik Archimédes (asi 287-212 př. n. l.) a sestaví ho okolo roku 236 před Kristem. Podobné používají i Římané, […]
Věda a technika
Víme, jak vznikl náš Měsíc?
Nové planety se rodí různými způsoby. Jedním z nich, kterým vznikla i naše sluneční soustava, je takzvaná akrece neboli „narůstání“. V tomto případě se oblak plynu s drobnou příměsí prachu díky vnějšímu impulzu, kterým může být například výbuch nedaleké hvězdy, začne hroutit do podoby disku. Jedná se v podstatě o gravitační proces. V centru disku […]
Věda a technika
Rekordmani mezi rostlinami: Fascinující nej rostlinné říše
Znáte je? Nejmenší a největší rostliny světa, rostliny s nejdelšími listy, největšími květy či nejdelším jehličím, nebo třeba nejstarší rostlinu, jejíž věk je téměř pět tisíc let?  Představujeme vám rekordmany z říše rostlin, seznamte se. Obrovsky rozmanitý svět rostlin nás obklopuje v každém koutu světa. Rostliny nám i zvířatům poskytují potravu a kyslík, bez kterého […]
reklama
záhady a tajemství
Velký Roudný, svědek souboje Boha s Luciferem?
Velký Roudný se ve výšce 780 m n. m. tyčí v malebném prostředí Nízkého Jeseníku. Tato sopka, aktivní před miliony let, si v místní krajině získala výraznou dominanci. Obsahuje rozmanité druhy vulkanického materiálu, včetně čedičové lávy, která vytvořila čtyři impozantní lávové proudy na svazích vrchu. Nejdelší z těchto proudů měří až pět kilometrů. V minulosti […]
Po stopách Stonehenge: Začne to jednoduchým valem…
Vítejte v anglickém Amesbury. Protéká tudy slavná řeka Avona a ke Stonehenge to máme jen 3 kilometry. Právě tady je roku 2003 objeven hrob významného muže, který umírá kolem roku 2300 př. n. l. Hned dostává přezdívku Král Stonehenge. Vyloďovaly se právě v Amesbury některé z monolitů na stavbu kamenného unikátu? Ne. Řeka Avona je […]
Starověké Mohendžodaro: Nejluxusnější město světa
Davy skandují, peří létá. Kohoutí zápasy mají rituální charakter. Právě odtud, ze starověké Kukkutarmy, v překladu Kohoutího města, se rozšíří domestifikovaná drůbež do světa. Ale pozor: Zde je posvátná a nejí se!   Ve 2. tisíciletí před Kristem tu může žít až 100 000 obyvatel, což z „Kohoutova“ dělá metropoli světového významu. A živo tu […]
Vnuknutí svaté Anny: Skutečně vyléčila slepého rolníka?
V naší republice se nachází celá řada poutních míst, která měla být svědkem mnoha zázračných vyléčení. Jedno z nich najdeme rovněž v blízkosti Prahy, přibližně jeden kilometr od obce Strančice. Vnuknutí svaté Anny Roku 1820 měl prý jakýsi velice zbožný rolník, jenž byl postižen slepotou, vnuknutí od svaté Anny, aby šel do lesa Jedlovce, kde […]
reklama
svět zločinu
Krvežíznivé a pomatené: Když bolest způsobují ženy
Jediné, co chce, je v klidu si nakoupit a pak už běžet domů za rodinou. To ale netuší, že ve chvíli, kdy si bude vybírat zboží z regálu, k ní přistoupí žena, kterou před pár hodinami propustili z psychiatrické léčebny. V plánu má jediné. Vraždit!  I něžné pohlaví v sobě dokáže občas najít nezměrnou krutost. […]
Životní pohroma Charlese Lindbergha: Únos a vražda syna
Charles Lindbergh proslul jako první člověk, kterému se v sólovém non-stop letu podařilo překonat Atlantský oceán. Se svým jednomotorovým strojem Spirit of St. Louis vzlétl 20. května 1927 z Rooseveltova letiště na Long Islandu, aby za 33,5 hodiny přistál v Paříži. Jeho jméno následně plnilo titulní stránky novin po celém světě. O necelých pět let […]
Expolicista znásilňoval a vraždil. Odsedí si 28 let!
S nožem v ruce si od bývalé přítelkyně vynucuje pohlavní styk. Pak si ještě vyfotí její intimní partie a fotografiemi ji vydírá. Není ale jediná, na koho si expolicista dovoluje. Znásilnit chce dokonce i vlastní matku. Sousedka jeho běsnění nepřežije.  Nejprve se zdá, že se Martin K. (36) trestu za veškeré spáchané ohavnosti vyhne. Někteří […]
Olga Hepnarová: Ukřivděná dívka zvolila jako zbraň náklaďák
Má kruhy po očima. Nespala dobře. V chodu ji udržuje hlavně napětí, které šponuje každý sval v jejím těle. V kabině tmavozelené Pragy RN se trochu uklidní. Tady se cítí dobře. S řadicí pákou a volantem to zkrátka umí. Je připravená vyrazit na krvavou misi s jediným cílem – zabíjet. V době, kdy se Olga Hepnarová poprvé rozkřičí […]
Nenechte si ujít další zajímavé články
Brněnský Open House otevře 116 objektů. Rezervace startují 9. května
epochanacestach.cz
Brněnský Open House otevře 116 objektů. Rezervace startují 9. května
Desítku zbrusu nových podcastů, speciální prohlídky či asistenci pro znevýhodněné návštěvníky a zejména 116 lokací nachystali pro návštěvníky Open House Brno 2024 jeho pořadatelé. Festival architektury a urbanismu se letos zaměří na témata inkluze a přístupnosti města jako jednoho architektonického celku. Součástí dvoudenní akce budou i hudební vystoupení na vybraných lokacích, speciální nabídky brněnské gastroscény
Potřebujete nový kávovar?
panidomu.cz
Potřebujete nový kávovar?
Doby, kdy jsme znali jen českého „turka“, jsou už dávno pryč a mnozí z nás si na kávě chtějí opravdu pochutnat. Uvažují proto o koupi kávovaru. Jak se ale vyznat v té nepřeberné nabídce přístrojů? První věc, kterou byste měli před nákupem kávovaru zvážit, je reálná spotřeba kávy. Pokud se u vás doma denně vypijí
I já si přece zasloužím něco si užít!
skutecnepribehy.cz
I já si přece zasloužím něco si užít!
Nevím, kde se to v nich vzalo. Stále ode mě něco potřebují. Hlavně peníze. Nestačí jim můj důchod ani úspory, které se rychle tenčí. Dělají si zálusk i na můj domek! Snažila jsem se jim dát všechno, jen aby se necílily ukřivděné a méněcenné oproti ostatním dětem ve třídě. Moje dvě holčičky totiž vyrůstaly bez otce, kterého jsem
Když potřebujete ochránit…
nejsemsama.cz
Když potřebujete ochránit…
Věříte na padající hvězdu či na zázračná kouzla úplňku? Poznejte rituály, které ve vás probudí sílu, jež vás ochrání před negativními lidmi i energiemi. Pomocí bílé magie si udržíte psychickou pohodu. Ikdyž třeba ráda tvrdíte, že na žádnou magii nevěříte, možná čas od času použijete něco, co prostě magické je. Musíte se ale zcela otevřít, jinak to nebude fungovat.
Snaží se Burešová utajit, že je těhotná?
nasehvezdy.cz
Snaží se Burešová utajit, že je těhotná?
Půvabná herečka Eva Burešová (30) nedávno oznámila svým příznivcům, že končí v seriálu ZOO. Jako vysvětlení uvedla, že se chce více zaměřit na svou pěveckou kariéru a také se věnovat rodině v čele s d
Moderní rezidence u rovníku
rezidenceonline.cz
Moderní rezidence u rovníku
Rezidence vznikla v rovníkovém Ekvádoru. Betonová stavba rozvržená do tvaru písmene T působí přes svou masivní konstrukci příjemně svěžím, elegantním a odlehčeným dojmem. Tři podlaží, tři obytná kř
První festival klášterních minipivovarů
21stoleti.cz
První festival klášterních minipivovarů
Už dlouho se snaží program pivních speciálů Volba sládků Plzeňského Prazdroje podporovat rozmanitost českého pivního trhu. Zítra to můžete ochutnat. V březnu a dubnu se Prazdroj spojil se všemi
Bigfoot v Kazachstánu? Tamní farmáři tvrdí, že ho spatřili!
epochalnisvet.cz
Bigfoot v Kazachstánu? Tamní farmáři tvrdí, že ho spatřili!
V odlehlé oblasti východního Kazachstánu si několik obyvatel všimlo něčeho neobvyklého. Farmáři řekli televiznímu kanálu 24.kz, že yetti krade jejich dobytek. Skutečně mají co dělat s legendárním kryptidem? Jeden z místních farmářů na východě Kazachstánu je svědkem něčeho neskutečného. V noci ho vzbudí podivné zvuky a vyženou ven z postele. Dojde až ke své
Papeži zlomil vaz únos dítěte
historyplus.cz
Papeži zlomil vaz únos dítěte
Zoufalý ženský pláč se v pozdních nočních hodinách 23. června 1858 rozléhá jedním domem v italské Boloni. Vyděšení sousedé vybíhají na ulici. Před stavením židovského obchodníka Mortary stojí kočár s emblémy Papežského státu a právě k němu teď míří skupinka stráží. Jeden z mužů v náručí pevně svírá vyděšeného šestiletého chlapce. Edgardo Mortara přichází na svět v roce 1851 jako
Móda, která vyzdvihuje ženu: Tatiana Kováříková představila kolekci s názvem AURA
iluxus.cz
Móda, která vyzdvihuje ženu: Tatiana Kováříková představila kolekci s názvem AURA
Tvorba Tatiany Kováříkové je typická svou možností navázat a kombinovat modely i z předchozí tvorby. Je vždy důležité, aby outfit, který žena zvolí s ní souzněl a podtrhl její přednosti. Nová kolekce
Do vesmíru hledící Oko Sahary: Jak vznikla fascinující kamenná struktura?
enigmaplus.cz
Do vesmíru hledící Oko Sahary: Jak vznikla fascinující kamenná struktura?
Sahara je největší poušť světa, která se rozkládá na území 10 afrických států. Avšak pouze v oblasti Mauritánie, v obklopení tisíců kilometrů písku, leží fascinující skalnatý útvar Richat, který je dv
Kuřecí paličky v ohnivé marinádě
tisicereceptu.cz
Kuřecí paličky v ohnivé marinádě
Správně dochucená marináda dokáže obyčejné jídlo vyšvihnout do nebeských výšin. Přesvědčte se sami. Suroviny 8–10 kuřecích paliček sůl, pepř 1 lžíce hořčice 1 lžíce kečupu 1 lžička pálivé ml