Skip to content

Jak se do Čech dostaly španělské ptáčky?

SpanelskyPtacek

Když se do Prahy přistěhuje matka Rudolfa II. Marie Španělská, všichni litují dvorní kuchaře. A mají pravdu. „Pche,“ odstrčí pohrdavě hned po jednom dni talíře. „Nic neumějí ti patlalové,“ ohodnotí snahu vybraných kuchařů u dvora.

Okamžitě pošle pro své „vyzkoušené“ španělské kuchaře. Její mlsný jazýček prostě čeští kuchaři uspokojit nedovedou. Španělští gastronomičtí  kouzelníci jí připravovali lahůdky z celého světa a mezi nimi i oblíbené telecí závitky s výtečnou nádivkou.

Sliced_Flank_Roulade
Originální název zněl lehce nevábně – považte, snědli byste snad „zabalené dítě“?

Ve Španělsku je nazývají dodnes el nino envuelto (zabalené dítě). Uvnitř byla pikantní směs ze sardelek, žloutků, strouhané syrové cibule s nasekanou petrželí. Sepnutí závitku dvěma bodci připomínalo našim předkům ptačí nožičky, a rázem byl španělský ptáček na světě.

Foto:
Právě v prodeji
Sdílej!
Komentáře
Další články z rubriky Zajímavosti Zobrazit více …