Skip to content
reklama

Zrození lahůdky: Vznikla Nutella z poválečné nouze?

„Kakao vůbec není k dostání,“ zlobí se v polovině 40. let 20. století Pietro Ferrero, který připravuje zákusky pro svoji cukrárnu. Na evropském kontinentě právě skončila 2. světová válka a kakao je luxusem určeným jen pro bohaté.

Výroba čokolády se proto hodně prodraží.

„Obyčejní lidé si čokoládu vůbec nemohou dovolit,“ lituje Pietro Ferrero (1898–1949) majitel malé cukrárny a výrobny sladkostí v italském městečku Alba. Lítost ale vystřídají i obchodní úvahy. Kdo bude předraženou a nedostatkovou čokoládu kupovat, když lidé nemají peníze?

Nebylo by lepší připravit nějaký pamlsek i pro chudé? Brzy se mu proto rodí v hlavě nápad, jak vytvořit cenově dostupnou lahůdku, ve které by část kakaových bobů na výrobu čokolády nahradil něčím levnějším.

Tak aby si výsledný krém mohl dovolit opravdu každý. Ve své cukrárně v Albě proto experimentuje. Všimne, že v oblasti italského Piemontu, kde žije, roste spousta lísek, stromů s malými a velmi chutnými oříšky.

Proto dostane nápad nahradit jimi čokoládu.

Ital Pietro Ferrero (vpravo) zakládá v italském městečku Alba malou cukrárnu a výrobnu sladkostí.
Ital Pietro Ferrero (vpravo) zakládá v italském městečku Alba malou cukrárnu a výrobnu sladkostí.

Ženu vzbudí o půlnoci

„Můj dědeček se snažil najít tento recept. Byl tím úplně posedlý,“ říká Giovanni Ferrero, současný šéf proslulé rodinné firmy na výrobu sladkostí. Pietro v miskách opatrně rozmíchává do hladkého krému suroviny a pak je nechává ztuhnout.

Konečně má v roce 1946 Pietro pocit, že našel ten správný poměr všech ingrediencí. Nemůže to vydržet a chce se pochlubit rodině. Ze samé radosti proto o půlnoci vzbudí svoji ženu a doslova jí vnutí do úst lžíci s pomazánkou.

„Jaké to je? Co si o tom myslíš?“ ptá se jí nedočkavě a dychtí po odpovědi. Teprve když mu žena odsouhlasí, že chuť je skutečně skvělá, je si jistý sám sebou. Je totiž příliš skromný. Nyní už je ale přesvědčený, že má smysl novinku nabídnout i zákazníkům ve své cukrárně.

Pomazánka dodávaná v cihličkách dostane jméno Gianduja.
Pomazánka dodávaná v cihličkách dostane jméno Gianduja.

Maminky si stěžují

Vyrobí proto pomazánku, kterou nazve Gianduja. Jméno připomíná místní karneval. Pochoutka se skládá z 50 % lískových oříšků a 50 % čokolády, tedy kakaových bobů. Vytvoří ze směsi kostku podobnou tvaru bochníku chleba a nechává ji zabalit do potištěného alobalu.

Tak se bude Gianduja dobře krájet a pokládat na chleba. Maminky snadno mohou pro své děti vyrobit sendvič k svačině. Malá holčička si rozbalí ve škole jídlo, které jí rodiče přichystali. „Fuj, chleba nechci,“ ušklíbne se a krajíc letí do koše.

Zato do ztuhlé sladkosti se s radostí zakousne. „Děti si pochutnávají jenom na Gianduje a chleba házejí do koše,“ stěžují si maminky samotnému Pietrovi.

První továrna na výrobu Nutelly funguje v plném provozu už v 50. letech 20. století.
První továrna na výrobu Nutelly funguje v plném provozu už v 50. letech 20. století.

Kostku chleba promění v pastu

Cukráře to mrzí, vždyť si ještě dobře pamatuje doby válečného nedostatku a takhle plýtvat chlebem, to je prostě ostudné. V tom je s matkami neposlušných ratolestí zajedno. Přemýšlí proto o tom, jak problém vyřešit.

Ví, že těžko donutí děti, aby se chovaly jinak. Nakonec je všechno ale překvapivě jednoduché. Jeho syn Michelle Ferrero (1925–2015) začne v roce 1951 pomazánku vyrábět nikoli v tuhých kostkách, ale jako pastu.

Dětem pak prostě nezbude nic jiného, než sníst celý chleba potřený lahodnou pomazánkou. „Supercrema Gianduja“, roztíratelná verze, si získává v nové podobě obrovskou popularitu. V roce 1964 získává pochoutka nový název Nutella, odvozený ze slova Nut (oříšky).

Lidé si hned od začátku pomazánku zamilují. Je totiž mnohem levnější. Kilo čokolády vyjde na šestinásobek ceny stejného množství pomazánky.

Chleba namazaný pomazánkou Nutella se stává velmi oblíbenou lahůdkou.
Chleba namazaný pomazánkou Nutella se stane velmi oblíbenou lahůdkou.
Foto: refresher.sk, metronews.fr, chocolates-leonidas.com, theharlow.net, italymagazine.com
Právě v prodeji
reklama
Sdílej!
Komentáře
Další články z rubriky Historie
Zobrazit více …

Nenechte si ujít další zajímavé články

Když kameny čistí vodu
panidomu.cz

Když kameny čistí vodu

Že se drahé kameny a polodrahokamy používají...
Kvůli mně se muž vzdal svého snu
skutecnepribehy.cz

Kvůli mně se muž vzdal...

Opravdová láska dokáže hory přenášet. Byli jsme...
Zvládne Žilková všechny tyhle pohromy?
nasehvezdy.cz

Zvládne Žilková všechny...

Loňský rok nebyl pro...
Královský 10. Ples jako Brno zahájil večer českou hymnou a vlastní písní
iluxus.cz

Královský 10. Ples jako Brno...

Nejvybranější pokrmy, velkolepé zahájení,...
Lanovkou na Sněžku
epochanacestach.cz

Lanovkou na Sněžku

Při návštěvě Krkonoš nesmíte...
Děs z postsovětských hlubin: Obývají jezera Somin a Issyk-kul neznámá monstra?
epochalnisvet.cz

Děs z postsovětských hlubin:...

Vesnice Lukiv leží na západě Ukrajiny, nedaleko od...
Prorok Charles Wesley: Byl konec světa na dosah?
enigmaplus.cz

Prorok Charles Wesley: Byl...

V dubnu 1749 stane před oltářem na první pohled...
Ten, co stojí v čele padlých: Lucifer
enigmaplus.cz

Ten, co stojí v čele...

Důkazem toho, že vzepřít se autoritě se nevyplácí,...
Opustí Kajnarová manžela, protože s ní nechce další děti?
nasehvezdy.cz

Opustí Kajnarová manžela,...

ZUZANA KAJNAROVÁ (40) se...
Pikantní vepřové kotlety podle Zdeňka Pohlreicha
tisicereceptu.cz

Pikantní vepřové kotlety...

Tohle už je vaření pro pokročilé. Recept podle vyhlášeného...
Designový klenot Českého lesa
rezidenceonline.cz

Designový klenot Českého lesa

Blahodárný klid hlubokých lesů chodského...
Zemské jádro se zastavilo a poté začalo rotovat opačným směrem, tvrdí nová studie
21stoleti.cz

Zemské jádro se zastavilo a poté...

Podle nové studie, která zkoumala nejhlubší části...

Předplatné časopisu

Chcete znát odpověďi? EPOCHA je pro Vás jasnou volbou. Již 17 let pro vás mícháme koktejl toho nejzajímavějšího, co se kolem nás děje!

Zvolte variantu

Epocha