Támhle kávička s cukrem, sušenka k čaji, nedělní dortík, a najednou je spotřebovaného cukru v těle moc. A všeho moc škodí, obzvláště cukru. V dnešní době, kdy se příliš nehýbeme a jíme více, než bychom měli, se strava bohatá na cukr stává nebezpečím.
Obliba sladké chuti je člověku vrozená, sladké je už mateřské mléko – první potrava, kterou přijímají novorozenci. Sladká chuť signalizuje, že je potravina nositelem energie, což bylo důležité především v obdobích hladu a nedostatku.
Trocha energie zachraňovala životy. Jenže v době nadbytku se z dobrého sluhy stal špatný pán. Většina z nás dnes přijímá mnohem více cukrů, než by bylo žádoucí.
![Odolat sladkému pokušení bývá těžké. Když si však sepíšete všechna pro a proti konzumace cukru, vyjde vám jasná volba. FOTO: pxfuel](http://epochaplus.cz/wp-content/uploads/2024/01/desktop-wallpaper-food-chocolate-candies-sweets-768x576.jpg)
40 kilo cukru za rok
Průměrný Čech sní ročně až 40 kilogramů cukru. Podle Světové zdravotnické organizace by jejich denní příjem měl tvořit maximálně 5 % z přijaté energie, to znamená že by neměl přesáhnout 50 g za den.
![](https://rfapi.digicon.cz/img/logo/rf-hobby.cz.small.jpg)
Za ideální množství je pak považováno 25 g jednoduchých cukrů denně, což odpovídá malé sklenici kolového nápoje. Jednoduchý cukr, tedy výrobek z řepy nebo cukrové třtiny, patří mezi sacharidy, které jsou spolu s bílkovinami a tuky hlavními živinami.
Sacharidy by měly tvořit 55–60 % denního příjmu energie. Nejsou ovšem cukry jako cukry.
Není cukr jako cukr
Rozlišujeme složené sacharidy neboli škroby, které jsou obsažené v rýži, obilovinách, kukuřici, těstovinách, chlebu a pečivu, ale také v bramborách a luštěninách. Ty by měly být přijímány přednostně.
Oproti tomu jednoduché sacharidy, jako je řepný cukr neboli sacharóza, ale i fruktóza a glukóza, by měl člověk omezit. Ke správnému fungování svého organismu je nepotřebuje.
Skryté hrozby
To není ovšem tak jednoduché. Kromě toho, že ke sladkému přirozeně tíhneme, nám klacky pod nohy házejí i výrobci potravin. Cukr totiž přidávají i do potravin, kde byste ho tak úplně nečekali, slouží v nich ke zvýraznění chuti.
Hojně se vyskytuje například v ochucených snídaňových cereáliích, mléčných výrobcích, v džusech, v kečupu, hořčici a dalších dresincích, stejně tak i v instantních nápojích, či dokonce v müsli tyčinkách a celozrnných sušenkách.
![](https://rfapi.digicon.cz/img/logo/rf-hobby.cz.small.jpg)
Je tedy potřeba pečlivě studovat etikety výrobků, na nichž musí být od prosince 2016 povinně údaj „z toho cukry“.
![I zdánlivě zdravé cereálie mohou obsahovat hodně cukru. FOTO: pxfuel](http://epochaplus.cz/wp-content/uploads/2024/01/desktop-wallpaper-raisin-bran-cereal-and-backgrounds-cereal-768x576.jpg)
Když příjem jednoduchých cukrů omezíte, čeká vaše tělo hned šest benefitů:
Lepší imunita
Téměř tři čtvrtiny našeho imunitního systému se nacházejí ve střevech, kde ho podporují prospěšné střevní bakterie.
Nadměrný příjem cukru však podporuje růst kvasinek, které se rychle množí a mohou narušit křehkou rovnováhu střevní mikroflóry a zvyšovat riziko zánětlivých procesů v těle. Stojí za kvasinkovými infekcemi, například ve střevech, v pochvě či v ústech.
Jejich přemnožení se může projevit i nadýmáním či bolestmi břicha. Vynechání cukru ze stravy zmírní zánětlivé procesy v těle a zlepší také obranyschopnost vašeho organismu.
Hezčí pleť
Narušená střevní mikroflóra může mít za následek i zánětlivá onemocnění, která se projeví na kůži vyrážkou nebo ekzémem, snížení obsahu cukru ve stravě tak povede ke zlepšení stavu kůže.
Přílišná konzumace sladkého rovněž poškozuje kožní bílkoviny – kolagen a elastin. Kvůli tomu pleť ztrácí svoji vitalitu a pružnost a objevují se první vrásky, stejně jako při jejím vystavení prudkému větru či ostrému slunci.
Nadmíra cukru má za následek také zhoršení akné u lidí, kteří jsou k jeho tvorbě náchylnější. Omezení cukru je levnější variantou, jak pleti navrátit mladistvý vzhled, než investice do drahých krémů.
![Chcete mít hezčí pleť? Než se rozhodnete investovat do drahých krémů, nejprve omezte cukr. FOTO: pxfuel](http://epochaplus.cz/wp-content/uploads/2024/01/desktop-wallpaper-skin-care-face-wash-768x791.jpg)
Plošší břicho
Konzumace cukrů je v dnešní době, kdy má většina lidí sedavé zaměstnání a nedostatek pohybu, cestou k nadváze a obezitě. Energii přijatou v jednoduchých cukrech, která není okamžitě využita, například při sportu, si tělo uloží ve formě tuku na horší časy.
Tento tuk se ukládá především v oblasti břicha, takže pokud se vám nadměrný příjem cukru podaří snížit, případně alespoň kompenzovat fyzickou aktivitou, můžete se těšit na úbytek centimetrů v pase. To bude mít navíc pozitivní dopady i na vaše celkové zdraví.
Snížení rizika cukrovky a nemocí srdce
Příliš mnoho cukru ve stravě může vést k uvolňování hormonu inzulinu ve vysokých dávkách, což může vyvolat inzulinovou rezistenci. Inzulin je hormon zodpovědný za snižování hladiny krevního cukru tím, že jej přesouvá do buněk k dalšímu zpracování.
Pokud si tělo vůči němu vyvine odolnost, může to vést k rozvoji cukrovky. Zvýšená konzumace cukru stojí i za zvýšeným rizikem kardiovaskulárních onemocnění a vysokým krevním tlakem, neblaze působí cukr i na vznik zubního kazu. Snížením konzumace jednoduchých cukrů se tato rizika výrazně zmenší.
![Není žádným překvapením, že vynechání cukru povede ke zdravému chrupu. FOTO: pxfuel](http://epochaplus.cz/wp-content/uploads/2024/01/desktop-wallpaper-healthy-teeth-woman-bites-a-green-apple-dentistry-concepts-white-teeth-stomatology-beautiful-teeth-with-resolution-3840x2400-high-quality-white-teeth-768x480.jpg)
Snížení únavy a zlepšení nálady
Cukr je velmi návykový, podle odborníků na něm může vzniknout stejná závislost jako například na heroinu. Jednoduché cukry dodávají energii okamžitě, stejně rychle však tato energie i vyprchává, což má za následek útlum a pocit nepřekonatelné únavy.
Navíc tím dochází k výkyvům nálad a neustálým chutím na sladké. Pokud se člověk odhodlá k vyřazení jednoduchých cukrů ze svého jídelníčku, zbaví se těchto chutí, stejně jako únavy, podrážděnosti a úzkostí.
Zlepší se mu zároveň i spánek, protože konzumace sladkého jídla pozdě večer dodá tělu energii v době, kdy by se mělo chystat ke spánku, což tento přirozený proces narušuje, ztěžuje usínání a způsobuje nekvalitní noční odpočinek.
Zlepšení paměti a schopnosti učení
Nadměrná konzumace cukru může zhoršovat paměť a schopnost učení, doslova zpomaluje mozek. Negativně ovlivňuje hipokampus, klíčové centrum paměti.
V něm pak dochází k redukci nových neuronů, které jsou důležité ke kódování vzpomínek, a nárůstu chemických látek spojených se zánětem. To je nebezpečné zejména u dětí.
Nadměrný příjem sladkého může podle odborníků stát rovněž za rizikem rozvoje demence ve formě Alzheimerovy choroby. Omezení příjmu cukrů tak může zlepšit kognitivní funkce mozku, stejně jako snížit riziko demence.