Domů     Závislost jménem grilování: Svět se ho naučí od indiánů!
Závislost jménem grilování: Svět se ho naučí od indiánů!

Vůně propékaného masa, kouře i čerstvé zeleniny k teplým večerům jednoduše patří. Grilování ale není nic pro amatéry. Je třeba umět vybrat správné maso, vyrobit úžasnou marinádu a také správně lahůdku na grilu připravit. Odkud se to všechno vzalo?

Na každoroční letní vlně grilování se veze celý svět, Čechy nevyjímaje.

Ale jakkoliv se podle mnoha filmů a televizních pořadů může zdát, že grilování vzniklo v USA, kořeny této oblíbené činnosti lze vystopovat až k původním obyvatelům Karibiku a Severní i Jižní Ameriky.

Právě oni kdysi překvapili španělské dobyvatele chutným pokrmem, připraveným na ohni.

Maso, zelenina, klobásy… Ze správného „grilovacího“ mixu si vybere každý dle své chuti.(Susanne Jutzeler / Pixabay)
Maso, zelenina, klobásy… Ze správného „grilovacího“ mixu si vybere každý dle své chuti.(Susanne Jutzeler / Pixabay)

Karibská kouřová pochoutka

Svůj styl přípravy masa označují jako barbaca.

Španělské slovo barbacoa, ze kterého vychází anglický výraz pro grilování barbecue, poprvé použije cestovatel a historik Gonzalo Fernàndez de Oviedo y Valdés (1478-1557), který po mnohaletém pobytu v Novém světě vydá řadu knih o průběhu svých cest a zvycích národů, se kterými se setkal.

Kryštof Kolumbus (1451-1506) a jeho výprava se záhy po svém příjezdu setká s Indiánem, opékajícím ulovené zvíře vcelku na dřevěné mřížkové konstrukci, kterou nad ohněm drží několik tyčí.

Právě to je původní technika grilování, tedy příprava masa za pomoci kouře při nižších teplotách, trvající delší dobu. Pro indiány má řadu výhod.

V první řadě nic, co uloví, nepřijde nazmar, protože i to nejtvrdší maso během této úpravy změkne, a lze tak sníst prakticky všechny části zvířete. Technika také vyžaduje málo paliva, ale hlavním bonusem je fakt, že jídlo je velmi chutné.

Stejně důležité jako správné grilování je i dobrý výběr a příprava masa.(Foto: Andreas Lischka / Pixabay)
Stejně důležité jako správné grilování je i dobrý výběr a příprava masa.(Foto: Andreas Lischka / Pixabay)

Hostina na plantáži

Existují důkazy o tom, že i Evropané si takto upravené maso dopřejí, zejména při cestování s domorodými průvodci. Grilování však nadlouho zůstane především výsadou indiánů.

Ale věci se postupem času změní a už ve 2. polovině 18. století se grilování rozšíří i mezi otroky. Zhruba ve stejné době ho vezme na milost také koloniální elita, dochovaly se zprávy o hostinách, pořádaných bohatými vlastníky půdy.

Například v roce 1769 si budoucí první americký prezident George Washington (1732-1799) poznamená do deníku, že „odjel do Alexandrie (město poblíž Washingtonu, D.C., pozn.red.) na grilování a zůstal tam celou noc“.

Spolu s rostoucím počtem imigrantů z různých evropských zemí přichází revoluce v grilování, protože různé národnosti mají pod vlivem svých kulturních tradic jinou představu, jak by se mělo maso v kouři či na ohni upravit.

Z původní metody se vyvine řada nových technik a stylů. Na svět postupně přijdou i inovace, jako jsou uzavřené grily nebo brikety.

Někdo však dává přednost klasickému opékání.(Foto: Hans / Pixabay)
Někdo však dává přednost klasickému opékání.(Foto: Hans / Pixabay)

Svět u grilu

Grilování jako typická součást života Američanů však přijde o něco později. Protože jsou setkání okolo grilu s voňavým masem oblíbená napříč všemi společenskými třídami v USA, ve 2. polovině 20. století si upevní image „celoamerické“ aktivity.

Vášeň pro grilování se ale rozšíří do dalších zemí, jako je Spojené království, Německo nebo Austrálie.

V zemích východního bloku to s přípravou masa na grilu není během studené války tak žhavé a grilování se v tomto regionu více rozšíří až po pádu železné opony.

Jeho skutečný boom v těchto končinách však nastane až po přelomu milénia a dnes si už bez něj hlavně teplé měsíce roku nedokážeme vůbec představit.

Foto: Pixabay Titulka (Foto: Rudy and Peter Skitterians / Pixabay)
Související články
Zajímavosti
Varování před sezonou: Klíšťata v městských parcích jsou infikovaná víc než ta v přírodě
Parazitický Armagedon je zpět. Vědci v každém krajském městě sbírali klíšťata v parcích a zjišťovali, nakolik jsou pro člověka nebezpečná. Nyní vyhodnotili výsledky za loňskou sezonu a výsledek je mimořádně nepříznivý – klíšťata v městských parcích jsou infikovaná víc než ta v přírodě…   U každého čtvrtého klíštěte byly nalezeny bakterie způsobující lymeskou borreliózu. V řadě parků pak bylo […]
Zajímavosti
Hod tuňákem i extrémní žehlení. Představujeme nejšílenější sporty světa!
Fotbal, hokej, box nebo tenis jsou sporty, které všichni známe a čas od času se na některé možná i podíváme nebo se jim dokonce věnujeme. Prostě jde o aktivity, které nikoho asi nepřekvapí. Jenže svět je ve skutečnosti plný mnohem bizarnějších sportů, u kterých budete vrtět hlavou. Tady jsou některé z nich!   DÝŇOVÉ ZÁVODY Vzhůru […]
Zajímavosti
Kopřiva: Otravný plevel? Ne, úžasná rostlina!
Kopřivám se vyhýbáme z logických důvodů: nestojíme totiž o popálení. Zahrádkáři jim nemohou přijít na jméno, když se rozmůžou na zahrádce. A tak by se dalo pokračovat. Jenomže kopřivy mají co nabídnout. Využití nacházejí v kosmetice i farmacii a dokonce se uplatní také v kuchyni. Podle staré moudrosti má každé popálení kopřivou přinést odolnost vůči […]
Zajímavosti
4 Nejobávanější místa planety: sem vstoupí jen ti nejodvážnější!
Naše malá česká kotlina je v celosvětovém měřítku vlastně velmi příjemným a bezpečným místem pro život. Nemáme tu příliš lokalit, které by byly skutečně nebezpečné, či dokonce smrtící. Planeta Země nicméně takových míst nabízí spoustu. Na některé se vůbec nedostanete, jiné jsou sice přístupné, ale každý vám doporučí se jim vyhnout. Které lokality z celého světa lze […]
reklama
věda a technika
Pro a proti paleolitického kanibalismu: Kolik kalorií má člověk?
„Jezte jako pračlověk,“ velí jeden z moderních dietologických trendů. Jeskynní muž ovšem nebyl vybíravý strávník. Co bylo jeden den kamarádem, mohlo být příští den večeří. Naši předci kanibalismus praktikovali, na rozdíl od zvířat se ale v lidské společnosti neujal. Důvodem by mohla být nutriční hodnota lidského masa.   V jeskyni Gran Dolina poblíž španělského Burgosu […]
Genetická mutace, která z lidí dělá ranní ptáčata
Při hledání „superschopností“ se není třeba hned obracet na stránky komiksů nebo k laboratořím genetických inženýrů, stačí vyprovokovat přirozený výběr k evolučně výhodné mutaci genomu a superčlověk je na světě. I v jeho případě ovšem platí, že není všechno zlato, co se třpytí.   Spánkem strávíme třetinu života, déle člověk vydrží nejíst než nespat. K načerpání fyzických a […]
Do Česka se vracejí vlci. Je třeba se jich obávat?
Po celá tisíciletí žili i na našem území vlci – zvířata, která neodmyslitelně patří k divočině ve velké části světa. V 19. století u nás vyhynuli a dlouho se zdálo, že nadobro. Teď se ale vracejí a spolu s nimi rostou i obavy před jejich útoky na lidi i hospodářská zvířata. Největší psovitá šelma žijící na našem území. […]
Právě kvete bez: V minulosti léčil vše, i dnes má všestranné využití
Léčivé účinky bezu byly známy již ve středověku. V minulosti se bezem léčilo snad téměř vše. Výhonky bezu se používaly na zmírnění bolesti zubů, mladé lístky smíchané s ječnou moukou léčily popáleniny a přikládaly se též na rány způsobené pokousáním vzteklého psa. Práškem z rozemletých suchých listů se údajně také zastavovalo krvácení z nosu. Léčebné […]
reklama
záhady a tajemství
Tragédie nad Sočou: Příběh pádu legendárních Alexandrovců
Vánoční den roku 2016 se stal dnem, který na věky zaznamená historie. Vzdušná katastrofa nad ruským mořem si vyžádala životy všech 92 lidí na palubě, včetně slavného pěveckého souboru Alexandrovců. Záhadný pád doprovázely spekulace o příčinách a záchranné akce, které vyžadovaly úsilí tisíců. Přestože se soubor ocitl na pokraji zániku, jedna osudová událost změnila průběh […]
Tajemná mystika koruny českých králů: Navždy patří svatému Václavovi
České korunovační klenoty jsou bezesporu naším národním symbolem. Největší pozornost však právem vzbuzuje koruna svatého Václava. Tu nechal v roce 1346 zhotovit Karel IV. pro svoji korunovaci českým králem, jež proběhla roku 1347. Karel IV. (1316-1378), jenž se také zabýval mystikou, zasvětil korunu svatému Václavovi, patronu české země. Koruna tak byla v podstatě určena přímo […]
Nejznámější brněnská legenda: Skutečně město sužoval děsivý drak?
Legendy a pověsti si lidé vyprávějí odpradávna. Díky nim tak můžeme objevovat mimo jiné i historii měst a seznamovat se se zajímavými příběhy. Podobně na tom jsou také oblíbené brněnské pověsti. Brno jich má skutečně celou řádku a mnohé z nich jsou nesmírně zajímavé… V ulicích města najdeme například rovněž poměrně velké množství domovních znamení, […]
Kdo zavraždil krásnou letušku? Neznámý ruský vrah „řezník“
Televizní seriály se točí v každé zemi a diváci dobře znají jejich hvězdy. V Rusku mezi takové patří Konstantin Kordo-Sysojev (*1971), který podobně jako v populárním krimiseriálu Litějnyj často ztvárňuje policisty a detektivy. Znají ho i filmoví diváci třeba ze snímku Rasputin s Gérardem Depardieuem nebo z vesmírného trikového trháku Saljut-7. Na jaře roku 2016 […]
Nenechte si ujít další zajímavé články
SHA expanduje na americký kontinent se svou druhou destinací: SHA Mexiko
iluxus.cz
SHA expanduje na americký kontinent se svou druhou destinací: SHA Mexiko
Průkopnická wellness klinika otevřela pobočku v mexickém Karibiku a učinila tak první krok v rámci svého ambiciózního plánu globální expanze SHA na každý kontinent. Tato iniciativa začíná otevřením SH
Po stopách šlechticů – Česká republika
nejsemsama.cz
Po stopách šlechticů – Česká republika
Toužíte se vydat po stopách starých šlechtických rodů, které vás vtáhnou do časů plných elegance a noblesy? Naplánujte si výlet na místa, která vám připomenou ty nejkrásnější historické romány. S Auerspergy na pohádkový zámek Zámek ve Žlebech na Kutnohorsku si oblíbili filmaři. Novogotická architektura s věžičkami naplňuje představu o dokonalé pohádce už na první pohled. Stávající romantickou tvář zámku podle anglických předloh vtiskli v
Družice odhalí největší producenty metanu, kteří přispávají ke globálnímu oteplování planety
21stoleti.cz
Družice odhalí největší producenty metanu, kteří přispávají ke globálnímu oteplování planety
Metan je plyn, který silně absorbuje infračervené zářeni, a proto se řadí mezi významné skleníkové plyny, jež zvyšují teplotu zemské atmosféry. Skupina nadšenců se rozhodla sestrojit družici MethaneSA
Příběhy slavných v knize, která pomáhá
epochalnisvet.cz
Příběhy slavných v knize, která pomáhá
Na knižním veletrhu Svět knihy 2024 proběhla autogramiáda knihy, která je svým způsobem výjimečná. Kromě toho, že obsahuje na dvacet rozhovorů na dané téma s populárními osobnostmi našeho uměleckého života, přináší i radost těm, kteří si ji opravdu zaslouží. „Kniha by nevznikla, kdyby nevznikl pořad Hovory W, a kdyby za námi nestál náš generální partner, jehož
Masakr u Lipan: Ukončila husitské války podlá zrada?
historyplus.cz
Masakr u Lipan: Ukončila husitské války podlá zrada?
„Utíkají!“ vykřiknou nadšeně radikální kališníci při pohledu na koaliční vojáky, kteří se ve zmatku snaží ustoupit. Táboritům ani sirotkům nedojde, že by mohlo jít o léčku. Vyrazí z pevné vozové hradby, kterou zbudovali u Lipan, a rozhodnou tak o své porážce! Vinou vleklých husitských válek se České království ocitlo na pokraji zkázy. Země vyčerpaná dlouholetým
Kateřina Macháčková: Táta tu se mnou pořád někde je
panidomu.cz
Kateřina Macháčková: Táta tu se mnou pořád někde je
Se svým otcem, známým režisérem a hercem Miroslavem Macháčkem, který rodinu záhy opustil, měla Kateřina Macháčková vztah poměrně komplikovaný, a lze jej označit spíše za přátelský. „Svého tátu jsem vlastně poznávala až z pozůstalosti. Tehdy jsem pochopila jeho rozporuplnou osobnost, i to, že mě měl opravdu rád“, vzpomíná oblíbená herečka, která později zpracovala otcovy záznamy
Marešovi tajně pracují na druhém miminku?
nasehvezdy.cz
Marešovi tajně pracují na druhém miminku?
Zamilované období prožívají v posledních týdnech moderátor Leoš Mareš (48) s manželkou Monikou Marešovou (43). Jedna zamilovaná fotografie střídá druhou a vzájemná romantika je až nakažlivá. Mnoho l
HI-TECH kuchyně
rezidenceonline.cz
HI-TECH kuchyně
Také pro jednu z nejdůležitějších součástí obytného prostoru je důležitá harmonie designu a technologií. Jen tak kuchyně získá nejen potřebnou funkčnost a komfort, ale také moderní estetickou přitažlivost. Jedním z nejvýraznějších trendů v kuchyňském designu je použití pastelových barev, jako je pudrově růžová, šeříková, broskvová nebo vanilková. Ostatně tři ze jmenovaných odstínů se staly uznávanými
Plutova brána: Chceš projít do podsvětí? Nejdřív zemři!
enigmaplus.cz
Plutova brána: Chceš projít do podsvětí? Nejdřív zemři!
Mýty nelhaly! Za časů antického Řecka a starověkého Říma lidé věří, že existuje podsvětí, místo, kam po smrti odcházejí hříšníci.   [gallery ids="141116,141115,141117"]   Pánem
Vysočina hravá i tajemná
epochanacestach.cz
Vysočina hravá i tajemná
Chutná po chřestu, šustí papírem a mystika jí také nechybí… Taková je Vysočina, pomyslná křižovatka rozbíhající se k branám Čech nebo Moravy. Má všechno, co by měla správná dovolenková destinace mít. Například ideální podmínky pro turistiku nebo adrenalin. Papírová krása Třebíčsko, to není jen architektura, ale také betlémy, z nichž nejstarší se pojí s polovinou
Zlá čarodějka mě měla v moci
skutecnepribehy.cz
Zlá čarodějka mě měla v moci
Chodila jsem jako tělo bez duše a nic si nepamatovala. Dodnes jsem přesvědčená, že se do mě vtělila jedna zlá čarodějka, aby se mi pomstila. Moje kamarádka Lucka byla docela normální holka. Vždycky měla slabost pro knihy plné magie, čar a kouzel, což bylo v našem věku docela normální. Lucce to ale vydrželo i v dospělosti. Ráda se obklopovala kouzelnými
Závitky s ledovým salátem
tisicereceptu.cz
Závitky s ledovým salátem
Tortillové závitky jsou nejlepší, když je naplníte čerstvým a křupavým ledovým salátem. Suroviny 1 kuřecí prsíčko 1 menší hlava ledového salátu 6 cherry rajčátek 3 lžíce zakysané smetany 1 l