Přes dvě desítky zemědělských plodin vyseli na střeše Národního zemědělského muzea v Praze na Letné vědci z Výzkumného ústavu rostlinné výroby. Návštěvníci tak mají možnost seznámit se i s méně známými rostlinami českých polí.
Ukázky zemědělských plodin na muzejní střeše jsou zlomkem široké škály rostlin, které lidé pěstují nebo dříve pěstovali pro svou obživu, jako krmivo pro hospodářská zvířata či jako průmyslovou surovinu.
Většina polních plodin vysetých na střeše muzea je vhodná pro pěstování v klimatických podmínkách České republiky.
Komplikace při výsadbě
Samotná výsadba se neobešla bez komplikací. Část úrody nejprve vyzobali ptáci, část nevzešla kvůli výkyvům počasí. V současné chvíli však políčko prospívá.
Ukázky různých typů zemědělských plodin demonstrují základní principy jejich střídání na poli (osevní postupy), i to, jak se mění struktura pěstování zemědělských plodin s ohledem na možnosti jejich uplatnění.
Na poli jsou k vidění např. pšenice setá, pšenice dvouzrnka, oves setý, ječmen setý, hrách setý, bob obecný, sója luštinatá, brambor hlíznatý, řepa cukrová, tolice vojtěška, pohanka setá, řepka olejka, len setý, konopí seté, slunečnice roční, kukuřice setá, proso seté, bér vlašský a amarant.
„Jsme rádi, že díky kolegům z Výzkumného ústavu rostlinné výroby můžeme návštěvníkům přiblížit polní plodiny, které dnes děti a mnohdy ani dospělí neznají.
Navíc fakt, že jsou k vidění na políčku na střeše funkcionalistické památky uprostřed Prahy, je sám o sobě unikátní,“ říká generální ředitel Národního zemědělského muzea Milan Jan Půček.
Jaké rostliny již v přírodě nenajdeme?
Cílem projektu, jenž potrvá do roku 2020, je přiblížit návštěvníkům muzea základní principy zemědělského hospodaření. „Dnes již lidé v naší zemi nemají tak úzký vztah k zemědělství jako dřív a spíše vnímají činnost zemědělců negativně – často z neznalosti.
Chceme změnit tento pohled a společně s Národním zemědělským muzeem všem návštěvníkům představit krásu a pestrost plodin, které do naší krajiny patřily, patří, i ty, které budeme v krajině vídat v budoucnu,“ říká ředitel Výzkumného ústavu rostlinné výroby Jiban Kumar.