Domů     Závislost jménem grilování: Svět se ho naučí od indiánů!
Závislost jménem grilování: Svět se ho naučí od indiánů!

Vůně propékaného masa, kouře i čerstvé zeleniny k teplým večerům jednoduše patří. Grilování ale není nic pro amatéry. Je třeba umět vybrat správné maso, vyrobit úžasnou marinádu a také správně lahůdku na grilu připravit. Odkud se to všechno vzalo?

Na každoroční letní vlně grilování se veze celý svět, Čechy nevyjímaje.

Ale jakkoliv se podle mnoha filmů a televizních pořadů může zdát, že grilování vzniklo v USA, kořeny této oblíbené činnosti lze vystopovat až k původním obyvatelům Karibiku a Severní i Jižní Ameriky.

Právě oni kdysi překvapili španělské dobyvatele chutným pokrmem, připraveným na ohni.

Maso, zelenina, klobásy… Ze správného „grilovacího“ mixu si vybere každý dle své chuti.(Susanne Jutzeler / Pixabay)
Maso, zelenina, klobásy… Ze správného „grilovacího“ mixu si vybere každý dle své chuti.(Susanne Jutzeler / Pixabay)

Karibská kouřová pochoutka

Svůj styl přípravy masa označují jako barbaca.

Španělské slovo barbacoa, ze kterého vychází anglický výraz pro grilování barbecue, poprvé použije cestovatel a historik Gonzalo Fernàndez de Oviedo y Valdés (1478-1557), který po mnohaletém pobytu v Novém světě vydá řadu knih o průběhu svých cest a zvycích národů, se kterými se setkal.

Kryštof Kolumbus (1451-1506) a jeho výprava se záhy po svém příjezdu setká s Indiánem, opékajícím ulovené zvíře vcelku na dřevěné mřížkové konstrukci, kterou nad ohněm drží několik tyčí.

Právě to je původní technika grilování, tedy příprava masa za pomoci kouře při nižších teplotách, trvající delší dobu. Pro indiány má řadu výhod.

V první řadě nic, co uloví, nepřijde nazmar, protože i to nejtvrdší maso během této úpravy změkne, a lze tak sníst prakticky všechny části zvířete. Technika také vyžaduje málo paliva, ale hlavním bonusem je fakt, že jídlo je velmi chutné.

Stejně důležité jako správné grilování je i dobrý výběr a příprava masa.(Foto: Andreas Lischka / Pixabay)
Stejně důležité jako správné grilování je i dobrý výběr a příprava masa.(Foto: Andreas Lischka / Pixabay)

Hostina na plantáži

Existují důkazy o tom, že i Evropané si takto upravené maso dopřejí, zejména při cestování s domorodými průvodci. Grilování však nadlouho zůstane především výsadou indiánů.

Ale věci se postupem času změní a už ve 2. polovině 18. století se grilování rozšíří i mezi otroky. Zhruba ve stejné době ho vezme na milost také koloniální elita, dochovaly se zprávy o hostinách, pořádaných bohatými vlastníky půdy.

Například v roce 1769 si budoucí první americký prezident George Washington (1732-1799) poznamená do deníku, že „odjel do Alexandrie (město poblíž Washingtonu, D.C., pozn.red.) na grilování a zůstal tam celou noc“.

Spolu s rostoucím počtem imigrantů z různých evropských zemí přichází revoluce v grilování, protože různé národnosti mají pod vlivem svých kulturních tradic jinou představu, jak by se mělo maso v kouři či na ohni upravit.

Z původní metody se vyvine řada nových technik a stylů. Na svět postupně přijdou i inovace, jako jsou uzavřené grily nebo brikety.

Někdo však dává přednost klasickému opékání.(Foto: Hans / Pixabay)
Někdo však dává přednost klasickému opékání.(Foto: Hans / Pixabay)

Svět u grilu

Grilování jako typická součást života Američanů však přijde o něco později. Protože jsou setkání okolo grilu s voňavým masem oblíbená napříč všemi společenskými třídami v USA, ve 2. polovině 20. století si upevní image „celoamerické“ aktivity.

Vášeň pro grilování se ale rozšíří do dalších zemí, jako je Spojené království, Německo nebo Austrálie.

V zemích východního bloku to s přípravou masa na grilu není během studené války tak žhavé a grilování se v tomto regionu více rozšíří až po pádu železné opony.

Jeho skutečný boom v těchto končinách však nastane až po přelomu milénia a dnes si už bez něj hlavně teplé měsíce roku nedokážeme vůbec představit.

Foto: Pixabay Titulka (Foto: Rudy and Peter Skitterians / Pixabay)
Související články
Zajímavosti
Soukromé bunkry: Betonové bezpečí pod vlastním domem
Nad vybavením některých luxusních sídel zůstává občas obyčejným smrtelníkům rozum stát. A co teprve kdybychom nahlédli hluboko pod některé z nich. Trend budování vlastních bunkrů ale v poslední době už není jen výsadou těch nejbohatších. Mnoho lidí se shodne, že současná doba je nejistá, a to v různých ohledech. Stoupá mezinárodní napětí, které občas hrozí vyústit v ozbrojený konflikt. […]
Zajímavosti
Ve jménu krysy! V chrámu Karni Mata velebí hlodavce ovocem i speciální kaší
Skupinka turistů přichází k budově s růžovou fasádou. Těší se na další porci indické historie, ale jen co přijdou blíž, začne několik žen hlasitě pištět a obrací své kroky opačným směrem. „To je krysa!“ vyhrkne ze sebe turistka. To ještě netuší, že v útrobách chrámu jich rejdí několik tisíc. Deratizátorů se však bát nemusí. Indie jako by byla […]
Zajímavosti
Těstoviny: Jídlo tisíce tváří!
Dáte si kolínka, nebo špagety? Anebo máme v nabídce pokračovat? Stačí se i u nás pořádně podívat v obchodě do regálu s těstovinami, a bude vám z toho přecházet zrak! Proč vůbec existuje tolik druhů? Protože každý z nich má svůj vlastní příběh! Napočítali bychom přes 350 druhů těstovin, dvakrát tolik rozmanitých tvarů a nakonec […]
Zajímavosti
Drvodělky, velcí černí čmeláci?
Z drvodělek, samotářsky žijících včel, jsou v našich oblastech k zahlédnutí zástupci drvodělky fialové nebo drvodělky potulné. Známe však mnoho set druhů samotářek. Podobné čmelákům Drvodělky patří k největším příslušníkům čeledi včelovitých. Dosahují délky až tří centimetrů a rozpětí křídel mají až čtyři centimetry. Svým velkým tělem připomínají čmeláky, i když jsou oproti čmelákům méně […]
reklama
věda a technika
Když se Tambora zlobí: Nejhorší katastrofa novodobých dějin zruší léto
Jindy by radostně skotačili ve vodě, jenže teď sedí doma a nevěřícně koukají ven. Sluneční paprsky vystřídá sníh a příjemný vánek pořádná fujavice. Léto si všichni představovali úplně jinak, jenže tentokrát pohodové počasí vůbec nedorazí! Evropu zaměstnává navrátivší císař Napoleon (1769-1821), v odlehlém koutě světa se mezitím probouzí k životu stratovulkán Tambora. Začátkem dubna 1815 o sobě […]
A co když to spadne? Boříme mýty o létání!
Užíváte si cestování letadlem? Anebo se celou dobu modlíte, aby to nespadlo a abyste byli co nejdříve na zemi? Možná se jen bojíte zakořeněných mýtů. Pojďme si vyjasnit, jak je to doopravdy! Každý den přepraví letadla z bodu A do bodu B zhruba 6 milionů osob. V jakýkoliv okamžik je asi 500 000 lidí zrovna […]
Alarm: Spolehlivý hlídač našeho domova
Zloděj se už plíží zahradou, ale stále se nemůže odhodlat k činu. Na štítě domu totiž poblikává kontrolka alarmu. Dokáže nezvaný návštěvník překonat moderní elektronické zabezpečení, nebo se nechá odradit a zkusí raději štěstí jinde? Od vynálezu zámku s klíčem se zabezpečení našich domovů vyvíjelo v souladu s objevováním nových technologií i zrodem nových bezpečnostních hrozeb. S využíváním elektřiny přišlo […]
Černý kašel: Probuzený zabiják!
Kašel může být suchý, vlhký, dráždivý, akutní či chronický, to všechno se dá ve většině případů zvládnout. Dokud tedy nepřidáme přívlastek černý, protože pak už jde do tuhého… Začne to jako běžné nachlazení, k horečce či zimnici se však brzy přidají prudké záchvaty kašle. Opakují se znovu a znovu a hned tak se jich nezbavíte. […]
zajímavosti
Jak dlouho žije šváb bez hlavy a další rekordy ze světa zvířat.
Svět zvířat je plný rekordů a neuvěřitelných výkonů, i když to třeba na první pohled není vidět. Tady je pár čísel, která vyrazí dech. 5 km je vzdálenost, na kterou žralok bílý ucítí ve vodě krev. 40 000 000 tolik bakterií budete držet, když vezmete do ruky 1 gram půdy. 500 kg je váha, které […]
Knoflík: Ozdoba i úkryt pro kontraband
Našim dávným předkům slouží dlouho hlavně jako ozdoba. Jednu dobu jsou knoflíky tak v módě, že jejich užívání musí zkrotit zákon. Během staletí se zalíbí pašerákům, politikům, sběratelům i budoucím nevěstám. A víte, kde byste měli hledat „hlavní město knoflíků“? Zapnout do dírky nebo provléct poutkem a je hotovo, o nic jiného přece nejde. Knoflíky […]
Kolik uzvedne nosorožík a další rekordy ze světa zvířat
Svět zvířat je plný rekordů a neuvěřitelných výkonů, i když to třeba na první pohled není vidět. Tady je pár čísel, která vyrazí dech. 13 bilionů tolik sarančat tvořilo hejno, které v roce 1874 napadlo americké státy Iowa Minnesota, Kansas a Texas. Jejich celková váha činila téměř 30 milionů tun. 750 000 000 tun tolik […]
Stavba bez starostí a komplikací
Kde jsou ty doby, kdy majiteli pozemku stačilo nakoupit stavební materiál a mohl si postavit dům podle svého vkusu a svých potřeb. Dnes jsou stavebníci svázáni množstvím předpisů a nařízení, v nichž je složité se vyznat. Stále více lidí tak využívá služeb specializovaných firem, které se v džungli zákonů dokonale orientují. Abychom se vůbec mohli odvážit do […]
Nenechte si ujít další zajímavé články
Česká republika zná nejlepší domácí vína roku 2024
iluxus.cz
Česká republika zná nejlepší domácí vína roku 2024
Branko Černý, ředitel největšího českého vinařského projektu Král vín, dnes slavnostně vyhlásil výsledky jeho soutěžní části. Do ní 165 českých a moravských vinařů přihlásilo celkem 1370 vín. • Abs
Na Měsíci bude kroužit vodíkový Lunar Cruiser
21stoleti.cz
Na Měsíci bude kroužit vodíkový Lunar Cruiser
Americká kosmická agentura NASA využije vodíkové vozidlo Toyota Lunar Cruiser pro svou nadcházejí pilotovanou misi na Měsíc. Šestikolové vozítko pro jízdu po povrchu umožní vědcům ještě detailnější pr
Jiří z Poděbrad vládl místo Pohrobka
historyplus.cz
Jiří z Poděbrad vládl místo Pohrobka
„Musíme ho tu zdržet,“ říká Jiří z Poděbrad v kruhu přátel. Ladislav Pohrobek, kterému zjara přísahal věrnost, teď na podzim přijel do Prahy. Plánuje se jeho korunovace, ale jde i o to dostat mladičkého krále pod svůj vliv. Jiří se už postará, aby zůstal déle než rok. Odjede až v listopadu 1454.   Na svět
Sušená rajčata v oleji
nejsemsama.cz
Sušená rajčata v oleji
Dokonalá surovina, kterou v kuchyni potřebujete. Hodí se do těstovinových jídel, kuskusu, můžete je použít na obložené chleby, do rizota. Rozumí si s bylinkami, sýry i slaninou. Ingredience na 2 sklenice: ● 2 kg oválných zralých rajčat ● 15 stroužků česneku ● 4 lžíce sušené bazalky ● sůl ● olivový olej Postup: Rajčata překrojte a vyskládejte na plech vyložený pečicím papírem. Osolte je
Interiérové stínění z textilních materiálů
rezidenceonline.cz
Interiérové stínění z textilních materiálů
Látky všech typů vnášejí do obytného prostoru příjemný pocit, současně nabízejí širokou škálu možností pro personalizaci a stylizaci interiéru. Ačkoli závěsy jsou často první volbou, existuje mnoho dalších možností, které stojí za zvážení. Jednou z hlavních výhod textilního stínění je jeho flexibilita s ohledem na aktuální zaměření konkrétního obytného prostoru. Materiály, jež jsou k dispozici
Darovaná skleněná kulička mi přinesla veliké štěstí
skutecnepribehy.cz
Darovaná skleněná kulička mi přinesla veliké štěstí
Jednou jsem zasáhla do pranice malých kluků, kteří hráli kuličky. Jeden z nich mi dal svou skleněnku na památku. A štěstí si mě opravdu našlo! Když jsem zůstala sama s dětmi, nebyla to lehká doba. Měla jsem se co ohánět, ale brala jsem si ke své práci různé brigády, aby děti nepocítily chudobu, co se nám přilepila na
První známá oběť atentátu? Faraon Teti!
epochalnisvet.cz
První známá oběť atentátu? Faraon Teti!
Titul první známé oběti atentátu v historii získává egyptský faraon Teti (někdy známý také jako Othoés), vládnoucí přibližně v letech 2291 až 2279 př. n. l.   Když faraon Venis zemře, aniž po sobě zanechá mužského potomka, pátá dynastie končí a nastává období nestability. Hledá se nový panovník, který „usmíří obě země“. Nakonec se jím
Šťavnatá barbeque žebírka
tisicereceptu.cz
Šťavnatá barbeque žebírka
Připravujete občerstvení na oslavu? Nezapomeňte připravit pikantní „barbekjů“ žebírka. Suroviny 2 kg hovězích žeber 1 lžíce uzené papriky 1 lžíce granulované cibule sůl, pepř Na omáčku
Pro dobrou paměť trénujte mozek
panidomu.cz
Pro dobrou paměť trénujte mozek
Máte to na jazyku, a přitom si nemůžete vzpomenout. Čím to asi bude? Že by věkem? Možná jen svůj mozek málo trénujete. Každý z nás si dokáže zapamatovat mnohem víc, než si myslí. Nezáleží totiž ani tak na věku jako na trénovanosti mozku. Říkají to vědci, kteří mozek zkoumají již po desetiletí. Paměť se podle
Návrat Bernáškové k ex? Společná dovolená!
nasehvezdy.cz
Návrat Bernáškové k ex? Společná dovolená!
Herečka Jana Bernášková (43) ze seriálu ZOO, která si ještě před lety nemohla přijít s otcem své dcery Justýny (17) na jméno, s ním teď vyrazila na společnou dovolenou. S režisérem Davidem Drábkem (54
Tábor: Hravé město s hrdou tváří
epochanacestach.cz
Tábor: Hravé město s hrdou tváří
Jan Žižka střeží kamenným pohledem gotickou radnici i kostičky lega a čokolády. Pod pláštěm s kalichem za zvuků hudby a pouličního divadla ožívá genius loci města. Město Tábor, tak úzce spojené s husitským revolučním hnutím, vypíná svou hrdou tvář na jihu Čech. Tam, kde dříve řinčely zbraně, dnes cinkají sklenky místních vináren a kavárniček. Chcete-li také pocítit
Záhady hradu Kost: Obývají ho duchové někdejších majitelů?
enigmaplus.cz
Záhady hradu Kost: Obývají ho duchové někdejších majitelů?
Prostřelený obraz neznámé ženy, svědectví o bílém obličeji objevujícím se na snímcích mramorové Madony, odbíjení neexistujících věžních hodin. To je jen několik záhad, které se vážou ke gotickému h